Lag (2014:812) om skydd för kän­ne­tec­ken i den inter­na­tio­nella huma­ni­tära rät­ten

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2014:812
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L3
Änd­ring införd: t.o.m. 2014:1337
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2014:812
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L3
Utfär­dad: 2014-​06-19
Änd­rad: t.o.m.

2014:1337
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens syfte

1 §   Denna lag inne­hål­ler före­skrif­ter för genom­fö­rande av bestäm­mel­ser om kän­ne­tec­ken enligt föl­jande inter­na­tio­nella kon­ven­tio­ner och pro­to­koll i den inter­na­tio­nella huma­ni­tära rät­ten:
   1. Genèvekon­ven­tio­nen den 12 augusti 1949 angå­ende för­bätt­rande av såra­des och sju­kas behand­ling vid strids­kraf­terna i fält (SÖ 1953:14),
   2. Genèvekon­ven­tio­nen den 12 augusti 1949 angå­ende för­bätt­rande av behand­lingen av sårade, sjuka och skepps­brutna till­hö­rande strids­kraf­terna till sjöss (SÖ 1953:15),
   3. Genèvekon­ven­tio­nen den 12 augusti 1949 angå­ende skydd för civil­per­so­ner under krigs­tid (SÖ 1953:17),
   4. Tilläggs­pro­to­koll I den 8 juni 1977 till Genèvekon­ven­tio­nerna den 12 augusti 1949 rörande skydd för off­ren i inter­na­tio­nella väp­nade kon­flik­ter (SÖ 1979:22),
   5. Tilläggs­pro­to­koll II den 8 juni 1977 till Genèvekon­ven­tio­nerna den 12 augusti 1949 rörande skydd för off­ren i icke-​internationella väp­nade kon­flik­ter (SÖ 1979:23),
   6. Tilläggs­pro­to­koll III den 8 decem­ber 2005 till Genèvekon­ven­tio­nerna den 12 augusti 1949 rörande anta­gande av ytter­li­gare ett kän­ne­tec­ken,
   7. Haag­kon­ven­tio­nen den 14 maj 1954 om skydd för kul­tu­re­gen­dom i hän­delse av väp­nad kon­flikt jämte tilläggs­pro­to­koll (SÖ 1985:7).

Skyd­dade kän­ne­tec­ken

2 §   Föl­jande kän­ne­tec­ken är skyd­dade enligt denna lag:
   1. ett märke som består av ett rött kors mot vit bak­grund, eller benäm­ningen "röda kor­set" eller "Genèvekor­set",
   2. ett märke som består av en röd ram i form av en kvadrat ställd på sin spets mot vit bak­grund, eller benäm­ningen "röda kri­stal­len",
   3. ett märke som består av en röd halv­måne mot vit bak­grund, eller benäm­ningen "röda halv­må­nen",
   4. ett märke som består av ett rött lejon och en röd sol mot vit bak­grund, eller benäm­ningen "röda lejo­net och solen",
   5. ett märke som utmär­ker civil­för­svar och som består av en lik­si­dig blå tri­angel mot oran­ge­fär­gad bak­grund,
   6. ett märke som utmär­ker anlägg­ningar och instal­la­tio­ner som inne­hål­ler far­liga kraf­ter och som består av tre lysande oran­ge­fär­gade cirk­lar pla­ce­rade på samma axel,
   7. ett märke som utmär­ker kul­tu­re­gen­dom och som består av en vapen­sköld med spet­sen nedåt och med ett blå­vitt sned­kors, eller en kom­bi­na­tion av tre upp­re­pade sådana mär­ken i en tri­angel.

Tillå­ten använd­ning av kän­ne­teck­nen

3 §   Kän­ne­teck­nen i 2 § får använ­das offent­ligt endast om det är för­en­ligt med 4-8 §§, all­män folk­rätt och bestäm­mel­ser om kän­ne­tec­ken i de kon­ven­tio­ner och pro­to­koll som anges i 1 §.

4 §   Mili­tär sjuk­vård och mili­tär själa­vårds­per­so­nal får använda kän­ne­teck­nen i 2 § 1-4.

Svensk mili­tär sjuk­vård och själa­vårds­per­so­nal får använda endast kän­ne­teck­net i 2 § 1. Ett kän­ne­tec­ken i 2 § 2-4 får dock använ­das till­fäl­ligt om det kan för­stärka skyd­det.

5 §   Inter­na­tio­nella röda­kors­or­ga­ni­sa­tio­ner och natio­nella för­e­ningar som är knutna till dem får använda kän­ne­teck­nen i 2 § 1-4.

En svensk natio­nell för­e­ning får använda endast kän­ne­teck­net i 2 § 1. Kän­ne­teck­net i 2 § 2 får dock använ­das till­fäl­ligt om detta på grund av sär­skilda omstän­dig­he­ter är påkal­lat för att under­lätta arbe­tet. Om för­e­ningen biträ­der den mili­tära sjuk­vår­den, får för­e­ningen där­ut­ö­ver till­fäl­ligt använda ett kän­ne­tec­ken som den mili­tära sjuk­vår­den till­fäl­ligt använ­der för att för­stärka skyd­det enligt 4 § andra styc­ket.

Första styc­ket gäl­ler också för andra för­e­ningar som har till upp­gift att biträda den mili­tära sjuk­vår­den under en väp­nad kon­flikt. En svensk för­e­ning får använda endast kän­ne­teck­net i 2 § 1. Sådan använd­ning krä­ver till­stånd av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer. Till­stån­det får också avse till­fäl­lig använd­ning av ett annat kän­ne­tec­ken som den mili­tära sjuk­vår­den till­fäl­ligt använ­der för att för­stärka skyd­det enligt 4 § andra styc­ket.

6 §   Civil sjuk­vård får använda mär­kena i 2 § 1-4 under en väp­nad kon­flikt.

Svensk civil sjuk­vård får använda endast mär­ket i 2 § 1.
Sådan använd­ning krä­ver till­stånd av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Om det finns sär­skilda skäl och för­e­ningen Svenska Röda Kor­set har läm­nat sam­tycke, får svensk civil sjuk­vård använda mär­ket i 2 § 1 för utmärk­ning i freds­tid av for­don som används som ambu­lan­ser och för att visa hjälpsta­tio­ner som ute­slu­tande är avsedda för avgifts­fri vård av sårade och sjuka. Sådan använd­ning krä­ver till­stånd av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

7 §   Sjuk­vård och själa­vårds­per­so­nal som del­tar i en insats under För­enta natio­ner­nas över­in­se­ende får gemen­samt använda ett av kän­ne­teck­nen i 2 § 1-4.

Svensk sjuk­vård och själa­vårds­per­so­nal får använda ett sådant gemen­samt kän­ne­tec­ken endast om rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer har läm­nat sam­tycke till det.

8 §   Kän­ne­teck­nen i 2 § 5-7 får använ­das endast efter till­stånd av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Straffan­svar

9 §   Den som i strid med denna lag använ­der ett kän­ne­tec­ken i 2 § för varor, tjäns­ter eller verk­sam­he­ter eller för utmärk­ning på skyl­tar, anslag eller lik­nande döms för otillå­ten använd­ning av kän­ne­tec­ken i den inter­na­tio­nella huma­ni­tära rät­ten till böter eller fäng­else i högst sex måna­der. Det­samma gäl­ler den som i närings­verk­sam­het på annat sätt använ­der ett sådant kän­ne­tec­ken i strid med denna lag.

Första styc­ket gäl­ler också den som använ­der ett kän­ne­tec­ken som kan för­väx­las med ett kän­ne­tec­ken i 2 §.

I ringa fall ska det inte dömas till ansvar.

Bemyn­di­gande

10 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om avgif­ter för pröv­ningen av ansök­ningar om till­stånd att använda ett kän­ne­tec­ken enligt denna lag.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2014:812
   1. Denna lag trä­der i kraft den dag rege­ringen bestäm­mer.
Genom lagen upp­hävs lagen (1953:771) om skydd för vissa inter­na­tio­nella sjuk­vårds­be­teck­ningar m.m.
   2. Bestäm­mel­serna om använd­ning av de kän­ne­tec­ken som avses i 2 § 3 och 4 ska inte tilläm­pas i för­hål­lande till varu- eller närings­kän­ne­tec­ken som har regi­stre­rats eller använts före ikraft­trä­dan­det av den upp­hävda lagen.
   3. Bestäm­mel­serna om använd­ning av de kän­ne­tec­ken som avses i 2 § 2, 6 och 7 ska inte tilläm­pas i för­hål­lande till varu- eller närings­kän­ne­tec­ken som har regi­stre­rats eller använts före ikraft­trä­dan­det, under för­ut­sätt­ning att använd­ningen inte ger intryck av att ske i skyd­dande syfte under en väp­nad kon­flikt.