050720.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
lag om ändring i lagen (1991:572) om särskild utlänningskontroll;
utfärdad den 29 september 2005. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om lagen (1991:572) om särskild utlänningskontroll dels att 26 § skall upphöra att gälla, dels att i 14, 16 och 19–22 §§ ordet ”rikspolisstyrelsen” i olika böjningsformer skall bytas ut mot ordet ”säkerhetspolisen” i motsvarande form, dels att 1–3, 5–13, 18, 24, 25, 27 och 28 §§ samt rubriken närmast före 6 § skall ha följande lydelse, dels att det i lagen skall införas två nya paragrafer, 2 a och 8 a §§, av följande lydelse. 1 §2 en utlänning som inte avvisas eller utvisas enligt utlänningslagen (2005:716), får utvisas ur landet enligt denna lag, om det 1. behövs av hänsyn till rikets säkerhet, eller 2. med hänsyn till vad som är känt om utlänningens tidigare verksamhet och övriga omständigheter kan befaras att han kommer att begå eller medverka till terroristbrott enligt 2 § lagen (2003:148) om straff för terroristbrott eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott. 2 §3 beslut om utvisning enligt denna lag meddelas av migrationsverket. frågan tas upp på ansökan av säkerhetspolisen. om en polismyndighet, en länsstyrelse eller migrationsverket finner anledning att anta att ett beslut om utvisning enligt 1 § bör meddelas, skall myndigheten anmäla detta till säkerhetspolisen. 2 a § migrationsverkets beslut i fråga om utvisning får överklagas till regeringen. i övrigt får beslut som meddelas av en förvaltningsmyndighet enligt denna lag överklagas endast i de fall som det anges i denna lag. säkerhetspolisen får överklaga migrationsverkets beslut enligt denna lag, om det kan överklagas och går säkerhetspolisen emot. när ett beslut enligt denna lag överklagas är såväl migrationsverket som säkerhetspolisen utlänningens motparter vid handläggningen i migrationsöverdomstolen och hos regeringen.
1 2
sfs 2005:720
utkom från trycket den 18 oktober 2005
prop. 2004/05:170, bet. 2004/05:sfu17, rskr. 2005/06:1. senaste lydelse 2003:154. 3 senaste lydelse 2000:295.
1
sfs 2005:720
3 §4 när migrationsverkets beslut i fråga om utvisning överklagas, skall verket skyndsamt lämna över handlingarna i ärendet till migrationsöverdomstolen. migrationsöverdomstolen skall med ett eget yttrande lämna handlingarna vidare till regeringen. i yttrandet skall särskilt anges om det finns hinder enligt 12 kap. 1, 2 eller 3 § utlänningslagen (2005:716) mot att beslutet verkställs. om det enligt migrationsöverdomstolen finns sådant hinder mot verkställighet och regeringen beslutar om utvisning, skall regeringen, i enlighet med 10 § första stycket, förordna att beslutet tills vidare inte får verkställas. 5 § i ärenden enligt denna lag gäller följande föreskrifter i utlänningslagen (2005:716) i tillämpliga delar: 1 kap. 13 § om skyndsam handläggning, 8 kap. 20 § om tillstånd till kort besök, 9 kap. 8 § om fotografi och fingeravtryck, 10 kap. 4 § andra stycket, 5 §, 7 § första stycket, 8–17 §§ om förvar och uppsikt, 12 kap. 1–5 och 21–23 §§ om verkställighet av beslut om utvisning, 13 kap. 2–7 §§ om muntlig handläggning i ärenden om förvar eller uppsikt, 13 kap. 11 § om tolkersättning, 13 kap. 12 § om rättelse av beslut på grund av oriktig uppgift, 14 kap. 13 § om överklagande, 16 kap. 1 § andra och tredje styckena om migrationsöverdomstolen, 17 kap. 1 och 2 §§ om skyldighet att lämna uppgifter, samt 19 kap. 1–4 §§ om kostnadsansvar.
muntlig förhandling
6 §5 migrationsöverdomstolen skall innan den yttrar sig enligt 3 § hålla muntlig förhandling. vid förhandlingen skall utlänningen höras. migrationsöverdomstolen får bestämma att även andra än utlänningen skall höras vid förhandlingen. 7 §6 vid den muntliga förhandlingen skall säkerhetspolisen och migrationsverket redogöra för omständigheterna i ärendet och ges tillfälle att ställa frågor till utlänningen och andra som hörs i ärendet. säkerhetspolisen och migrationsverket skall även lämna andra upplysningar som behövs för att genomföra förhandlingen. utlänningen skall få tillfälle att ange sin ståndpunkt och att uttala sig om de omständigheter som åberopas i ärendet. 8 § en utlänning får tas i förvar, om det finns ett beslut om utvisning enligt denna lag eller om det är sannolikt att ett sådant beslut kommer att meddelas och det finns anledning anta att utlänningen annars kommer att hålla sig un4 5 6
2
senaste lydelse 2000:295. ändringen innebär bl.a. att tredje och femte styckena upphävs. ändringen innebär bl.a. att tredje – femte styckena upphävs.
dan eller bedriva brottslig verksamhet i sverige eller hans eller hennes identitet är oklar. om utlänningen är under 18 år, får han eller hon inte utan synnerliga skäl tas i förvar. detsamma gäller hans eller hennes vårdnadshavare eller en av dem, om de är flera. under de förutsättningar som anges i första stycket kan utlänningen ställas under uppsikt, om detta är tillräckligt. 8 a § säkerhetspolisen svarar för att ett beslut om förvar verkställs. en utlänning som hålls i förvar enligt denna lag skall placeras i kriminalvårdsanstalt, häkte eller polisarrest. den som är under 18 år får dock inte utan synnerliga skäl placeras i sådana lokaler. för behandlingen av en utlänning som placerats i kriminalvårdsanstalt, häkte eller polisarrest gäller lagen (1976:371) om behandlingen av häktade och anhållna m.fl. i tillämpliga delar. utlänningen skall, utöver vad som följer av nämnda lag, beviljas de lättnader och förmåner som kan medges med hänsyn till ordningen och säkerheten inom anstalten, häktet eller arresten. 9 § om frågan om utvisning ännu inte har förts till migrationsverket, får säkerhetspolisen besluta att utlänningen skall tas i förvar eller ställas under uppsikt, även om förutsättningarna i 8 § inte är för handen. ett sådant beslut skall genast anmälas till migrationsverket, som snarast skall pröva om åtgärden skall bestå. 10 §7 om utvisning har beslutats enligt denna lag men hinder som anges i 12 kap. 1, 2 eller 3 § utlänningslagen (2005:716) möter mot att beslutet verkställs eller om beslutet av någon annan särskild anledning inte bör verkställas, skall den beslutande myndigheten förordna att verkställighet tills vidare inte får ske (inhibition). utvisningsbeslutet och förordnandet om inhibition skall prövas på nytt av den beslutande myndigheten när det finns skäl till det. så länge utvisningsbeslutet fortfarande gäller men inte har kunnat verkställas, skall säkerhetspolisen före utgången av varje kalenderår efter det då beslutet meddelades anmäla hos den beslutande myndigheten huruvida det finns skäl för prövning av beslutet. om regeringen vid prövningen enligt andra stycket överväger att häva ett förordnande om inhibition, skall yttrande inhämtas från migrationsöverdomstolen. regeringen får häva förordnandet om inhibition endast om migrationsöverdomstolen funnit att det inte finns sådant hinder mot verkställighet som anges i 12 kap. 1, 2 eller 3 § utlänningslagen (2005:716). migrationsverkets beslut i fråga om inhibition får överklagas till regeringen. därvid tillämpas 3 §. om det inte är uppenbart obehövligt, skall även 6 och 7 §§ tillämpas. 11 § den myndighet som har beslutat om utvisning får besluta att utlänningen på vissa tider skall anmäla sig hos en polismyndighet ( anmälningsplikt), om ett beslut om utvisning enligt denna lag tills vidare inte skall verkställas på grund av inhibition. om utvisningsbeslutet grundas på 1 § 2, får myndigheten också besluta att 19–22 §§ skall tillämpas på utlänningen.
7
sfs 2005:720
senaste lydelse 1996:1382.
3
sfs 2005:720
första stycket tillämpas också, om ett beslut om avvisning eller utvisning enligt utlänningslagen (2005:716) inte kan verkställas och säkerhetspolisen anmält att det föreligger sådana omständigheter beträffande utlänningen som avses i 1 § 1 eller 2. ett beslut av migrationsverket i en fråga som avses i första stycket får överklagas till regeringen. därvid tillämpas 3 §. om det inte är uppenbart obehövligt, skall även 6 och 7 §§ tillämpas. 12 § ett beslut av migrationsverket eller regeringen enligt 11 § gäller i längst tre år räknat från dagen för beslutet om avvisning eller utvisning. 13 § om inhibition inte har meddelats, skall ett beslut om utvisning enligt denna lag verkställas så snart det kan ske. säkerhetspolisen skall svara för verkställigheten. den beslutande myndigheten får dock bestämma att en annan myndighet skall ombesörja verkställigheten. för verkställighet av ett beslut om utvisning skall meddelas sådana anvisningar som avses i 8 kap. 18 § tredje stycket utlänningslagen (2005:716). om den verkställande myndigheten finner att verkställigheten inte kan genomföras eller att ytterligare besked behövs, skall myndigheten underrätta den beslutande myndigheten om detta. innan regeringen har prövat huruvida förordnande om inhibition skall meddelas, får det statsråd som har till uppgift att föredra ärenden enligt denna lag besluta att verkställighet inte skall ske. 18 § bestämmelserna i 19–22 §§ tillämpas i fråga om en utlänning i den mån migrationsverket, regeringen eller en domstol har bestämt det enligt denna lag. 24 § till fängelse i högst ett år eller, om brottet är ringa, till böter döms en utlänning som uppehåller sig i sverige fastän han eller hon enligt ett verkställt beslut om utvisning enligt denna lag inte har haft rätt att återvända hit. detta gäller dock inte om utlänningen har flytt hit för att undgå förföljelse som avses i 4 kap. 1 § utlänningslagen (2005:716). i ringa fall skall åtal för brott enligt första stycket inte väckas annat än om det är påkallat från allmän synpunkt. 25 § medan handläggningen av ett utvisningsärende enligt denna lag pågår, får åtal inte väckas mot utlänningen utan regeringens medgivande innan ärendet avgjorts. 27 §8 i ärende angående utvisning eller anmälningsplikt enligt denna lag samt i ärende hos migrationsverket eller regeringen angående beslut enligt 11 § skall offentligt biträde förordnas för den som åtgärden avser, om det inte måste antas att behov av biträde saknas.
4
8
senaste lydelse 1996:1649.
28 §9 i ärende hos regeringen fattas beslut i fråga om offentligt biträde av regeringskansliet. 1. denna lag träder i kraft den 31 mars 2006. 2. ärenden som har kommit in till eller väckts hos regeringen före den 31 mars 2006 skall handläggas enligt äldre föreskrifter, utom i fråga om förvar eller uppsikt. 3. ärenden som överklagats till utlänningsnämnden enligt 28 § men inte avgjorts före den 31 mars 2006 skall överlämnas till migrationsöverdomstolen. på regeringens vägnar thomas bodström charlotte von essen (justitiedepartementet)
sfs 2005:720
9 senaste lydelse 1996:1649. ändringen innebär bl.a. att andra och tredje styckena upphävs.
5
thomson fakta, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2005
Viktiga lagar inom migrationsrätten
Utlänningslag (2005:716)
Viktiga lagar inom migrationsrätten
Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.Utlänningslag (2005:716)
JP Infonets tjänster inom migrationsrätt
JP Infonets tjänster inom migrationsrätt
Jobbar du med migrationsrätt på exempelvis en advokatbyrå eller myndighet? Eller kanske ansvarar du för integrationsfrågor i en kommun? Oavsett hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag i JP Infonets tjänster. Vi ger dig ständig tillgång till rättskällor, vägledande dokument och dagliga uppdateringar om de senaste nyheterna i rättsutvecklingen. Se allt inom migrationsrätt.