Lag (2023:474) om poli­siära befo­gen­he­ter i gränsnära områ­den

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2023:474
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L4
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2025:224
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2023:474
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L4
Utfär­dad: 2023-​06-22
Änd­rad: t.o.m. SFS

2025:224
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens inne­håll

1 §   Denna lag inne­hål­ler sär­skilda bestäm­mel­ser om inre utlän­nings­kon­troll och brotts­be­kämp­ning i gränsnära områ­den.

Vad som avses med gränsnära områ­den

2 §   Med gränsnära områ­den avses i denna lag föl­jande plat­ser och områ­den i när­he­ten av dem:
   1. flyg­plat­ser och ham­nar som har direkt­för­bin­delse med utlan­det för kom­mer­si­ell gods- eller pas­sa­gerar­tra­fik,
   2. järn­vägs­sta­tio­ner som har direkt för­bin­delse med utlan­det för kom­mer­si­ell pas­sa­gerar­tra­fik,
   3. broar för väg­tra­fik till eller från utlan­det, och
   4. grän­sö­ver­gångs­stäl­len på all­männa vägar.

Ingri­pan­den i gränsnära områ­den

Inre utlän­nings­kon­troll

3 §   I ett gränsnära område får en polis­man eller en kust­be­vak­nings­tjäns­te­man vidta kon­troll enligt 9 kap. 9 § första och andra styc­kena utlän­nings­la­gen (2005:716) trots att för­ut­sätt­ning­arna enligt den para­gra­fens tredje stycke inte är upp­fyllda. Kon­trol­lerna ska vara selek­tiva och får inte utfor­mas eller utfö­ras på ett sådant sätt att de inne­bär en sys­te­ma­tisk kon­troll av per­so­ner.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om begräns­ningar av rät­ten att vidta kon­troll.

4 §   Vid en kon­troll enligt 9 kap. 9 § första och andra styc­kena utlän­nings­la­gen (2005:716) i ett gränsnära område får befo­gen­he­terna i 5 och 7 §§ använ­das i områ­det. Lag (2023:736).

5 §   Om en utlän­ning vid en kon­troll inte på begä­ran över­läm­nar pass eller andra hand­lingar som visar att han eller hon har rätt att uppe­hålla sig i Sve­rige, får en polis­man eller en kust­be­vak­nings­tjäns­te­man, i den utsträck­ning det behövs för att söka efter sådana hand­lingar
   1. kropps­vi­si­tera utlän­ningen, om det kan antas att han eller hon bär hand­ling­arna på sig, eller
   2. genom­söka ett trans­port­me­del, om det kan antas att hand­ling­arna för­va­ras där.

6 §   Har upp­hävts genom lag (2023:736).

7 §   Om det behövs för att genom­föra en kon­troll, får en polis­man eller en kust­be­vak­nings­tjäns­te­man stoppa ett trans­port­me­del.

Kropps­vi­si­ta­tion och hus­rann­sa­kan för att före­bygga eller upp­täcka brotts­lig verk­sam­het

8 §   I ett gränsnära område får en polis­man
   1. kropps­vi­si­tera en per­son i direkt sam­band med att han eller hon reser in till eller ut från lan­det, eller
   2. genom­söka ett trans­port­me­del i direkt sam­band med att det används vid en inresa till eller utresa från lan­det.

Åtgär­derna får vid­tas endast i den utsträck­ning det behövs för att före­bygga eller upp­täcka brotts­lig verk­sam­het som inne­fat­tar brott för vil­ket är före­skri­vet fäng­else i mer än ett år.

Utsträckt tillämp­ning i vissa fall

9 §   Om en per­son läm­nar ett gränsnära område innan ett ingri­pande mot honom eller henne har slut­förts, får 3-5, 7 och 8 §§ tilläm­pas även utan­för områ­det om en polis­man eller en kust­be­vak­nings­tjäns­te­man föl­jer efter per­so­nen i ome­del­bart sam­band med att per­so­nen läm­nar områ­det. Lag (2023:736).

Verk­stäl­lig­het av kropps­vi­si­ta­tion

10 §   Kropps­vi­si­ta­tion enligt denna lag får inte göras mer ingå­ende än vad som krävs med hän­syn till ända­må­let med åtgär­den. All den hän­syn som omstän­dig­he­terna med­ger ska iakt­tas. Om möj­ligt ska ett vittne när­vara.

Kropps­vi­si­ta­tion får inte genom­fö­ras eller bevitt­nas av andra än per­so­ner av samma kön som den som ska visi­te­ras eller av läkare eller legi­ti­me­rade sjuk­skö­ters­kor. Detta gäl­ler dock inte om det finns syn­ner­liga skäl eller om visi­ta­tio­nen enbart inne­bär att ett före­mål som den enskilde har med sig under­söks.

Den som ska kropps­vi­si­te­ras får hål­las kvar för ända­må­let upp till tre tim­mar eller, om det finns syn­ner­liga skäl, ytter­li­gare tre tim­mar. En polis­man eller en kust­be­vak­nings­tjäns­te­man får ta med den som ska visi­te­ras till den plats där åtgär­den ska genom­fö­ras.

Doku­men­ta­tion

11 §   Pro­to­koll ska föras över en kon­troll som avses i 3 § och över kropps­vi­si­ta­tion och hus­rann­sa­kan enligt denna lag.

Av pro­to­kol­let ska det framgå
   1. vem som har fat­tat beslu­tet om ingri­pan­det,
   2. grun­den för beslu­tet och tid­punk­ten när det har fat­tats,
   3. vem eller vilka som har del­ta­git i ingri­pan­det,
   4. vem eller vilka som ingri­pan­det har rik­tat sig mot,
   5. tiden för ingri­pan­det, och
   6. vad som i övrigt har före­kom­mit vid ingri­pan­det.

Ansva­rig för att pro­to­kol­let upp­rät­tas är, i fråga om upp­gif­ter som avses i andra styc­ket 1 och 2, den som har fat­tat beslu­tet och i övrigt den som varit för­man vid ingri­pan­det.

I rät­te­gångs­bal­ken finns bestäm­mel­ser om pro­to­koll över för­var, beslag, hus­rann­sa­kan, genom­sök­ning på distans samt kropps­vi­si­ta­tion och kropps­be­sikt­ning.

Kame­ra­be­vak­ning i gränsnära områ­den

12 §    /Upp­hör att gälla U:2025-​04-01/ Bestäm­mel­ser om kame­ra­be­vak­ning i gränsnära områ­den finns i 14 c § kame­ra­be­vak­nings­la­gen (2018:1200).

12 §    /Trä­der i kraft I:2025-​04-01/ Bestäm­mel­ser om kame­ra­be­vak­ning i gränsnära områ­den finns i 11 och 14 c §§ kame­ra­be­vak­nings­la­gen (2018:1200). Lag (2025:224).

13 §   Per­son­upp­gif­ter som rör for­don och som har sam­lats in genom kame­ra­be­vak­ning i ett gränsnära område får all­tid behand­las av Polis­myn­dig­he­ten, Säker­hetspo­li­sen eller Tull­ver­ket i sex måna­der efter det att upp­gif­terna sam­la­des in, om syf­tet med behand­lingen är att före­bygga, för­hindra eller upp­täcka brotts­lig verk­sam­het eller utreda eller lag­föra brott. Detta gäl­ler dock inte för per­son­upp­gif­ter i form av bil­der av enskilda.

Första styc­ket gäl­ler också för per­son­upp­gif­ter som rör for­don och som har sam­lats in genom kame­ra­be­vak­ning av till­farts­vä­gar till ett sådant gränsnära område som avses i 2 § 3 eller 4, om bevak­ningen bedri­vits inom 20 kilo­me­ter från områ­det.
Vik­tiga lagar inom ord­ning och säker­het
JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

Arbe­tar du med frå­gor som rör ord­ning och säker­het? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom ord­ning och säker­het.