980819.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 1998:819
lag om ändring i lagen (1966:314) om kontinentalsockeln;
utfärdad den 11 juni 1998. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs2 i fråga om lagen (1966:314) om kontinentalsockeln dels att 3, 4 och 10–12 §§ skall ha följande lydelse, dels att det i lagen skall införas sju nya paragrafer, 2 a, 3 a, 3 b, 4 a–4 c och 5 a §§, av följande lydelse. 2 a § vid utforskning av kontinentalsockeln och vid utvinning av naturtillgångar från den skall bestämmelserna i 2 kap. miljöbalken gälla även när verksamheten bedrivs utanför territorialgränsen. 3 §3 regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer äger meddela tillstånd för annan än staten att genom geofysiska mätningar, borrning eller på annat sätt utforska kontinentalsockeln och att utvinna naturtillgångar från denna. tillstånd skall avse bestämt område och viss tid. regeringen äger föreskriva att visst slag av verksamhet som avses i första stycket får äga rum utan tillstånd. 3 a § vid prövning av tillstånd att utforska kontinentalsockeln eller att utvinna naturtillgångar från den tillämpas 2 kap., 5 kap. 3 § och 16 kap. 5 § miljöbalken. vid prövning av tillstånd att utvinna naturtillgångar från kontinentalsockeln tillämpas dessutom 3 och 4 kap. miljöbalken. en miljökonsekvensbeskrivning skall ingå i en ansökan om tillstånd att genom borrning eller sprängning utforska kontinentalsockeln eller att utvinna naturtillgångar från den. i fråga om förfarandet, kraven på miljökonsekvensbeskrivningar samt planer och planeringsunderlag gäller 6 kap. miljöbalken.
utkom från trycket den 7 juli 1998
prop. 1997/98:90, bet. 1997/98:jou25, rskr. 1997/98:279. jfr rådets direktiv 85/337/eeg av den 27 juni 1985 om bedömning av inverkan på miljön av vissa offentliga och privata projekt (egt nr l 175, 5.7.1985, s. 40, celex 385l0337), ändrat genom rådets direktiv 97/11/eg (egt nr l 73, 14.3.1997, s. 5, celex 397l0011). 3 senaste lydelse 1991:49. ändringen innebär att fjärde stycket upphävs.
2
1
1
sfs 1998:819
3 b § vid prövning av tillstånd till sådan täkt på kontinentalsockeln som avses i 12 kap. 1 § första stycket miljöbalken skall behovet av materialet som kan utvinnas vägas mot de skador på djur- och växtlivet och på miljön i övrigt som täkten kan befaras orsaka. tillstånd får inte lämnas till en täkt som kan befaras försämra livsbetingelserna för någon djur- eller växtart som är hotad, sällsynt eller i övrigt hänsynskrävande. 4 §4 ett tillstånd skall förenas med de villkor som behövs för att skydda allmänna intressen och enskild rätt, såsom att skydda människors hälsa och miljön mot skador och olägenheter, främja en långsiktigt god hushållning med mark och vatten och andra resurser samt trygga säkerheten. villkoren kan bland annat avse åtgärder för att förebygga luft- eller vattenföroreningar, skydda djur- och växtlivet, bevara fyndigheter eller borrhål eller skydda sjöfarten eller fisket. de kan avse sättet att leda företaget, utföra arbetet, utforma anläggningar på kontinentalsockeln för arbetena eller använda produkterna. villkoren kan också avse krav på kartor över arbetena, provtagningar och rapportering av verksamheten. 4 a § ett tillstånd får förenas med ytterligare eller ändrade villkor, om det genom verksamheten har uppkommit en olägenhet av någon betydelse som inte förutsågs när tillståndet meddelades eller om verksamheten med någon betydelse medverkar till att en miljökvalitetsnorm enligt 5 kap. miljöbalken överträds. med stöd av denna paragraf får inte meddelas så ingripande villkor att verksamheten inte längre kan bedrivas eller att den avsevärt försvåras. 4 b § när ett tillstånd meddelas, kan det bestämmas vilken omfattning en undersökning eller utvinning skall få ha för att den rätt som grundas på tillståndet skall fortsätta att gälla. tillstånd kan även förbindas med villkor om att staten skall delta i verksamheten eller om att avgifter skall betalas till staten för tillståndet eller med något annat liknande villkor. avgifterna skall vara beräknade antingen i förhållande till mängden eller värdet av de utvunna produkterna eller av andelar av dessa eller på något annat sätt. 4 c § ett tillstånd får för sin giltighet göras beroende av att den som avser att bedriva verksamheten ställer säkerhet för kostnaderna för att ta bort anläggningar och för andra åtgärder för återställning. staten, kommuner, landsting och kommunalförbund behöver inte ställa säkerhet. om det kan antas att den ställda säkerheten inte är tillräcklig, får beslut fattas om ytterligare säkerhet. i fråga om beskaffenheten av säkerheten gäller 2 kap. 25 § utsökningsbalken. säkerheten skall prövas av tillståndsmyndigheten och förvaras av länsstyrelsen i det län där verksamheten bedrivs eller som närmaste del av sveriges sjöterritorium ligger i.
2
4
senaste lydelse 1992:1145. ändringen innebär bl.a. att tredje stycket upphävs.
5 a § om ett tillstånd upphör att gälla är den som har innehaft tillståndet skyldig att ta bort anläggningar och vidta andra åtgärder för återställning, om inte detta är obehövligt från allmän eller enskild synpunkt. om skyldigheten att vidta sådana åtgärder inte har bestämts genom villkor i tillståndet, skall frågan prövas av tillståndsmyndigheten i samband med att tillståndet upphör. om den som har haft tillståndet inte iakttar sina skyldigheter, får tillsynsmyndigheten vid vite förelägga honom att fullgöra dem. 10 §5 inom anläggning och säkerhetszon utanför territorialgränsen tillämpas svensk lag med undantag av bestämmelserna i minerallagen (1991:45) och lagstiftningen angående jakt och fiske. därvid anses anläggningen och zonen belägna inom närmaste del av sveriges sjöterritorium. om annat inte framgår av 10 a §, skall tillståndsprövning enligt miljöbalken dock inte ske för utforskning och utvinning inom anläggning och säkerhetszon utanför territorialgränsen, om verksamheten har tillståndsprövats av regeringen enligt denna lag. 10 a §6 gäller ett tillstånd enligt denna lag en verksamhet som skall bedrivas utanför territorialgränsen, får regeringen, om det finns särskilda skäl, som villkor för tillståndet ange att tillståndsprövning enligt 9 kap. miljöbalken skall ske hos den myndighet som regeringen bestämmer. detta gäller dock endast om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken behövs för en motsvarande verksamhet innanför territorialgränsen. miljöbalken skall tillämpas på en verksamhet som omfattas av villkor enligt första stycket. regeringen skall ange vilken myndighet som skall utöva tillsyn enligt miljöbalken över verksamheten. 11 § den som utan lov utforskar kontinentalsockeln eller utvinner naturtillgångar från denna eller vidtager åtgärd för sådan utforskning eller utvinning dömes till böter eller fängelse i högst sex månader. till samma straff döms den som 1) bryter mot ett villkor som har meddelats med stöd av 4 eller 4 a §, 2) underlåter att efterkomma vad tillsynsmyndighet fordrar eller föreskriver med stöd av 8 § andra eller tredje stycket eller 3) vid fullgörande av uppgiftsskyldighet som är förbunden med tillstånd eller som är föreskriven i eller som ålagts enligt 8 § andra stycket uppsåtligen eller av grov oaktsamhet lämnar oriktig uppgift. den som överträder förbudet i 6 § att segla in i säkerhetszon eller föreskrift som utfärdats för tryggande av sådan zon dömes till böter. 12 § har en innehavare av ett tillstånd underlåtit att följa villkor som har meddelats med stöd av 4 eller 4 a § eller vad han är skyldig att göra enligt 9 § eller att följa en anfordran eller föreskrift som en tillsynsmyndighet har meddelat med stöd av 8 § andra eller tredje stycket, får tillsynsmyndigheten ålägga honom vid vite att fullgöra sina skyldigheter.
sfs 1998:819
5 6
senaste lydelse 1992:1145. senaste lydelse 1992:1145.
3
sfs 1998:819
medför underlåtenheten uppenbar fara för allmänt intresse, äger tillsynsmyndigheten förbjuda arbetets fortsatta bedrivande och låta genom polismyndighetens försorg vidtaga rättelse på tillståndshavarens bekostnad. 1. denna lag träder i kraft den 1 januari 1999. 2. ett ärende skall handläggas och bedömas enligt äldre bestämmelser, om ärendet har inletts före denna lags ikraftträdande. bestämmelserna om miljökvalitetsnormer i miljöbalken skall dock tillämpas omedelbart. 3. bestämmelsen i 5 a § skall tillämpas även när tillståndet har meddelats före denna lags ikraftträdande. 4. den nya lydelsen av 10 a § skall inte tillämpas i fråga om tillstånd enligt denna lag som har meddelats i enlighet med ett före ikraftträdandet av denna lag beviljat tillstånd. har tillstånd meddelats i enlighet med ett efter den 31 december 1992 beviljat tillstånd skall i stället äldre lydelse av 10 a § tillämpas. på regeringens vägnar anders sundström per erik lindeberg (närings- och handelsdepartementet)
4
fakta info direkt, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 1998
Viktiga lagar inom miljörätten
JP Infonets miljörättsliga tjänster
JP Infonets miljörättsliga tjänster
Jobbar du med miljörättsliga frågor? JP Infonets tjänster ger dig en komplett bevakning av miljörätten. Oavsett om du jobbar med frågor om små enskilda avlopp eller tillståndsfrågor som rör gigantiska miljöfarliga verksamheter hittar du all information du behöver hos oss. Se allt inom miljörätt.