Lag (1943:459) om till­syn över hun­dar och kat­ter. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2007:1150

Utfär­dad:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1943:459
Depar­te­ment: Jord­bruks­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 1995:1684
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1943:459
Depar­te­ment/myn­dig­het: Jord­bruks­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1943-​06-30
Änd­rad: t.o.m. SFS

1995:1684
Upp­hävd: 2008-​01-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2007:1150
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Hun­dar och kat­ter skall hål­las under sådan till­syn som med hän­syn till deras natur och övriga omstän­dig­he­ter behövs för att före­bygga att de orsa­kar ska­dor eller avse­värda olä­gen­he­ter.

I jakt­la­gen (1987:259) finns sär­skilda bestäm­mel­ser om vad som skall iakt­tas för att hindra hun­dar från att driva eller för­följa vilt.
Lag (1987:260).

2 §   Hund som visat benä­gen­het att bita män­ni­skor eller hem­djur må ej vara lös utom­hus, såframt den icke hål­les inom område, som är betryg­gande inhäg­nat och till vil­ket utom­stå­ende ej äga till­träde.
Hål­las får ute i trak­ten, skall vad nu är sagt gälla även beträf­fande hund som visat benä­gen­het att driva får.

3 §   Efter­sätts till­sy­nen över hund, får polis­myn­dig­he­ten med­dela det beslut som omstän­dig­he­terna krä­ver, såsom att hun­den skall vara för­sedd med munkorg eller hål­las bun­den eller instängd. Beslu­tet skall del­ges hun­dens ägare eller den som mot­ta­git hun­den till under­håll eller nytt­jande.

Är det fråga om en hund som avses i 2 §, får polis­myn­dig­he­ten besluta att hun­den skall omhän­der­tas genom myn­dig­he­tens försorg. Sedan hun­den omhän­der­ta­gits får äga­ren inte för­foga över hun­den utan till­stånd av polis­myn­dig­he­ten. Polis­myn­dig­he­ten skall efter vär­de­ring låta sälja eller avliva hun­den eller ta hand om hun­den tills vidare. För omhän­der­ta­gande gäl­ler i övrigt 35 § djur­skydds­la­gen (1988:534). Innan en hund avli­vas skall dock polis­myn­dig­he­ten inhämta ytt­rande från vete­ri­när, om det ej är uppen­bart obe­höv­ligt eller fara i dröjs­mål.

Anträf­fas en hund som avses i 2 § lös på område där hem­djur finns, får hun­den, om den ej låter sig tas om hand, dödas av den som äger eller vår­dar hem­dju­ren. Den som sålunda dödat en hund är skyl­dig att sna­rast möj­ligt anmäla för­hål­lan­det till polis­myn­dig­he­ten.

Beslut enligt första eller andra styc­ket gäl­ler ome­del­bart, om inte något annat för­ord­nas. Lag (1988:535).

4 §   Om en hund springer lös i ett område där det finns vilt, får jakt­rätts­ha­va­ren eller någon som före­trä­der honom ta hand om hun­den. När detta har skett skall hun­dens ägare eller inne­ha­vare sna­rast under­rät­tas. Om denne inte är känd, skall i stäl­let polis­myn­dig­he­ten i orten under­rät­tas.

Kan inte hun­den tas om hand, får polis­myn­dig­he­ten låta döda hun­den, om detta är ange­lä­get från vilt­vårds­syn­punkt och för­svar­ligt även med hän­syn till omstän­dig­he­terna i övrigt. Lag (1987:260).

5 §   Den som vill återfå en hund som har tagits om hand enligt 4 § är skyl­dig att betala ersätt­ning för hun­dens föda och de övriga kost­na­der som omhän­der­ta­gan­det har med­fört.

Har inte äga­ren eller inne­ha­va­ren, mot ersätt­ning enligt första styc­ket, åter­ta­git hun­den inom en vecka efter det att han under­rät­ta­des om omhän­der­ta­gan­det eller inom två vec­kor efter det att polis­myn­dig­he­ten under­rät­ta­des, får jakt­rätts­ha­va­ren behålla hun­den. Lag (1987:260).

6 §   Skada som orsa­kas av hund skall ersät­tas av dess ägare, ändå att han ej är vål­lande till ska­dan. Vad äga­ren sålunda nöd­gats utgiva äger han söka åter av den som har vål­lat ska­dan.

Vad nu stad­gats om ägare till hund gälle ock den som mot­ta­git hun­den till under­håll eller nytt­jande.

Bestäm­mel­serna i första och andra styc­kena gäl­ler inte för skada som orsa­kas av en tjäns­te­hund när en polis­man använ­der den i tjäns­ten, om den ska­de­li­dande har betett sig på ett sådant sätt att det har varit påkal­lat att ingripa mot honom.

Vid tillämp­ningen av tredje styc­ket skall med polis­man lik­stäl­las sådan vakt­post eller annan som vid för­svars­mak­ten tjänst­gör för bevak­ning eller för att upp­rätt­hålla ord­ning. Lag (1992:268).

7 §   En katt som med skäl kan antas vara över­gi­ven eller för­vil­dad, får dödas av jakt­rätts­ha­va­ren eller av någon som före­trä­der denne. Inom tät­be­byggt område krävs dock till­stånd av polis­myn­dig­he­ten.
Lag (1987:260).

8 §   Den som med upp­såt eller av oakt­sam­het bry­ter mot 2 §, 3 § tredje styc­ket andra meningen eller 7 § andra meningen eller mot beslut som har med­de­lats med stöd av 3 § första styc­ket, döms till böter.

Den som för­sum­mar att lämna under­rät­telse enligt 4 § första styc­ket döms till pen­ning­bö­ter. Lag (1991:261).

9 §   Polis­myn­dig­he­tens beslut enligt denna lag får över­kla­gas hos läns­sty­rel­sen. Läns­sty­rel­sens beslut får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol. Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten. Lag (1995:1684).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1995:1684

Denna lag trä­der i kraft den 1 maj 1996 men tilläm­pas inte i de fall där det första beslu­tet i ären­det fat­tats dess­förin­nan.