Lag (2004:1199) om han­del med utsläpps­rät­ter. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2020:1173

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2004:1199
Depar­te­ment: Mil­jö­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2019:917
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2004:1199
Depar­te­ment/myn­dig­het: Mil­jö­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2004-​12-02
Änd­rad: t.o.m. SFS

2019:917
Upp­hävd: 2021-​01-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2020:1173
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Genom lagen regle­ras för­ut­sätt­ning­arna för han­del med rätt att släppa ut växt­hus­ga­ser (utsläpps­rät­ter). Lagen inne­hål­ler bestäm­mel­ser om till­stånd och andra krav för att få släppa ut växt­hus­ga­ser, om till­del­ning, regi­stre­ring och redo­vis­ning av utsläpps­rät­ter samt om han­del med andra till­go­do­ha­van­den för utsläpp av växt­hus­ga­ser.

Lagen kom­plet­te­rar EU-​förordningar om han­del med utsläpps­rät­ter. Lag (2012:344).

2 §   I denna lag avses med

anlägg­ning: en fast tek­nisk enhet där det bedrivs en eller flera verk­sam­he­ter som ger upp­hov till utsläpp som krä­ver till­stånd enligt denna lag, inklu­sive all annan där­med direkt för­knip­pad verk­sam­het, som tek­niskt sett är knu­ten till de verk­sam­he­ter som bedrivs på plat­sen och som kan påverka utsläpp och för­ore­ningar, och

flyg­verk­sam­het: en eller flera flyg­ningar med luft­far­tyg som avgår från eller ankom­mer till en flyg­plats inom Euro­pe­iska uni­o­nens ter­ri­to­rium eller Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det och som ger upp­hov till utsläpp som ska omfat­tas av en över­vak­nings­plan enligt denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen.
Lag (2015:367).

2 a §   Med verk­sam­hets­ut­ö­vare avses i denna lag varje fysisk eller juri­disk per­son som dri­ver en verk­sam­het eller inne­har en anlägg­ning eller som på annat sätt har rätt att fatta avgö­rande eko­no­miska beslut om verk­sam­he­tens eller anlägg­ning­ens tek­niska drift.

Om den som bedri­ver en flyg­verk­sam­het inte kan iden­ti­fie­ras, ska luft­far­ty­gets ägare anses vara verk­sam­hets­ut­ö­vare.
Lag (2009:685).

2 b §   I denna lag avses med

utsläpp av växt­hus­ga­ser: fri­gö­rande i atmo­sfä­ren av kol­di­oxid, dik­vä­ve­oxid eller per­fluor­kolvä­ten från en eller flera käl­lor belägna inom en anlägg­ning eller från ett luft­far­tyg, och

kol­di­ox­i­de­kvi­va­lent: den mängd dik­vä­ve­oxid eller per­fluor­kolvä­ten som med­för en lika stor kli­mat­på­ver­kan som utsläpp av ett ton kol­di­oxid. Lag (2009:1324).

2 c §   Med Kyo­to­pro­to­kol­let avses i denna lag Kyo­to­pro­to­kol­let till För­enta natio­ner­nas ram­kon­ven­tion om kli­mat­för­änd­ringar.
Lag (2009:685).

2 d §   Med han­dels­di­rek­ti­vet avses i denna lag Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2003/87/EG av den 13 okto­ber 2003 om ett system för han­del med utsläpps­rät­ter för växt­hus­ga­ser inom gemen­ska­pen och om änd­ring av rådets direk­tiv 96/61/EG, i lydel­sen enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 421/2014. Lag (2015:367).

2 e §   Med regis­ter­för­ord­ningen avses i denna lag kom­mis­sio­nens för­ord­ning (EU) nr 389/2013 av den 2 maj 2013 om upp­rät­tande av ett uni­ons­re­gis­ter i enlig­het med Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2003/87/EG och Euro­pa­par­la­men­tets och rådets beslut nr 280/2004/EG och nr 406/2009/EG samt om upp­hä­vande av kom­mis­sio­nens för­ord­ningar (EU) nr 920/2010 och (EU) nr 1193/2011, i den ursprung­liga lydel­sen. Lag (2015:367).

2 f §   Med en han­del­s­pe­riod avses i denna lag någon av peri­o­derna 2005-​2007, 2008-​2012 eller 2013-​2020.
Lag (2015:367).

2 g §   I denna lag avses med

till­de­lad utsläpp­sen­het: en enhet utfär­dad i enlig­het med arti­kel 7.3 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets beslut nr 280/2004/EG av den 11 feb­ru­ari 2004 om en meka­nism för över­vak­ning av utsläpp av växt­hus­ga­ser inom gemen­ska­pen och för genom­fö­rande av Kyo­to­pro­to­kol­let,
sänk­kre­dit: en enhet utfär­dad i enlig­het med arti­kel 3 i Kyo­to­pro­to­kol­let,
utsläpps­minsk­nings­en­het: en enhet utfär­dad till följd av en pro­jekt­verk­sam­het som avser gemen­samt genom­fö­rande enligt arti­kel 6 i Kyo­to­pro­to­kol­let,
cer­ti­fi­e­rad utsläpps­minsk­ning: en enhet utfär­dad till följd av en pro­jekt­verk­sam­het som avser meka­nis­men för ren utveck­ling enligt arti­kel 12 i Kyo­to­pro­to­kol­let, och

kyo­to­en­het: en till­de­lad utsläpp­sen­het, sänk­kre­dit, utsläpps­minsk­nings­en­het eller cer­ti­fi­e­rad utsläpps­minsk­ning.
Lag (2009:685).

3 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om
   1. för­ut­sätt­ningar för del­ta­gande i pro­jekt­verk­sam­het för att minska eller begränsa utsläp­pen av växt­hus­ga­ser enligt meka­nis­merna för gemen­samt genom­fö­rande och ren utveck­ling i Kyo­to­pro­to­kol­let,
   2. utfär­dande av utsläpps­minsk­nings­en­he­ter, och
   3. använd­ning av till­go­do­ha­van­den från sådan pro­jekt­verk­sam­het som avses i 1 när verk­sam­hets­ut­ö­vare redo­vi­sar utsläpps­rät­ter.

Frå­gor om del­ta­gande i pro­jekt­verk­sam­het och utfär­dande av utsläpps­minsk­nings­en­he­ter prö­vas av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer (pro­jekt­myn­dig­he­ten). Lag (2006:643).

4 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela sådana före­skrif­ter om undan­tag från bestäm­mel­serna om flyg­verk­sam­het i denna lag som föl­jer av Sve­ri­ges med­lem­skap i Euro­pe­iska uni­o­nen. Lag (2009:685).


2 kap. Till­stånd och andra krav för att få släppa ut växt­hus­ga­ser

All­mänt om till­stånd

1 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om att det ska krä­vas till­stånd enligt denna lag för utsläpp av växt­hus­ga­ser.
Lag (2009:1324).

2 §   Har upp­hävts genom lag (2009:1324).

3 §   Frå­gor om till­stånd till utsläpp av växt­hus­ga­ser prö­vas efter ansö­kan av verk­sam­hets­ut­ö­va­ren av en till­stånds­myn­dig­het. Rege­ringen med­de­lar före­skrif­ter om vil­ken myn­dig­het som ska vara till­stånds­myn­dig­het.
Lag (2009:1324).

Ansö­kan om till­stånd

4 §   En ansö­kan om till­stånd till utsläpp av växt­hus­ga­ser ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. den anlägg­ning som den till­stånds­plik­tiga verk­sam­he­ten bedrivs på och de verk­sam­he­ter som i övrigt bedrivs på anlägg­ningen, inklu­sive den tek­nik som används,
   2. råva­ror och insatsva­ror vars använd­ning san­no­likt kom­mer att ge upp­hov till utsläpp av de växt­hus­ga­ser som ansö­kan avser,
   3. anlägg­ning­ens utsläppskäl­lor av de växt­hus­ga­ser som ansö­kan avser,
   4. de åtgär­der som pla­ne­ras för över­vak­ning och rap­por­te­ring, och
   5. en icke-​teknisk sam­man­fatt­ning av de upp­gif­ter som anges i 1-4. Lag (2009:1324).

Till­stånd och vill­kor

5 §   Ett till­stånd till utsläpp av växt­hus­ga­ser ska ges, om den anlägg­ning som verk­sam­he­ten bedrivs på omfat­tas av de till­stånd som behövs enligt mil­jö­bal­ken eller äldre mil­jö­lag­stift­ning och verk­sam­hets­ut­ö­va­ren bedöms kunna över­vaka och rap­por­tera verk­sam­he­tens utsläpp av växt­hus­ga­serna på ett till­för­lit­ligt sätt.

Om det finns skäl till det, får till­stånds­myn­dig­he­ten för­ordna att ett till­stånd får tas i anspråk även om till­stånds­be­slu­tet inte har vun­nit laga kraft.
Lag (2009:1324).

6 §   Ett till­stånd till utsläpp av växt­hus­ga­ser får omfatta en eller flera anlägg­ningar på samma plats, om anlägg­ning­arna drivs av samma verk­sam­hets­ut­ö­vare.

Om flera verk­sam­hets­ut­ö­vare bedri­ver verk­sam­het på en anlägg­ning, får ett till­stånd avse en verk­sam­hets­ut­ö­vares del av anlägg­ningen. Lag (2009:1324).

7 §   Ett till­stånd till utsläpp av växt­hus­ga­ser ska för­e­nas med vill­kor om skyl­dig­het för verk­sam­hets­ut­ö­va­ren att över­vaka och rap­por­tera utsläp­pen i enlig­het med det som föl­jer av 5 kap. och att över­lämna utsläpps­rät­ter enligt 6 kap. 1 §. Lag (2009:1324).

För­änd­ring av anlägg­ning

8 §   Om det i fråga om en anlägg­ning eller verk­sam­het som omfat­tas av ett till­stånd till utsläpp av växt­hus­ga­ser pla­ne­ras en änd­ring av anlägg­ning­ens eller verk­sam­he­tens art, funk­tion eller kapa­ci­tet och änd­ringen i mer än ringa omfatt­ning kan påverka utsläp­pen av de växt­hus­ga­ser som till­stån­det avser, ska verk­sam­hets­ut­ö­va­ren ome­del­bart anmäla änd­ringen till till­stånds­myn­dig­he­ten.

Om en ny verk­sam­hets­ut­ö­vare tar över drif­ten av verk­sam­he­ten, ska den nye verk­sam­hets­ut­ö­va­ren omgå­ende anmäla detta till till­stånds­myn­dig­he­ten. Lag (2009:1324).

9 §   Till­stånds­myn­dig­he­ten ska pröva om en sådan änd­ring som avses i 8 § av anlägg­ningen eller verk­sam­he­ten gör det nöd­vän­digt att för­ena till­stån­det med änd­rade eller nya vill­kor om över­vak­ning och rap­por­te­ring. Om myn­dig­he­ten fin­ner att änd­rade eller nya vill­kor behövs och de för­ut­sätt­ningar som anges i 5 § är upp­fyllda, ska myn­dig­he­ten ge ett nytt till­stånd.

Om en ny verk­sam­hets­ut­ö­vare anmäls enligt 8 § andra styc­ket och de för­ut­sätt­ningar som anges i 5 § är upp­fyllda, ska till­stånds­myn­dig­he­ten ge ett nytt till­stånd. Lag (2009:1324).

Över­syn av till­stånd

9 a §   Senast vart femte år efter det att ett till­stånd till utsläpp av växt­hus­ga­ser har getts, ska till­syns­myn­dig­he­ten ha sett över vill­ko­ren i till­stån­det och, om vill­ko­ren inte är till­freds­stäl­lande, före­lagt verk­sam­hets­ut­ö­va­ren att ansöka om en änd­ring av vill­ko­ren eller om ett nytt till­stånd.
Lag (2009:1324).

Åter­kal­lelse av till­stånd

10 §   Till­stånds­myn­dig­he­ten får åter­kalla ett till­stånd till utsläpp av växt­hus­ga­ser, om
   1. ett vill­kor som till­stån­det är för­e­nat med inte har följts och avvi­kel­sen är av all­var­lig art,
   2. verk­sam­hets­ut­ö­va­ren i annat fall all­var­ligt åsi­do­sät­ter det som är före­skri­vet om rap­por­te­ring eller över­läm­nande av utsläpps­rät­ter,
   3. de till­stånd som behövs enligt mil­jö­bal­ken eller äldre mil­jö­lag­stift­ning sak­nas,
   4. till­stån­det ersätts med ett nytt till­stånd, eller
   5. verk­sam­he­ten inte krä­ver till­stånd till utsläpp av växt­hus­ga­ser. Lag (2009:1324).

11 §   Om det behövs för att upp­fylla Sve­ri­ges för­plik­tel­ser till följd av med­lem­ska­pet i Euro­pe­iska uni­o­nen kan till­stånds­myn­dig­he­ten åter­kalla till­stånd enligt denna lag eller ändra eller upp­häva vill­kor i sådant till­stånd i enlig­het med arti­kel 24.1 i han­dels­di­rek­ti­vet.

Utsläpp från luft­far­tyg

12 §   Bestäm­mel­serna i denna lag om flyg­verk­sam­het ska tilläm­pas endast på verk­sam­hets­ut­ö­vare som
   1. har en ope­ra­tiv licens för verk­sam­he­ten, bevil­jad i Sve­rige enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 1008/2008 av den 24 sep­tem­ber 2008 om gemen­samma reg­ler för till­han­da­hål­lande av luft­tra­fik i gemen­ska­pen (omar­bet­ning) eller mot­sva­rande äldre bestäm­mel­ser, eller
   2. ska full­göra sina skyl­dig­he­ter i Sve­rige enligt den för­teck­ning som Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen har anta­git enligt arti­kel 18 a punk­ten 3 i han­dels­di­rek­ti­vet. Lag (2009:685).

13 §   Utsläpp av kol­di­oxid från flyg­ningar med luft­far­tyg ska omfat­tas av en över­vak­nings­plan, om verk­sam­he­ten inte har undan­ta­gits från denna skyl­dig­het enligt före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av 1 kap. 4 §. Lag (2015:367).

14 §   Över­vak­nings­pla­nen enligt 13 § ska inne­hålla upp­gif­ter om de åtgär­der som verk­sam­hets­ut­ö­va­ren vid­tar för att över­vaka och rap­por­tera utsläp­pen enligt 5 kap. Om verk­sam­hets­ut­ö­va­ren avser att ansöka om till­del­ning av utsläpps­rät­ter enligt 3 kap. 1 §, ska pla­nen även inne­hålla upp­gif­ter om de åtgär­der som verk­sam­hets­ut­ö­va­ren vid­tar för att möj­lig­göra en beräk­ning av luft­far­ty­gets lastvikt mul­ti­pli­ce­rad med den flugna sträc­kan.

Över­vak­nings­pla­nen ska vara god­känd av till­syns­myn­dig­he­ten.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om hur beräk­ningen av luft­far­ty­gets lastvikt mul­ti­pli­ce­rad med den flugna sträc­kan ska göras.
Lag (2015:367).

15 §   Om det finns skäl för det, får till­syns­myn­dig­he­ten bestämma att ett beslut om god­kän­nande av en över­vak­nings­plan ska gälla även om god­kän­nan­det inte har vun­nit laga kraft.
Lag (2015:367).

Krav på utsläpps­rät­ter

16 §   En verk­sam­hets­ut­ö­vare ska se till att utsläpp av växt­hus­ga­ser som görs med stöd av till­stånd enligt denna lag och utsläpp av kol­di­oxid från flyg­verk­sam­het täcks av utsläpps­rät­ter senast vid den redo­vis­nings­tid­punkt som avses i 6 kap. 1 §. Lag (2014:79).


3 kap. Natio­nell för­teck­ning och till­del­ning av utsläpps­rät­ter

Ansö­kan om till­del­ning av utsläpps­rät­ter

1 §   Den som avser att driva en till­stånds­plik­tig verk­sam­het eller en flyg­verk­sam­het under en han­del­s­pe­riod får ansöka om till­del­ning av utsläpps­rät­ter för den peri­o­den.
Lag (2009:685).

Natio­nell för­teck­ning

2 §   Rege­ringen ska upp­rätta en för­teck­ning över
   1. de anlägg­ningar som omfat­tas av krav på till­stånd till utsläpp av växt­hus­ga­ser, och
   2. det antal utsläpps­rät­ter för varje anlägg­ning som avses att bli för­de­lade utan betal­ning.

Rege­ringen ska anmäla för­teck­ningen till Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen. Lag (2009:1324).

3 §   Efter det att Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen har grans­kat den för­teck­ning som avses i 2 § ska till­syns­myn­dig­he­ten besluta om det antal utsläpps­rät­ter som ska till­de­las varje anlägg­ning utan betal­ning.

Om Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen i sin gransk­ning av för­teck­ningen har fun­nit att en anlägg­ning inte omfat­tas av han­dels­di­rek­ti­vet, får inga utsläpps­rät­ter till­de­las anlägg­ningen utan betal­ning. Lag (2009:1324).

Till­del­ning av utsläpps­rät­ter

4 §   En verk­sam­hets­ut­ö­vare som har till­stånd till utsläpp av växt­hus­ga­ser och som har ansökt om till­del­ning får till­de­las över­låt­bara utsläpps­rät­ter för den eller de anlägg­ningar som omfat­tas av till­stån­det.

En verk­sam­hets­ut­ö­vare som inte har till­stånd till utsläpp av växt­hus­ga­ser kan få en till­del­ning av utsläpps­rät­ter som är bero­ende av att ett sådant till­stånd ges.

Om verk­sam­hets­ut­ö­va­ren har fler än en anlägg­ning, ska till­del­ning göras för var och en av anlägg­ning­arna.
Lag (2009:1324).

4 a §   Den som dri­ver eller avser att driva flyg­verk­sam­het får till­de­las över­låt­bara utsläpps­rät­ter för den verk­sam­het som omfat­tas av en god­känd över­vak­nings­plan. Lag (2015:367).

4 b §   En verk­sam­hets­ut­ö­vare ska senast den 31 decem­ber varje år till till­syns­myn­dig­he­ten lämna all rele­vant infor­ma­tion om pla­ne­rade eller genom­förda änd­ringar av en anlägg­nings kapa­ci­tet, akti­vi­tets­nivå och drift som kan påverka till­del­ningen av utsläpps­rät­ter. Lag (2015:367).

5 §   Varje utsläpps­rätt med­för rätt att släppa ut ett ton kol­di­oxid eller en kol­di­ox­i­de­kvi­va­lent under en fast­ställd period i enlig­het med denna lag och före­skrif­ter som med­de­las med stöd av lagen.

En utsläpps­rätt är över­låt­bar till fysiska och juri­diska per­so­ner, om inte annat föl­jer av denna lag eller av arti­kel 12.1 i han­dels­di­rek­ti­vet. Lag (2009:1324).

6 §   Rege­ringen får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om till­del­ningen av utsläpps­rät­ter. Lag (2009:1324).

7 §   Har upp­hävts genom lag (2009:685).

8 §   Frå­gor om till­del­ning av utsläpps­rät­ter prö­vas av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.


4 kap. Regi­stre­ring av utsläpps­rät­ter och kyo­to­en­he­ter

Uni­ons­re­gis­ter

1 §   Bestäm­mel­ser om kon­to­fö­ring av utsläpps­rät­ter och kyo­to­en­he­ter i ett uni­ons­re­gis­ter finns i regis­ter­för­ord­ningen.

Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer (kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten) är den natio­nella admi­nist­ra­tör som avses i arti­kel 8.1 i regis­ter­för­ord­ningen. Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska admi­ni­strera föl­jande kon­ton i uni­ons­re­gist­ret:
   1. Sve­ri­ges natio­nella kon­ton,
   2. depå­kon­ton för verk­sam­hets­ut­ö­vare,
   3. depå­kon­ton för luft­far­tygso­pe­ra­tö­rer,
   4. per­son­de­på­kon­ton,
   5. han­dels­kon­ton,
   6. externa han­dels­platt­forms­kon­ton,
   7. kon­trollörs­kon­ton, och
   8. mot­ta­gar­kon­ton för auk­tio­ne­rade utsläpps­rät­ter.

Lagen (1998:1479) om vär­de­pap­per­s­cen­tra­ler och kon­to­fö­ring av finan­si­ella instru­ment ska inte tilläm­pas på kon­to­fö­ring av utsläpps­rät­ter och kyo­to­en­he­ter. Lag (2016:59).

Utfär­dande av och gil­tig­het för utsläpps­rät­ter

2 §   En utsläpps­rätt är gil­tig enbart under den han­del­s­pe­riod för vil­ken den är utfär­dad. Lag (2015:367).

3 §   Utsläpps­rät­ter som till­de­lats för flyg­verk­sam­het eller befint­liga anlägg­ningar ska för varje år i han­del­s­pe­ri­o­den utfär­das senast den 28 feb­ru­ari det år som till­del­ningen avser.

För anlägg­ningar hos nya del­ta­gare i han­dels­sy­ste­met ska utsläpps­rät­ter utfär­das senast den 28 feb­ru­ari varje år med start kalen­derå­ret efter det år som anlägg­ningen tagits i drift.

Utsläpps­rät­ter får dock inte utfär­das för en verk­sam­het eller anlägg­ning, om till­stån­det för utsläpp av växt­hus­ga­ser har åter­läm­nats eller åter­kal­lats enligt 2 kap. 10 §.
Lag (2009:1324).

Åter­läm­nande av utsläpps­rät­ter

4 §   Om en verk­sam­hets­ut­ö­vare har till­de­lats för många utsläpps­rät­ter på grund av under­lå­telse att infor­mera om genom­förda minsk­ningar av en anlägg­nings kapa­ci­tet, akti­vi­tets­nivå eller drift, ska verk­sam­hets­ut­ö­va­ren åter­lämna de utsläpps­rät­ter som inte skulle ha utfär­dats om infor­ma­tio­nen hade läm­nats. Lag (2015:367).

Ansö­kan om regi­stre­ring m.m.

5 §   En ansö­kan om att öppna ett konto eller en ansö­kan om regi­stre­ring i uni­ons­re­gist­ret ska vara egen­hän­digt under­teck­nad av sökan­den eller den­nes ombud. En sådan ansö­kan får under­teck­nas och över­fö­ras elektro­niskt. Lag (2016:569).

6 §   Minst ett ombud för den som ansö­ker om att öppna ett per­son­de­på­konto som anges i 1 § andra styc­ket 4 eller ett han­dels­konto som anges i 1 § andra styc­ket 5 ska vara folk­bok­fört eller ha säte i Sve­rige. Lag (2015:367).

7 §   Om en ansö­kan enligt 5 § inte upp­fyl­ler de krav som anges där, ska sökan­den före­läg­gas att kom­plet­tera sin ansö­kan. Om före­läg­gan­det inte följs, ska ansö­kan avvi­sas. Lag (2011:1103).

8 §   Om den som ansö­ker om att öppna ett per­son­de­på­konto eller ett han­dels­konto inte har ett ombud som upp­fyl­ler kra­vet i 6 §, ska ansö­kan avvi­sas. Lag (2015:367).

9 §   Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska avslå en ansö­kan om regi­stre­ring som inte är för­en­lig med befint­liga regi­stre­ringar i Euro­pe­iska uni­o­nens trans­ak­tions­för­teck­ning eller den inter­na­tio­nella trans­ak­tions­för­teck­ningen för För­enta natio­ner­nas ram­kon­ven­tion om kli­mat­för­änd­ringar.
Lag (2011:1103).

10 §   Har upp­hävts genom lag (2015:367).

11 §   Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om
   1. anteck­ning i uni­ons­re­gist­ret av beslut om att någon som finns regi­stre­rad i uni­ons­re­gist­ret har för­satts i kon­kurs eller att en utsläpps­rätt eller kyo­to­en­het har utmätts, belagts med kvar­stad eller betal­nings­säk­rats,
   2. avvis­ning av en ansö­kan om regi­stre­ring som inte är för­en­lig med en sådan anteck­ning, och
   3. bort­ta­gande av en sådan anteck­ning.
Lag (2011:1103).

12 §   Har upp­hävts genom lag (2011:1103).

13 §   Har upp­hävts genom lag (2011:1103).

Rätts­ver­kan av en regi­stre­ring

14 §   En kon­to­in­ne­ha­vare skall, med de begräns­ningar som fram­går av regi­stre­ringar på kon­tot, anses ha rätt att för­foga över de utsläpps­rät­ter och kyo­to­en­he­ter som finns regi­stre­rade på inne­ha­va­rens konto. Lag (2006:643).

Per­son­upp­gif­ter

15 §   Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten är per­son­upp­gifts­an­sva­rig för den behand­ling av per­son­upp­gif­ter som utförs i uni­ons­re­gist­ret. Lag (2018:313).

16 §   Per­son­upp­gif­ter som kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten admi­ni­stre­rar i uni­ons­re­gist­ret ska ha till ända­mål att till­han­da­hålla upp­gif­ter för
   1. verk­sam­het som sta­ten, en region eller en kom­mun ansva­rar för enligt lag eller annan för­fatt­ning och
      a) som avser utsläpps­rät­ter eller kyo­to­en­he­ter som regi­stre­ras i uni­ons­re­gist­ret,
      b) som för att kunna full­gö­ras för­ut­sät­ter till­gång till infor­ma­tion om utsläpps­rät­ter eller kyo­to­en­he­ter, eller
      c) som avser full­gö­rande av under­rät­tel­se­skyl­dig­het,
   2. omsätt­ning av utsläpps­rät­ter eller kyo­to­en­he­ter, samt
   3. affärs­verk­sam­het, kre­dit­giv­ning eller annan all­män eller enskild verk­sam­het där infor­ma­tion om utsläpps­rät­ter eller kyo­to­en­he­ter utgör under­lag för pröv­ningar eller beslut.
Lag (2019:917).

Övrigt om regist­ret

17 §   Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska på begä­ran lämna ut upp­gift i uni­ons­re­gist­ret till till­syns­myn­dig­he­ten. Lag (2011:1103).

18 §   Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska senast den 31 janu­ari varje år ge inne­ha­va­ren av ett konto som anges i 4 kap. 1 § andra styc­ket 2, 3, 4 eller 5 ett besked om inne­hål­let på kon­tot per den 31 decem­ber det när­mast före­gå­ende kalen­derå­ret. Beske­det ska läm­nas genom att det hålls till­gäng­ligt elektro­niskt där kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten hål­ler annan infor­ma­tion till­gäng­lig för kon­to­ha­va­ren. Lag (2011:1103).

19 §   En upp­gift på ett konto i uni­ons­re­gist­ret ska rät­tas, om den inne­hål­ler någon uppen­bar orik­tig­het till följd av skriv­fel, räk­ne­fel eller lik­nande för­bi­se­ende eller till följd av tek­niskt fel. Den vars rätt berörs ska ges möj­lig­het att yttra sig, om inte rät­tel­sen är till för­mån för denne eller ytt­ran­det annars är uppen­bart onö­digt.

Bestäm­mel­ser om åter­kal­lande av trans­ak­tio­ner i uni­ons­re­gist­ret finns i arti­kel 70 i regis­ter­för­ord­ningen.

Vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter enligt denna lag gäl­ler i stäl­let för första styc­ket rät­ten till rät­telse enligt arti­kel 16 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning). Lag (2018:313).

Avgift för konto

20 §   Kon­to­fö­ring­myn­dig­he­ten får ta ut avgif­ter för ansö­kan om och förande av konto i uni­ons­re­gist­ret. Lag (2015:367).

20 a §   Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om sådana avgif­ter som avses i 20 §. Lag (2015:367).


5 kap. Över­vak­ning och rap­por­te­ring av utsläpp av växt­hus­ga­ser

1 §   För varje anlägg­ning och för flyg­verk­sam­het ska verk­sam­hets­ut­ö­va­ren genom beräk­ning eller mät­ning över­vaka sina utsläpp av de växt­hus­ga­ser som till­stån­det eller över­vak­nings­pla­nen avser och varje år göra en rap­port om utsläp­pen. Rap­por­ten ska
   1. inne­hålla en beskriv­ning av de mät- eller beräk­nings­me­to­der som används, inklu­sive en upp­gift om sam­man­lagda utsläpp och om mät­ning­ens eller beräk­ning­ens säker­het samt upp­gif­ter om kva­li­tets­säk­ring och kva­li­tets­kon­troll,
   2. vara veri­fi­e­rad av en kon­trollör enligt före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av 3 § 2, och
   3. ges in till till­syns­myn­dig­he­ten senast den 31 mars året efter det kalen­derår som rap­por­ten avser. Lag (2015:367).

2 §   Om en verk­sam­hets­ut­ö­vare inte har gett in en veri­fi­e­rad rap­port enligt 1 §, ska till­syns­myn­dig­he­ten besluta hur stora utsläp­pen av växt­hus­ga­ser ska anses ha varit under det när­mast före­gå­ende kalen­derå­ret. Beslu­tet ska grun­das på en upp­skatt­ning av vad som fram­står som skä­ligt med hän­syn till det som fram­kom­mit i ären­det om verk­sam­he­tens art och omfatt­ning. Beslu­tet får med­de­las tidi­gast den 1 maj året efter det kalen­derår som upp­skatt­ningen avser.

Till­syns­myn­dig­he­ten ska innan den beslu­tar ge verk­sam­hets­ut­ö­va­ren till­fälle att yttra sig över ett för­slag till beslut. Lag (2009:1324).

2 a §   Ny beteck­ning 2 § genom lag (2009:685).

3 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om
   1. över­vak­ning och rap­por­te­ring, och
   2. de krav som ska stäl­las på den kon­trollör som ska utföra veri­fi­e­ringen enligt 1 § 2 och de upp­gif­ter som kon­trollö­ren ska utföra. Lag (2009:685).

4 §   Har upp­hävts genom lag (2009:685).


6 kap. Redo­vis­ning av utsläpps­rät­ter

Över­läm­nande av utsläpps­rät­ter

1 §   För varje anlägg­ning ska verk­sam­hets­ut­ö­va­ren över­lämna det antal utsläpps­rät­ter som mot­sva­rar de sam­man­lagda utsläp­pen från anlägg­ningen. För en flyg­verk­sam­het ska verk­sam­hets­ut­ö­va­ren över­lämna det antal utsläpps­rät­ter som mot­sva­rar de sam­man­lagda utsläp­pen från flyg­verk­sam­he­ten.
Över­läm­nan­det ska ske senast den 30 april och avse utsläp­pen under det när­mast före­gå­ende kalen­derå­ret. Över­läm­nan­det får inte med stöd av 2 § lagen (1930:173) om beräk­ning av lagstad­gad tid ske senare än den 30 april. I arti­kel 67 i regis­ter­för­ord­ningen finns det bestäm­mel­ser om för­fa­ran­det för över­läm­nande.

Om en veri­fi­e­rad rap­port enligt 5 kap. 1 § inte har getts in innan ett beslut av till­syns­myn­dig­he­ten enligt 5 kap. 2 § första styc­ket har vun­nit laga kraft, ska anta­let utsläpps­rät­ter mot­svara de sam­man­lagda utsläp­pen enligt detta beslut.

Utsläpps­rät­ter som utfär­dats av en natio­nell admi­nist­ra­tör i en annan med­lems­stat inom Euro­pe­iska uni­o­nen får använ­das för att full­göra en verk­sam­hets­ut­ö­vares skyl­dig­het enligt första styc­ket. Lag (2015:367).

1 a §   Vid ett över­läm­nande enligt 1 § som avser en anlägg­ning får verk­sam­hets­ut­ö­va­ren inte till­go­do­räkna sig utsläpps­rät­ter som har utfär­dats för en flyg­verk­sam­het. Lag (2009:685).

1 b §   Skyl­dig­he­ten att över­lämna utsläpps­rät­ter enligt 1 § gäl­ler inte om en kon­trollör enligt 5 kap. 1 § 2 har veri­fi­e­rat att utsläpp är avskilda och trans­por­te­rade till en anlägg­ning för sådan geo­lo­gisk lag­ring av kol­di­oxid som krä­ver till­stånd enligt före­skrif­ter som rege­ringen har med­de­lat med stöd av 9 kap. 6 § mil­jö­bal­ken. Lag (2012:906).

Bort­ta­gande och annul­le­ring

2 §   I artik­larna 68 och 69 i regis­ter­för­ord­ningen finns det bestäm­mel­ser om för­fa­ran­det för att ta bort utsläpps­rät­ter och annul­lera kyo­to­en­he­ter. Lag (2015:367).

3 §   En utsläpps­rätt, utsläpps­minsk­nings­en­het eller cer­ti­fi­e­rad utsläpps­minsk­ning får inte över­läm­nas för att full­göra skyl­dig­he­ten enligt 1 § första styc­ket, om den har utmätts, belagts med kvar­stad eller betal­nings­säk­rats.

En utsläpps­rätt eller kyo­to­en­het får inte tas bort eller annul­le­ras enligt artik­larna 68 och 69 i regis­ter­för­ord­ningen, om den har utmätts, belagts med kvar­stad eller betal­nings­säk­rats. Lag (2015:367).

Hin­der för över­lå­telse

4 §   Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska se till att en verk­sam­hets­ut­ö­vare, som under ett visst år inte har upp­fyllt sin skyl­dig­het enligt 5 kap. 1 § att lämna en veri­fi­e­rad rap­port beträf­fande utsläp­pen under det före­gå­ende året, inte kan över­låta utsläpps­rät­ter från sitt konto så länge det inte finns en veri­fi­e­rad rap­port eller ett laga­kraft­vun­net beslut enligt 5 kap. 2 § första styc­ket. Lag (2009:685).


7 kap. Till­syn

1 §   Den eller de myn­dig­he­ter som rege­ringen bestäm­mer utö­var till­syn över att denna lag och EU-​förordningar om han­del med utsläpps­rät­ter följs samt till­syn över att före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen och EU-​förordningarna följs. Lag (2012:344).

2 §   Till­syns­myn­dig­he­ten har rätt att på begä­ran få de upp­lys­ningar och ta del av de hand­lingar som behövs för till­sy­nen. En begä­ran får för­e­nas med vite.

3 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela de före­läg­gan­den som behövs för att trygga efter­lev­na­den av de före­skrif­ter som omfat­tas av till­sy­nen. Ett före­läg­gande får för­e­nas med vite.

4 §   Till­syns­myn­dig­he­ten skall på begä­ran få till­träde till anlägg­ningar som avses i denna lag samt till loka­ler och områ­den som hör till sådana anlägg­ningar i den utsträck­ning det behövs för till­sy­nen. Denna rätt omfat­tar inte bostä­der.

Polis­myn­dig­he­ten skall lämna det biträde som behövs för till­sy­nen.

5 §   Om det finns anled­ning att anta att den som omfat­tas av till­sy­nen har begått brott, får denne inte före­läg­gas vid vite att med­verka i utred­ning av en fråga som har sam­band med den gär­ning som brotts­miss­tan­ken avser.

6 §   Har upp­hävts genom lag (2017:692).

7 §   En till­syns­myn­dig­het får bestämma att dess beslut ska gälla ome­del­bart även om det över­kla­gas. Lag (2012:344).

8 §   En till­syns­myn­dig­het ska anmäla en över­trä­delse av denna lag till Polis­myn­dig­he­ten eller en åklagar­myn­dig­het, om det finns miss­tanke om brott. Lag (2017:692).

9 §   Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om att avgift för till­syn enligt denna lag ska tas ut av den som är före­mål för till­syn, samt före­skrif­ter om sådana avgif­ter. Lag (2012:344).

10 §   Har upp­hävts genom lag (2017:692).

11 §   Har upp­hävts genom lag (2017:692).


8 kap. Straff, för­ver­kande, andra sank­tio­ner och ska­de­stånd

Straff och för­ver­kande

1 §   Till böter eller fäng­else i högst ett år döms den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het
   1. dri­ver en verk­sam­het som med­för utsläpp av växt­hus­ga­ser utan att verk­sam­he­ten omfat­tas av ett till­stånd eller en god­känd över­vak­nings­plan enligt det som krävs i denna lag eller före­skrif­ter som rege­ringen har med­de­lat med stöd av lagen,
   2. läm­nar orik­tig eller vil­se­le­dande upp­gift i en ansö­kan om till­stånd enligt 2 kap. som skulle kunna för­an­leda att till­stånd ges på fel­ak­tiga grun­der,
   3. läm­nar orik­tig eller vil­se­le­dande upp­gift i en rap­port enligt 5 kap. 1 §,
   4. under­lå­ter att göra anmä­lan i de fall anmäl­nings­skyl­dig­het före­lig­ger enligt 2 kap. 8 §, eller
   5. läm­nar orik­tig eller uppen­bart vil­se­le­dande upp­gift i en ansö­kan om till­del­ning av utsläpps­rät­ter enligt 3 kap. 1 § och där­i­ge­nom skulle kunna för­an­leda att ett för stort antal utsläpps­rät­ter till­de­las.

I ringa fall ska det inte dömas till ansvar. Lag (2015:367).

1 a §   Har upp­hävts genom lag (2017:692).

1 b §   Har upp­hävts genom lag (2017:692).

1 c §   Har upp­hävts genom lag (2017:692).

1 d §   Har upp­hävts genom lag (2017:692).

1 e §   Har upp­hävts genom lag (2017:692).

1 f §   Har upp­hävts genom lag (2017:692).

2 §   Till ansvar enligt denna lag döms inte om gär­ningen är belagd med straff enligt brotts­bal­ken.

3 §   Den som över­trätt ett vites­före­läg­gande får inte dömas till ansvar enligt denna lag för den gär­ning som omfat­tas av före­läg­gan­det.

4 §   Om det inte är uppen­bart oskä­ligt skall utbyte av brott enligt denna lag för­kla­ras för­ver­kat.

Andra sank­tio­ner

5 §   Till­syns­myn­dig­he­ten skall besluta om att offent­lig­göra nam­nen på de verk­sam­hets­ut­ö­vare som inte över­läm­nat till­räck­ligt många utsläpps­rät­ter enligt 6 kap. 1 §.

Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om för­fa­ran­det vid offent­lig­gö­ran­det.

5 a §   En verk­sam­hets­ut­ö­vare som inte senast den 31 mars har gett in en veri­fi­e­rad rap­port enligt 5 kap. 1 § skall, om det inte är uppen­bart oskä­ligt, betala en för­se­nings­av­gift på 20 000 kro­nor till sta­ten. Lag (2006:643).

5 b §   En verk­sam­hets­ut­ö­vare som inte har läm­nat infor­ma­tion om genom­förda minsk­ningar av en anlägg­nings kapa­ci­tet, akti­vi­tets­nivå eller drift senast den 15 janu­ari kalen­derå­ret efter det att änd­ring­arna har genom­förts ska, om den ute­blivna infor­ma­tio­nen har bety­delse för till­del­ningen av utsläpps­rät­ter, betala en för­se­nings­av­gift på 50 000 kro­nor till sta­ten. Avgift ska inte tas ut om det är uppen­bart oskä­ligt. Lag (2015:367).

6 §   En verk­sam­hets­ut­ö­vare som inte har över­läm­nat till­räck­ligt många utsläpps­rät­ter enligt 6 kap. 1 § ska betala en avgift till sta­ten i för­hål­lande till de utsläpp för vilka utsläpps­rät­ter inte över­läm­nats.

Avgif­ten ska uppgå till ett belopp som den 1 maj det år då utsläpps­rät­terna skulle ha över­läm­nats mot­sva­rar 100 euro per ton kol­di­oxid eller kol­di­ox­i­de­kvi­va­lent. Om det av en omräk­ning med hän­syn till för­änd­ringar i det all­männa prislä­get jäm­fört med prislä­get 2013 föl­jer att det omräk­nade belop­pet över­sti­ger 100 euro, ska avgif­ten uppgå till det högre belop­pet. För­änd­ringen ska beräk­nas enligt det euro­pe­iska kon­su­ment­pris­in­dex som Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen årli­gen till­kän­na­ger. Lag (2009:1324).

7 §   En verk­sam­hets­ut­ö­vare som beta­lat avgift enligt 6 § är inte befriad från sin skyl­dig­het enligt 6 kap. 1 § att över­lämna utsläpps­rät­ter, när denne ska över­lämna utsläpps­rät­ter för det efter­föl­jande kalen­derå­ret.
Lag (2011:1103).

8 §   Frå­gor om utta­gande av avgift enligt 5 a, 5 b eller 6 § prö­vas av till­syns­myn­dig­he­ten. Lag (2015:367).

8 a §   Om en verk­sam­hets­ut­ö­vare dri­ver en flyg­verk­sam­het utan att följa bestäm­mel­serna om god­känd över­vak­nings­plan i 2 kap. 14 §, rap­por­te­ring i 5 kap. 1 § eller över­läm­nande av utsläpps­rät­ter i 6 kap. 1 §, och de till­syn­såt­gär­der som har vid­ta­gits inte lett till rät­telse, ska till­syns­myn­dig­he­ten upp­rätta ett för­slag till begä­ran om verk­sam­hets­för­bud.
För­sla­get ska över­läm­nas till rege­ringen för pröv­ning av om en sådan begä­ran ska läm­nas till Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen.

Bestäm­mel­ser om verk­stäl­lig­het av Euro­pe­iska kom­mis­sio­nens beslut om verk­sam­hets­för­bud finns i 11 kap. 2 a § luft­fartsla­gen (2010:500). Lag (2015:367).

Ska­de­stånd vid fel­re­gi­stre­ring

9 §   Har upp­hävts genom lag (2011:1103).

10 §   Den som lider skada till följd av ett fel som rät­tas enligt 4 kap. 19 § första styc­ket har rätt till ersätt­ning av sta­ten, om rät­tel­sen avser en fel­re­gi­stre­ring som gjorts av kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten.

Ersätt­ning läm­nas inte om den ska­de­li­dande med hän­syn till felets art eller andra omstän­dig­he­ter bort inse att fel före­kom­mit. Lag (2011:1103).

11 §   Har upp­hävts genom lag (2018:313).

12 §   Sta­ten före­träds i ären­den om ersätt­ning enligt 10 § av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer. Lag (2011:1103).


9 kap. Över­kla­gande

1 §   Föl­jande beslut får över­kla­gas till mark- och mil­jö­dom­stol:
   1. beslut om till­stånd enligt 2 kap.,
   2. beslut om god­kän­nande av en över­vak­nings­plan enligt 2 kap. 14 §,
   3. beslut om till­del­ning av utsläpps­rät­ter enligt 3 kap.,
   4. beslut om avvis­ning enligt 4 kap. 7 eller 8 §,
   5. beslut om rät­telse enligt 4 kap. 19 § första styc­ket,
   6. beslut om att avslå ansö­kan om att öppna ett konto enligt arti­kel 22 i regis­ter­för­ord­ningen,
   7. beslut om att inte god­känna ett behö­rigt ombud eller extra behö­rigt ombud enligt arti­kel 24.5 i regis­ter­för­ord­ningen,
   8. beslut om att vägra att upp­da­tera kon­to­upp­gif­ter eller upp­gif­ter om behö­rigt ombud enligt arti­kel 25.3 i regis­ter­för­ord­ningen,
   9. beslut enligt arti­kel 34.2 eller 34.4 i regis­ter­för­ord­ningen om att stänga av till­trä­des­rät­ten till ett konto eller kon­to­fö­rings­myn­dig­he­tens beslut att avslå begä­ran om ompröv­ning enligt arti­kel 34.6 i samma för­ord­ning,
   10. beslut om avgift enligt 4 kap. 20 §,
   11. beslut om upp­skatt­ning av utsläp­pens stor­lek enligt 5 kap. 2 §,
   12. begä­ran som för­e­nats med vite enligt 7 kap. 2 §,
   13. före­läg­gande som för­e­nats med vite enligt 7 kap. 3 §,
   14. beslut om offent­lig­gö­rande av en verk­sam­hets­ut­ö­vares namn enligt 8 kap. 5 §,
   15. beslut om för­se­nings­av­gift enligt 8 kap. 5 a eller 5 b §, och
   16. beslut om avgift enligt 8 kap. 6 §. Lag (2017:692).

1 a §   Har upp­hävts genom lag (2017:692).

2 §   Bestäm­mel­ser om över­kla­gande av mark- och mil­jö­dom­sto­lens domar och beslut finns i 1 kap. 2 § första styc­ket och 5 kap.
lagen (2010:921) om mark- och mil­jö­dom­sto­lar. Lag (2010:941).

3 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får över­klaga till­stånds­myn­dig­he­tens beslut enligt denna lag eller före­skrif­ter med­de­lade med stöd av lagen. Lag (2009:1324).

4 §   Övriga beslut enligt denna lag får inte över­kla­gas.

5 §   Beslut i frå­gor om offent­lig­gö­rande av verk­sam­hets­ut­ö­vares namn enligt 8 kap. 5 § gäl­ler ome­del­bart om inte annat anges i beslu­tet.

Offent­lig­gö­ran­det får dock ske tidi­gast när tiden för över­kla­gande av myn­dig­he­tens beslut löpt ut.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2004:1199
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2005. Genom lagen upp­hävs lagen (2004:656) om utsläpp av kol­di­oxid.
   2. Om en ansö­kan om till­stånd enligt 2 kap. kom­mit in till till­stånds­myn­dig­he­ten men ären­det inte avgjorts före den 1 janu­ari 2005, får till­stånds­myn­dig­he­ten besluta att utsläpp av kol­di­oxid tills vidare får ske trots att till­stånds­frå­gan inte slut­ligt har avgjorts. Ett sådant beslut skall för­e­nas med vill­kor om rap­por­te­ring av utsläpp och om över­läm­nande av utsläpps­rät­ter.
   3. Ansö­kan som kom­mit in före ikraft­trä­dan­det av denna lag skall hand­läg­gas och bedö­mas enligt lagen (2004:656) om utsläpp av kol­di­oxid.
   4. Till­stånd, vill­kor, dis­pen­ser, före­läg­gan­den och övriga beslut som har med­de­lats enligt lagen (2004:656) om utsläpp av kol­di­oxid eller enligt före­skrif­ter med­de­lade med stöd av den lagen skall anses med­de­lade enligt mot­sva­rande bestäm­mel­ser i denna lag eller före­skrif­ter med­de­lade med stöd av denna lag.
Lag (2006:643).

2006:643
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2006.
   2. Bestäm­mel­sen i 2 kap. 2 § tredje styc­ket i dess lydelse före den 1 juli 2006 skall gälla i fråga om dis­pens från till­stånds­plik­ten under han­del­s­pe­ri­o­den 2005-​2007.
   3. Bestäm­mel­sen i 2 kap. 6 § andra styc­ket i dess lydelse före den 1 juli 2006 skall tilläm­pas om en verk­sam­hets­ut­ö­vare senast den 30 juni 2006 ansö­ker om till­stånd enligt 2 kap. 4 § eller om en verk­sam­hets­ut­ö­vare senast den 31 decem­ber 2007 anmä­ler en för­änd­ring av en anlägg­ning eller en ny verk­sam­hets­ut­ö­vare enligt 2 kap. 8 § och ett nytt till­stånd behövs för samma del av anlägg­ningen som i ett gäl­lande till­stånd.
   4. Bestäm­mel­sen i 3 kap. 4 § i dess lydelse före den 1 juli 2006 gäl­ler i fråga om till­del­ning till en till­stånds­plik­tig anlägg­ning för han­del­s­pe­ri­o­den 2005-​2007.
   5. Om en veri­fi­e­rad rap­port som enligt 5 kap. 1 § skulle ha getts in senast den 31 mars 2006 ännu inte har getts in senast den 30 juni 2006 gäl­ler bestäm­mel­serna i 5 kap. 2 a § och 6 kap. 1 § andra styc­ket.
   6. Bestäm­mel­serna i 8 kap. 5 a § tilläm­pas första gången för den rap­port som skall läm­nas senast den 31 mars 2007.
   7. Äldre bestäm­mel­ser om över­kla­gande och pröv­nings­till­stånd gäl­ler för domar och beslut som har med­de­lats före den 1 juli 2006 eller som en all­män för­valt­nings­dom­stol med­de­lar efter den 30 juni 2006.

2009:685
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2010 i fråga om 2 kap. 13 och 14 §§ och 5 kap. 1 § och i övrigt den 1 augusti 2009.
   2. För en han­del­s­pe­riod som inträf­far före 2013 ska bestäm­mel­serna om flyg­verk­sam­het i 2 kap. 16 §, 3 kap. 1 och 4 a §§, 6 kap. 1 och 1 a §§, 8 kap. 1 och 8 a §§ och 9 kap. 1 § tilläm­pas endast för han­del under 2012.
   3. Om en ansö­kan om god­kän­nande av en övervaknings-​ och rap­por­te­rings­plan för en flyg­verk­sam­het har kom­mit in till till­syns­myn­dig­he­ten men ären­det inte slut­ligt avgjorts före den 1 janu­ari 2010, får myn­dig­he­ten besluta att utsläpp av kol­di­oxid från flyg­verk­sam­he­ten tills vidare får ske trots att frå­gan om god­kän­nande inte slut­ligt avgjorts. Ett sådant beslut ska för­e­nas med vill­kor om rap­por­te­ring av utsläpp och beräk­ning av luft­far­ty­gets lastvikt mul­ti­pli­ce­rad med den flugna sträc­kan.
   4. I frå­gor om utsläpp av kol­di­oxid från anlägg­ningar som sker före utgången av 2012 ska 5 kap. 1 § i dess äldre lydelse tilläm­pas. Lag (2009:1325).

2009:1324
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2013 i fråga om 2 kap. 9 a §, och 8 kap. 6 § och i övrigt den 1 janu­ari 2010.
   2. I frå­gor om utsläpp av kol­di­oxid som sker före utgången av 2012 och till­stånd till sådana utsläpp samt utfär­dande av utsläpps­rät­ter för sådana utsläpp ska 1 kap. 1, 2 b och 2 d §§, 2 kap. 1, 3-9 och 10 §§, 3 kap. 2-4 och 5 §§, 4 kap. 3 § och 8 kap. 1 § i deras äldre lydelse tilläm­pas.
   3. Trots det som sägs i 2 ska bestäm­mel­sen i 4 kap. 3 § om utfär­dande av utsläpps­rät­ter i fråga om flyg­verk­sam­het tilläm­pas från och med den 1 janu­ari 2012.
   4. För ett till­stånd som getts före 2013, ska 2 kap. 9 a § tilläm­pas så att till­syns­myn­dig­he­ten senast den 1 janu­ari 2017 ska ha sett över vill­ko­ren i till­stån­det och, om vill­ko­ren inte är till­freds­stäl­lande, före­lagt verk­sam­hets­ut­ö­va­ren att ansöka om en änd­ring av vill­ko­ren eller ett nytt till­stånd.

2011:1103

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2012 i fråga om 1 kap. 2 §, 2 kap. 14 § och 5 kap. 1 § och i övrigt den dag rege­ringen bestäm­mer.