Natur­gas­lag (2005:403)

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2005:403
Depar­te­ment: Klimat-​​ och närings­livs­de­par­te­men­tet RSE
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:971
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2005:403
Depar­te­ment/myn­dig­het: Klimat-​​ och närings­livs­de­par­te­men­tet RSE
Utfär­dad: 2005-​06-02
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:971
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om natur­gas­led­ningar, lag­rings­an­lägg­ningar och för­gas­nings­an­lägg­ningar samt om han­del med natur­gas i vissa fall. Lag (2012:274).

Defi­ni­tio­ner

2 §   Med natur­gas avses i denna lag även bio­gas, gas från bio­massa och andra gaser, i den mån det är tek­niskt möj­ligt att använda dessa gaser i ett natur­gas­sy­stem.

Med natur­gas avses även fly­tande (kon­den­se­rad) natur­gas.
Lag (2014:246).

3 §   Med natur­gas­led­ning avses i denna lag rör­led­ning, mät- och reglersta­tion, lin­je­ven­til­sta­tion, rens­dons­sta­tion och kom­pres­sorsta­tion.

4 §   Med lag­rings­an­lägg­ning avses i denna lag en anlägg­ning för lag­ring av natur­gas, om anlägg­ningen är anslu­ten till en natur­gas­led­ning som används för över­fö­ring av natur­gas.

5 §   Med för­gas­nings­an­lägg­ning avses i denna lag en anlägg­ning för för­gas­ning av kon­den­se­rad natur­gas, om anlägg­ningen är anslu­ten till en natur­gas­led­ning som används för över­fö­ring av natur­gas.

Bestäm­mel­serna om för­gas­nings­an­lägg­ning tilläm­pas också på anlägg­ningar som används för kon­den­se­ring av natur­gas och för import och loss­ning av kon­den­se­rad natur­gas, om anlägg­ningen är anslu­ten till en natur­gas­led­ning som används för över­fö­ring av natur­gas.

6 §   Med över­fö­ring av natur­gas avses i denna lag över­fö­ring av natur­gas för annans räk­ning genom såväl trans­mis­sions­led­ningar som dis­tri­bu­tions­led­ningar.

6 a §   Med trans­mis­sion avses i denna lag över­fö­ring av natur­gas i en hög­trycks­led­ning eller ett nät som i huvud­sak består av hög­trycks­led­ningar med undan­tag för hög­trycks­led­ning som huvud­sak­li­gen används i sam­band med lokal dis­tri­bu­tion av natur­gas. Lag (2012:336).

6 b §   Med dis­tri­bu­tion avses i denna lag över­fö­ring av natur­gas genom lokala eller regi­o­nala rör­led­nings­nät till kun­der. Lag (2013:209).

7 §   Med natur­gas­fö­re­tag avses före­tag som över­för eller bedri­ver han­del med natur­gas samt inne­ha­vare av lag­rings­an­lägg­ningar och för­gas­nings­an­lägg­ningar.

7 a §   Med trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör avses i denna lag den som bedri­ver trans­mis­sion. Lag (2012:336).

8 §   Med kon­su­ment avses en fysisk per­son till vil­ken natur­gas över­förs eller leve­re­ras huvud­sak­li­gen för ända­mål som fal­ler utan­för närings­verk­sam­het. Lag (2006:646).

8 a §   Med intäkts­ram avses i denna lag de sam­lade intäk­ter som ett natur­gas­fö­re­tag högst får upp­bära från över­fö­ring av natur­gas, lag­ring av natur­gas eller till­träde till för­gas­nings­an­lägg­ning under en till­syns­pe­riod.
Lag (2013:209).

Ansva­rig myn­dig­het

9 §   Rege­ringen skall utse en myn­dig­het som skall hand­lägga de frå­gor som enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen lig­ger på till­syns­myn­dig­he­ten.
Lag (2006:646).


2 kap. Kon­ces­sion

All­mänt om kon­ces­sion

1 §   En natur­gas­led­ning får inte byg­gas eller använ­das utan till­stånd (kon­ces­sion) av rege­ringen. Åtgär­der för att bereda plats för en natur­gas­led­ning, såsom spräng­ning, schakt­ning, skogs­av­verk­ning, mark­be­red­ning eller lik­nande åtgär­der, får inte vid­tas innan kon­ces­sion har med­de­lats.

Kon­ces­sion krävs inte för en natur­gas­led­ning som är belä­gen efter en mät- och reglersta­tion.

Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från kra­vet på kon­ces­sion enligt första styc­ket i fråga om vissa slag av natur­gas­led­ningar eller vissa slag av åtgär­der med natur­gas­led­ningar.

1 a §   Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten ska i det enskilda fal­let efter ansö­kan av den som avser att bygga eller som använ­der en natur­gas­led­ning, lämna ett bin­dande besked om huruvida led­ningen omfat­tas av före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av 1 § tredje styc­ket. Lag (2013:209).

2 §   En lag­rings­an­lägg­ning får inte byg­gas eller använ­das utan kon­ces­sion av rege­ringen. Åtgär­der för att bereda plats för en lag­rings­an­lägg­ning, såsom spräng­ning, schakt­ning, skogs­av­verk­ning, mark­be­red­ning eller lik­nande åtgär­der, får inte vid­tas innan kon­ces­sion har med­de­lats.

3 §   En för­gas­nings­an­lägg­ning får inte byg­gas eller använ­das utan kon­ces­sion av rege­ringen. Åtgär­der för att bereda plats för en för­gas­nings­an­lägg­ning, såsom spräng­ning, schakt­ning, skogs­av­verk­ning, mark­be­red­ning eller lik­nande åtgär­der, får inte vid­tas innan kon­ces­sion har med­de­lats.

4 §   Om rege­ringen har med­de­lat kon­ces­sion för en natur­gas­led­ning, en lag­rings­an­lägg­ning eller en för­gas­nings­an­lägg­ning, får för­bud inte med­de­las med stöd av mil­jö­bal­ken mot att bygga och använda led­ningen eller anlägg­ningen.

För­ut­sätt­ningar för med­de­lande av kon­ces­sion

5 §   Kon­ces­sion får med­de­las endast om led­ningen eller anlägg­ningen är lämp­lig från all­män syn­punkt.

6 §   Kon­ces­sion får inte strida mot en detalj­plan eller mot områ­des­be­stäm­mel­ser. Om syf­tet med pla­nen eller bestäm­mel­serna inte mot­ver­kas, får dock mindre avvi­kel­ser göras.

7 §   Vid pröv­ning av frå­gor om med­de­lande av kon­ces­sion ska 2-4 kap. och 5 kap. 3-5 och 18 §§ mil­jö­bal­ken tilläm­pas.

För verk­sam­he­ter och åtgär­der som ska prö­vas för en kon­ces­sion ska
   1. frå­gan om verk­sam­he­ten eller åtgär­den kan antas med­föra en bety­dande mil­jöpå­ver­kan avgö­ras i ett sär­skilt beslut enligt 6 kap. 26 och 27 §§ mil­jö­bal­ken efter att en under­sök­ning enligt 6 kap. 23-26 §§ har gjorts om annat inte föl­jer av undan­ta­gen i 6 kap. 23 § andra styc­ket,
   2. en spe­ci­fik mil­jö­be­döm­ning göras, infor­ma­tion läm­nas och sam­ord­ning ske enligt 6 kap. 28-46 §§ mil­jö­bal­ken, om en bety­dande mil­jöpå­ver­kan kan antas, och
   3. ett för­enk­lat under­lag tas fram enligt 6 kap. 47 § mil­jö­bal­ken, om läns­sty­rel­sen beslu­tar att en bety­dande mil­jöpå­ver­kan inte kan antas. Lag (2024:971).

8 §   En kon­ces­sion får bevil­jas endast den som från all­män syn­punkt är lämp­lig att utöva den verk­sam­het som avses med kon­ces­sio­nen. Det skall sär­skilt beak­tas om sökan­den kan antas ha vilja och för­måga att dels utöva den verk­sam­het som avses med kon­ces­sio­nen, dels utöva verk­sam­he­ten enligt de före­skrif­ter och vill­kor som kom­mer att gälla för verk­sam­he­ten.

Kon­ces­sions­vill­kor

9 §   En kon­ces­sion för en natur­gas­led­ning skall ange rör­led­ning­ens huvud­sak­liga sträck­ning.

En kon­ces­sion för en natur­gas­led­ning, en lag­rings­an­lägg­ning eller en för­gas­nings­an­lägg­ning skall för­e­nas med de vill­kor som behövs för att skydda all­männa intres­sen och enskild rätt. Den skall också för­e­nas med de vill­kor för led­ning­ens eller anlägg­ning­ens utfö­rande och nytt­jande som behövs av säker­hets­skäl eller som behövs för att i övrigt skydda män­ni­skors hälsa och mil­jön mot ska­dor och olä­gen­he­ter och främja en lång­sik­tigt god hus­håll­ning med mark och vat­ten och andra resur­ser eller som av annat skäl behövs från all­män syn­punkt.

Det får anges som vill­kor för en kon­ces­sion att led­ningen eller anlägg­ningen skall vara fär­dig­ställd inom en viss tid. Om det finns sär­skilda skäl, får rege­ringen för­länga den angivna tiden. Ansö­kan om för­läng­ning skall göras före utgången av den angivna tiden.

10 §   En kon­ces­sion får för sin gil­tig­het göras bero­ende av att den som inne­har kon­ces­sio­nen stäl­ler säker­het för kost­na­derna för att ta bort den berörda led­ningen eller anlägg­ningen och att vidta andra åtgär­der för åter­ställ­ning. Sta­ten, kom­mu­ner, regi­o­ner och kom­munal­för­bund behö­ver inte ställa säker­het.

Om det kan antas att den ställda säker­he­ten inte längre är till­räck­lig, får rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten besluta om ytter­li­gare säker­het.

I fråga om säker­he­tens beskaf­fen­het gäl­ler 2 kap. 25 § utsök­nings­bal­ken. Säker­he­ten ska prö­vas av rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten och för­va­ras av läns­sty­rel­sen i det län där verk­sam­he­ten bedrivs.
Lag (2019:919).

Kon­ces­sio­nens gil­tig­hets­tid

11 §   En kon­ces­sion skall med­de­las för fyr­tio år. Om det finns sär­skilda skäl eller om sökan­den begär det, får dock kor­tare tid bestäm­mas.

För­läng­ning av gil­tig­hets­ti­den

12 §   Kon­ces­sio­nens gil­tig­hets­tid får på ansö­kan av kon­ces­sions­ha­va­ren för­längas med fyr­tio år i taget. Om det finns sär­skilda skäl eller om sökan­den begär det, får dock kor­tare tid bestäm­mas.

I ett ärende om för­läng­ning av gil­tig­hets­ti­den skall 5-9 §§ tilläm­pas.

Ansö­kan om för­läng­ning av gil­tig­hets­ti­den bör göras senast två år före kon­ces­sions­ti­dens utgång. Kon­ces­sio­nen gäl­ler till dess att ansök­ningen har prö­vats slut­ligt.

Över­lå­telse av kon­ces­sion

13 §   En kon­ces­sion får inte över­lå­tas utan till­stånd.
Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten prö­var frå­gor om till­stånd. Vid pröv­ning av en ansö­kan om över­lå­telse av kon­ces­sion skall 8 § tilläm­pas.

Åter­kal­lelse av kon­ces­sion

14 §   En kon­ces­sion för en natur­gas­led­ning, en för­gas­nings­an­lägg­ning eller en lag­rings­an­lägg­ning som inte är en sådan anlägg­ning som avses i andra styc­ket får åter­kal­las helt eller del­vis
   1. om den berörda led­ningen eller anlägg­ningen inte har använts under tre år i följd och inte längre behövs för en säker ener­gi­för­sörj­ning, eller
   2. om kon­ces­sions­ha­va­ren i väsent­lig mån inte full­gör sina skyl­dig­he­ter enligt denna lag, enligt före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen, enligt vill­ko­ren i kon­ces­sio­nen eller enligt de säker­hets­fö­re­skrif­ter som gäl­ler för den berörda led­ning­ens eller anlägg­ning­ens drift.

En kon­ces­sion för en under­jor­disk lag­rings­an­lägg­ning som inte är del av en anlägg­ning för fly­tande natur­gas får åter­kal­las om för­ut­sätt­ning­arna i arti­kel 3a.11 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 715/2009 av den 13 juli 2009 om vill­kor för till­träde till natur­gasö­ver­fö­rings­nä­ten och om upp­hä­vande av för­ord­ning (EG) nr 1775/2005 är upp­fyllda.

Frå­gor om åter­kal­lelse av kon­ces­sion prö­vas av rege­ringen.
Lag (2023:381).

Åter­ställ­ning

15 §   Om en kon­ces­sion upp­hör att gälla, är den som senast haft kon­ces­sio­nen skyl­dig att ta bort den berörda led­ningen eller anlägg­ningen samt vidta andra åtgär­der för åter­ställ­ning, om det behövs från all­män eller enskild syn­punkt.

I sam­band med att kon­ces­sio­nen upp­hör att gälla skall rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten fast­ställa kon­ces­sions­ha­va­rens skyl­dig­he­ter enligt första styc­ket.

Om den som senast haft kon­ces­sio­nen inte full­gör sina skyl­dig­he­ter enligt första styc­ket, får till­syns­myn­dig­he­ten före­lägga denne vid vite att full­göra skyl­dig­he­terna eller besluta att åtgär­derna skall vid­tas på den­nes bekost­nad. Ett beslut om att åtgär­derna skall vid­tas på den tidi­gare kon­ces­sions­ha­va­rens bekost­nad får verk­stäl­las.

16 §   Om en led­ning eller anlägg­ning har byggts utan kon­ces­sion där sådan behövs, får till­syns­myn­dig­he­ten före­lägga led­ning­ens eller anlägg­ning­ens inne­ha­vare att ta bort denna samt att vidta andra åtgär­der för åter­ställ­ning, om det behövs från all­män eller enskild syn­punkt.

Om inne­ha­va­ren inte full­gör sina skyl­dig­he­ter enligt första styc­ket, får till­syns­myn­dig­he­ten före­lägga inne­ha­va­ren vid vite att full­göra skyl­dig­he­terna eller besluta att åtgär­derna skall vid­tas på inne­ha­va­rens bekost­nad. Ett beslut om att åtgär­derna skall vid­tas på inne­ha­va­rens bekost­nad får verk­stäl­las.

17 §   Om någon annans mark behö­ver tas i anspråk för åter­ställ­ning, får till­syns­myn­dig­he­ten besluta att till­träde till mar­ken skall läm­nas under viss tid.

Åter­ställ­ningen skall utfö­ras så att minsta skada och intrång vål­las. Bygg­na­der får upp­fö­ras eller vägar byg­gas endast om mar­kens ägare och den som har nytt­jan­de­rätt eller ser­vi­tut avse­ende mar­ken sam­tyckt till det eller om till­syns­myn­dig­he­ten läm­nat till­stånd till åtgär­den. Till­stånd får läm­nas endast om åtgär­den är ound­gäng­li­gen nöd­vän­dig för att åter­ställ­ningen skall kunna utfö­ras.

Om åter­ställ­ningen orsa­kar skada eller intrång, skall ersätt­ning för detta läm­nas. Talan om ersätt­ning väcks vid den mark- och mil­jö­dom­stol inom vars område mar­ken eller större delen av denna lig­ger. Lag (2010:942).

Natur­gas­led­ning inom område för tra­fik­led

18 §   Inne­ha­va­ren av en natur­gas­led­ning som har byggts inom områ­det för en befint­lig all­män väg, enskild väg som hålls öppen för tra­fik, järn­väg, tun­nel­bana eller spår­väg eller kanal eller annan sådan vat­ten­tra­fik­led (tra­fik­led) är skyl­dig att, om tra­fik­le­den skall änd­ras, vidta och bekosta de åtgär­der med natur­gas­led­ningen som behövs för att änd­ringen skall kunna genom­fö­ras.

Om åtgär­den vid­tas med en natur­gas­led­ning där denna kor­sar en tra­fik­led, skall dock den som för­val­tar tra­fik­le­den ersätta inne­ha­va­ren av led­ningen för kost­na­den för åtgär­den.

19 §   Om en natur­gas­led­ning som har byggts inom områ­det för en befint­lig tra­fik­led med­för ökade kost­na­der för tra­fik­le­dens under­håll, skall inne­ha­va­ren av led­ningen ersätta dessa ökade kost­na­der.

20 §   Om arbete på en natur­gas­led­ning, som har byggts inom områ­det för någon annan tra­fik­led än all­män väg, kan inverka på tra­fik­sä­ker­he­ten eller om arbe­tet med­för större ingrepp i tra­fik­le­den, skall det utfö­ras efter anvis­ningar av den som för­val­tar tra­fik­le­den eller genom den­nes försorg. Inne­ha­va­ren av led­ningen skall svara för kost­na­den för arbe­tet.

Om en natur­gas­led­ning bli­vit ska­dad och dröjs­mål med repa­ra­tio­nen skulle orsaka avse­värd olä­gen­het, får led­nings­in­ne­ha­va­ren påbörja repa­ra­tio­nen även om ska­dan inte hun­nit anmä­las till tra­fik­le­dens för­val­tare.
Led­nings­in­ne­ha­va­ren skall dock sna­rast under­rätta tra­fik­le­dens för­val­tare om det påbör­jade arbe­tet.

I fråga om arbete med natur­gas­led­ning inom område för all­män väg gäl­ler 44 § väg­la­gen (1971:948).


3 kap. Skyl­dig­he­ter för inne­ha­vare av natur­gas­led­ningar

Inle­dande bestäm­melse

1 §   Ett före­tag som inne­har en natur­gas­led­ning och bedri­ver över­fö­ring av natur­gas ansva­rar för drift och under­håll och, vid behov, utbygg­nad av sitt led­nings­sy­stem och, i tillämp­liga fall, dess anslut­ning till andra led­nings­sy­stem. Före­ta­get sva­rar också för att dess led­nings­sy­stem är säkert, till­för­lit­ligt och effek­tivt och för att det på lång sikt kan upp­fylla rim­liga krav på över­fö­ring av natur­gas.

Juri­disk och per­so­nell åtskill­nad

2 §   Ett före­tag som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas får inte bedriva han­del med natur­gas.

En trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör får inte bedriva pro­duk­tion av natur­gas eller pro­duk­tion av eller han­del med el.
Lag (2011:713).

2 a §   En trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör ska vara obe­ro­ende av före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas eller el. Lag (2011:713).

2 b §   Den som ensam eller till­sam­mans med någon annan utö­var kon­troll över ett före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas eller el, får inte utöva kon­troll över eller någon rät­tig­het gente­mot en trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör.

Den som ensam eller till­sam­mans med någon annan utö­var kon­troll över en trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör, får inte utöva kon­troll över eller någon rät­tig­het gente­mot ett före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas eller el.

Den som ensam eller till­sam­mans med någon annan får utse leda­mö­ter till sty­rel­sen eller mot­sva­rande organ hos en trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör, får inte utöva kon­troll över eller någon rät­tig­het gente­mot ett före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas. Lag (2011:713).

2 c §   Det som anges i 2 b § gäl­ler inte kon­troll eller rät­tig­het som utövas av sta­ten genom rege­ringen.

Bestäm­mel­serna i 2 § andra styc­ket, 2 a § och 2 b § första och andra styc­kena hind­rar inte att en trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör bedri­ver sådan pro­duk­tion av el som avses i 3 kap. 12 § andra styc­ket ella­gen (1997:857) eller ingår i samma kon­cern som ett före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av el som ute­slu­tande är knu­ten till drif­ten av trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tö­rens elekt­riska led­nings­nät. Lag (2022:598).

2 d §   En sty­rel­se­le­da­mot, verk­stäl­lande direk­tör, fir­ma­teck­nare eller annan per­son med lik­nande ställ­ning hos en trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör får inte sam­ti­digt ha en mot­sva­rande ställ­ning i ett före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas. Lag (2011:713).

2 e §   Om en trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör ingår i en kon­cern där en annan del bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas, får åtgär­der som vid­tas av före­tag i kon­cer­nen för att säker­ställa att kra­ven i 2 a, 2 b och 2 d §§ är upp­fyllda inte inne­bära att per­so­nal eller kom­mer­si­ellt käns­liga upp­gif­ter över­förs från trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tö­ren till ett före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas.
Lag (2011:713).

2 f §   Om en trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör bedri­ver även annan verk­sam­het än trans­mis­sion, ska ope­ra­tö­ren säker­ställa att kom­mer­si­ellt käns­liga upp­gif­ter om trans­mis­sio­nen inte görs till­gäng­liga för de delar av före­ta­get som bedri­ver annan verk­sam­het.

Om en trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör ingår i en kon­cern, ska ope­ra­tö­ren säker­ställa att kom­mer­si­ellt käns­liga upp­gif­ter om trans­mis­sio­nen inte görs till­gäng­liga för före­tag i kon­cer­nen som bedri­ver annan verk­sam­het.

Första och andra styc­kena hind­rar inte att kom­mer­si­ellt käns­liga upp­gif­ter om trans­mis­sion görs till­gäng­liga för före­tag eller delar av före­tag som bedri­ver annan verk­sam­het, om det är nöd­vän­digt för att genom­föra en affärs­trans­ak­tion. Lag (2012:336).

Redo­vis­ning av över­fö­ring av natur­gas

3 §   Verk­sam­het som rör över­fö­ring av natur­gas ska eko­no­miskt redo­vi­sas skilt från annan verk­sam­het. Trans­mis­sion och dis­tri­bu­tion ska då redo­vi­sas var för sig.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om redo­vis­ning av verk­sam­het som rör över­fö­ring av natur­gas samt om skyl­dig­het att ge in redo­vis­nings­hand­lingar till till­syns­myn­dig­he­ten. Lag (2013:209).

Revi­sion

4 §   En revi­sor i ett före­tag som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas skall göra en sär­skild gransk­ning av redo­vis­ningen av denna verk­sam­het.

Revi­sorn skall årli­gen i ett sär­skilt intyg avge ett utlå­tande i frå­gan om redo­vis­ningen av verk­sam­he­ten skett enligt gäl­lande bestäm­mel­ser. Före­ta­get skall lämna in inty­get till till­syns­myn­dig­he­ten.

Rege­ringen får med­dela när­mare före­skrif­ter om revi­sio­nen.

Anslut­ning av natur­gas­led­ning m.m.

5 §   Den som inne­har en natur­gas­led­ning är skyl­dig att på skä­liga vill­kor ansluta andra natur­gas­led­ningar samt lag­rings­an­lägg­ningar och för­gas­nings­an­lägg­ningar. Det­samma gäl­ler vid åter­in­kopp­ling av en befint­lig natur­gas­led­ning, änd­ring av den avta­lade kapa­ci­te­ten i anslut­nings­punk­ten samt änd­ring av tiden för över­fö­ringen.

Skyl­dig­het före­lig­ger inte om den först nämnda led­ningen sak­nar kapa­ci­tet för den begärda åtgär­den eller om det annars finns sär­skilda skäl.

Skyl­dig­he­ten gäl­ler inte den som inne­har en natur­gas­led­ning som ute­slu­tande används för egen räk­ning.

Över­fö­ring av natur­gas

6 §   Den som inne­har en natur­gas­led­ning är skyl­dig att på skä­liga vill­kor över­föra natur­gas.

Skyl­dig­he­ten gäl­ler inte den som inne­har en natur­gas­led­ning som ute­slu­tande används för egen räk­ning.

Mät­ning och rap­por­te­ring av över­förd natur­gas

7 §   Den som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas är skyl­dig att utföra mät­ning av över­förd natur­gas och att rap­por­tera resul­ta­ten av dessa mät­ningar i enlig­het med de när­mare före­skrif­ter som med­de­las av rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten.

7 a §   Rap­por­te­ringen av mätre­sul­tat enligt 7 § ska ske till den system­ba­lan­s­an­sva­rige, till berörda andra före­tag som bedri­ver över­fö­ring, natur­gas­kun­der, balan­s­an­sva­riga och leve­ran­tö­rer av natur­gas. På begä­ran ska rap­por­te­ring ske till ett före­tag som gasan­vän­da­ren har utsett. Lag (2014:271).

Anskaf­fande av energi för drift av natur­gas­led­ningar

8 §   Den som inne­har en kon­ces­sions­plik­tig natur­gas­led­ning skall på ett öppet, icke-​dis­kri­mi­ne­rande och mark­nads­o­ri­en­te­rat sätt anskaffa den natur­gas som behövs för att bedriva över­fö­ring av natur­gas.

Över­vak­nings­plan

9 §   Ett före­tag som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas och som ingår i samma kon­cern som ett före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas ska upp­rätta en över­vak­nings­plan och se till att pla­nen följs.

Av över­vak­nings­pla­nen ska det framgå vilka åtgär­der som ska vid­tas för att mot­verka dis­kri­mi­ne­rande bete­ende gente­mot övriga aktö­rer på natur­gas­mark­na­den. I pla­nen ska dess­utom anges de sär­skilda skyl­dig­he­ter som de anställda har för att detta mål ska upp­nås.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om inne­hål­let i över­vak­nings­pla­nen. Lag (2011:713).

10 §   Ett före­tag som är skyl­digt att upp­rätta en över­vak­nings­plan enligt 9 § ska utse en över­vak­nings­an­sva­rig, som själv­stän­digt ska bevaka att pla­nen upp­rät­tas och följs.
Före­ta­get ska se till att den över­vak­nings­an­sva­rige har de befo­gen­he­ter och till­gång till den infor­ma­tion som krävs för att utföra upp­dra­get.

Den över­vak­nings­an­sva­rige ska årli­gen upp­rätta en rap­port över de åtgär­der som vid­ta­gits enligt över­vak­nings­pla­nen och ge in rap­por­ten till till­syns­myn­dig­he­ten. Före­ta­get ska offent­lig­göra rap­por­ten.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om utse­ende av över­vak­nings­an­sva­rig och den­nes upp­gif­ter samt om offent­lig­gö­ran­det av den årliga rap­por­ten. Lag (2011:713).

10 a §   Ett sam­risk­fö­re­tag ska upp­rätta och genom­föra en över­vak­nings­plan, om
   1. före­ta­get har bil­dats för att genom­föra ett sam­ar­bete som syf­tar till att inte­grera mark­na­der för natur­gas i Nor­den och Euro­pe­iska uni­o­nen, och
   2. det bland de före­tag som har bil­dat sam­risk­fö­re­ta­get finns en trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör som ingår i samma kon­cern som ett före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas.

Av över­vak­nings­pla­nen ska det framgå vilka åtgär­der som före­ta­get ska vidta för att för­hindra dis­kri­mi­ne­rande och kon­kur­rens­be­grän­sande bete­ende gente­mot övriga aktö­rer på natur­gas­mark­na­den. I pla­nen ska dess­utom anges de sär­skilda skyl­dig­he­ter som före­ta­gets anställda har för att för­hindra detta.

Över­vak­nings­pla­nen ska god­kän­nas av byrån för sam­ar­bete mel­lan ener­gi­till­syns­myn­dig­he­ter. Pla­nen ska ges in till byrån för pröv­ning av sådant god­kän­nande. Lag (2012:336).

Kom­mu­ni­ka­tion med gas­för­bru­kare och all­män­he­ten

11 §   Om ett före­tag som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas och ett före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas ingår i samma kon­cern, ska före­ta­gen när de vän­der sig till enskilda gas­för­bru­kare eller all­män­he­ten ange sin iden­ti­tet på ett sådant sätt att det tyd­ligt fram­går vil­ken verk­sam­het före­ta­get bedri­ver. Lag (2011:713).

Offent­lig­gö­rande av infor­ma­tion

12 §   Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­het för en trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör att offent­lig­göra infor­ma­tion som har bety­delse för natur­gas­mark­na­dens funk­tion. Lag (2012:336).


4 kap. Skyl­dig­he­ter för inne­ha­vare av lagrings-​​ och för­gas­nings­an­lägg­ningar

Inle­dande bestäm­melse

1 §   Den som inne­har en lag­rings­an­lägg­ning eller en för­gas­nings­an­lägg­ning ansva­rar för drif­ten av anlägg­ningen och för att den är säker, till­för­lit­lig och effek­tiv.

Juri­disk och per­so­nell åtskill­nad

2 §   Ett före­tag som inne­har en lag­rings­an­lägg­ning får inte bedriva pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas. Om ett sådant före­tag ingår i en kon­cern, ska dess orga­ni­sa­tion och besluts­ord­ning vara skild från före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas.

En sty­rel­se­le­da­mot, verk­stäl­lande direk­tör eller fir­ma­teck­nare i ett före­tag som inne­har en lag­rings­an­lägg­ning får inte sam­ti­digt vara sty­rel­se­le­da­mot, verk­stäl­lande direk­tör eller fir­ma­teck­nare i ett före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas.
Lag (2012:336).

2 a §   Ett före­tag som inne­har en lag­rings­an­lägg­ning och ingår i samma kon­cern som ett före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas får inte bevilja anställda i ledande ställ­ning löner eller andra för­må­ner som grun­dar sig på resul­ta­tet i de delar av kon­cer­nen som bedri­ver sådan pro­duk­tion eller han­del. Lag (2012:336).

2 b §   Ett före­tag som inne­har en lag­rings­an­lägg­ning och ingår i en kon­cern där ett annat före­tag bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas ska, till­sam­mans med sitt moder­fö­re­tag, se till att det har en i för­hål­lande till övriga före­tag i kon­cer­nen fak­tisk och själv­stän­dig beslu­tan­de­rätt när det gäl­ler de till­gångar som behövs för att trygga drift, under­håll och utbygg­nad av anlägg­ningen.

Första styc­ket hind­rar inte att moder­fö­re­ta­get har sådan insyn och utö­var sådan styr­ning av anlägg­nings­fö­re­ta­get som krävs för att säker­ställa en rim­lig avkast­ning på de inve­ste­ringar som gjorts i anlägg­nings­fö­re­ta­get.
Moder­fö­re­ta­get får dock inte ge instruk­tio­ner åt anlägg­nings­fö­re­ta­get om före­ta­gets löpande för­valt­ning eller beslut att bygga eller moder­ni­sera en lag­rings­an­lägg­ning, om inte instruk­tio­nerna avser åtgär­der eller beslut som går utö­ver de eko­no­miska ramar som fast­ställts av anlägg­nings­fö­re­ta­gets bolags­stämma eller mot­sva­rande organ. Lag (2012:336).

2 c §   Om ett före­tag som inne­har en lag­rings­an­lägg­ning bedri­ver även annan verk­sam­het än lag­ring av natur­gas, ska före­ta­get säker­ställa att kom­mer­si­ellt käns­liga upp­gif­ter om lag­ringen inte görs till­gäng­liga för de delar av före­ta­get som bedri­ver annan verk­sam­het.

Ett före­tag som inne­har en lag­rings­an­lägg­ning och ingår i en kon­cern ska säker­ställa att kom­mer­si­ellt käns­liga upp­gif­ter om lag­ringen inte görs till­gäng­liga för före­tag i kon­cer­nen som bedri­ver annan verk­sam­het.

Första och andra styc­kena hind­rar inte att kom­mer­si­ellt käns­liga upp­gif­ter om lag­ringen görs till­gäng­liga för före­tag eller delar av före­tag som bedri­ver annan verk­sam­het, om det är nöd­vän­digt för att genom­föra en affärs­trans­ak­tion. Lag (2012:336).

2 d §   Bestäm­mel­serna i 2 c § om före­tag som inne­har en lag­rings­an­lägg­ning och om lag­ring av natur­gas gäl­ler även före­tag som inne­har en för­gas­nings­an­lägg­ning och drift av en sådan anlägg­ning. Lag (2012:336).

Redo­vis­ning av drift av natur­gas­la­ger och drift av för­gas­nings­an­lägg­ning

3 §   Verk­sam­het som rör lag­ring av natur­gas och drift av en för­gas­nings­an­lägg­ning ska eko­no­miskt redo­vi­sas så att lag­ring i lag­rings­an­lägg­ning, lag­ring i rör­led­ning och drift av för­gas­nings­an­lägg­ning redo­vi­sas var för sig och skilt från annan verk­sam­het.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela när­mare före­skrif­ter om redo­vis­ning av verk­sam­het som rör lag­ring av natur­gas och drift av en för­gas­nings­an­lägg­ning samt om skyl­dig­het att ge in redo­vis­nings­hand­lingar till till­syns­myn­dig­he­ten.
Lag (2015:251).

Revi­sion

4 §   En revi­sor i ett före­tag som bedri­ver verk­sam­het i form av lag­ring av natur­gas eller drift av en för­gas­nings­an­lägg­ning skall göra en sär­skild gransk­ning av redo­vis­ningen av denna verk­sam­het.

Revi­sorn skall årli­gen i ett sär­skilt intyg avge ett utlå­tande i frå­gan om redo­vis­ningen av verk­sam­he­ten skett enligt gäl­lande bestäm­mel­ser. Före­ta­get skall lämna in inty­get till till­syns­myn­dig­he­ten.

Rege­ringen får med­dela när­mare före­skrif­ter om revi­sio­nen.

Sär­skilt om lag­ring av natur­gas

5 §   Den som inne­har en lag­rings­an­lägg­ning är skyl­dig att på skä­liga vill­kor lagra natur­gas för annans räk­ning. Den som inne­har en trans­mis­sions­led­ning för över­fö­ring av natur­gas har mot­sva­rande lag­rings­skyl­dig­het.

Skyl­dig­het att lagra natur­gas före­lig­ger inte om anlägg­ningen eller led­ningen sak­nar kapa­ci­tet för den begärda lag­ringen eller om det annars finns sär­skilda skäl.

Sär­skilt om till­träde till för­gas­nings­an­lägg­ningar

6 §   Den som inne­har en för­gas­nings­an­lägg­ning är skyl­dig att på skä­liga vill­kor mata in natur­gas som inne­has av annan.

Skyl­dig­het före­lig­ger inte om anlägg­ningen sak­nar kapa­ci­tet för det begärda till­trä­det eller om det annars finns sär­skilda skäl.

Över­vak­nings­plan

7 §   Ett före­tag som inne­har en lag­rings­an­lägg­ning och ingår i samma kon­cern som ett före­tag som bedri­ver pro­duk­tion av eller han­del med natur­gas ska upp­rätta en över­vak­nings­plan och se till att pla­nen följs.

Av över­vak­nings­pla­nen ska det framgå vilka åtgär­der som före­ta­get ska vidta för att mot­verka dis­kri­mi­ne­rande bete­ende gente­mot övriga aktö­rer på natur­gas­mark­na­den. I pla­nen ska anges de sär­skilda skyl­dig­he­ter som före­ta­gets anställda har för att mot­verka detta.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om inne­hål­let i över­vak­nings­pla­nen. Lag (2012:336).

8 §   Den som är skyl­dig att upp­rätta en över­vak­nings­plan enligt 7 § ska årli­gen upp­rätta en rap­port över de åtgär­der som vid­ta­gits. Rap­por­ten ska ges in till till­syns­myn­dig­he­ten och i sam­band med detta offent­lig­gö­ras av ingi­va­ren.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om offent­lig­gö­ran­det av den årliga rap­por­ten. Lag (2012:336).

Undan­tag från kra­ven på inne­ha­vare av lag­rings­an­lägg­ningar

9 §   Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från de skyl­dig­he­ter som föl­jer av 2-2 b, 7 och 8 §§.
Lag (2012:336).

Offent­lig­gö­rande av infor­ma­tion

10 §   Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­het för före­tag som inne­har en lagrings-​​ eller för­gas­nings­an­lägg­ning att offent­lig­göra infor­ma­tion som har bety­delse för natur­gas­mark­na­dens funk­tion. Lag (2012:336).


5 kap. Kom­mu­nala natur­gas­fö­re­tag

1 §   En sådan juri­disk per­son som avses i 10 kap. 2-6 §§ kom­mu­nal­la­gen (2017:725) får, trots bestäm­mel­sen i 2 kap. 1 § kom­mu­nal­la­gen om anknyt­ning till kom­mu­nens område eller dess med­lem­mar, utan­för kom­mu­nens område bedriva
   1. han­del med natur­gas samt där­med sam­man­häng­ande verk­sam­het, eller
   2. över­fö­ring av natur­gas i geo­gra­fisk när­het till före­ta­gets över­fö­rings­verk­sam­het inom kom­mu­nen i syfte att uppnå en ända­måls­en­lig över­fö­rings­verk­sam­het. Lag (2017:747).

2 §   Om en sådan juri­disk per­son som avses i 10 kap. 2-6 §§ kom­mu­nal­la­gen (2017:725) bedri­ver han­del med natur­gas samt där­med sam­man­häng­ande verk­sam­het, ska verk­sam­he­ten dri­vas på affärs­mäs­sig grund och redo­vi­sas sär­skilt. Om före­ta­get även bedri­ver sådan verk­sam­het som avses i 7 kap. 1 § 1 ella­gen (1997:857), får före­ta­get redo­visa de berörda verk­sam­he­terna till­sam­mans. Lag (2017:747).


6 kap. Avgif­ter och övriga vill­kor för till­träde till natur­gas­led­ningar och andra anlägg­ningar

Avgif­ter och övriga vill­kor för anslut­ning

1 §   Avgif­ter och övriga vill­kor för sådan anslut­ning som avses i 3 kap. 5 § ska vara skä­liga, objek­tiva och icke- dis­kri­mi­ne­rande.

Vid utfor­man­det av avgif­ten för en anslut­ning ska sär­skilt beak­tas var den led­ning eller anlägg­ning som ska anslu­tas är belä­gen samt effek­ten i anslut­nings­punk­ten. Lag (2010:603).

1 a §   Den som inne­har en natur­gas­led­ning ska
   1. i sam­band med att ny anslut­ning begärs inom skä­lig tid lämna skrift­lig upp­gift om avgif­ten och övriga vill­kor för anslut­ningen,
   2. på begä­ran utan dröjs­mål lämna skrift­lig upp­gift om de vill­kor som i fråga om anslut­ning för inmat­ning av natur­gas gäl­ler för gasens kva­li­tet, lukt eller tryck, och
   3. offent­lig­göra de meto­der som används för att utforma avgif­ter för anslut­ning och de vill­kor som avses i 2.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela när­mare före­skrif­ter om skyl­dig­he­terna i första styc­ket. Lag (2017:1029).

1 b §   Den som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas får inte ingå avtal om sådan anslut­ning som avses i 3 kap. 5 § för­rän de meto­der som har använts för att utforma avtals­vill­ko­ren har prö­vats av till­syns­myn­dig­he­ten. Till­syns­myn­dig­he­ten ska god­känna meto­derna, om de kan antas leda till att avtals­vill­ko­ren upp­fyl­ler kra­ven på att vara objek­tiva och icke-​dis­kri­mi­ne­rande.

Om till­syns­myn­dig­he­ten inte god­kän­ner de meto­der som föreslås i en ansö­kan, ska myn­dig­he­ten i beslu­tet ange de meto­der som i stäl­let ska tilläm­pas.

Till­syns­myn­dig­he­ten ska delge beslut enligt första och andra styc­kena enligt 49 § första styc­ket 1 och andra styc­ket del­giv­nings­la­gen (2010:1932). Lag (2013:209).

Avgif­ter och övriga vill­kor för över­fö­ring, lag­ring och för­gas­ning

2 §   Avgif­ter och övriga vill­kor för över­fö­ring och lag­ring av natur­gas samt för till­träde till en för­gas­nings­an­lägg­ning ska vara skä­liga, objek­tiva och icke-​dis­kri­mi­ne­rande.
Lag (2013:209).

3 §   Vid utform­ningen av vill­kor för över­fö­ring av natur­gas ska sär­skilt beak­tas anta­let anslutna kun­der, kun­der­nas geo­gra­fiska läge, mäng­den över­förd energi och abon­ne­rad effekt, kost­na­derna för över­lig­gande led­ningar, leve­rans­sä­ker­het och tryc­ket i led­ning­arna.

Vill­ko­ren för över­fö­ring av natur­gas ska utfor­mas så att den avgift en kund beta­lar för över­fö­ringen till sin anslut­nings­punkt inne­fat­tar avgift för över­fö­ringen i samt­liga rör­led­ningar genom vilka över­fö­ringen sker.
Lag (2013:209).

3 a §   Har upp­hävts genom lag (2013:209).

4 §   Den som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas eller inne­har en lag­rings­an­lägg­ning eller en för­gas­nings­an­lägg­ning ska offent­lig­göra avgif­ter och övriga vill­kor för över­fö­ring, lag­ring, respek­tive till­träde till anlägg­ningen samt på begä­ran utan dröjs­mål lämna skrift­lig upp­gift om vill­ko­ren.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om offent­lig­gö­rande av sådana vill­kor som avses i första styc­ket. Lag (2013:209).

5 §   Den som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas eller inne­har en lag­rings­an­lägg­ning eller en för­gas­nings­an­lägg­ning får inte ingå avtal om över­fö­ring, lag­ring eller till­träde till en för­gas­nings­an­lägg­ning för­rän de meto­der som har använts för att utforma andra avtals­vill­kor än avgif­ter har prö­vats av till­syns­myn­dig­he­ten. Till­syns­myn­dig­he­ten ska god­känna meto­derna om de kan antas leda till att avtals­vill­ko­ren upp­fyl­ler kra­ven på att vara objek­tiva och icke-​dis­kri­mi­ne­rande.

Om till­syns­myn­dig­he­ten inte god­kän­ner de meto­der som föreslås i en ansö­kan, ska myn­dig­he­ten i beslu­tet ange de meto­der som i stäl­let ska tilläm­pas.

Till­syns­myn­dig­he­ten ska delge beslut enligt första och andra styc­kena enligt 49 § första styc­ket 1 och andra styc­ket del­giv­nings­la­gen (2010:1932). Lag (2013:209).

För­hands­pröv­ning av natur­gas­fö­re­ta­gens intäk­ter

Beslut om intäkts­ram

6 §   Intäkts­ra­mar ska beslu­tas i för­väg för varje till­syns­pe­riod för före­tag som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas eller inne­har en lag­rings­an­lägg­ning eller en för­gas­nings­an­lägg­ning.

En intäkts­ram ska beslu­tas var för sig för trans­mis­sion, dis­tri­bu­tion, lag­ring i lag­rings­an­lägg­ning och drift av för­gas­nings­an­lägg­ning.

Ett beslut om intäkts­ram för trans­mis­sion ska omfatta även intäk­ter från lag­ring i rör­led­ning. Lag (2013:209).

7 §   Ett sådant natur­gas­fö­re­tag som avses i 6 § ska lämna in för­slag till intäkts­ram till till­syns­myn­dig­he­ten till­sam­mans med de upp­gif­ter som krävs för att pröva för­sla­get.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten med­de­lar när­mare före­skrif­ter om ett natur­gas­fö­re­tags skyl­dig­he­ter enligt första styc­ket.
Lag (2013:209).

8 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska med­dela beslut om intäkts­ram senast två måna­der innan till­syns­pe­ri­o­den bör­jar.

I beslu­tet ska det anges vilka upp­gif­ter och meto­der som lig­ger till grund för beslu­tet. Lag (2013:209).

9 §   En till­syns­pe­riod ska vara fyra kalen­derår, om det inte finns sär­skilda skäl för en annan tids­pe­riod.
Lag (2013:209).

Beräk­ning av intäkts­ra­men

10 §   Intäkts­ra­men ska beräk­nas så att den täc­ker skä­liga kost­na­der för att bedriva den verk­sam­het som intäkts­ra­men avser och ger en rim­lig avkast­ning på det kapi­tal som krävs för att bedriva verk­sam­he­ten (kapi­tal­bas).

När intäkts­ra­men bestäms ska de sam­lade intäk­ter som natur­gas­fö­re­ta­get högst får upp­bära enligt första styc­ket mins­kas med ett belopp som mot­sva­rar natur­gas­fö­re­ta­gets intäk­ter från anslut­ning till natur­gas­led­ning och andra anlägg­ningar under till­syns­pe­ri­o­den, i den utsträck­ning intäk­terna här­rör från till­gångar som ingår i kapi­tal­ba­sen.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om hur avdra­get enligt andra styc­ket ska beräk­nas. Lag (2013:209).

Sär­skilt om beräk­ning av skä­liga kost­na­der

11 §   Som skä­liga kost­na­der för att bedriva den verk­sam­het som intäkts­ra­men avser ska anses kost­na­der för en ända­måls­en­lig och effek­tiv drift av en verk­sam­het med likar­tade objek­tiva för­ut­sätt­ningar.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om beräk­ning av skä­liga kost­na­der. Lag (2013:209).

Sär­skilt om beräk­ning av en rim­lig avkast­ning

12 §   Kapi­tal­ba­sen ska beräk­nas med utgångs­punkt i de till­gångar som natur­gas­fö­re­ta­get använ­der för att bedriva den verk­sam­het som intäkts­ra­men avser. Vidare ska hän­syn tas till inve­ste­ringar och avskriv­ningar under till­syns­pe­ri­o­den.

En till­gång som inte behövs för att bedriva verk­sam­he­ten ska anses ingå i kapi­tal­ba­sen, om det skulle vara oskä­ligt mot natur­gas­fö­re­ta­get att bortse från till­gången.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om beräk­ning av en rim­lig avkast­ning. Lag (2013:209).

Ompröv­ning av intäkts­ra­men under till­syns­pe­ri­o­den

13 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får under till­syns­pe­ri­o­den, efter ansö­kan av ett natur­gas­fö­re­tag, ändra ett beslut om intäkts­ram, om det
   1. finns omstän­dig­he­ter som bedöms med­föra en väsent­lig ökning av intäkts­ra­men vid en ompröv­ning enligt 15 §, eller
   2. annars finns sär­skilda skäl.

Ett ärende om ompröv­ning enligt första styc­ket ska hand­läg­gas skynd­samt. Lag (2013:209).

14 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska under till­syns­pe­ri­o­den ändra ett beslut om intäkts­ram om
   1. natur­gas­fö­re­ta­get har läm­nat orik­tiga eller brist­fäl­liga upp­gif­ter som i mer än ringa omfatt­ning har inver­kat på intäkts­ra­mens stor­lek,
   2. beslu­tet har fat­tats på ett uppen­bart fel­ak­tigt eller ofull­stän­digt under­lag och detta i mer än ringa omfatt­ning har inver­kat på intäkts­ra­mens stor­lek,
   3. till­gångar har över­lå­tits under till­syns­pe­ri­o­den och detta i väsent­lig omfatt­ning inver­kar på intäkts­ra­mens stor­lek, eller
   4. det annars finns sär­skilda skäl.
Lag (2013:209).

Ompröv­ning av intäkts­ra­men efter till­syns­pe­ri­o­den

15 §   Ett natur­gas­fö­re­tag får inom fyra måna­der efter till­syns­pe­ri­o­dens slut ansöka hos till­syns­myn­dig­he­ten om att intäkts­ra­men för peri­o­den ska ökas.

Ett ärende om ökad intäkts­ram ska hand­läg­gas skynd­samt.
Lag (2013:209).

16 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska ompröva ett beslut om intäkts­ram efter till­syns­pe­ri­o­dens slut, om det finns skäl att anta att ramen är större än vad som är moti­ve­rat av senare kända för­hål­lan­den och avvi­kel­sen inte är ringa.

Om det inte finns sär­skilda hin­der, ska ett beslut i frå­gan om änd­ring av intäkts­ra­men med­de­las senast tio måna­der efter till­syns­pe­ri­o­dens slut. Om till­syns­myn­dig­he­ten avser att med­dela beslut vid en senare tid­punkt, ska natur­gas­fö­re­ta­get under­rät­tas om det inom den nämnda tiden. Har en sådan under­rät­telse inte skett får myn­dig­he­ten inte med­dela ett ompröv­nings­be­slut som är till nack­del för natur­gas­fö­re­ta­get.
Lag (2013:209).

17 §   Vid ompröv­ning enligt 15 eller 16 § ska till­syns­myn­dig­he­ten kon­trol­lera om de anta­gan­den som legat till grund för beslu­tet om intäkts­ram över­ens­stäm­mer med det fak­tiska utfal­let under peri­o­den. Vid bedöm­ningen ska till­syns­myn­dig­he­ten tillämpa 10-12 §§ och utgå från de upp­gif­ter och meto­der som myn­dig­he­ten har använt vid pröv­ningen av intäkts­ra­men och som angetts i beslu­tet om denna. Lag (2013:209).

Ompröv­ning under eller efter till­syns­pe­ri­o­den

18 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska ompröva ett beslut om intäkts­ra­men för en till­syns­pe­riod, om myn­dig­he­ten eller en all­män för­valt­nings­dom­stol har beslu­tat om änd­ring i fråga om en tidi­gare till­syns­pe­riod och det avgö­ran­det har vun­nit laga kraft. Lag (2013:209).

Avvi­kel­ser från intäkts­ra­men

19 §   Om ett natur­gas­fö­re­tags sam­lade intäk­ter från den verk­sam­het som omfat­tas av intäkts­ra­men under till­syns­pe­ri­o­den har avvi­kit från intäkts­ra­men, ska det belopp med vil­ket intäk­terna över­sti­git eller under­sti­git intäkts­ra­men minska respek­tive öka ramen för den påföl­jande till­syns­pe­ri­o­den. Lag (2013:209).

20 §   Om ett natur­gas­fö­re­tags sam­lade intäk­ter från en verk­sam­het som omfat­tas av intäkts­ra­men under till­syns­pe­ri­o­den har över­sti­git intäkts­ra­men med mer än fem pro­cent, ska ett över­de­bi­te­rings­tillägg beräk­nat enligt andra styc­ket minska intäkts­ra­men för den påföl­jande till­syns­pe­ri­o­den.

Beräk­ningen av över­de­bi­te­rings­tilläg­get ska grun­das på den del av natur­gas­fö­re­ta­gets sam­lade intäk­ter enligt första styc­ket som över­sti­ger intäkts­ra­men. Över­de­bi­te­rings­tilläg­get ska beräk­nas efter en rän­te­sats som mot­sva­rar den genom­snitt­liga refe­rens­ränta enligt 9 § rän­te­la­gen (1975:635) som under till­syns­pe­ri­o­den fast­ställts av Riks­ban­ken med ett tillägg av fem­ton pro­cen­ten­he­ter. Lag (2013:209).

Över­lå­telse av verk­sam­het

21 §   Om ett natur­gas­fö­re­tag över­lå­ter en verk­sam­het för vil­ken en intäkts­ram har fast­ställts, ska den fast­ställda intäkts­ra­men gälla för för­vär­va­ren av verk­sam­he­ten.
För­vär­va­ren trä­der även i övrigt i över­lå­ta­rens ställe när det gäl­ler tillämp­ningen av bestäm­mel­serna i detta kapi­tel om intäkts­ra­men på den över­låtna verk­sam­he­ten. Lag (2013:209).

Undan­tag

22 §   Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från skyl­dig­he­terna enligt 1 b, 5 och 6 §§ i fråga om natur­gas­led­ning eller led­nings­nät som används för över­fö­ring av natur­gas ute­slu­tande inom ett geo­gra­fiskt avgrän­sat område som används för indust­ri­ell eller kom­mer­si­ell verk­sam­het.
Lag (2013:209).

Ver­kan av beslut

23 §   Ett beslut av till­syns­myn­dig­he­ten enligt 1 b, 5, 8, 14-16 och 18 §§ gäl­ler ome­del­bart. Lag (2013:209).

Skyl­dig­het att lämna upp­gif­ter

24 §   Ett natur­gas­fö­re­tag ska till till­syns­myn­dig­he­ten lämna de upp­gif­ter som behövs för pröv­ning enligt 14, 16 och 18 §§.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten med­de­lar när­mare före­skrif­ter om ett natur­gas­fö­re­tags skyl­dig­he­ter enligt första styc­ket.
Lag (2013:209).


7 kap. System­ba­lan­s­an­svar och balan­s­an­svar

System­ba­lan­s­an­svar

1 §   Rege­ringen ska ge i upp­drag åt en myn­dig­het eller åt en juri­disk per­son som fri­vil­ligt åtar sig det att över­gri­pande ansvara för att balan­sen kort­sik­tigt upp­rätt­hålls mel­lan inmat­ning och uttag av natur­gas i det väst­svenska natur­gas­sy­ste­met (system­ba­lan­s­an­sva­rig).

Rege­ringen med­de­lar före­skrif­ter om den system­ba­lan­s­an­sva­ri­ges upp­gif­ter. Lag (2014:246).

2 §   Den som inne­har en sådan natur­gas­led­ning som används för över­fö­ring av natur­gas men inte är sam­man­kopp­lad med det väst­svenska natur­gas­sy­ste­met, ansva­rar för att balan­sen kort­sik­tigt upp­rätt­hålls mel­lan inmat­ning och uttag av natur­gas.

Bestäm­mel­serna i 4-9, 11 och 12 §§ ska tilläm­pas även i fråga om en sådan led­ning som avses i första styc­ket. Vad som där gäl­ler för den system­ba­lan­s­an­sva­rige respek­tive det väst­svenska natur­gas­sy­ste­met ska då i stäl­let gälla led­nings­in­ne­ha­va­ren respek­tive natur­gas­led­ningen.

I det fall som avses i 7 § första styc­ket ska led­nings­in­ne­ha­va­ren under­rätta leve­ran­tö­ren av natur­gas. I det fall som avses i 7 § andra styc­ket ska den balan­s­an­sva­rige under­rätta inne­ha­va­ren av natur­gas­led­ningen, som ska under­rätta leve­ran­tö­ren av natur­gas. Under­rät­tel­ser enligt detta stycke ska ske utan dröjs­mål. Lag (2014:246).

3 §   Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­het för dem som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas att till den system­ba­lan­s­an­sva­rige lämna de upp­gif­ter som behövs för utö­van­det av system­ba­lan­s­an­sva­ret. Lag (2013:209).

Balan­s­an­svar

4 §   En leve­ran­tör av natur­gas får bara leve­rera natur­gas i uttags­punk­ter för vilka leve­ran­tö­ren eller någon annan, gente­mot den system­ba­lan­s­an­sva­rige, har åta­git sig det eko­no­miska ansva­ret för att det väst­svenska natur­gas­sy­ste­met till­förs lika myc­ket natur­gas som tas ut i uttags­punk­ten (balan­s­an­svar). Ett sådant åta­gande ska göras genom ett avtal med den system­ba­lan­s­an­sva­rige (balans­av­tal).

Första styc­ket tilläm­pas inte under den tids­frist som anges i 7 a § första styc­ket.

Med uttags­punkt avses där­vid den punkt där en gas­för­bru­kare, enligt avtal med inne­ha­va­ren av natur­gas­led­ning, tar ut natur­gas för för­bruk­ning. Lag (2014:246).

5 §   Vill­ko­ren i balans­av­ta­len ska vara objek­tiva och icke-​dis­kri­mi­ne­rande.

Den system­ba­lan­s­an­sva­rige får inte ingå balans­av­tal för­rän avtals­vill­ko­ren har god­känts av till­syns­myn­dig­he­ten.
God­kän­nande ska läm­nas, om vill­ko­ren upp­fyl­ler kra­ven enligt första styc­ket.

Ett beslut enligt andra styc­ket gäl­ler ome­del­bart.
Till­syns­myn­dig­he­ten ska delge beslu­tet enligt 49 § första styc­ket 1 och andra styc­ket del­giv­nings­la­gen (2010:1932).
Lag (2013:209).

6 §   Den system­ba­lan­s­an­sva­rige ska offent­lig­göra de vill­kor som tilläm­pas i balans­av­ta­len samt på begä­ran utan dröjs­mål lämna skrift­lig upp­gift om dessa vill­kor.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela när­mare före­skrif­ter om offent­lig­gö­rande av vill­kor enligt första styc­ket.
Lag (2013:209).

7 §   När den system­ba­lan­s­an­sva­rige får kän­ne­dom om att ett avtal med den system­ba­lan­s­an­sva­rige om balan­s­an­svar enligt 4 § första styc­ket ska upp­höra att gälla, ska den system­ba­lan­s­an­sva­rige utan dröjs­mål under­rätta de inne­ha­vare av natur­gas­led­ningar på vars led­nings­nät de uttags­punk­ter är belägna där balan­s­an­sva­ret sålunda kom­mer att upp­höra att gälla. Led­nings­ha­va­ren ska utan dröjs­mål under­rätta berörda leve­ran­tö­rer av natur­gas.

När någon, som i ett avtal med en leve­ran­tör av natur­gas har åta­git sig balan­s­an­sva­ret i de uttags­punk­ter där leve­ran­tö­ren leve­re­rar natur­gas, får kän­ne­dom om att detta avtal ska upp­höra att gälla, ska den balan­s­an­sva­rige utan dröjs­mål under­rätta den system­ba­lan­s­an­sva­rige och de inne­ha­vare av natur­gas­led­ningar på vars led­nings­nät de uttags­punk­ter är belägna där balan­s­an­sva­ret sålunda kom­mer att upp­höra att gälla. Inne­ha­varna av natur­gas­led­ningar ska utan dröjs­mål under­rätta leve­ran­tö­ren av natur­gas.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten med­de­lar när­mare före­skrif­ter om under­rät­tel­se­skyl­dig­he­ten enligt första och andra styc­kena.
Lag (2013:209).

7 a §   En leve­ran­tör av natur­gas som med ome­del­bar ver­kan för­lo­rat sitt balan­s­an­svar äger åter­ställa balan­s­an­sva­ret inom en tids­frist om tio var­da­gar, dock högst fem­ton kalen­der­da­gar. Tids­fris­ten bör­jar löpa dagen efter den då leve­ran­tö­ren tagit del av eller haft möj­lig­het att ta del av den först mot­tagna under­rät­tel­sen enligt 7 § första eller andra styc­ket.

Den tids­frist för att åter­ställa balan­s­an­sva­ret som anges i första styc­ket gäl­ler också en leve­ran­tör vars avtal om balan­s­an­svar sagts upp och upp­hör att gälla före fris­tens utgång.

Första och andra styc­kena gäl­ler inte om leve­ran­tö­ren trätt i lik­vi­da­tion, ställt in betal­ning­arna, för­satts i kon­kurs eller för­kla­rat sig inte ha för avsikt att åter­ställa balan­s­an­sva­ret.

Om leve­ran­tö­ren under tids­fris­ten trä­der i lik­vi­da­tion, stäl­ler in betal­ning­arna, för­sätts i kon­kurs, eller för­kla­rar sig inte ha för avsikt att åter­ställa balan­s­an­sva­ret upp­hör tids­fris­ten ome­del­bart att löpa. Lag (2009:581).

7 b §   En leve­ran­tör av natur­gas som under tids­fris­ten åter­stäl­ler sitt balan­s­an­svar ska under­rätta berörda inne­ha­vare av natur­gas­led­ning om vem som har åta­git sig balan­s­an­sva­ret i de uttags­punk­ter där leve­ran­tö­ren leve­re­rar natur­gas. En sådan under­rät­telse ska ha mot­ta­gits av led­nings­in­ne­ha­va­ren innan tids­fris­ten har löpt ut.

Ett balan­s­an­svar som en ny balan­s­an­sva­rig åta­git sig gäl­ler, trots det som anges i 9 §, från och med dagen efter det att berörd led­nings­in­ne­ha­vare mot­ta­git under­rät­tel­sen från leve­ran­tö­ren.

Om led­nings­in­ne­ha­va­ren inte har mot­ta­git en under­rät­telse från leve­ran­tö­ren om vem som är ny balan­s­an­sva­rig i berörda uttags­punk­ter innan tids­fris­ten har löpt ut, ska led­nings­in­ne­ha­va­ren dagen efter fris­tens utgång anvisa berörda gas­för­bru­kare en leve­ran­tör. Denne ska gente­mot led­nings­in­ne­ha­va­ren ha åta­git sig att leve­rera natur­gas till gas­för­bru­kare som sak­nar leve­ran­tör. Ett balan­s­an­svar som en ny balan­s­an­sva­rig åta­git sig gäl­ler, trots det som anges i 9 §, från och med dagen för anvis­ningen.

Led­nings­in­ne­ha­va­ren ska utan dröjs­mål under­rätta gas­för­bru­karna om vil­ken leve­ran­tör som har anvi­sats och om natur­gas­la­gens bestäm­mel­ser om byte av leve­ran­tör. Den anvi­sade leve­ran­tö­ren ska utan dröjs­mål under­rätta gas­för­bru­karna om de vill­kor för leve­ran­sen som leve­ran­tö­ren tilläm­par.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten med­de­lar när­mare före­skrif­ter om de under­rät­tel­ser som anges i första och fjärde styc­kena.
Lag (2009:581).

7 c §   Om en leve­ran­tör av natur­gas inte äger åter­ställa balan­s­an­sva­ret enligt 7 a § eller om en sådan tids­frist som avses där upp­hör att löpa enligt 7 a § fjärde styc­ket, ska inne­ha­va­ren av natur­gas­led­ning så snart som möj­ligt anvisa berörda gas­för­bru­kare en leve­ran­tör, som gente­mot led­nings­in­ne­ha­va­ren har åta­git sig att leve­rera natur­gas till gas­för­bru­kare som sak­nar leve­ran­tör. Den nye balan­s­an­sva­ri­ges balan­s­an­svar gäl­ler, trots det som anges i 9 §, från och med dagen för anvis­ningen.

Led­nings­in­ne­ha­va­ren ska utan dröjs­mål under­rätta gas­för­bru­karna om vil­ken leve­ran­tör som har anvi­sats och om natur­gas­la­gens bestäm­mel­ser om byte av leve­ran­tör. Den anvi­sade leve­ran­tö­ren ska utan dröjs­mål under­rätta gas­för­bru­karna om de vill­kor för leve­ran­sen som leve­ran­tö­ren tilläm­par. Lag (2009:581).

7 d §   En leve­ran­tör av natur­gas som leve­re­rar gas till en gas­för­bru­kare i en viss uttags­punkt är, oav­sett vad som avta­lats, skyl­dig att fort­sätta leve­rera gas tills leve­rans­skyl­dig­he­ten upp­hör enligt andra styc­ket.

Leve­rans­skyl­dig­he­ten upp­hör om gas­för­bru­ka­ren slu­tar att ta ut gas i uttags­punk­ten, om någon annan leve­ran­tör bör­jar leve­rera gas till gas­för­bru­ka­ren i uttags­punk­ten eller om över­fö­ringen av gas enligt 8 kap. 3 eller 4 § eller enligt avtal får avbry­tas på grund av att gas­för­bru­ka­ren har för­sum­mat sina skyl­dig­he­ter gente­mot leve­ran­tö­ren.
Lag (2009:581).

8 §   En leve­ran­tör av natur­gas, som ska börja leve­rera natur­gas till en uttags­punkt eller överta leve­ran­serna till en natur­gas­för­bru­kare i den­nes uttags­punkt, ska anmäla detta till inne­ha­va­ren av natur­gas­led­ningen. Anmä­lan ska även inne­hålla en upp­gift om vem som har åta­git sig balan­s­an­sva­ret i uttags­punk­ten. En anmä­lan om att börja leve­rera natur­gas ska göras ome­del­bart.

En leve­ran­tör av natur­gas får överta leve­ran­serna till en natur­gas­för­bru­kare i den­nes uttags­punkt fjor­ton dagar efter anmä­lan enligt första styc­ket.

En inne­ha­vare av natur­gas­led­ning som tar emot en anmä­lan enligt första styc­ket ska sända under­rät­tel­ser i anled­ning därav enligt de när­mare före­skrif­ter som med­de­las av rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om natur­gas­le­ve­ran­tö­rers skyl­dig­he­ter enligt första styc­ket.
Lag (2011:713).

8 a §   Gas­för­bru­kare som sak­nar leve­ran­tör av natur­gas ska av berörd inne­ha­vare av natur­gas­led­ning anvi­sas en leve­ran­tör, som gente­mot led­nings­in­ne­ha­va­ren har åta­git sig att leve­rera gas till sådana gas­för­bru­kare.

Led­nings­in­ne­ha­va­ren ska utan dröjs­mål under­rätta gas­för­bru­ka­ren om vil­ken leve­ran­tör som anvi­sats, om inne­bör­den av en sådan anvis­ning och om natur­gas­la­gens bestäm­mel­ser om byte av leve­ran­tör.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar när­mare före­skrif­ter om vad under­rät­tel­sen i andra styc­ket ska inne­hålla.

Den anvi­sade leve­ran­tö­ren ska utan dröjs­mål under­rätta gas­för­bru­ka­ren om de vill­kor för leve­ran­sen som leve­ran­tö­ren avser att tillämpa och om den dag då leve­ran­tö­ren avser att påbörja leve­ran­sen enligt avta­let.

För för­bruk­ningen av den gas som inte leve­re­rats enligt ett leve­rans­av­tal med en leve­ran­tör, som är leve­rans­skyl­dig enligt 7 d §, ska gas­för­bru­ka­ren betala till den anvi­sade leve­ran­tö­ren enligt de vill­kor som denne tilläm­par.
Lag (2009:581).

8 b §   En gas­för­bru­kare, som har sak­nat leve­rans­av­tal med en enligt 7 d § leve­rans­skyl­dig leve­ran­tör och som inte har anvi­sats en ny leve­ran­tör enligt 8 a §, ska för för­bruk­ningen av natur­gas under den tid som gas­för­bru­ka­ren har sak­nat sådant leve­rans­av­tal betala till en leve­ran­tör som anvi­sas av led­nings­in­ne­ha­va­ren och enligt de vill­kor som den anvi­sade leve­ran­tö­ren tilläm­par. Lag (2009:581).

9 §   Den som över­tar balan­s­an­sva­ret i en natur­gas­för­bru­ka­res uttags­punkt efter en anmä­lan enligt 8 § första styc­ket får göra det från och med den dag då natur­gas­le­ve­ran­tö­ren över­tar leve­ran­serna.

I andra fall får balan­s­an­sva­ret bara över­tas från och med den första dagen i en kalen­der­må­nad. Den leve­ran­tör som enligt 7 d § är leve­rans­skyl­dig i uttags­punk­ten ska enligt de när­mare före­skrif­ter som rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten med­de­lar under­rätta inne­ha­va­ren av natur­gas­led­ning om över­ta­gan­det senast en månad innan det ska ske.

Den system­ba­lan­s­an­sva­rige får, om det finns sär­skilda skäl, i det enskilda fal­let medge att balan­s­an­sva­ret i en uttags­punkt ska börja gälla tidi­gare än vad som föl­jer av andra styc­ket.

En inne­ha­vare av natur­gas­led­ning som tar emot en anmä­lan enligt andra styc­ket ska sända under­rät­tel­ser i anled­ning därav.

Rege­ringen, eller efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om under­rät­tel­ser enligt fjärde styc­ket. Lag (2013:209).

10 §   Den som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas ska enligt de när­mare före­skrif­ter som med­de­las av rege­ringen eller av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer hålla den system­ba­lan­s­an­sva­rige under­rät­tad om byte av balan­s­an­sva­rig enligt 7 b § första och tredje styc­kena, 7 c § första styc­ket och 9 §. Den som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas ska dess­utom hålla den system­ba­lan­s­an­sva­rige under­rät­tad om vem som har åta­git sig balan­s­an­sva­ret för den­nes egna inköp.
Lag (2013:209).

11 §   Den system­ba­lan­s­an­sva­rige ska svara för avräk­ningen mel­lan de balan­s­an­sva­riga.

Rege­ringen, eller efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om avräk­ningen enligt första styc­ket. Lag (2013:209).

12 §   En leve­ran­tör av natur­gas som har leve­re­rat gas till en uttags­punkt där det sak­nas någon som är balan­s­an­sva­rig ska vid den system­ba­lan­s­an­sva­ri­ges avräk­ning anses som balan­s­an­sva­rig i uttags­punk­ten. Ersätt­ning ska beta­las enligt de vill­kor som den system­ba­lan­s­an­sva­rige tilläm­par mot balan­s­an­sva­riga. Lag (2013:209).

Åta­gande om lag­ring av gas

12 a §   De leve­ran­tö­rer av natur­gas som har åta­git sig ett balan­s­an­svar enligt 4 § ska genom balans­av­ta­let även åta sig ett eko­no­miskt ansvar för att, efter begä­ran av den system­ba­lan­s­an­sva­rige, lagra gas så att det fyll­nads­mål och den fyll­nads­bana med del­mål nås som avses i arti­kel 6a i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2017/1938 av den 25 okto­ber 2017 om åtgär­der för att säker­ställa för­sörj­nings­trygg­he­ten för gas och om upp­hä­vande av för­ord­ning (EU) nr 994/2010. Lag (2023:381).

Fak­tu­re­ring och debi­te­ring

13 §   Natur­gas­le­ve­ran­tö­rer och före­tag som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas får inte debi­tera någon avgift för att till­han­da­hålla gas­för­bru­ka­ren fak­tu­ror och fak­tu­re­rings­in­for­ma­tion om ener­gi­an­vänd­ningen.
Lag (2014:271).

14 §   En natur­gas­le­ve­ran­törs debi­te­ring av gas­för­bru­karna ska avse upp­mätta mäng­der, om natur­gas­le­ve­ran­tö­ren har till­gång till mät­vär­den.

Om natur­gas­le­ve­ran­tö­ren inte har fått till­gång till mät­vär­den får debi­te­ringen avse upp­skat­tad för­bruk­ning. Lag (2014:271).

15 §   En natur­gas­le­ve­ran­törs fak­tura ska vara tyd­lig. Den ska inne­hålla infor­ma­tion om den upp­mätta för­bruk­ningen och de aktu­ella gas­pri­ser som fak­tu­ran grun­das på.

Om leve­rans­av­ta­let för­ut­sät­ter att mäng­den över­förd gas mäts per timme, får infor­ma­tio­nen göras till­gäng­lig via natur­gas­le­ve­ran­tö­rens webb­plats. Fak­tu­ran ska då hän­visa till att infor­ma­tio­nen finns.

Fak­tu­re­ring ska ske åtminstone varje kvar­tal.

Fak­tu­re­ring ska erbju­das i elektro­nisk form. Lag (2014:271).


8 kap. Sär­skilda bestäm­mel­ser om över­fö­ring av natur­gas till kon­su­men­ter

Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Detta kapi­tel gäl­ler över­fö­ring av natur­gas till kon­su­men­ter. Lag (2006:646).

2 §   Avtals­vill­kor som i jäm­fö­relse med bestäm­mel­serna i detta kapi­tel är till nack­del för kon­su­men­ten är utan ver­kan mot denne.

Avbry­tande av över­fö­ring av natur­gas på grund av kon­su­men­tens avtals­brott

3 §   Över­fö­ring av natur­gas får avbry­tas, om kon­su­men­ten för­sum­mar sina skyl­dig­he­ter och för­sum­mel­sen utgör ett väsent­ligt avtals­brott.

Innan över­fö­ringen avbryts skall kon­su­men­ten upp­ma­nas att inom viss skä­lig tid vidta rät­telse och, i annat fall än som avses i 4 §, under­rät­tas om att över­fö­ringen annars kan avbry­tas. Sker rät­telse får över­fö­ringen inte avbry­tas.

Om omstän­dig­he­terna ger anled­ning att befara att ett avbrott skulle med­föra en ej obe­tyd­lig per­son­skada eller en omfat­tande sak­skada, får över­fö­ringen inte avbry­tas. Det gäl­ler dock inte om kon­su­men­ten hand­lar otill­bör­ligt.

4 §   Om avtals­brot­tet består i att kon­su­men­ten för­sum­mat att betala för över­fö­ring eller leve­rans av natur­gas gäl­ler, utö­ver vad som anges i 3 §, att kon­su­men­ten sedan tiden för rät­telse gått ut skall upp­ma­nas att betala inom tre vec­kor från det att kon­su­men­ten har del­getts upp­ma­ningen och en under­rät­telse om att över­fö­ringen annars kan avbry­tas. Ett med­de­lande om den ute­blivna betal­ningen skall sam­ti­digt läm­nas till soci­al­nämn­den i den kom­mun där kon­su­men­ten får natur­gas över­förd.

Sker betal­ning eller är ford­ringen tvis­tig får över­fö­ringen inte avbry­tas. Över­fö­ringen får inte hel­ler avbry­tas om soci­al­nämn­den inom den tid som anges i första styc­ket skrift­li­gen har med­de­lat den som läm­nat under­rät­tel­sen att nämn­den tar på sig betal­nings­an­sva­ret för skul­den.

5 §   Inne­ha­va­ren av en natur­gas­led­ning och leve­ran­tö­ren av natur­gas har rätt till skä­lig ersätt­ning av kon­su­men­ten för kost­na­der som för­an­leds av åtgär­der som nämns i 3 och 4 §§.

6 §   Under­rät­tel­ser och med­de­lan­den som avses i 4 § första styc­ket skall läm­nas enligt for­mu­lär som fast­ställs av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Avbry­tande av över­fö­ring av natur­gas av säker­hets­skäl m.m.

7 §   Inne­ha­va­ren av en natur­gas­led­ning får avbryta över­fö­ringen av natur­gas för att vidta åtgär­der som är moti­ve­rade av säker­hets­skäl eller för att upp­rätt­hålla en god drift-​​ och leve­rans­sä­ker­het. Avbrot­tet får inte i något fall pågå längre än åtgär­den krä­ver.

Om inne­ha­va­ren av natur­gas­led­ningen kan för­utse annat än kort­va­riga avbrott i över­fö­ringen, skall kon­su­men­ten under­rät­tas i god tid före avbrot­tet. Kon­su­men­ten skall under­rät­tas per­son­li­gen eller, om det är lämp­ligt, genom anslag.

Ska­de­stånd vid avbru­ten över­fö­ring av natur­gas

8 §   Om över­fö­ringen av natur­gas avbryts på grund av kon­su­men­tens för­sum­melse utan att för­ut­sätt­ning­arna i 3 och 4 §§ är upp­fyllda, har kon­su­men­ten rätt till ersätt­ning för skada av inne­ha­va­ren av natur­gas­led­ningen.

Om över­fö­ringen har avbru­tits på begä­ran av leve­ran­tö­ren av natur­gas skall denne, i stäl­let för led­nings­in­ne­ha­va­ren, ersätta kon­su­men­ten för den upp­komna ska­dan.

9 §   Om inne­ha­va­ren av en natur­gas­led­ning inte har under­rät­tat kon­su­men­ten enligt 7 § andra styc­ket, har kon­su­men­ten rätt till ersätt­ning för skada av led­nings­in­ne­ha­va­ren.

10 §   Om över­fö­ringen av natur­gas avbryts utan att det beror på kon­su­men­tens för­sum­melse och utan att det finns rätt att avbryta över­fö­ringen enligt 7 § första styc­ket, har kon­su­men­ten rätt till ersätt­ning för skada av inne­ha­va­ren av natur­gas­led­ningen om inte denne visar att avbrot­tet beror på ett hin­der utan­för inne­ha­va­rens kon­troll som inne­ha­va­ren inte skä­li­gen kunde för­vän­tas ha räk­nat med och vars följ­der inne­ha­va­ren inte hel­ler skä­li­gen kunde ha und­vi­kit eller över­vun­nit.

Beror avbrot­tet på någon som led­nings­in­ne­ha­va­ren har anli­tat för att utföra under­håll, repa­ra­tion eller lik­nande arbete, är led­nings­in­ne­ha­va­ren fri från ska­de­stånds­skyl­dig­het endast om också den som led­nings­in­ne­ha­va­ren har anli­tat skulle vara fri enligt första styc­ket.

11 §   Ska­de­stånd enligt 8-10 §§ omfat­tar ersätt­ning för utgif­ter och inkomst­bort­fall samt annan för­lust på grund av avbrot­tet.

Om skyl­dig­he­ten att utge ska­de­stånd skulle vara oskä­ligt betung­ande med hän­syn till den ska­de­stånds­skyl­di­ges eko­no­miska för­hål­lan­den, kan ska­de­stån­det jäm­kas efter vad som är skä­ligt.
Vid bedöm­ningen skall även beak­tas före­lig­gande för­säk­ringar och för­säk­rings­möj­lig­he­ter, den ska­de­stånds­skyl­di­ges för­ut­sätt­ningar att för­utse och hindra ska­dan samt andra sär­skilda omstän­dig­he­ter.

12 §   Kon­su­men­ten skall under­rätta mot­par­ten om anspråk på ersätt­ning inom två år från det att ska­dan inträf­fade. Gör kon­su­men­ten inte det, har kon­su­men­ten för­lo­rat sin rätt till ersätt­ning för den upp­komna ska­dan.

Upp­gif­ter i avtal

13 §   Ett avtal mel­lan en kon­su­ment och en leve­ran­tör av natur­gas ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. natur­gas­le­ve­ran­tö­rens namn, adress, tele­fon­num­mer och webb­plats,
   2. natur­gas­le­ve­ran­tö­rens åta­gande gente­mot kon­su­men­ten,
   3. när avta­let träf­fas och vid vil­ken tid­punkt natur­gas­le­ve­ran­tö­ren pla­ne­rar att överta leve­ran­serna till kon­su­men­ten,
   4. var kon­su­men­ten kan finna infor­ma­tion om natur­gas­le­ve­ran­tö­rens pri­ser och övriga vill­kor,
   5. vill­ko­ren för fak­tu­re­ring och betal­ning,
   6. den tid som avta­let löper eller om det löper tills vidare,
   7. vad som gäl­ler avse­ende för­läng­ning av ett avtal som löper under viss tid,
   8. vill­ko­ren för upp­säg­ning av avta­let,
   9. hur ersätt­ningen beräk­nas vid upp­säg­ning i för­tid av ett avtal som löper under viss tid,
   10. vill­ko­ren för ersätt­ning om natur­gas­le­ve­ran­tö­ren inte upp­fyl­ler sitt åta­gande enligt avta­let, och
   11. hur natur­gas­le­ve­ran­tö­ren på sin webb­plats samt på begä­ran på annat sätt till­han­da­hål­ler den ytter­li­gare kon­su­mentre­la­te­rade infor­ma­tion som anges i 18 §.

Infor­ma­tion om avtals­vill­ko­ren och upp­gif­terna enligt första styc­ket ska läm­nas till kon­su­men­ten innan avta­let ingås eller bekräf­tas. Lag (2011:713).

14 §   Ett avtal mel­lan en kon­su­ment och ett före­tag som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. före­ta­gets namn, adress, tele­fon­num­mer och webb­plats,
   2. före­ta­gets åta­gande gente­mot kon­su­men­ten,
   3. när avta­let träf­fas,
   4. var kon­su­men­ten kan finna infor­ma­tion om före­ta­gets pri­ser och övriga vill­kor,
   5. vill­ko­ren för fak­tu­re­ring och betal­ning,
   6. vill­ko­ren för upp­säg­ning av avta­let,
   7. vill­ko­ren för ersätt­ning om före­ta­get inte upp­fyl­ler sitt åta­gande enligt avta­let, och
   8. hur före­ta­get på sin webb­plats samt på begä­ran på annat sätt till­han­da­hål­ler den ytter­li­gare kon­su­mentre­la­te­rade infor­ma­tion som anges i 18 §. Lag (2011:713).

Betal­nings­sätt

15 §   En leve­ran­tör av natur­gas får inte miss­gynna en kon­su­ment endast på grund av det betal­nings­sätt kon­su­men­ten har valt.

Om en leve­ran­tör av natur­gas eller ett före­tag som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas tilläm­par ett system med för­skotts­be­tal­ning för kon­su­men­ter, ska detta vara skä­ligt och grun­dat på den för­vän­tade för­bruk­ningen. Lag (2011:713).

Änd­rade avtals­vill­kor

16 §   En natur­gas­le­ve­ran­tör som avser att ändra vill­ko­ren för ett avtal som löper tills vidare med en kon­su­ment ska under­rätta kon­su­men­ten om änd­ringen. Under­rät­telse ska ske genom ett sär­skilt med­de­lande till kon­su­men­ten. Av med­de­lan­det ska det framgå att kon­su­men­ten har rätt att säga upp avta­let.

De nya vill­ko­ren får inte börja tilläm­pas för­rän tidi­gast två måna­der efter det att med­de­lan­det har skic­kats.
Lag (2011:713).

Pris­höj­ningar

17 §   När en pris­höj­ning har skett ska kon­su­men­ten under­rät­tas om detta i den näst­kom­mande fak­tu­ran från natur­gas­le­ve­ran­tö­ren. Det ska framgå när pri­sänd­ringen trädde i kraft och hur pri­set änd­rats. Lag (2011:713).

Infor­ma­tion om kon­su­men­tens rät­tig­he­ter

18 §   Natur­gas­le­ve­ran­tö­rer och före­tag som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas som teck­nar avtal med kon­su­men­ter ska på sina webb­plat­ser lämna tyd­lig infor­ma­tion om
   1. kon­su­men­tens rät­tig­he­ter,
   2. hur kon­su­men­ten ska gå till väga för att lämna kla­go­mål,
   3. vilka organ kon­su­men­ten kan vända sig till för infor­ma­tion eller tvist­lös­ning, och
   4. obe­ro­ende använ­dar­råd­giv­ning, där kon­su­men­terna kan få råd om till­gäng­liga ener­gi­ef­fek­ti­vi­tets­åt­gär­der och jäm­fö­rel­se­pro­fi­ler.

Infor­ma­tio­nen ska på kon­su­men­tens begä­ran läm­nas på annat sätt.

Natur­gas­le­ve­ran­tö­rer och före­tag som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas ska på eller i sam­band med fak­tu­ror till kon­su­men­ter antingen lämna den infor­ma­tion som föl­jer av första styc­ket eller hän­visa till att infor­ma­tio­nen finns på webb­plat­sen och på begä­ran till­han­da­hålls på annat sätt. Lag (2014:271).

Byte av natur­gas­le­ve­ran­tör

19 §   Ett byte av natur­gas­le­ve­ran­tör ska genom­fö­ras utan sär­skild kost­nad för kon­su­men­ten.

Vid byte av natur­gas­le­ve­ran­tör ska kon­su­men­ten få en slut­fak­tura inom sex vec­kor från den dag då den från­trä­dande natur­gas­le­ve­ran­tö­rens leve­rans upp­hörde. Lag (2011:713).

Han­te­ring av kla­go­mål

20 §   Leve­ran­tö­rer av natur­gas och före­tag som bedri­ver över­fö­ring av natur­gas ska ha fast­ställda ruti­ner för han­te­ringen av kla­go­mål från kon­su­men­ter. Lag (2011:713).


8 a kap. Har upp­hävts genom lag (2012:274).


9 kap. Undan­tag

Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Den som har ansökt om kon­ces­sion som avser byg­gande av en natur­gas­led­ning, en lag­rings­an­lägg­ning eller en för­gas­nings­an­lägg­ning får, om den berörda led­ningen eller anlägg­ningen är av större omfatt­ning, bevil­jas undan­tag från skyl­dig­he­terna enligt 3 kap. 2-2 d, 5 och 6 §§, 4 kap. 5 och 6 §§, 6 kap. 1-6 §§ och 7 kap. 5 §.

Det­samma gäl­ler den som har ansökt om kon­ces­sion som avser ett väsent­ligt utö­kande av kapa­ci­te­ten i en befint­lig sådan led­ning eller anlägg­ning.

Ett beslut om undan­tag får avse hela eller en del av kapa­ci­te­ten i den berörda led­ningen eller anlägg­ningen.
Lag (2014:246).

För­ut­sätt­ningar för undan­tag

2 §   Ett undan­tag enligt 1 § får bevil­jas bara om
   1. inve­ste­ringen stär­ker kon­kur­ren­sen när det gäl­ler gasför-​​ sörj­ningen samt ökar för­sörj­nings­trygg­he­ten,
   2. den risk som är för­e­nad med inve­ste­ringen är sådan att in- veste­ringen inte blir av om undan­ta­get inte bevil­jas,
   3. den eller de berörda anlägg­ning­arna kom­mer att inne­has av en juri­disk per­son som inte inne­har befint­liga naturgasanlägg-​​ ningar,
   4. avgif­ter tas ut endast av använ­darna av de nya anläggning-​​ arna, och
   5. ett bevil­jat undan­tag inte kom­mer att
      a) skada kon­kur­ren­sen på de mark­na­der som san­no­likt kom­mer att påver­kas av inve­ste­ringen,
      b) skada en eko­no­miskt effek­tivt fun­ge­rande inre mark­nad för natur­gas,
      c) hindra de anlägg­ningar till vilka den eller de nya anlägg-​​ ning­arna ska anslu­tas från att fun­gera eko­no­miskt effek­tivt, eller
      d) skada för­sörj­nings­trygg­he­ten i fråga om natur­gas i Europe-​​ iska uni­o­nen.

Första styc­ket 3 gäl­ler inte i sådana fall som avses i 1 § andra styc­ket. Lag (2019:807).

Vill­kor

3 §   Ett bevil­jat undan­tag enligt 1 § ska avse en viss bestämd tid.

Ett beslut om undan­tag ska för­e­nas med de vill­kor som behövs för att säker­ställa att kra­ven i 2 § upp­fylls.

I ett beslut om undan­tag ska det anges att beslu­tet kan komma att änd­ras eller upp­hä­vas efter begä­ran av Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen. Lag (2011:713).

3 a §   Innan ett beslut om undan­tag med­de­las ska vill­kor fast­stäl­las för han­te­ringen av kapa­ci­tet.

Vill­ko­ren ska säker­ställa att
   1. alla poten­ti­ella använ­dare av led­ningen eller anlägg­ningen får möj­lig­het att anmäla sitt intresse för att teckna avtal om viss kapa­ci­tet innan kapa­ci­te­ten för­de­las, och
   2. den kapa­ci­tet som inte används görs till före­mål för han­del på en mark­nad och att den som har teck­nat avtal om kapa­ci­tet har möj­lig­het att bedriva sådan han­del.

Den som har ansökt om undan­tag ska ha för­de­lat kapa­ci­te­ten inom sex måna­der efter det att vill­kor har fast­ställts enligt första och andra styc­kena. Ett undan­tag får inte bevil­jas innan kapa­ci­te­ten har för­de­lats. Lag (2012:336).

Pröv­nings­myn­dig­het

4 §   Rege­ringen med­de­lar före­skrif­ter om i vilka fall frå­gor enligt detta kapi­tel prö­vas av byrån för sam­ar­bete mel­lan ener­gi­till­syns­myn­dig­he­ter och i vilka fall de prö­vas av till­syns­myn­dig­he­ten. Lag (2012:336).

5 §   Har upp­hävts genom lag (2012:336).

6 §   Har upp­hävts genom lag (2012:336).


10 kap. Till­syn m.m.

Till­syn

1 §   Till­syns­myn­dig­he­ten utö­var till­syn över att
   1. denna lag, före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen och vill­kor som har med­de­lats med stöd av lagen följs, och
   2. Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 715/2009 av den 13 juli 2009 om vill­kor för till­träde till natur­gasö­ver­fö­rings­nä­ten och om upp­hä­vande av för­ord­ning (EG) nr 1775/2005 följs.

Till­sy­nen omfat­tar inte bestäm­mel­serna i 8 kap. med undan­tag för 13-20 §§ och inte hel­ler bestäm­mel­serna i 5 kap.
Lag (2013:209).

1 a §   I ett beslut av till­syns­myn­dig­he­ten enligt sådana rikt­lin­jer som har anta­gits med stöd av för­ord­ning (EG) nr 715/2009 ska det anges att beslu­tet kan komma att änd­ras eller upp­hä­vas efter begä­ran av Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen.
Lag (2011:713).

2 §   Till­syns­myn­dig­he­ten har rätt att på begä­ran få de upp­lys­ningar och ta del av de hand­lingar som behövs för till­sy­nen.

3 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela de före­läg­gan­den som behövs för att trygga efter­lev­na­den av de före­skrif­ter och vill­kor som omfat­tas av till­sy­nen. Ett före­läg­gande får för­e­nas med vite.

Ett före­läg­gande som har med­de­lats med anled­ning av en anmä­lan enligt 4 § gäl­ler ome­del­bart. Lag (2011:713).

Tids­fris­ter

4 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska fatta beslut i ett ärende inom två måna­der från det att en anmä­lan kom in till myn­dig­he­ten om anmä­lan
   1. har läm­nats in av någon som har ett intresse i saken, och
   2. inne­hål­ler ett påstå­ende att en inne­ha­vare av en natur­gas­led­ning, lag­rings­an­lägg­ning eller för­gas­nings­an­lägg­ning eller den system­ba­lan­s­an­sva­rige inte föl­jer bestäm­mel­ser som omfat­tas av myn­dig­he­tens till­syn enligt 1 §.

Om myn­dig­he­ten behö­ver ytter­li­gare tid för att avgöra ären­det får till­syns­myn­dig­he­ten för­länga tiden med två måna­der eller, om sökan­den med­ger det, med den ytter­li­gare tid som kan behö­vas för att ären­det ska kunna avgö­ras. Lag (2013:209).

Avgif­ter

5 §   Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om avgif­ter för att finan­si­era de upp­gif­ter som till­syns­myn­dig­he­ten har enligt denna lag och enligt före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen.

5 a §   Har upp­hävts genom lag (2012:274).

För­se­nings­av­gift

6 §   Om ett natur­gas­fö­re­tag, som bedri­ver annan verk­sam­het än han­del med natur­gas, inte inom före­skri­ven tid läm­nar in de hand­lingar som krävs enligt före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av 3 kap. 3 § andra styc­ket eller 4 kap. 3 § andra styc­ket, skall före­ta­get betala för­se­nings­av­gift till sta­ten enligt 7 §. Det­samma gäl­ler om ett sådant natur­gas­fö­re­tag inte läm­nar in ett revi­sorsin­tyg enligt före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av 3 kap. 4 § tredje styc­ket eller 4 kap. 4 § tredje styc­ket.

Beslut om för­se­nings­av­gift fat­tas av till­syns­myn­dig­he­ten.

7 §   Ett natur­gas­fö­re­tag ska betala en för­se­nings­av­gift om de hand­lingar som anges i 6 § inte har kom­mit in till till­syns­myn­dig­he­ten inom sju måna­der från räken­skaps­å­rets utgång. Om före­ta­get har beslu­tat om fort­satt bolags­stämma enligt 7 kap. 14 § andra styc­ket aktie­bo­lags­la­gen (2005:551) eller om fort­satt för­e­nings­stämma enligt 6 kap. 13 § andra styc­ket lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar, ska dock före­ta­get betala för­se­nings­av­gift först om hand­ling­arna inte har kom­mit in inom nio måna­der från räken­skaps­å­rets utgång. Avgif­ten ska uppgå till 10 000 kro­nor.

Om de hand­lingar som anges i 6 § inte har kom­mit in inom två måna­der från det att en under­rät­telse skic­ka­des till före­ta­get om ett beslut om för­se­nings­av­gift enligt första styc­ket, ska före­ta­get betala en ny för­se­nings­av­gift. Den nya avgif­ten ska uppgå till 10 000 kro­nor.

Om de hand­lingar som anges i 6 § inte har kom­mit in inom två måna­der från det att en under­rät­telse skic­ka­des till före­ta­get om ett beslut om för­se­nings­av­gift enligt andra styc­ket, ska före­ta­get betala en ny för­se­nings­av­gift. Den nya avgif­ten ska uppgå till 20 000 kro­nor. Lag (2018:726).

8 §   Om regi­stre­ring har skett av ett beslut om att före­ta­get för­satts i kon­kurs eller trätt i lik­vi­da­tion, får beslut om för­se­nings­av­gift inte med­de­las.

9 §   Har före­ta­get inom före­skri­ven tid läm­nat in de hand­lingar som anges i 6 §, men har hand­ling­arna någon brist som lätt kan avhjäl­pas, får till­syns­myn­dig­he­ten med­dela beslut om för­se­nings­av­gift endast om före­ta­get har under­rät­tats om bris­ten och fått till­fälle att avhjälpa den men inte gjort det inom den tid som angetts i under­rät­tel­sen. En sådan under­rät­telse får sän­das med pos­ten till den post­a­dress som före­ta­get senast har anmält hos till­syns­myn­dig­he­ten.

10 §   En för­se­nings­av­gift skall efter­ges, om under­lå­ten­he­ten att ge in hand­lingen fram­står som ursäkt­lig med hän­syn till omstän­dig­he­ter som före­ta­get inte har kun­nat råda över.
Avgif­ten skall också efter­ges om det fram­står som uppen­bart oskä­ligt att ta ut den.

Bestäm­mel­serna om efter­gift skall beak­tas även om något yrkande om detta inte har fram­ställts, om det för­an­leds av vad som har före­kom­mit i ären­det.

11 §   Om en för­se­nings­av­gift inte har beta­lats efter betal­nings­upp­ma­ning, skall avgif­ten läm­nas för indriv­ning.
Rege­ringen får före­skriva att indriv­ning inte behö­ver begä­ras för ringa belopp.

Bestäm­mel­ser om indriv­ning finns i lagen (1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m. Vid indriv­ning får verk­stäl­lig­het enligt utsök­nings­bal­ken ske.

12 §   Ett beslut om för­se­nings­av­gift får verk­stäl­las även om det inte har vun­nit laga kraft.

Om ett före­tag har rätt att få till­baka betald för­se­nings­av­gift på grund av en dom­stols beslut, ska ränta beta­las på den åter­be­talda för­se­nings­av­gif­ten från och med måna­den efter den då för­se­nings­av­gif­ten beta­la­des in till och med den månad då åter­be­tal­ning görs. I fråga om rän­tans stor­lek tilläm­pas 65 kap. 4 § tredje styc­ket skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244). Lag (2011:1415).

Beva­rande av infor­ma­tion

13 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­het för natur­gas­le­ve­ran­tö­rer att doku­men­tera och bevara upp­gif­ter om leve­rans­av­tal, deri­va­t­in­stru­ment och trans­ak­tio­ner som gäl­ler sådana avtal eller instru­ment samt att på begä­ran lämna sådana upp­gif­ter till en svensk myn­dig­het eller Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen.
Lag (2012:336).

Skyl­dig­het att anmäla avtal till till­syns­myn­dig­he­ten

14 §   Ett före­tag som ingår ett avtal som gäl­ler den tek­niska drif­ten av en trans­mis­sions­led­ning mel­lan Sve­rige och ett land som inte omfat­tas av Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2009/73/EG av den 13 juli 2009 om gemen­samma reg­ler för den inre mark­na­den för natur­gas och om upp­hä­vande av direk­tiv 2003/55/EG, i lydel­sen enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv (EU) 2019/692, ska anmäla avta­let till till­syns­myn­dig­he­ten. Lag (2019:807).


11 kap. Övriga bestäm­mel­ser

Ansvars­be­stäm­mel­ser

1 §   Till böter eller fäng­else i högst ett år döms den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het
   1. bry­ter mot 2 kap. 1, 2 eller 3 §, eller
   2. bry­ter mot vill­kor som med­de­lats med stöd av 2 kap. 9 § andra styc­ket.

I ringa fall döms inte till ansvar.

2 §   Till ansvar enligt denna lag döms inte om gär­ningen är belagd med straff enligt brotts­bal­ken.

3 §   Den som har åsi­do­satt ett vites­före­läg­gande döms inte till ansvar enligt denna lag för en gär­ning som omfat­tas av före­läg­gan­det.

Över­kla­gande

4 §   Beslut av till­syns­myn­dig­he­ten enligt 2 kap. 15 och 16 §§, 6 kap. 1 b, 5, 8, 14-16 och 18 §§, 7 kap. 5 § andra styc­ket samt 10 kap. 3, 4, 7 och 10 §§ får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rätt.

Rege­ringen med­de­lar före­skrif­ter om över­kla­gande till rege­ringen av andra beslut enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen.
Lag (2013:209).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2005:403
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2005, då natur­gas­la­gen (2000:599) skall upp­höra att gälla.
   2. Denna lag tilläm­pas även på kon­ces­sio­ner som har med­de­lats enligt natur­gas­la­gen (2000:599) samt enligt lagen (1978:160) om vissa rör­led­ningar och som avser rör­led­ning för trans­port av natur­gas eller pro­dukt av natur­gas med föl­jande undan­tag.
      a) 1 § andra styc­ket 1 lagen om vissa rör­led­ningar tilläm­pas alltjämt på led­ningar som har bör­jat byg­gas före den 1 augusti 2000.
      b) Ett undan­tag som har med­gi­vits med stöd av 1 § tredje styc­ket lagen om vissa rör­led­ningar skall alltjämt gälla.
      c) Bestäm­mel­sen om gil­tig­hets­tid i en kon­ces­sion som har med­de­lats enligt lagen om vissa rör­led­ningar skall alltjämt gälla.
      d) Ett vill­kor för en kon­ces­sion som har med­de­lats enligt 6 § andra styc­ket lagen om vissa rör­led­ningar skall alltjämt gälla.
   3. Skyl­dig­he­ten, enligt 3 kap. 5 § första styc­ket, för den som inne­har en natur­gas­led­ning att ansluta andra natur­gas­led­ningar omfat­tar före den 1 juli 2007 inte natur­gas­led­ningar som inne­has av kun­der vilka köper natur­gas som är avsedd för hus­hålls­för­bruk­ning.
   4. En leve­ran­tör av natur­gas får före den 1 juli 2007 inte överta leve­ran­serna till en kund som köper natur­gas som är avsedd för hus­hålls­för­bruk­ning.
   5. En kon­ces­sions­ha­vare som före den 1 novem­ber 2004 har ingått ett avtal om inför­skaf­fande av natur­gas som behövs för att bedriva över­fö­ring av natur­gas får tillämpa avta­let under dess åter­stå­ende gil­tig­hets­tid, dock längst till utgången av okto­ber 2007.
   6. Bestäm­mel­serna i 4 kap. 3 § första styc­ket samt 6 kap. 1 §, 2 § och 3 § första och andra styc­kena tilläm­pas från och med det räken­skapsår som bör­jar den 1 juli 2005 eller när­mast där­ef­ter. Dess­förin­nan tilläm­pas mot­sva­rande bestäm­mel­ser i den upp­hävda lagen.
   7. Bestäm­mel­sen i 6 kap. 5 § första styc­ket första meningen skall tilläm­pas på avgif­ter och övriga vill­kor för sådan anslut­ning som avses i 3 kap. 5 § och på över­fö­ringsta­rif­fer som gäl­ler från och med det räken­skapsår som bör­jar den 1 janu­ari 2006 eller när­mast där­ef­ter.

Den som inne­har en natur­gas­led­ning skall senast den 15 augusti 2005 lämna in en ansö­kan om god­kän­nande enligt 6 kap. 5 § första styc­ket. Till­syns­myn­dig­he­ten skall avgöra ett sådant ärende senast den 30 novem­ber 2005.
   8. Samt­liga gas­le­ve­ran­tö­rer skall senast den 31 juli 2005 under­rätta berörda inne­ha­vare av natur­gas­led­ning om i vilka uttags­punk­ter de leve­re­rar natur­gas. Under­rät­tel­sen skall även inne­hålla upp­gif­ter om vem eller vilka som åta­git sig balan­s­an­sva­ret i uttags­punk­terna.
   9. Bestäm­mel­sen i 7 kap. 5 § andra styc­ket tilläm­pas från och med den 1 janu­ari 2006.
   10. Bestäm­mel­sen i 10 kap. 4 § tilläm­pas i ären­den där anmä­lan har kom­mit in till till­syns­myn­dig­he­ten den 1 juli 2005 eller senare.

2010:1976
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2011.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler om ett beslut om del­giv­ning enligt 15-17 §§ del­giv­nings­la­gen (1970:428) har fat­tats före den 1 april 2011 eller om en hand­ling har skic­kats eller läm­nats före denna tid­punkt.

2011:713
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 augusti 2011 utom i fråga om 7 kap. 8 och 9 §§, som trä­der i kraft den 1 okto­ber 2011.
   2. En trans­mis­sions­nätso­pe­ra­tör som har ansökt om cer­ti­fi­e­ring enligt lagen (2011:711) om cer­ti­fi­e­ring av vissa natur­gas­fö­re­tag får bedriva verk­sam­het utan hin­der av 3 kap. 2 § andra styc­ket, 2 a och 2 b §§ till dess att ett slut­ligt beslut i frå­gan om cer­ti­fi­e­ring har vun­nit laga kraft, dock längst till och med den 2 mars 2012.

2011:1415

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2012 och tilläm­pas på ränta som hän­för sig till tid från och med den 1 janu­ari 2013.

2012:336
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2012.
   2. De nya bestäm­mel­serna i 6 kap. 5 § första styc­ket tilläm­pas dock inte på
      a) sådana tarif­fer för till­träde till en för­gas­nings­an­lägg­ning som gäl­ler för tiden före det räken­skapsår som bör­jar den 1 janu­ari 2013 eller när­mast där­ef­ter, eller
      b) sådan tariff för till­träde till en för­gas­nings­an­lägg­ning som anlägg­ning­ens inne­ha­vare tilläm­par från det att en ansö­kan om god­kän­nande har läm­nats in till till­syns­myn­dig­he­ten till dess att myn­dig­he­ten har med­de­lat beslut i ären­det, om ansö­kan har läm­nats in före utgången av augusti 2012.

2013:209
      1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juni 2013.
   2. Bestäm­mel­serna i 3 kap. 3 § tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som bör­jar den 1 janu­ari 2014 eller när­mast där­ef­ter.
   3. Bestäm­mel­serna i 6 kap. 6-24 §§ tilläm­pas första gången för en till­syns­pe­riod som inleds den 1 janu­ari 2015.
   4. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för vill­kor för sådan anslut­ning som avses i 3 kap. 5 §, över­fö­ring och lag­ring av natur­gas samt till­träde till en för­gas­nings­an­lägg­ning, som avser tid före den 1 janu­ari 2015.
   5. Balans­av­tal som har ingåtts före den 1 juni 2013 omfat­tas inte av bestäm­mel­sen i 7 kap. 5 § i dess nya lydelse under avta­lens åter­stå­ende gil­tig­hets­tid.

2014:246

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2014 i fråga om 1 kap. 2 §, 7 kap. 1 och 4 §§ samt 9 kap. 1 § och i övrigt den 1 janu­ari 2015.

2015:251
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2015.
   2. Bestäm­mel­sen tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som bör­jar den 1 janu­ari 2016 eller när­mast där­ef­ter.

2017:1034
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2018.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för hand­lägg­ningen och pröv­ningen av ären­den som har inletts före ikraft­trä­dan­det.
   3. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande i fråga om beslut att en verk­sam­het eller åtgärd inte kan antas med­föra en bety­dande mil­jöpå­ver­kan som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det och i fråga om sam­råd som har skett före ikraft­trä­dan­det.