110608.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 2011:608
lag om ändring i miljöbalken;
utfärdad den 26 maj 2011. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs att 6 kap. 13 §, 21 kap. 7 §, 22 kap. 4 och 6 §§, 24 kap. 7 och 13 §§, 25 kap. 3 §, 26 kap. 3 § samt 28 kap. 9 § miljöbalken ska ha följande lydelse.
utkom från trycket den 10 juni 2011
6 kap.
13 §2 en miljökonsekvensbeskrivning enligt 12 § ska innehålla de uppgifter som är rimliga med hänsyn till 1. bedömningsmetoder och aktuell kunskap, 2. planens eller programmets innehåll och detaljeringsgrad, 3. allmänhetens intresse, och 4. att vissa frågor kan bedömas bättre i samband med prövningen av andra planer och program eller i tillståndsprövningen av verksamheter eller åtgärder. innan en myndighet eller kommun bestämmer omfattningen av och detaljeringsgraden för miljökonsekvensbeskrivningen, ska myndigheten eller kommunen samråda med den eller de kommuner och länsstyrelser som berörs av planen eller programmet. för planer och program på nationell nivå ska samråd i stället ske med naturvårdsverket, havs- och vattenmyndigheten och andra berörda statliga förvaltningsmyndigheter.
21 kap.
7 §3 om mark- och miljödomstolen finner att en verksamhet eller åtgärd endast kan tillåtas enligt 2 kap. 9 § första stycket eller 10 § eller enligt 7 kap. 29 §, ska mark- och miljödomstolen med eget yttrande överlämna frågan till regeringen för prövning. detsamma gäller om regeringen ska pröva tillåtligheten enligt 17 kap. 1 § eller om regeringen har förbehållit sig prövningen av tillåtligheten enligt 17 kap. 3 §. om mark- och miljödomstolen finner att ett mål hos domstolen rör även ett annat allmänt intresse av synnerlig vikt än sådant som avses i 1 kap. 1 §, ska domstolen med eget yttrande överlämna målet till regeringen för prövning. detsamma gäller om naturvårdsverket eller havs- och vattenmyndig1 2 3
prop. 2010/11:86, bet. 2010/11:mju25, rskr. 2010/11:257. senaste lydelse 2004:606. senaste lydelse 2010:923.
1
sfs 2011:608
heten begär att målet av sådan anledning ska överlämnas till regeringen. är det fråga om en statlig myndighets beslut som rör försvarsmakten, fortifikationsverket, försvarets materielverk eller försvarets radioanstalt, ska domstolen alltid med eget yttrande överlämna ärendet till regeringen för prövning.
22 kap.
4 §4 ett exemplar av ansökningshandlingarna och av kungörelsen ska skickas till naturvårdsverket, havs- och vattenmyndigheten, kammarkollegiet, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, länsstyrelsen och den eller de berörda kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet. om det kan antas att det allmänna fiskeintresset eller något annat allmänt intresse inte berörs av verksamheten, behöver dock inte handlingarna skickas över. kungörelsen ska även skickas till berörda kommuner och andra myndigheter vars verksamhet kan beröras av ansökan. 6 §5 naturvårdsverket, havs- och vattenmyndigheten, kammarkollegiet, myndigheten för samhällsskydd och beredskap och länsstyrelsen ska, när det behövs, föra talan i målet för att tillvarata miljöintressen och andra allmänna intressen. en kommun får föra talan för att tillvarata miljöintressen och andra allmänna intressen inom kommunen.
24 kap.
7 §6 ansökan om prövning som avses i 3–6 §§ får göras hos mark- och miljödomstol av naturvårdsverket, havs- och vattenmyndigheten, kammarkollegiet och länsstyrelsen. om frågan ska prövas av någon annan myndighet än domstol eller av kommun, får den tas upp utan någon särskild framställning. frågor om omprövning enligt 5 § andra och tredje styckena får tas upp utan särskild ansökan. en ansökan om sådan prövning som avses i första stycket får även göras av en kommun i den utsträckning kommunen har övertagit tillsynen med stöd av 26 kap. 3 § fjärde stycket. har tillståndet meddelats av länsstyrelsen, görs ansökan hos länsstyrelsen. 13 §7 om en vattenverksamhet eller en vattenanläggning, som har utförts i enlighet med ett tillstånd enligt denna balk, medför skador som inte förutsågs av mark- och miljödomstolen när tillståndet meddelades, får den skadelidande framställa anspråk på ersättning enligt 31 kap. om fråga är om betydande skador för enskild eller för något allmänt intresse, får begäras sådana ändringar på verksamhetsutövarens bekostnad av vattenverksamheten eller vattenanläggningen som, utan att medföra skador för tredje man eller väsentliga olägenheter för tillståndshavaren, är ägnade
4 5
2
senaste lydelse 2008:1406. senaste lydelse 2010:923. ändringen innebär bl.a. att tredje stycket upphävs. 6 senaste lydelse 2010:923. 7 senaste lydelse 2010:923.
att förebygga eller minska framtida skador. i fråga om allmänna intressen förs talan av naturvårdsverket, havs- och vattenmyndigheten, kammarkollegiet, länsstyrelse eller kommun. anspråk på grund av oförutsedda skador ska för att få tas upp till prövning framställas till mark- och miljödomstolen inom fem år eller den längre tid, högst tjugo år, som kan ha bestämts i samband med tillståndet. tiden räknas från utgången av den av domstolen bestämda tiden inom vilken arbetena ska vara utförda. vid skada som avses i 7 kap. 7 § lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet utgår tiden för framställan dock aldrig tidigare än två år från det att skadan uppkom. bestämmelserna i preskriptionslagen (1981:130) gäller inte anspråk enligt denna paragraf.
sfs 2011:608
25 kap.
3 §8 i mål som gäller återkallelse, förbud mot fortsatt verksamhet eller omprövning enligt 24 kap. 3–6 §§ eller 7 kap. 15 § lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet ska naturvårdsverket, havs- och vattenmyndigheten, kammarkollegiet, länsstyrelsen och tillståndshavaren svara för sina kostnader vid mark- och miljödomstolen. i mål enligt 24 kap. 5 § som avser omprövning för att tillgodose allmänna intressen ska den myndighet som ansökte om omprövning dessutom svara för kostnader vid mark- och miljödomstolen som uppkommer för andra motparter än tillståndshavaren. detta gäller dock inte omprövning enligt 24 kap. 5 § första stycket 11. gäller ett mål enligt 24 kap. 5 § första stycket 10 omprövning för att förbättra en anläggnings säkerhet ska dock tillståndshavaren i stället för naturvårdsverket, havs- och vattenmyndigheten, kammarkollegiet och länsstyrelsen svara för senast nämnda kostnader.
26 kap.
3 §9 tillsynen utövas av naturvårdsverket, havs- och vattenmyndigheten, generalläkaren, länsstyrelsen, andra statliga myndigheter och kommunerna (tillsynsmyndigheter) i enlighet med vad regeringen bestämmer. bestämmelser om tillsyn finns också i lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. varje kommun utövar genom den eller de nämnder som fullmäktige bestämmer tillsyn inom kommunen över miljö- och hälsoskyddet enligt 9 kap., med undantag för sådan miljöfarlig verksamhet som kräver tillstånd, och över avfallshanteringen enligt 15 kap. regeringen får meddela föreskrifter om att en tillsynsmyndighet får överlåta åt en kommun som begär det att i ett visst avseende utöva sådan tillsyn som annars skulle skötas av en statlig tillsynsmyndighet. detta gäller inte verksamheter som utövas av försvarsmakten, fortifikationsverket, försvarets materielverk eller försvarets radioanstalt.
8 9
senaste lydelse 2010:923. senaste lydelse 2010:1542.
3
sfs 2011:608
28 kap.
9 § den som är beroende av hur en vattenverksamhet bedrivs, allmän åklagare och tjänsteman vid sveriges meteorologiska och hydrologiska institut har rätt att få tillträde till platser för vattenståndsmätare, vattenmätare eller observationsrör samt att ta del av anteckningar som verksamhetsutövaren är skyldig att föra om vattenstånd, vattnets avrinning eller de vattenmängder som har tillgodogjorts. tjänstemän hos havs- och vattenmyndigheten och fisketillsynsmän som har förordnats för detta ska ges tillfälle att utöva tillsyn över att ett villkor till skydd för fisket fullgörs. denna lag träder i kraft den 1 juli 2011. på regeringens vägnar andreas carlgren egon abresparr (miljödepartementet)
4
thomson reuters professional ab, tel. 08-587 671 00 edita västra aros, västerås 2011
Viktiga lagar inom miljörätten
JP Infonets miljörättsliga tjänster
JP Infonets miljörättsliga tjänster
Jobbar du med miljörättsliga frågor? JP Infonets tjänster ger dig en komplett bevakning av miljörätten. Oavsett om du jobbar med frågor om små enskilda avlopp eller tillståndsfrågor som rör gigantiska miljöfarliga verksamheter hittar du all information du behöver hos oss. Se allt inom miljörätt.