Elbe­red­skaps­lag (1997:288)

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1997:288
Depar­te­ment: Klimat-​ och närings­livs­de­par­te­men­tet RSE
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2018:587
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1997:288
Depar­te­ment/myn­dig­het: Klimat-​ och närings­livs­de­par­te­men­tet RSE
Utfär­dad: 1997-​05-29
Änd­rad: t.o.m. SFS

2018:587
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om skyl­dig­het att vidta bered­skaps­åt­gär­der inom elsek­torn.

Bestäm­mel­serna gäl­ler för den som bedri­ver pro­duk­tion av el, han­del med el eller sådan över­fö­ring av el som sker med stöd av nät­kon­ces­sion enligt 2 kap. 1 § ella­gen (1997:857).
Lag (2012:396).

1 a §   Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer är elbe­red­skaps­myn­dig­het och har de upp­gif­ter som anges i denna lag och i före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen. Om myn­dig­he­ten bedri­ver sådan verk­sam­het som avses i 1 § andra styc­ket omfat­tas inte myn­dig­he­ten av bestäm­mel­serna i 4, 6, 7, 9 och 15 §§. Lag (2012:396).

2 §   Bered­skaps­lag­ring av bränsle som används för elpro­duk­tion omfat­tas av lagen endast i fråga om rätt till ersätt­ning enligt 10 §. Sär­skilda bestäm­mel­ser om bered­skaps­lag­ring finns i lagen (2012:806) om bered­skaps­lag­ring av olja.

I skydds­la­gen (2010:305) och i säker­hets­skydds­la­gen (2018:585) finns bestäm­mel­ser om till­trä­des­be­gräns­ning respek­tive fysisk säker­het. Lag (2018:587).

Bered­skaps­åt­gär­der

3 §   Med bered­skaps­åt­gär­der avses åtgär­der som behövs för att före­bygga, mot­stå och han­tera sådana stör­ningar i elför­sörj­ningen som kan med­föra svåra påfrest­ningar på sam­häl­let. Med bered­skaps­åt­gär­der avses också sådana åtgär­der som krävs för att göra det möj­ligt att vidta de åtgär­der som behövs vid höjd bered­skap.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om bered­skaps­åt­gär­der. Lag (2012:396).

Skyl­dig­het att vidta bered­skaps­åt­gär­der m.m.

4 §   Den som avses i 1 § andra styc­ket ska
   1. vidta de bered­skaps­åt­gär­der som beslu­tas enligt denna lag,
   2. upp­rätta en risk- och sår­bar­hets­a­na­lys avse­ende säker­he­ten i den egna verk­sam­he­ten, och
   3. lämna de upp­gif­ter till elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten som myn­dig­he­ten behö­ver för att kunna upp­rätta den natio­nella risk- och sår­bar­hets­a­na­ly­sen inom elsek­torn.

Om det kan anses lämp­ligt, får ett beslut om bered­skaps­åt­gär­der i stäl­let rik­tas till äga­ren eller nytt­jan­de­rätts­ha­va­ren till anlägg­ningen eller fas­tig­he­ten.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om risk- och sår­bar­hets­a­na­ly­ser och om skyl­dig­he­ten att lämna upp­gif­ter till elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten får även med­dela före­skrif­ter om eller besluta om undan­tag från före­skrif­terna i första styc­ket 2 och 3. Lag (2012:396).

Beslut om bered­skaps­åt­gär­der

5 §   Elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten beslu­tar om de bered­skaps­åt­gär­der som ska vid­tas enligt denna lag.

Ett beslut om bered­skaps­åt­gär­der får inte vara mer betung­ande än som kan anses skä­ligt med hän­syn till anlägg­ning­ens eller verk­sam­he­tens omfatt­ning och bety­delse.

Ett beslut om sådana åtgär­der får inte inne­bära att vapen ska anskaf­fas. Lag (2012:396).

Anmäl­nings­skyl­dig­het

6 §   Innan en anlägg­ning som är av väsent­lig bety­delse för elför­sörj­ningen i Sve­rige eller inom en ort eller ett område upp­förs, byggs om eller på annat sätt änd­ras skall anmä­lan göras till elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten för pröv­ning enligt 5 §. Arbe­tet får inte påbör­jas innan myn­dig­he­ten fat­tat beslut i frå­gan.

Anmä­lan skall göras av den som dri­ver verk­sam­he­ten.
Om någon verk­sam­het inte drivs, skall anmä­lan göras av äga­ren eller i före­kom­mande fall nytt­jan­de­rätts­ha­va­ren till anlägg­ningen eller fas­tig­he­ten.

7 §   Den som dri­ver sådan verk­sam­het som anges i 1 § och som är av väsent­lig bety­delse för elför­sörj­ningen i Sve­rige eller inom en ort eller ett område skall anmäla till elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten om verk­sam­he­ten över­låts, läggs ner eller änd­ras på annat sätt. Sådan anmä­lan behö­ver dock endast göras om verk­sam­hets­för­änd­ringen är av väsent­lig bety­delse för elför­sörj­ningen. Anmä­lan skall ske senast i sam­band med änd­ringen.

8 §   Rege­ringen eller efter rege­ring­ens bemyn­di­gande elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten får före­skriva
   1. vil­ken typ av anlägg­ningar och verk­sam­he­ter som enligt 6 och 7 §§ skall anses vara av väsent­lig bety­delse för elför­sörj­ningen, och
   2. vilka slag av verk­sam­hets­för­änd­ringar som enligt 7 § skall anses vara av väsent­lig bety­delse.

9 §   Har änd­ring som anmälts enligt 6 § inte påbör­jats inom två år från det elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten med­de­lade sitt beslut, skall en ny anmä­lan göras.

Infor­ma­tions­skyl­dig­het

9 a §   Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­het för den som avses i 1 § andra styc­ket att lämna infor­ma­tion till elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten när det har upp­stått en sådan stör­ning i elför­sörj­ningen som kan med­föra svåra påfrest­ningar på sam­häl­let. Lag (2012:396).

Ersätt­ning för kost­na­der för bered­skaps­åt­gär­der

10 §   Ersätt­ning läm­nas för kost­na­der för bered­skaps­åt­gär­der som vid­tas efter beslut enligt 5 §.
Ersätt­ning läm­nas dock inte för
   1. mer­kost­na­der som avses i 11 §, eller
   2. kost­na­der för upp­rät­tande av risk- och sår­bar­hets­a­na­lys avse­ende säker­he­ten i den egna verk­sam­he­ten eller för upp­gifts­läm­nande och pla­ne­ring av egna upp­gif­ter inom total­för­sva­ret.

Ersätt­ning för kost­na­der för bered­skaps­åt­gär­der beslu­tas av elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten. Ersätt­ningen ska beta­las ut efter det att åtgär­den genom­förts. Ersätt­ningen får dock beta­las ut i för­skott, om det finns sär­skilda skäl för det.
Lag (2012:807).

11 §   Om anmäl­nings­skyl­dig­het enligt 6 § inte full­gjorts kan elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten besluta att rätt inte före­lig­ger till ersätt­ning för mer­kost­nad som upp­stått på grund av att bered­skaps­åt­gär­den har måst utfö­ras utan sam­band med annan åtgärd.

Till­syn

12 §   Elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten har till­sy­nen över att denna lag och före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen följs.

13 §   Elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten har på begä­ran rätt att av den som kan åläg­gas att utföra bered­skaps­åt­gär­der få de upp­lys­ningar och hand­lingar som behövs för till­sy­nen samt för klar­läg­gande av om bered­skaps­åt­gär­der behö­ver vid­tas. Elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten har också rätt att för samma ända­mål få till­träde till områ­den, loka­ler och andra utrym­men, dock inte bostä­der, där verk­sam­het som omfat­tas av denna lag bedrivs.

Elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten får med­dela de före­läg­gan­den och för­bud som behövs för att denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen skall föl­jas. Ett före­läg­gande eller för­bud får för­e­nas med vite.

14 §   Beslut enligt 5 § om åläg­gande att vidta bered­skaps­åt­gär­der får verk­stäl­las enligt utsök­nings­bal­kens bestäm­mel­ser. Det­samma gäl­ler beslut enligt 13 § om utläm­nande av hand­lingar och om till­träde till område m.m. där verk­sam­het bedrivs.

Avgift

15 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om avgift för bered­skaps­åt­gär­der och elbe­red­skaps­myn­dig­he­tens verk­sam­het enligt denna lag.

Beslut om att ta ut avgift får verk­stäl­las enligt utsök­nings­bal­ken. Lag (2017:1039).

Tyst­nads­plikt

16 §   Den som på grund av bestäm­mel­ser i denna lag eller före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen har fått kän­ne­dom om för­hål­lan­den som är av bety­delse för total­för­sva­ret eller för rikets säker­het i övrigt eller en enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den får inte obe­hö­ri­gen röja eller utnyttja upp­gif­terna.

I det all­män­nas verk­sam­het gäl­ler offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400). Lag (2009:466).

Över­kla­gande m.m.

17 §   Beslut som avses i 5, 10 och 11 §§, 13 § andra styc­ket och 15 § andra styc­ket får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Andra beslut än beslut om att ta ut avgift gäl­ler ome­del­bart om inte annat bestäms i beslu­tet. Lag (2017:1039).

Ansvars­be­stäm­mel­ser

18 §   Den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het inte full­gör anmälnings-​skyldighet enligt 6 § döms till böter eller fäng­else i högst sex måna­der.

Den som har åsi­do­satt ett vites­före­läg­gande skall inte dömas till straff för gär­ning som omfat­tas av före­läg­gan­det.

Övriga bestäm­mel­ser

19 §   Mål enligt 11 kap. mil­jö­bal­ken om till­stånd till anlägg­ning som omfat­tas av bestäm­mel­serna i denna lag eller till väsent­lig ombygg­nad, änd­ring eller utvidg­ning av en sådan anlägg­ning får inte avgö­ras innan pröv­ning har skett enligt denna lag.

Första styc­ket tilläm­pas också beträf­fande ärende om nät­kon­ces­sion enligt ella­gen (1997:857) om anlägg­ningen omfat­tas av bestäm­mel­ser enligt denna lag. Lag (1998:853).

20 §   Den ökning i bygg­nads­kost­na­der som för­an­leds av åtgär­der enligt denna lag skall inte räk­nas med vid den pröv­ning som avses i 11 kap. 6 § första styc­ket mil­jö­bal­ken.

Vid med­de­lande av till­stånd som anges i 19 § första styc­ket skall de beslut om vat­ten­an­lägg­ning­ars utfö­rande som med­de­lats med stöd av denna lag beak­tas. Lag (1998:853).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1997:288
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1997.
   2. Genom lagen upp­hävs lagen (1942:335) om sär­skilda skydds­åt­gär­der för vissa kraftan­lägg­ningar m.m.
   3. I ären­den och mål där beslut fat­tats före denna lags ikraft­trä­dande skall bestäm­mel­serna i den upp­hävda lagen fort­fa­rande tilläm­pas. Elbe­red­skaps­myn­dig­he­ten skall dock vara enskilds mot­part i mål vid all­män för­valt­nings­dom­stol efter den 1 juli 1997, även om det över­kla­gade beslu­tet fat­tats av Krigs­skydds­nämn­den för kraftan­lägg­ningar.

Vik­tiga lagar inom ord­ning och säker­het
JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

Arbe­tar du med frå­gor som rör ord­ning och säker­het? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom ord­ning och säker­het.