Lag (1983:293) om inrät­tande, utvidg­ning och avlys­ning av all­män far­led och all­män hamn

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1983:293
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:966
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1983:293
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Utfär­dad: 1983-​05-05
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:966
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   En all­män far­led eller en all­män hamn får inrät­tas, om far­le­den eller ham­nen är av väsent­lig bety­delse för den all­männa sam­färdseln. En all­män far­led får även inrät­tas, om den är av väsent­lig bety­delse för fis­ke­ri­nä­ringen eller om den är av väsent­lig bety­delse för tra­fi­ken med fri­tids­bå­tar och det behövs med hän­syn till säker­he­ten i far­le­den.

Första styc­ket gäl­ler även i fråga om utvidg­ningar av all­männa far­le­der eller ham­nar.

1 a §   Vid pröv­ning av ären­den enligt denna lag ska 2-4 kap. och 5 kap. 3-5 och 18 §§ mil­jö­bal­ken tilläm­pas. Pröv­nings­myn­dig­he­ten ska tillämpa det som sägs om mark- och mil­jö­dom­sto­lens hand­lägg­ning i 22 kap. 13 § mil­jö­bal­ken.
Lag (2018:1414).

1 b §   I ett ärende enligt denna lag ska
   1. frå­gan om far­le­den eller ham­nen kan antas med­föra en bety­dande mil­jöpå­ver­kan avgö­ras i ett sär­skilt beslut enligt 6 kap. 26 och 27 §§ mil­jö­bal­ken efter att en under­sök­ning enligt 6 kap. 23-25 §§ har gjorts, om inte annat föl­jer av undan­ta­gen i 6 kap. 23 § andra styc­ket,
   2. en spe­ci­fik mil­jö­be­döm­ning göras och infor­ma­tion läm­nas enligt 6 kap. 28-41, 44 och 45 §§ mil­jö­bal­ken, om en bety­dande mil­jöpå­ver­kan kan antas,
   3. ett för­enk­lat under­lag tas fram enligt 6 kap. 47 § mil­jö­bal­ken, om läns­sty­rel­sen beslu­tar att en bety­dande mil­jöpå­ver­kan inte kan antas,
   4. Sjö­farts­ver­ket och berörda läns­sty­rel­ser omfat­tas av de sam­råd som ska ske, och
   5. det som före­skrivs i 6 kap. mil­jö­bal­ken om läns­sty­relse ska gälla den läns­sty­relse inom vars område verk­sam­he­ten huvud­sak­li­gen ska bedri­vas.

Berörda läns­sty­rel­ser ska ta ställ­ning till om mil­jö­kon­se­kvens­be­skriv­ningen upp­fyl­ler kra­ven i 6 kap. mil­jö­bal­ken innan beslut fat­tas om att inrätta, utvidga eller avlysa all­män far­led eller all­män hamn. Beslut i den frå­gan får inte över­kla­gas.

I sam­band med pröv­ningen av ett ärende enligt denna lag ska mil­jö­kon­se­kvens­be­skriv­ningen och resul­ta­tet av sam­råd och ytt­ran­den beak­tas. Lag (2024:966).

1 c §   Den mil­jö­kon­se­kvens­be­skriv­ning som krävs enligt 1 b § och 6 kap. mil­jö­bal­ken ska ingå i ett ärende enligt denna lag. Lag (2017:959).

1 d §   Sjö­farts­ver­ket skall med eget ytt­rande över­lämna frå­gan om inrät­tande av en all­män far­led till rege­ringen för pröv­ning enligt 17 kap. 1 § mil­jö­bal­ken. Det­samma gäl­ler om rege­ringen enligt 17 kap. 3 § mil­jö­bal­ken har för­be­hål­lit sig pröv­ningen av tillåt­lig­he­ten av en all­män far­led eller all­män hamn.
Lag (2017:959).

2 §   En all­män far­led eller en all­män hamn skall helt eller del­vis avly­sas
   1. om far­le­den eller ham­nen inte kan använ­das för sitt ända­mål utan att säker­he­ten även­ty­ras,
   2. om far­le­den eller ham­nen inte behövs för sitt ända­mål,
   3. om far­le­den eller ham­nen inte sköts så att dess ända­mål till­go­do­ses.

3 §   Om det är påkal­lat med hän­syn till det ända­mål som en all­män far­led skall till­go­dose, skyd­det för häl­san eller mil­jön eller hus­håll­ningen med mark och vat­ten och andra resur­ser, säker­he­ten i far­le­den eller i övrigt med hän­syn till all­männa intres­sen eller enskild rätt, får rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer med­dela sär­skilda före­skrif­ter om hur den all­männa far­le­den skall ord­nas och begag­nas.
Lag (1998:868).

4 §   Beslut enligt 1 och 2 §§ fat­tas av rege­ringen. Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om att annan myn­dig­het får fatta sådana beslut.

Beslut av en för­valt­nings­myn­dig­het enligt första styc­ket får över­kla­gas hos rege­ringen. Lag (2008:1348).

4 a §   Beslut enligt 1 och 2 §§ får över­kla­gas av en sådan ide­ell för­e­ning eller annan juri­disk per­son som avses i 16 kap. 13 § mil­jö­bal­ken. Lag (2010:886).

5 §   Sjö­farts­ver­ket skall föra ett regis­ter över all­männa far­le­der och all­männa ham­nar enligt denna lag. I regist­ret skall anges vem som sva­rar för far­le­den eller ham­nen samt fin­nas upp­gift om sådana sär­skilda före­skrif­ter som har med­de­lats enligt 3 §.

6 §   Den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het bry­ter mot en före­skrift som har med­de­lats med stöd av 3 § döms till böter eller fäng­else i högst ett år.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1998:868
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1999.
   2. Ett ärende skall hand­läg­gas och bedö­mas enligt äldre bestäm­mel­ser, om ären­det har inletts före denna lags ikraft­trä­dande. Bestäm­mel­serna om mil­jö­kva­li­tets­nor­mer i mil­jö­bal­ken skall dock tilläm­pas ome­del­bart.

2017:959
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2018.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för hand­lägg­ningen och pröv­ningen av ären­den som har inletts före ikraft­trä­dan­det.
   3. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande i fråga om beslut att en verk­sam­het eller åtgärd inte kan antas med­föra en bety­dande mil­jöpå­ver­kan som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det och i fråga om sam­råd som har skett före ikraft­trä­dan­det.