Lag (2024:1231) om för­söks­verk­sam­het med rutin­mäs­siga ögon­un­der­sök­ningar i tra­fi­ken. För­fatt­ningen är tids­be­grän­sad till 2030-​03-01 00:00:00

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2024:1231
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet DÅ
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2024:1231
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet DÅ
Utfär­dad: 2024-​12-05
Tids­be­stämd: 2030-​03-01
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om för­söks­verk­sam­het med rutin­mäs­siga ögon­un­der­sök­ningar i tra­fi­ken i syfte att ta reda på om föra­ren är påver­kad av något annat medel än alko­hol.

2 §   För en rutin­mäs­sig ögon­un­der­sök­ning enligt denna lag ska 28 kap. 13 § rät­te­gångs­bal­ken inte gälla.

För­ut­sätt­ningar för rutin­mäs­siga ögon­un­der­sök­ningar

3 §   En rutin­mäs­sig ögon­un­der­sök­ning får göras på en förare av ett motor­dri­vet for­don. Under­sök­ningen får endast omfatta yttre iakt­ta­gel­ser av ögats utse­ende och funk­tion. Vid en sådan under­sök­ning får föl­jande hjälp­me­del använ­das:
   1. en pupillo­me­ter,
   2. en penna eller ett annat lik­nande före­mål,
   3. en mindre ljus­källa, eller
   4. ett annat tek­niskt hjälp­me­del.

4 §   Ögon­un­der­sök­ningen görs av en polis­man, en tull­tjäns­te­man eller en kust­be­vak­nings­tjäns­te­man.

Bestäm­mel­ser om en tull­tjäns­te­mans och en kust­be­vak­nings­tjäns­te­mans rätt att stoppa ett for­don finns i 2 kap. 4 § tull­be­fo­gen­hets­la­gen (2024:710) och 3 kap. 16 § kust­be­vak­nings­la­gen (2019:32).

5 §   Ögon­un­der­sök­ningen ska göras på eller i nära anslut­ning till den plats där per­so­nen kon­trol­le­ras eller där ett ingri­pande mot honom eller henne sker. Under­sök­ningen får endast göras med hjälp­me­del som kan använ­das ome­del­bart.

Under­sök­ningen ska göras på ett sätt som inte utsät­ter den som under­söks för all­män upp­märk­sam­het. Om det inte finns sär­skilda skäl ska under­sök­ningen göras i ett täckt for­don eller inom­hus i ett avskilt rum.

Om den under­sökte begär det ska det föras ett pro­to­koll vid under­sök­ningen och utfär­das ett bevis om utförd åtgärd.

Blod­prov

6 §   Blod­prov får tas på den som är skyl­dig att genomgå en rutin­mäs­sig ögon­un­der­sök­ning enligt 3 § även om det inte finns för­ut­sätt­ningar för det enligt 28 kap. 12 § rät­te­gångs­bal­ken, om han eller hon
   1. väg­rar att med­verka till en ögon­un­der­sök­ning, eller
   2. inte kan genomgå en sådan under­sök­ning på grund av att han eller hon varit inblan­dad i en tra­fi­ko­lycka.
JP Info­nets tjäns­ter inom trans­port och tra­fik

JP Info­nets tjäns­ter inom trans­port och tra­fik

Arbe­tar du med frå­gor som rör trans­port och tra­fik? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom trans­port och tra­fik.