Lag (1962:627) om utnytt­jande av vat­ten­kraft vid krig

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1962:627
Depar­te­ment: Klimat-​ och närings­livs­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m SFS 2018:1409
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1962:627
Depar­te­ment/myn­dig­het: Klimat-​ och närings­livs­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1962-​12-14
Änd­rad: t.o.m SFS

2018:1409
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Är Sve­rige i krig, skall bestäm­mel­serna i denna lag om med­de­lande av till­stånd till viss vat­ten­verk­sam­het tilläm­pas.

Är Sve­rige i krigs­fara eller råder det sådana utomor­dent­liga för­hål­lan­den som är för­an­ledda av att det är krig utan­för Sve­ri­ges grän­ser eller av att Sve­rige har varit i krig eller krigs­fara, får rege­ringen före­skriva att bestäm­mel­serna i denna lag om med­de­lande av till­stånd till viss vat­ten­verk­sam­het skall tilläm­pas.

Före­skrift enligt andra styc­ket skall under­stäl­las riks­da­gens pröv­ning inom en månad från det den utfär­da­des. Sker inte under­ställ­ning eller god­kän­ner riks­da­gen inte före­skrif­ten inom två måna­der från det under­ställ­ningen skedde, upp­hör före­skrif­ten att gälla. Lag (1998:864).

2 §   För bättre utnytt­jande av vat­ten­kraft får, efter ansö­kan hos mark- och mil­jö­dom­sto­len enligt mil­jö­bal­ken, till­stånd enligt denna lag läm­nas till till­fäl­lig vat­ten­re­gle­ring eller annan vat­ten­verk­sam­het, som avses i 11 kap. 2 § 1 mil­jö­bal­ken, eller också änd­rade bestäm­mel­ser med­de­las om inne­hål­lande eller tapp­ning av vat­ten, om åtgär­den prö­vas ur all­män syn­punkt med­föra för­de­lar, som över­vä­ger kost­na­derna samt ska­dorna och olä­gen­he­terna av den. Lag (2010:925).

3 §   Bestäm­mel­serna i mil­jö­bal­ken och lagen (1998:812) med sär­skilda bestäm­mel­ser om vat­ten­verk­sam­het skall tilläm­pas på vat­ten­verk­sam­het enligt denna lag, om inte annat för­an­leds av bestäm­mel­serna i det föl­jande. Lag (1998:864).

4 §   Till­stånd till vat­ten­verk­sam­het enligt denna lag skall med­de­las för viss tid, högst tre år.

Sedan tiden för till­stån­det eller, om nytt till­stånd med­de­lats, tiden där­för gått till ända, skall sökan­den vid­taga de åtgär­der, som erfordras för att åter­ställa för­hål­lan­dena i lämp­ligt skick. Mark- och mil­jö­dom­sto­len har att i sam­band med till­stån­det med­dela erfor­der­liga bestäm­mel­ser härom.
Lag (2010:925).

5 §   Bestäm­mel­sen i 11 kap. 6 § första styc­ket mil­jö­bal­ken skall inte äga tillämp­ning i fråga om vat­ten­verk­sam­het enligt denna lag. Lag (1998:864).

6 §   Bestäm­mel­serna i 5 kap. lagen (1998:812) med sär­skilda bestäm­mel­ser om vat­ten­verk­sam­het angå­ende vat­ten­re­gle­ring med tvångs­del­ak­tig­het gäl­ler inte regle­ringar, som avses i denna lag. Är det uppen­bart, att en regle­ring är till nytta för annan som till­go­do­gör vat­ten­kraft, är denne dock skyl­dig att i den mån så kan anses skä­ligt bidra till kost­na­den för regle­ringen.
I fråga om talan om sådant bidrag tilläm­pas bestäm­mel­serna om stäm­nings­mål i lagen (1998:812) med sär­skilda bestäm­mel­ser om vat­ten­verk­sam­het.

I fråga om för­valt­ningen av en vat­ten­re­gle­ring med flera del­ta­gare gäl­ler vad som i lagen (1973:1150) om för­valt­ning av sam­fäl­lig­he­ter är stad­gat om sam­fäl­lig­he­ter enligt lagen (1998:812) med sär­skilda bestäm­mel­ser om vat­ten­verk­sam­het.
Lag (1998:864).

7 §   Bestäm­mel­serna om spe­ci­fik mil­jö­be­döm­ning i 6 kap. mil­jö­bal­ken och bestäm­mel­serna i 17 kap. 4 a § mil­jö­bal­ken ska inte gälla i fråga om vat­ten­verk­sam­het enligt denna lag.

I fråga om vat­ten­verk­sam­het enligt denna lag ska en liten mil­jö­kon­se­kvens­be­skriv­ning enligt 6 kap. 47 § mil­jö­bal­ken tas fram. Lag (2017:956).

8 §   För vat­ten­kraft, som går för­lo­rad för ström­fall­sä­gare till följd av sådan enligt denna lag med­gi­ven åtgärd, med vil­ken ej åsyf­tas att till­go­do­göra samma vat­ten­kraft, skall ersätt­ning utgå alle­nast såvitt fråga är om till­go­dogjord vat­ten­kraft eller om vat­ten­kraft, som uppen­bar­li­gen är avsedd att till­go­do­gö­ras under den tid till­stån­det skall gälla. Lag (1983:653).

9 §   Vid med­de­lande av till­stånd till vat­ten­verk­sam­het enligt denna lag får mark- och mil­jö­dom­sto­len, om det behövs för att und­vika dröjs­mål med verk­sam­he­ten, skjuta upp frå­gan om de före­skrif­ter, som erfordras angå­ende ersätt­ning, avgif­ter eller annat. Där­vid tilläm­pas 22 kap. 27 § andra - femte styc­ket mil­jö­bal­ken. Lag (2010:925).

10 §   Ersätt­ning, som bestäm­mes i pen­ningar, må fast­stäl­las att utgå för år eller del av år, så länge verk­sam­he­ten pågår. Har till­stånd till verk­sam­he­ten tagits i anspråk, skall sådan ersätt­ning utgå för hela den tid där­ef­ter, för vil­ken till­stån­det med­de­lats, om ej mark- och mil­jö­dom­sto­len för­ord­nar annorlunda.

När skäl äro där­till, må mark- och mil­jö­dom­sto­len höja eller sänka ersätt­ning, som fast­ställts att utgå för år eller del av år, eller med­dela nya eller änd­rade bestäm­mel­ser om vid­ta­gande av åtgär­der, som kunna erfordras för till­go­do­se­ende av all­män eller enskild rätt. Lag (2010:925).

11 §   Mark- och mil­jö­dom­stols beslut, vari­ge­nom med­de­lats bestäm­mel­ser om skyl­dig­het att före­bygga eller avhjälpa skada eller olä­gen­het till följd av vat­ten­verk­sam­het enligt denna lag eller att utgiva ersätt­ning där­för, skall, såframt till­stån­det till verk­sam­he­ten tagits i anspråk, gå i verk­stäl­lig­het som om det vun­nit laga kraft, där ej annorlunda för­ord­nas.

Belopp, som i enlig­het med mark- och mil­jö­dom­sto­lens beslut ned­satts hos läns­sty­rel­sen eller guld­its i annan ord­ning, må ej åter­krä­vas. Lag (2010:925).

12 §   Anspråk på ersätt­ning för skada, för­lust eller intrång som inte för­ut­setts av mark- och mil­jö­dom­sto­len ska, för att få tas upp till pröv­ning, anmä­las till mark- och mil­jö­dom­sto­len inom fem år eller den längre tid, högst tolv år, som mark- och mil­jö­dom­sto­len kan ha före­skri­vit, räk­nat från det tiden för till­stån­det eller, om nytt till­stånd med­de­lats, tiden där­för gått till ända. Om en vat­ten­verk­sam­het enligt denna lag efter­följs av en vat­ten­verk­sam­het som fått till­stånd enligt mil­jö­bal­ken, får anspråk med anled­ning av den förra verk­sam­he­ten fram­stäl­las inom den tid som gäl­ler för den senare verk­sam­he­ten enligt 24 kap. 18 § tredje eller fjärde styc­ket mil­jö­bal­ken. Anmä­lan om ersätt­nings­an­språk ska vara skrift­lig och den ska ges in till mark- och mil­jö­dom­sto­len i två exem­plar. Mark- och mil­jö­dom­sto­len ska i domen erinra om vad ska­de­li­dande har att iaktta. Lag (2018:1409).

13 §   Har upp­hävts genom lag (1974:275).

14 §   Har upp­hävts genom lag (1983:653).

15 §   Bestäm­mel­serna i 17 § andra och tredje styc­ket lagen (1998:811) om infö­rande av mil­jö­bal­ken hind­rar inte att ansö­kan om till­stånd till åtgär­der enligt denna lag tas upp till pröv­ning. Lag (1998:864).

16 §   I mål enligt denna lag skall ett exem­plar av ansök­nings­hand­ling­arna jämte kun­gö­rel­sen av mark- och mil­jö­dom­sto­len till­stäl­las läns­sty­rel­sen i det län, inom vil­ket vat­ten­verk­sam­he­ten huvud­sak­li­gen skall utövas.

Vid tillämp­ning i mål, varom nu är fråga, av bestäm­mel­sen i 22 kap. 17 § mil­jö­bal­ken får i bråds­kande fall den i detta lag­rum angivna fris­ten begrän­sas. Par­terna skall dock bere­das skä­ligt råd­rum. Lag (2010:925).

17 §   I mål enligt denna lag får på begä­ran av sökan­den mark- och mil­jö­dom­sto­len utan huvud­för­hand­ling i bråds­kande fall medge att åtgär­der för vat­ten­verk­sam­he­ten vid­tas, innan frå­gan om sådana åtgär­der slut­li­gen avgörs. Är fråga om åtgärd, som omfat­tar vid­lyf­ti­gare arbete, eller är avse­värt intrång på all­män eller enskild rätt att befara därav, får för­ord­nande med­de­las endast om riket är i krig.

När syn­ner­liga skäl före­lig­ger, får mark- och mil­jö­dom­sto­len i mål enligt denna lag medge sökan­den att utan hin­der av bestäm­mel­sen i 11 kap. 10 § mil­jö­bal­ken påbörja arbete, som där avses.

Mark- och mil­jö­dom­sto­lens beslut enligt denna para­graf gäl­ler ome­del­bart, men det kan änd­ras när för­hål­lan­dena för­an­le­der det. Lag (2010:925).

18 §   Är riket i krig och är med hän­syn till kraft­för­sörj­ningen ound­gäng­li­gen erfor­der­ligt att åtgärd, som avses i 2 §, vid­tas utan dröjs­mål, får rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer för­ordna att åtgär­den får, ändå att den är av beskaf­fen­het att mark- och mil­jö­dom­sto­lens med­gi­vande där­till skall inhäm­tas, vid­tas utan före­gå­ende pröv­ning av mark- och mil­jö­dom­sto­len. Vid­tar någon åtgärd med stöd av vad nu sagts, skall han oför­dröj­li­gen efter dess verk­stäl­lande göra ansö­kan hos mark- och mil­jö­dom­sto­len om god­kän­nande av åtgär­den.

I fråga om ansö­kan, som i första styc­ket sägs, och påföljd för under­lå­ten­het att göra sådan ansö­kan gäl­ler vad i mil­jö­bal­ken stad­gas för fall som avses i 11 kap. 16 § samma lag.
Lag (2010:925).

19 §   Säker­het, som avses i 22 kap. 27 och 28 §§ mil­jö­bal­ken, skall i mål, varom är fråga i denna lag, gälla all ersätt­ning, som icke skall erläg­gas innan med­de­lat till­stånd tages i anspråk, ävensom kost­na­der för åtgärd, som mark- och mil­jö­dom­sto­len kan ha före­skri­vit med stöd av 4 § andra styc­ket. Lag (2010:925).

20 §   Har upp­hävts genom lag (1983:653).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1962:627

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1963, då lagen den 20 okto­ber 1939 (nr 732) med sär­skilda bestäm­mel­ser angå­ende till­fäl­lig vat­ten­re­gle­ring upp­hör att gälla. Har dess­förin­nan med­de­lats beslut, som inne­fat­tar till­stånd till till­fäl­lig vat­ten­re­gle­ring enligt lagen den 20 okto­ber 1939, skola dock sist­nämnda lags bestäm­mel­ser alltjämt äga tillämp­ning å sådan regle­ring.
Vik­tiga lagar inom ord­ning och säker­het
JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

Arbe­tar du med frå­gor som rör ord­ning och säker­het? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom ord­ning och säker­het.