Lag (1966:742) om hotell-​​ och pen­sio­nat­rö­relse. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2024:1082

Utfär­dad:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1966:742
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L4
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2021:539
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1966:742
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L4
Utfär­dad: 1966-​12-16
Änd­rad: t.o.m. SFS

2021:539
Upp­hävd: 2025-​01-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2024:1082
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


/Har upp­hävts genom lag (2024:1082)./ 1 § Denna lag äger tillämp­ning på hotell-​​ och pen­sio­nat­rö­relse. Med hotell-​​ och pen­sio­nat­rö­relse avses i denna lag yrkes­mäs­sig verk­sam­het med ända­mål att till­han­da­hålla till­fäl­lig möble­rad bostad.

Lagen gäl­ler ej
   1. bostad som till­han­da­hål­les som ett led i verk­sam­het för vård, till­syn, utbild­ning eller upp­fost­ran,
   2. ens­ligt belä­gen, obe­man­nad stuga som står till all­män­he­tens för­fo­gande för till­fäl­lig över­natt­ning,
   3. på cam­ping­plats belä­gen, enkelt utrus­tad stuga utan vat­ten och avlopp som uthy­res till all­män­he­ten som till­fäl­lig bostad.

Med hotell eller pen­sio­nat avses i lagen bygg­nad eller lägen­het, vari hotell-​​ eller pen­sio­nat­rö­relse dri­ves. Lag (1977:463).

Till­stånd m.m.

2 §   Hotell-​​ eller pen­sio­nat­rö­relse, som är avsedd att sam­ti­digt ta emot minst nio gäs­ter eller som omfat­tar minst fem gäst­rum, får dri­vas endast av den som har till­stånd av Polis­myn­dig­he­ten. Till­stånd med­de­las för hotell-​​ eller pen­sio­nat­rö­relse i viss bygg­nad eller lägen­het.

Till­stånd ska med­de­las, om det inte finns anled­ning att anta att den som söker till­stån­det ska driva rörel­sen så att fara för all­män ord­ning och säker­het upp­kom­mer. Till­stånd får inte med­de­las den som är underå­rig eller i kon­kurs­till­stånd eller som har för­val­tare enligt 11 kap. 7 § för­äld­ra­bal­ken.
Lag (2014:607).

3 §   Drivs hotell-​​ eller pen­sio­nat­rö­relse som krä­ver till­stånd enligt 2 § av bolag, för­e­ning eller annan sam­fäl­lig­het, ska det fin­nas en före­stån­dare för rörel­sen. Före­stån­dare får utses även av en till­stånds­ha­vare som är enskild per­son.
Polis­myn­dig­he­ten får ålägga en sådan till­stånds­ha­vare att utse före­stån­dare, om det finns sär­skilda skäl.

En före­stån­dare ska vara god­känd av Polis­myn­dig­he­ten. Utsedd före­stån­dare ska god­kän­nas om han eller hon inte är underå­rig eller har för­val­tare enligt 11 kap. 7 § för­äld­ra­bal­ken och det inte finns anled­ning att anta att han eller hon ska bedriva rörel­sen så att fara för all­män ord­ning och säker­het upp­kom­mer.

God­känd före­stån­dare ansva­rar i till­stånds­ha­va­rens ställe för att rörel­sen bedrivs enligt före­skrif­terna i denna lag.
Lag (2014:607).

4 §   För till­stånds­ha­vare, som själv före­står rörel­sen, och för före­stån­dare skall fin­nas ersät­tare. I fråga om ersät­tare äga bestäm­mel­serna i 3 § andra och tredje styc­kena mot­sva­rande tillämp­ning.

5 §   En ansö­kan om till­stånd att driva hotell-​​ eller pen­sio­nat­rö­relse ska vara skrift­lig och
      a) inne­hålla en upp­gift om sökan­dens full­stän­diga namn, före­tags­namn och post­a­dress samt, om sökan­den tidi­gare haft ett annat efter­namn, detta,
      b) för sökande, som är enskild per­son, inne­hålla en upp­gift om födel­se­tid och yrke eller titel samt ett bevis att han eller hon inte är underå­rig eller i kon­kurs­till­stånd eller har en för­val­tare enligt 11 kap. 7 § för­äld­ra­bal­ken,
      c) inne­hålla en upp­gift om full­stän­digt namn, födel­se­tid och yrke eller titel för den som utsetts till före­stån­dare eller ersät­tare samt ett bevis att han eller hon inte är underå­rig eller har en för­val­tare enligt 11 kap. 7 § för­äld­ra­bal­ken,
      d) inne­hålla en upp­gift om var den bygg­nad eller lägen­het där rörel­sen ska dri­vas lig­ger, det största antal gäs­ter som ska kunna tas emot sam­ti­digt och det största antal gäst­rum som rörel­sen ska omfatta.

Om ett bygg­lov har med­de­lats för hotel­let eller pen­sio­na­tet, ska till ansö­kan bifo­gas hand­lingar som visar att så har skett.

Om till­stånd bevil­jas, ska ett skrift­ligt bevis utfär­das. Om ett bygg­lov inte har med­de­lats och det inte är uppen­bart att ett bygg­lov inte behövs, ska bevi­set inne­hålla en upp­lys­ning om att ett bygg­lov kan krä­vas. Om det inte finns någon god­känd ersät­tare eller, i de fall när det ska fin­nas en före­stån­dare enligt 3 §, en god­känd före­stån­dare, ska det i bevi­set anges att till­stån­det inte får utnytt­jas för­rän en ersät­tare eller en före­stån­dare har utsetts och god­känts. En kopia av bevi­set ska skic­kas till den eller de kom­mu­nala nämn­der som full­gör upp­gif­ter inom rädd­nings­tjäns­ten, inom plan- och bygg­nads­vä­sen­det och inom miljö-​​ och häl­so­skydds­om­rå­det.

Det ska utfär­das ett skrift­ligt bevis om god­kän­nande av en före­stån­dare eller en ersät­tare. Lag (2018:1655).

6 §   Om en till­stånds­ha­vare avli­der, för­sätts i kon­kurs eller får en för­val­tare enligt 11 kap. 7 § för­äld­ra­bal­ken med upp­drag som omfat­tar rörel­sen, får rörel­sen fort­sät­tas under högst ett år. Om rörel­sen fort­sät­ter, ska det fin­nas en före­stån­dare enligt 3 § för denna.

Om det inte redan finns en god­känd före­stån­dare, ska inom två måna­der från döds­fal­let, kon­kurs­be­slu­tet eller beslu­tet om för­val­tare en ansö­kan göras om god­kän­nande av före­stån­dare. God­känns inte före­stån­da­ren, ska Polis­myn­dig­he­ten lämna den som dri­ver rörel­sen till­fälle att inom viss tid ansöka om god­kän­nande av en annan före­stån­dare. God­känns inte hel­ler den andra före­stån­da­ren, anses till­stån­det ha upp­hört att gälla tre vec­kor efter det att beslu­tet i ären­det fick laga kraft.

Om inte den ansö­kan som avses i andra styc­ket görs inom före­skri­ven tid, anses till­stån­det för rörel­sen ha upp­hört att gälla den dag då tiden gick ut. Lag (2021:539).

7 §   Avgår eller avli­der före­stån­dare som skall fin­nas enligt 3 § eller ersät­tare eller åter­kal­las god­kän­nande av före­stån­dare eller ersät­tare, skall ansö­kan om god­kän­nande av ny före­stån­dare eller ersät­tare göras inom två måna­der. Göres ej ansö­kan inom denna tid eller god­kän­nes icke före­stån­da­ren eller ersät­ta­ren, äga bestäm­mel­serna i 6 § andra och tredje styc­kena mot­sva­rande tillämp­ning.

8 §   Upp­hör rörel­sen, ska till­stånds­ha­va­ren skrift­li­gen anmäla det till Polis­myn­dig­he­ten. Det­samma gäl­ler om till­stånds­ha­va­ren inte vill utnyttja till­stån­det eller om det upp­kom­mer hin­der mot att börja rörel­sen. Polis­myn­dig­he­ten ska åter­kalla till­stån­det och under­rätta bygg­nads­nämn­den och de kom­mu­nala nämn­der som ansva­rar för rädd­nings­tjänst och miljö-​​ och häl­so­skydd om detta. Lag (2014:607).

Regis­ter

9 §   Polis­myn­dig­he­ten ska föra regis­ter över de hotell-​​ och pen­sio­nat­rö­rel­ser för vilka till­stånd med­de­lats. I regist­ret ska de beslut som Polis­myn­dig­he­ten med­de­lar i fråga om rörel­sen anteck­nas. Lag (2014:607).

Ord­ning och säker­het

10 §   Hotell-​​ eller pen­sio­nat­rö­relse skall dri­vas så att den icke för anle­der fara för all­män ord­ning och säker­het.

11 §   Har upp­hävts genom lag (2016:741).

12 §   Utrym­nings­vä­gar i hotell eller pen­sio­nat, där rörelse dri­ves med till­stånd enligt 2 §, skola anges genom tyd­liga mar­ke­ringar. Sådan mar­ke­ring skall vara lätt syn­lig från dör­ren till varje gäst­rum.

13 §   Har upp­hävts genom lag (1980:345).

14 §   Har upp­hävts genom lag (1980:345).

15 §   Har upp­hävts genom lag (1980:345).

Ansvars­be­stäm­mel­ser m.m.

16 §   Till böter dömes den som
      a) utan till­stånd dri­ver hotell-​​ eller pen­sio­nat­rö­relse som avses i 2 §;
      b) dri­ver hotell-​​ eller pen­sio­nat­rö­relse utan god­känd före­stån­dare, när sådan skall fin­nas, eller utan god­känd ersät­tare.

17 §   Har upp­hävts genom lag (1980:345).

18 §   Till pen­ning­bö­ter döms den som inte full­gör anmäl­nings­skyl­dig­het enligt 8 §. Lag (2016:741).

19 §   Polis­myn­dig­he­ten ska åter­kalla till­stån­det om till­stånds­ha­va­ren
   1. upp­re­pade gånger fun­nits skyl­dig till brott mot denna lag,
   2. åsi­do­satt någon annan bestäm­melse som gäl­ler för rörel­sen och trots upp­ma­ning inte vid­ta­git rät­telse inom skä­lig tid, eller
   3. av annan anled­ning inte är lämp­lig att driva rörel­sen.

Polis­myn­dig­he­ten ska åter­kalla god­kän­nan­det av en före­stån­dare eller ersät­tare som
   1. upp­re­pade gånger fun­nits skyl­dig till brott mot denna lag,
   2. åsi­do­satt någon annan bestäm­melse som gäl­ler för rörel­sen och trots upp­ma­ning inte vid­ta­git rät­telse inom skä­lig tid, eller
   3. av annan anled­ning inte är lämp­lig att före­stå rörel­sen.

Om det finns sär­skilda skäl, ska Polis­myn­dig­he­ten i stäl­let för att åter­kalla god­kän­nan­det enligt andra styc­ket åter­kalla till­stån­det för rörel­sen. Lag (2014:607).

20 §   Om det är nöd­vän­digt för att upp­rätt­hålla all­män ord­ning och säker­het, får Polis­myn­dig­he­ten vid vite för­bjuda hotell-​​ eller pen­sio­nat­rö­relse, för vil­ken det inte krävs till­stånd. Lag (2014:607).

21 §   Polis­myn­dig­he­ten har rätt att få till­träde till hotell och pen­sio­nat för att utöva till­syn över att bestäm­mel­serna i denna lag följs. Lag (2014:607).

22 §   Polis­myn­dig­he­tens beslut enligt denna lag får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten. Lag (2014:607).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1987:693

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1988. Äldre bestäm­melse gäl­ler fort­fa­rande i fråga om en kon­kurs, i vil­ken kon­kurs­be­slu­tet har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det.

1995:1688

Denna lag trä­der i kraft den 1 maj 1996 men tilläm­pas inte i de fall där det första beslu­tet i ären­det fat­tats dess­förin­nan.

2014:607
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2015.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler för över­kla­gande av beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det.

2021:539
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2021.
   2. Den äldre lydel­sen av 6 § gäl­ler fort­fa­rande när en till­stånds­ha­vare har för­satts i kon­kurs före ikraft­trä­dan­det.

Vik­tiga lagar inom ord­ning och säker­het
JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

Arbe­tar du med frå­gor som rör ord­ning och säker­het? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom ord­ning och säker­het.