Lag (1981:324) om med­bor­gar­vitt­nen

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1981:324
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L4
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:635
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1981:324
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L4
Utfär­dad: 1981-​04-09
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:635
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   För att till­go­dose all­män­he­tens intresse av insyn i polis­verk­sam­he­ten får en kom­mun utse tro­vär­diga per­so­ner att som med­bor­gar­vitt­nen följa Polis­myn­dig­he­tens arbete inom det län till vil­ket kom­mu­nen hör. Lag (2014:586).

2 §   Med­bor­gar­vitt­nen väljs av kom­mun­full­mäk­tige till det antal och för den tid som full­mäk­tige bestäm­mer.

Valet ska vara pro­por­tio­nellt, om det begärs av minst så många leda­mö­ter som mot­sva­rar den kvot som erhålls om anta­let när­va­rande leda­mö­ter delas med det antal per­so­ner som valet avser, ökat med 1. Om kvo­ten är ett bru­tet tal, ska den avrun­das till när­mast högre hela tal. Bestäm­mel­ser om för­fa­ran­det vid sådant pro­por­tio­nellt val finns i lagen (2022:629) om pro­por­tio­nella val i kom­mu­ner och regi­o­ner.
Lag (2022:635).

3 §   Val­bar till med­bor­gar­vittne är den som är folk­bok­förd inom kom­mu­nen och som inte är underå­rig eller har för­val­tare enligt 11 kap. 7 § för­äld­ra­bal­ken. Den som inte är svensk med­bor­gare är val­bar endast om han eller hon sedan tre år är folk­bok­förd i Sve­rige. Den som är anställd av Polis­myn­dig­he­ten eller Säker­hetspo­li­sen får inte väl­jas till med­bor­gar­vittne.

Om ett med­bor­gar­vittne upp­hör att vara val­bar, för­fal­ler upp­dra­get genast. Lag (2014:586).

4 §   Bestäm­mel­ser om med­bor­gar­vitt­ne­nas tjänst­gö­ring med­de­las av kom­mu­nen efter sam­råd med Polis­myn­dig­he­ten. Har en annan kom­mun inom länet utsett med­bor­gar­vitt­nen, ska sam­råd äga rum även med denna. Lag (2014:586).

5 §   Har med­bor­gar­vitt­nen utsetts ska Polis­myn­dig­he­ten i enlig­het med vad kom­mu­nen har bestämt bereda dem till­fälle att när­vara när polis­verk­sam­het utövas. Detta gäl­ler dock inte om av sär­skilda skäl hin­der möter med hän­syn till
   1. rikets säker­het,
   2. all­män ord­ning och säker­het,
   3. vitt­nets eller annan enskilds säker­het till liv eller hälsa,
   4. Polis­myn­dig­he­tens upp­gift att före­bygga, för­hindra eller upp­täcka brotts­lig verk­sam­het eller utreda eller beivra brott.

Det gäl­ler inte hel­ler om vitt­nets när­varo skulle vara ofören­lig med en bestäm­melse i lag eller annan för­fatt­ning.
Lag (2014:586).

6 §   Ett med­bor­gar­vittne får inte obe­hö­ri­gen röja eller utnyttja vad han eller hon som med­bor­gar­vittne har fått veta om enskil­das per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den eller för­hål­lan­den av bety­delse för rikets säker­het eller för Polis­myn­dig­he­tens verk­sam­het för att före­bygga, för­hindra eller upp­täcka brotts­lig verk­sam­het, eller utreda eller beivra brott. Lag (2014:586).
Vik­tiga lagar inom ord­ning och säker­het
JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

Arbe­tar du med frå­gor som rör ord­ning och säker­het? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom ord­ning och säker­het.