020276.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 2002:276
lag om ändring i lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt;
utfärdad den 16 maj 2002. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt dels att 3 kap. 8, 11, 12 och 15 §§, 4 kap. 2 §, 5 kap. 3 §, 8 kap. 1 § och 11 kap. 4 § samt rubriken till 8 kap. skall ha följande lydelse, dels att det i lagen skall införas sju nya paragrafer, 3 kap. 15 a § och 8 kap. 6–11 §§, samt närmast före 8 kap. 1, 6 och 11 §§ nya rubriker av följande lydelse.
utkom från trycket den 28 maj 2002
3 kap.
8 § av ett beslut om inskrivning skall det framgå vad som har bestämts enligt 5 eller 6 §. ett beslut om inskrivning i utbildningsreserven skall innehålla uppgift om den totalförsvarspliktiges befattningsgrupp. den som genomgår mönstring skall senast fyra månader efter mönstringen underrättas om beslut som avses i första stycket eller i 3 §. 11 § inskrivningen i utbildningsreserven upphör efter fem år, räknat från utgången av det kalenderår när den totalförsvarspliktige skrevs in. om det behövs med hänsyn till sveriges försvarsberedskap, får regeringen besluta att inskrivningen inte skall upphöra. inskrivningen skall dock alltid upphöra vid utgången av det kalenderår den totalförsvarspliktige fyller 30 år. 12 § en totalförsvarspliktig som efter avslutad grundutbildning har förvärvat tillräckliga kunskaper och färdigheter för en krigsuppgift skall krigsplaceras i en befattning eller i en viss verksamhet som han eller hon är lämplig för. den som har genomgått en längre grundutbildning än 60 dagar skall krigsplaceras i den verksamhet där grundutbildningen fullgjordes, om det inte från totalförsvarets synpunkt är väsentligt bättre att han eller hon krigsplaceras i en annan verksamhet. krigsplaceringen skall inte kvarstå längre än tio år efter det senaste tjänstgöringstillfället. om det finns särskilda skäl i enskilda fall, får beslut fattas om förlängning.
1
prop. 2001/02:11, bet. 2001/02:föu3, rskr. 2001/02:205.
1
2* sfs 2002:275–296
sfs 2002:276
15 §2 beslut om krigsplacering fattas av totalförsvarets pliktverk efter framställningar från statliga myndigheter, kommuner, landsting, bolag, föreningar, samfälligheter, registrerade trossamfund, organisatoriska delar av sådana samfund eller andra enskilda (bemanningsansvariga). om ett beslut om krigsplacering upphävs, gäller 14 §. även utan sådan framställning som avses i första stycket får totalförsvarets pliktverk besluta om krigsplacering, om det sker i enlighet med en anmälan om behov av totalförsvarspliktiga och den bemanningsansvarige inte har meddelat annat. 15 a § en bemanningsansvarig får ändra ett beslut om krigsplacering i sin krigsorganisation till en annan krigsplacering i organisationen. ett sådant beslut om ändrad krigsplacering skall anmälas till totalförsvarets pliktverk. framställning om ändrad krigsplacering för den som är krigsplacerad i en verksamhet som är gemensam för flera bemanningsansvariga skall göras i samråd med den myndighet som regeringen bestämmer. beslut om ändrad krigsplacering fattas i dessa fall av totalförsvarets pliktverk.
4 kap.
2 § om den som skrivits in för värnplikt eller för sådan civilplikt som omfattar en längre grundutbildning än 60 dagar inte har kallats in till grundutbildningen före utgången av det kalenderår när han fyller 24 år eller, i fall som avses i 3 kap. 10 §, före utgången av det kalenderår när inskrivningen i utbildningsreserven upphör, är han skyldig att fullgöra grundutbildningen endast om det finns särskilda skäl.
5 kap.
3 § grundutbildningen skall ge de kunskaper och färdigheter som krigsuppgiften kräver. repetitionsutbildningen skall vidmakthålla och utveckla skickligheten för krigsuppgiften. utbildning för fredsfrämjande verksamhet kan ingå i grundutbildning och repetitionsutbildning under förutsättning att den ger eller vidmakthåller och utvecklar sådana kunskaper och färdigheter som krigsuppgiften kräver. i grundutbildningen och repetitionsutbildningen ingår även uppgifter som syftar till att upprätthålla sveriges försvarsberedskap.
8 kap. förmåner och rehabilitering
förmåner 1 § en totalförsvarspliktig har vid inställelse för mönstring eller annan utredning enligt 2 kap. 1 § och när han eller hon fullgör värnplikt eller civilplikt rätt till 1. reseförmåner, 2. fri förplägnad,
2
2
senaste lydelse 1999:950.
3. fri inkvartering, 4. fri hälso- och sjukvård, 5. fri grupplivförsäkring, samt 6. begravningshjälp. den som fullgör värnplikt, civilplikt eller allmän tjänsteplikt enligt 6 kap. 2 § första stycket 2 har även rätt till 1. fri utrustning, 2. dagersättning eller dagpenning, 3. utbildningspremie efter viss grundutbildning, 4. under viss grundutbildning fria högskoleprov i den omfattning regeringen bestämmer, 5. familjebidrag, 6. tandvård, samt 7. vid beredskapstjänstgöring och krigstjänstgöring, fälttraktamente och särskild ersättning för tjänstgöring i viss befattning. rehabilitering 6 § om en totalförsvarspliktig skadas när han eller hon fullgör grundutbildning eller repetitionsutbildning, skall den utbildningsansvariga myndigheten i samråd med den skadade 1. utreda behovet av åtgärder för att den skadade skall återfå full arbetsförmåga eller för att stärka den skadades möjligheter att i framtiden försörja sig genom förvärvsarbete, 2. om det är möjligt, ge den skadade lämplig arbetsträning inom ramen för den egna verksamheten, samt 3. medverka till att den skadade får tillgång till lämplig yrkesutbildning eller fortbildning som är ägnad att stärka hans eller hennes förvärvsförmåga. 7 § i fall som avses i 6 § 3 skall den utbildningsansvariga myndigheten ge ekonomiskt stöd till en utbildning som föranleds av eller förlängs till följd av skadan. den utbildningsansvariga myndigheten skall också ge stöd till andra åtgärder som främjar att den skadade återfår arbetsförmågan samt till anskaffande av hjälpmedel som den skadade behöver. stöd enligt första och andra styckena ges endast om det inte skall tillhandahållas av någon annan till följd av andra bestämmelser och om det framstår som skäligt med hänsyn till skadan och omständigheterna i övrigt. 8 § den utbildningsansvariga myndighetens ansvar enligt 6 och 7 §§ gäller under en tid av tre år från det att åtgärder enligt 6 § 2 och 3 kan inledas. om det finns särskilda skäl, skall åtgärderna utsträckas under ytterligare två år. 9 § vid fullgörande av de uppgifter som avses i 6 och 7 §§ skall den utbildningsansvariga myndigheten samarbeta med försäkringskassan, länsarbetsnämnden och andra berörda myndigheter. den utbildningsansvariga myndighetens åtgärder bör samordnas med en eventuell arbetsgivares.
sfs 2002:276
3
sfs 2002:276
10 § den utbildningsansvariga myndighetens ansvar enligt 6 och 7 §§ innebär ingen inskränkning i det ansvar som den skadades arbetsgivare har enligt 2 kap. och 3 kap. 2 a § arbetsmiljölagen (1977:1160) samt 22 kap. lagen (1962:381) om allmän försäkring. ersättning till anhöriga 11 § om en anhörigs medverkan är av särskild betydelse för den skadades rehabilitering, skall den utbildningsansvariga myndigheten efter ansökan ge den anhörige skälig ersättning för kostnader som en sådan insats orsakar. om en totalförsvarspliktig som fullgör grundutbildning eller repetitionsutbildning förolyckas eller skadas så svårt att sjukhusvård krävs, skall den utbildningsansvariga myndigheten efter ansökan av de anhöriga ersätta dem för skäligt antal resor till den förolyckade eller skadade samt för uppehälle och tidsspillan vid sådan resa efter samma grunder som gäller i fråga om ersättning av allmänna medel till vittnen. i fall som avses i andra stycket skall den utbildningsansvariga myndigheten efter ansökan även ge skäligt bidrag till kostnader för psykosocialt stöd till anhöriga som är i behov av det, om det framstår som skäligt med hänsyn till omständigheterna i övrigt.
11 kap.
4 § endast följande beslut enligt denna lag får överklagas: 1. inskrivningsnämndens beslut, 2. beslut om inskrivning enligt 3 kap. 4 §, 3. beslut i andra ärenden om ändring av ett inskrivningsbeslut än som avses i 1, 4. beslut i ärenden om rätt att vara vapenfri, 5. beslut i ärenden om uppskov, 6. beslut i ärenden om avbrott i utbildningen enligt 5 kap. 12–14 §§ och om tillgodoräknande av tjänstgöringstid enligt 5 kap. 17 §, samt 7. beslut enligt 8 kap. 6–8 och 11 §§. beslut enligt 8 kap. 6–8 och 11 §§ får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten. andra beslut får överklagas hos den myndighet som regeringen bestämmer. denna lag träder i kraft den 1 juli 2004 i fråga om 3 kap. 12 § och i övrigt den 1 juli 2002. bestämmelserna i 8 kap. 6–11 §§ skall tillämpas även i fråga om den som skadats efter den 30 juni 2001. ersättning enligt 8 kap. 11 § gäller dock endast kostnader som uppkommit efter den 30 juni 2002. på regeringens vägnar björn von sydow ingvar åkesson (försvarsdepartementet)
4
fakta info direkt, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2002
Viktiga lagar inom ordning och säkerhet
Lag (2003:778) om skydd mot olyckor
Ordningslag (1993:1617)
Säkerhetsskyddslag (2018:585)
Viktiga lagar inom ordning och säkerhet
Kamerabevakningslag (2018:1200)Lag (2003:778) om skydd mot olyckor
Ordningslag (1993:1617)
Säkerhetsskyddslag (2018:585)
JP Infonets tjänster inom ordning och säkerhet
JP Infonets tjänster inom ordning och säkerhet
Arbetar du med frågor som rör ordning och säkerhet? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom ordning och säkerhet.