Lag (2006:343) om För­svars­mak­tens stöd till poli­sen vid ter­ro­ris­m­be­kämp­ning

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2006:343
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L4
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:675
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2006:343
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L4
Utfär­dad: 2006-​05-18
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:675
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om För­svars­mak­tens stöd till Polis­myn­dig­he­ten och Säker­hetspo­li­sen vid ter­ro­ris­m­be­kämp­ning i form av insat­ser som kan inne­bära använd­ning av våld eller tvång mot enskilda.

Polis­myn­dig­he­ten eller Säker­hetspo­li­sen får begära sådant stöd om
   1. stö­det behövs för att för­hindra eller på annat sätt ingripa mot en hand­ling som kan utgöra ter­ro­rist­brott enligt 4 § ter­ro­rist­brottsla­gen (2022:666) eller för­sök, för­be­re­delse eller stämp­ling till eller under­lå­ten­het att avslöja eller för­hindra sådant brott,
   2. ingri­pan­det krä­ver resur­ser av sär­skilt slag som var­ken Polis­myn­dig­he­ten eller Säker­hetspo­li­sen har till­gång till, och
   3. rege­ringen har läm­nat sitt med­gi­vande.

Polis­myn­dig­he­ten och Säker­hetspo­li­sen ska sam­råda med varandra innan rege­ring­ens med­gi­vande begärs.

Rege­ring­ens med­gi­vande behövs inte i sådana bråds­kande fall som kan inne­bära fara för män­ni­skors liv eller hälsa eller för omfat­tande för­stö­relse av egen­dom. Polis­myn­dig­he­ten eller Säker­hetspo­li­sen ska i ett sådant fall ome­del­bart under­rätta rege­ringen om att stöd har begärts. Den myn­dig­het som begärt stö­det ska även under­rätta den andra myn­dig­he­ten om detta. Rege­ringen ska pröva om beslu­tet att begära stöd ska undan­rö­jas eller bestå. Lag (2022:675).

2 §   För­svars­mak­ten skall ge stöd om den har resur­ser som är lämp­liga och det inte med­för syn­ner­ligt hin­der i myn­dig­he­tens ordi­na­rie verk­sam­het.

3 §   En enhet inom För­svars­mak­ten som ger stöd enligt denna lag ska stå under befäl av en mili­tär chef. När en stödin­sats görs, ska enhe­ten och dess chef stå under direkt led­ning av den myn­dig­het som har begärt stö­det. Lag (2014:596).

4 §   Vid en stödin­sats får endast sådan per­so­nal från För­svars­mak­ten som har lämp­lig utbild­ning och erfa­ren­het för upp­gif­ten med­verka. För­svars­mak­ten skall se till att den med­ver­kande per­so­na­len har nöd­vän­dig kun­skap om de sär­skilda för­hål­lan­den som kan gälla för upp­gif­ten.

5 §   Den som till­hör För­svars­mak­tens per­so­nal och som upp­fyl­ler de krav som före­skrivs av rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer i fråga om tjäns­te­ställ­ning och kva­li­fi­ka­tio­ner i övrigt har de befo­gen­he­ter som en polis­man har enligt polisla­gen (1984:387) när han eller hon del­tar i en stödin­sats som sker med stöd av denna lag. Han eller hon har också vid en stödin­sats samma befo­gen­het som en polis­man att gripa per­so­ner enligt 24 kap. 7 § första styc­ket rät­te­gångs­bal­ken. Vid utö­van­det av dessa befo­gen­he­ter gäl­ler vad som före­skrivs i 8 § polisla­gen om behov och pro­por­tio­na­li­tet.

6 §   Den som full­gör grund­ut­bild­ning eller repe­ti­tions­ut­bild­ning med total­för­svars­plikt är skyl­dig att delta i verk­sam­het enligt denna lag endast om för­ut­sätt­ning­arna i 5 kap. 3 § lagen (1994:1809) om total­för­svars­plikt är upp­fyllda. Han eller hon får inte använ­das för upp­gif­ter som kan med­föra en inte obe­tyd­lig risk för att han eller hon kom­mer att ska­das.

7 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar när­mare före­skrif­ter om verk­stäl­lig­he­ten av denna lag.
Vik­tiga lagar inom ord­ning och säker­het
JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

Arbe­tar du med frå­gor som rör ord­ning och säker­het? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom ord­ning och säker­het.