Lag (1988:868) om brand­far­liga och explo­siva varor. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2010:1011

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1988:868
Depar­te­ment: För­svars­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2009:439
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1988:868
Depar­te­ment/myn­dig­het: För­svars­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1988-​06-30
Änd­rad: t.o.m. SFS

2009:439
Upp­hävd: 2010-​09-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2010:1011
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag gäl­ler han­te­ring och import av brand­far­liga och explo­siva varor.

Lagens syfte är att hindra att sådana varor orsa­kar brand eller explo­sion som inte är avsedd samt att före­bygga och begränsa ska­dor på liv, hälsa, miljö eller egen­dom genom brand eller explo­sion vid han­te­ring av sådana varor. Lag (1998:842).

2 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om vilka varor som på grund av sina egen­ska­per eller sin sam­man­sätt­ning eller av annan orsak skall anses utgöra brand­far­liga eller explo­siva varor.

3 §   Med han­te­ring avses i denna lag till­verk­ning, bear­bet­ning, behand­ling, för­pack­ning, för­va­ring, trans­port, använd­ning, omhän­der­ta­gande, för­stö­ring, salu­fö­rande, under­håll, över­lå­telse och där­med jäm­för­liga för­fa­ran­den.

4 §   Lagen gäl­ler inte sådan trans­port av brand­far­liga eller explo­siva varor som omfat­tas av lagen (2006:263) om trans­port av far­ligt gods.

Bestäm­mel­ser av bety­delse för han­te­ringen av brand­far­liga och explo­siva varor finns också i
   - mil­jö­bal­ken, i form av bestäm­mel­ser avsedda att före­bygga andra ska­dor än sådana som kan upp­komma genom brand eller explo­sion vid han­te­ring av dessa varor,
   - arbets­mil­jö­la­gen (1977:1160), i form av bestäm­mel­ser om skyl­dig­het för arbets­gi­vare och arbets­ta­gare att vidta skydds­åt­gär­der mot ska­dor som kan upp­komma genom brand eller explo­sion vid han­te­ring av dessa varor,
   - lagen (2003:778) om skydd mot olyc­kor, i form av bestäm­mel­ser om skyl­dig­het för enskilda att vidta åtgär­der för att före­bygga brand och för att hindra eller begränsa ska­dor till följd av brand, och
   - pro­dukt­sä­ker­hets­la­gen (2004:451), i form av bestäm­mel­ser om sådana varor som är avsedda för kon­su­men­ter eller kan antas komma att använ­das av kon­su­men­ter.

I fråga om spräng­ning och använd­ning av pyro­tek­niska varor finns bestäm­mel­ser i 2 kap. 20 § och 3 kap. 6 och 7 §§ ord­nings­la­gen (1993:1617). Lag (2006:265).

5 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från lagens tillämp­ning i fråga om viss vara eller viss han­te­ring eller import.

Skyl­dig­he­ter vid han­te­ring av brand­far­liga och explo­siva varor

6 §   Bygg­na­der och andra anlägg­ningar där brand­far­liga eller explo­siva varor han­te­ras samt anord­ningar för han­te­ring av sådana varor skall vara inrät­tade så att de är betryg­gande från brand-​​ och explo­sions­syn­punkt och för­lagda på sådant avstånd ifrån omgiv­ningen som behövs med hän­syn till han­te­ringen. Detta gäl­ler också områ­den med sådana bygg­na­der, anlägg­ningar och anord­ningar.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om att bygg­na­derna, anlägg­ning­arna, anord­ning­arna och områ­dena skall omfat­tas av sär­skilda krav. Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om att sådana bygg­na­der, anlägg­ningar och anord­ningar inte får använ­das, salu­hål­las eller säl­jas om de inte efter kon­troll genom tek­nisk prov­ning, besikt­ning eller annan under­sök­ning har befun­nits vara betryg­gande från skydds­syn­punkt.

7 §   Den som han­te­rar brand­far­liga eller explo­siva varor skall vidta de åtgär­der och de för­sik­tig­hets­mått som behövs för att för­hindra brand eller explo­sion som inte är avsedd och för att före­bygga och begränsa ska­dor på liv, hälsa, miljö eller egen­dom genom brand eller explo­sion.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela sär­skilda före­skrif­ter om sådana åtgär­der och för­sik­tig­hets­mått. Lag (1998:842).

8 §   Den som bedri­ver yrkes­mäs­sig verk­sam­het, i vil­ken ingår han­te­ring av brand­far­liga eller explo­siva varor, skall ha den kom­pe­tens eller till­gång till den kom­pe­tens som behövs med hän­syn till han­te­ring­ens omfatt­ning och varor­nas egen­ska­per. Detta gäl­ler också den som han­te­rar brand­far­liga eller explo­siva varor i större mängd.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela när­mare före­skrif­ter om sådan kom­pe­tens.

9 §   Den som bedri­ver verk­sam­het, i vil­ken ingår yrkes­mäs­sig han­te­ring av brand­far­liga eller explo­siva varor, skall se till att det finns till­freds­stäl­lande utred­ning om ris­kerna för brand eller explo­sion i verk­sam­he­ten och om de ska­dor som där­vid kan upp­komma.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela när­mare före­skrif­ter om sådan utred­ning.

10 §   Den som till­ver­kar, impor­te­rar eller annars för in till Sve­rige, eller på mark­na­den släp­per ut brand­far­liga eller explo­siva varor skall genom märk­ning eller på annat sätt lämna de upp­gif­ter som är av bety­delse från brand-​​ och explo­sions­syn­punkt (varu­in­for­ma­tion).

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela när­mare före­skrif­ter om varu­in­for­ma­tion.
Lag (2000:112).

10 a §   Explo­siva varor som består av plas­tiska spräng­äm­nen, inklu­sive spräng­äm­nen i flex­i­bel eller elas­tisk blad­form, får föras in i och ut ur lan­det eller annars han­te­ras endast om spräng­äm­nena är märkta med spåräm­nen i syfte att kunna detek­te­ras.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om vad som skall avses med plas­tiska spräng­äm­nen samt om hur märk­ning skall ske. Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från första styc­ket.
Lag (2007:64).

Till­stånd m. m.

11 §   Den som han­te­rar eller impor­te­rar explo­siva varor och den som yrkes­mäs­sigt eller i större mängd han­te­rar brand­far­liga varor skall ha till­stånd till det.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får om det behövs från brand-​​ eller explo­sions­syn­punkt med­dela före­skrif­ter om att annat sär­skilt krav skall gälla för han­te­ring eller import av brand­far­liga eller explo­siva varor.

12 §   Är det av sär­skild bety­delse från brand-​​ eller explo­sions­syn­punkt, får rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer för­bjuda han­te­ring eller import av en brand­far­lig eller explo­siv vara.

13 §   Frå­gor om till­stånd beträf­fande brand­far­liga varor som rör annan än För­svars­mak­ten, För­sva­rets mate­ri­el­verk eller For­ti­fi­ka­tions­ver­ket prö­vas av den eller de kom­mu­nala nämn­der som full­gör upp­gif­ter inom plan- och bygg­nads­vä­sen­det. Frå­gor om till­stånd i övrigt enligt denna lag prö­vas, enligt vad rege­ringen när­mare före­skri­ver, av Myn­dig­he­ten för sam­hälls­skydd och bered­skap eller polis­myn­dig­he­ten.
Lag (2008:1403).

14 §   Till­stånd skall begrän­sas till viss tid och inne­hålla de vill­kor som kan för­ut­ses vara erfor­der­liga från brand-​​ och explo­sions­syn­punkt under till­stån­dets gil­tig­hets­tid.

Om det behövs från brand-​​ eller explo­sions­syn­punkt får till­stånds­myn­dig­he­ten under till­stån­dets gil­tig­hets­tid före­skriva att nya eller änd­rade vill­kor skall gälla för till­stån­det.

15 §   Ett till­stånd får åter­kal­las, om
   1. bestäm­melse i lagen eller före­skrift som med­de­lats med stöd av denna eller vill­kor som upp­ställts med stöd av 14 § i något väsent­ligt avse­ende inte iakt­tas, eller
   2. det i annat fall är av väsent­lig bety­delse från brand-​​ eller explo­sions­syn­punkt.

Till­syn

16 §   Myn­dig­he­ten för sam­hälls­skydd och bered­skap utö­var den cen­trala till­sy­nen över efter­lev­na­den av denna lag samt de före­skrif­ter och vill­kor som med­de­lats med stöd av lagen.

På det lokala pla­net utövas till­sy­nen, om inte rege­ringen före­skri­ver något annat, i fråga om brand­far­liga varor av den eller de kom­mu­nala nämn­der som sva­rar för rädd­nings­tjäns­ten och i fråga om explo­siva varor av polis­myn­dig­he­ten. Lag (2008:1403).

17 §   En till­syns­myn­dig­het har rätt att på begä­ran få de upp­lys­ningar och hand­lingar som behövs för till­sy­nen.

18 §   En till­syns­myn­dig­het får med­dela de före­läg­gan­den och för­bud som behövs i enskilda fall för att denna lag eller före­skrif­ter eller vill­kor som har med­de­lats med stöd av lagen skall efter­le­vas.

Beslut om före­läg­gande eller för­bud får för­e­nas med vite.

Om någon under­lå­ter att iaktta vad som har angi­vits i ett före­läg­gande eller ett för­bud enligt första styc­ket, får en till­syns­myn­dig­het för­ordna om rät­telse på hans bekost­nad. Finns för­ut­sätt­ningar att med­dela ett före­läg­gande eller för­bud, får ett sådant för­ord­nande ges utan att före­läg­gande eller för­bud med­de­lats, om till­syns­myn­dig­he­ten med hän­syn till ris­ken för all­var­liga ska­dor eller av andra sär­skilda skäl fin­ner att rät­telse bör ske utan dröjs­mål.

19 §   För till­syn enligt denna lag har en till­syns­myn­dig­het rätt till till­träde till områ­den, loka­ler och andra utrym­men som används i sam­band med han­te­ringen av brand­far­liga och explo­siva varor och får göra under­sök­ningar och ta pro­ver. För utta­get prov beta­las inte ersätt­ning.

Polis­myn­dig­he­ten skall lämna det biträde som behövs för till­sy­nen.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­het att ersätta en till­syns­myn­dig­hets kost­na­der för prov­tag­ning och under­sök­ning av prov.

Avgif­ter

20 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om avgif­ter för stat­liga myn­dig­he­ters verk­sam­het enligt denna lag.

Kom­mun­full­mäk­tige får med­dela före­skrif­ter om sådana avgif­ter för kom­mu­nala myn­dig­he­ters verk­sam­het.

Ansvar m. m.

21 §   Den som
   1. med upp­såt eller av grov oakt­sam­het bry­ter mot 7 §,
   2. med upp­såt eller av oakt­sam­het bry­ter mot 11 § första styc­ket eller mot före­skrift, vill­kor eller för­bud som har med­de­lats med stöd av 6-12 eller 14 §§, eller
   3. med upp­såt eller av oakt­sam­het under­lå­ter att efter­komma en begä­ran enligt 17 §

döms till böter eller fäng­else i högst ett år.

I ringa fall döms inte till ansvar.

Den som med upp­såt bry­ter mot 11 § första styc­ket såvitt avser till­stånds­plik­ten i fråga om explo­siva varor döms, om brot­tet är grovt, till fäng­else i lägst sex måna­der och högst fyra år.

Till ansvar enligt första styc­ket döms inte om ansvar för gär­ningen kan ådö­mas enligt brotts­bal­ken eller enligt lagen (2000:1225) om straff för smugg­ling. Lag (2002:340).

21 a §   Den som med upp­såt eller av oakt­sam­het bry­ter mot 10 a § första styc­ket eller mot före­skrif­ter om märk­ning som har med­de­lats med stöd av 10 a § andra styc­ket döms till böter.

I ringa fall döms inte till ansvar.

Till ansvar enligt första styc­ket döms inte om ansvar för gär­ningen kan ådö­mas enligt brotts­bal­ken eller enligt lagen (2000:1225) om straff för smugg­ling. Lag (2007:64).

22 §   Den som har över­trätt vites­före­läg­gande eller vites­för­bud döms inte till ansvar enligt denna lag för gär­ning som omfat­tas av före­läg­gan­det eller för­bu­det.

23 §   Den som med upp­såt eller av oakt­sam­het läm­nar orik­tig upp­gift om för­hål­lande av bety­delse i en ansö­kan eller annan hand­ling som avges enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen döms till böter.

24 §   Brand­far­liga eller explo­siva varor som varit före­mål för brott enligt denna lag eller vär­det av varorna samt utby­tet av sådant brott skall för­kla­ras för­ver­kade, om det inte är uppen­bart oskä­ligt.

Om en brand­far­lig eller explo­siv vara för­kla­ras för­ver­kad, får även varans för­pack­ning för­kla­ras för­ver­kad.

25 §   Anord­ningar för han­te­ring av brand­far­liga eller explo­siva varor som varit före­mål för brott enligt denna lag eller vär­det av anord­ning­arna får för­kla­ras för­ver­kade, om det behövs för att före­bygga brott eller om det annars finns sär­skilda skäl.
Det­samma gäl­ler annan egen­dom som har använts eller egen­dom som varit avsedd att använ­das som hjälp­me­del vid brott enligt denna lag, om brot­tet har full­bor­dats.

Om en anord­ning för­kla­ras för­ver­kad, får även anord­ning­ens inne­håll och för­pack­ning för­kla­ras för­ver­kade. Lag (2005:300).

Sek­re­tess

26 §   Den som har tagit befatt­ning med ett ärende som avses i denna lag får inte obe­hö­ri­gen röja eller utnyttja vad han eller hon där­vid har fått veta om någons affärs-​​ eller drift­för­hål­lan­den.

I det all­män­nas verk­sam­het tilläm­pas i stäl­let bestäm­mel­serna i offentlighets-​​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400).
Lag (2009:439).

Över­kla­gande m. m.

27 §   Ett beslut i till­stånd­sä­ren­den av en sådan nämnd som avses i 13 § får över­kla­gas hos läns­sty­rel­sen. Läns­sty­rel­sens beslut får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.
Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Myn­dig­he­ten för sam­hälls­skydd och bered­skap får över­klaga nämn­dens beslut om till­stånd.

Polis­myn­dig­he­tens beslut i till­stånd­sä­ren­den får över­kla­gas hos Myn­dig­he­ten för sam­hälls­skydd och bered­skap. Myn­dig­he­tens beslut får inte över­kla­gas.

Beslut i till­stånd­sä­ren­den, som Myn­dig­he­ten för sam­hälls­skydd och bered­skap har prö­vat som första instans, får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol. Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten. Lag (2008:1403).

28 §   Beslut av en polis­myn­dig­het och av en sådan nämnd som avses i 16 § i till­syn­sä­ren­den får över­kla­gas hos Myn­dig­he­ten för sam­hälls­skydd och bered­skap. Myn­dig­he­tens beslut får inte över­kla­gas.

Beslut i till­syn­sä­ren­den och i övriga ären­den som Myn­dig­he­ten för sam­hälls­skydd och bered­skap prö­var som första instans får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol. Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Beslut om före­skrif­ter som avses i 8 kap. rege­rings­for­men och som har med­de­lats med stöd av bemyn­di­gande enligt denna lag får inte över­kla­gas. Lag (2008:1403).

29 §   I beslut enligt 14 § andra styc­ket om nya eller änd­rade vill­kor, enligt 15 § om åter­kal­lelse av till­stånd och enligt 18 § om före­läg­gande, för­bud eller rät­telse får för­ord­nas att beslu­tet skall gälla med ome­del­bar ver­kan.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1988:868
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1989, då lagen (1975:69) om explo­siva och brand­far­liga varor skall upp­höra att gälla.
   2. Om det i lag eller annan för­fatt­ning hän­vi­sas till bestäm­mel­ser som ersätts genom bestäm­mel­serna i den nya lagen, skall i stäl­let de nya bestäm­mel­serna tilläm­pas.
   3. Ett beslut om före­skrif­ter, god­kän­nande, till­stånd, med­gi­vande eller undan­tag som har med­de­lats med stöd av äldre bestäm­mel­ser skall anses med­de­lat med stöd av mot­sva­rande bestäm­mel­ser i den nya lagen, om inte rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer före­skri­ver något annat.
   4. I fråga om till­stånd som enligt äldre bestäm­mel­ser har med­de­lats att gälla tills vidare får rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­het för till­stånds­ha­va­ren att göra anmä­lan hos viss myn­dig­het. Iakt­tas inte före­skri­ven anmäl­nings­skyl­dig­het skall till­stån­det anses ha upp­hört att gälla.

2007:64
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2007.
   2. Han­te­ring av plas­tiska spräng­äm­nen som har till­ver­kats eller impor­te­rats före ikraft­trä­dan­det får äga rum till och med den 31 decem­ber 2009 även om de inte är märkta med detek­te­rings­me­del. Om sådana spräng­äm­nen inne­has av För­svars­mak­ten, Rikspo­lis­sty­rel­sen eller en polis­myn­dig­het får dock han­te­ring äga rum till och med den 31 decem­ber 2021.