Lag (2012:806) om bered­skaps­lag­ring av olja

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2012:806
Depar­te­ment: Klimat-​​ och närings­livs­de­par­te­men­tet RSE
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2019:808
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2012:806
Depar­te­ment/myn­dig­het: Klimat-​​ och närings­livs­de­par­te­men­tet RSE
Utfär­dad: 2012-​11-29
Änd­rad: t.o.m. SFS

2019:808
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   För att trygga till­gången till olja vid all­var­liga för­sörj­nings­av­brott ska Sve­rige ha bered­skaps­la­ger enligt denna lag.

2 §   I denna lag bety­der

all­var­ligt för­sörj­nings­av­brott: kraf­tig och plöts­lig minsk­ning av leve­ran­serna av råolja eller petro­le­um­pro­duk­ter till Euro- peiska uni­o­nen eller till en med­lems­stat vare sig den med­fört ett gäl­lande inter­na­tio­nellt beslut om ibruk­ta­gande av lager eller inte,
bered­skaps­la­ger: lager av sådana ener­gi­pro­duk­ter som förteck-​​ nas i kapi­tel 3.4 i bilaga A till Euro­pa­par­la­men­tets och rå- dets för­ord­ning (EG) nr 1099/2008 av den 22 okto­ber 2008 om ener­gista­tistik som med­lems­sta­terna i Euro­pe­iska uni­o­nen är skyl­diga att ha enligt rådets direk­tiv 2009/119/EG om skyldig-​​ het för med­lems­sta­terna att inneha mini­mi­la­ger av råolja och/eller petro­le­um­pro­duk­ter och enligt avtal om ett internat-​​ ionellt ener­gi­pro­gram av den 18 novem­ber 1974,
inhemsk kon­sum­tion: totala mäng­der ener­gi­pro­duk­ter, beräk­nade enligt bilaga II till rådets direk­tiv 2009/119/EG, i lydel­sen enligt kom­mis­sio­nens genom­fö­ran­de­di­rek­tiv (EU) 2018/1581, som leve­re­rats inom lan­det både för ener­giän­da­mål och för andra ända­mål och som omfat­tar leve­ran­ser till omvand­lings­sek­torn, indu­strin, trans­por­ter, hus­håll och andra sek­to­rer för slut- kon­sum­tion inklu­sive ener­gi­sek­torns egen kon­sum­tion med undan-​​ tag för bränsle som krävs för raf­fi­ne­ring,

kom­mer­si­ella lager: sådana lager av ener­gi­pro­duk­ter som för- teck­nas i kapi­tel 3.4 i bilaga A till Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 1099/2008 som hålls av eko­no­miska aktö­rer och som inte omfat­tas av kra­ven i rådets direk­tiv 2009/119/EG,
lag­rings­bräns­len: ett eller flera av de bräns­len som förteck-​​ nas i kapi­tel 3.4 i bilaga A till Euro­pa­par­la­men­tets och rå- dets för­ord­ning (EG) nr 1099/2008,

lag­ringsår: peri­o­den från och med 1 juli ett år till och med 30 juni påföl­jande år,
refe­rensår: det kalen­derår som före­går ett lag­ringsår,

till­syns­myn­dig­het: den myn­dig­het som rege­ringen utser enligt 8 kap. 1 §. Lag (2019:808).


2 kap. Sve­ri­ges bered­skaps­la­ger

1 §   Sve­rige ska under varje lag­ringsår ha ett bered­skaps­la­ger som mot­sva­rar minst antingen 90 dagars genom­snitt­lig dag­lig net­to­im­port eller 61 dagars genom­snitt­lig dag­lig inhemsk kon­sum­tion under refe­renså­ret bero­ende på vil­ken mängd som är störst.

Bered­skaps­lag­ret ska bestå av lag­rings­bräns­len och råolja.
Råolja får dock endast ingå med den mängd som lag­ras efter till­stånd enligt 3 kap. 2 § första styc­ket. Råolja får ald­rig utgöra mer än två tred­je­de­lar av bered­skaps­lag­ret.

Till­syns­myn­dig­he­ten prö­var frå­gor om Sve­ri­ges bered­skaps­la­ger.

2 §   Sve­ri­ges bered­skaps­la­ger ska hål­las av
   1. dem som är skyl­diga att hålla lager enligt 3 kap. 1 §, och
   2. stat­liga för­valt­nings­myn­dig­he­ter i de fall rege­ringen har beslu­tat att dessa ska hålla lager.


3 kap. Lag­rings­skyl­dig­het

1 §   Lag­rings­skyl­dig är den som under ett refe­rensår har
   1. impor­te­rat råolja eller lag­rings­bräns­len till lan­det och sålt eller för­bru­kat lag­rings­bräns­len i lan­det, eller
   2. köpt lag­rings­bräns­len av någon som är lag­rings­skyl­dig enligt 1 och sålt minst 50 000 kubik­me­ter lag­rings­bräns­len i lan­det.

2 §   Lag­rings­skyl­dig­het ska full­gö­ras med sådana lag­rings­bräns­len som den lag­rings­skyl­dige har sålt eller för­bru­kat under refe­renså­ret. Till­stånd får dock ges för att full­göra lag­rings­skyl­dig­he­ten med andra lag­rings­bräns­len eller med råolja.

Lag­rings­skyl­dig­he­ten ska full­gö­ras med lag­rings­bräns­len som den lag­rings­skyl­dige äger. Om den lag­rings­skyl­dige har upp­dra­git åt någon annan att hålla lager enligt 4 kap. 1 § får dock lag­rings­skyl­dig­he­ten full­gö­ras med lag­rings­bräns­len som den som hål­ler lag­ret äger.

3 §   Lag­rings­skyl­dig­he­tens omfatt­ning ska bestäm­mas på grund­val av den mängd av varje lag­rings­bränsle som den lag­rings­skyl­dige har sålt eller för­bru­kat under refe­renså­ret.

4 §   Till­syns­myn­dig­he­ten prö­var frå­gor om lag­rings­skyl­dig­het enligt detta kapi­tel.

Beslut om lag­rings­skyl­dig­het ska fat­tas för varje lag­ringsår.
Ett beslut om lag­rings­skyl­dig­het får änd­ras under pågående lag­ringsår om det är nöd­vän­digt för stor­le­ken på Sve­ri­ges bered­skaps­la­ger.

5 §   Den som är lag­rings­skyl­dig enligt denna lag ska, på begä­ran av till­syns­myn­dig­he­ten, lämna de upp­gif­ter som behövs för att frå­gor om lag­rings­skyl­dig­het ska kunna prö­vas.


4 kap. Lager­håll­ning av någon annan än den som är lag­rings­skyl­dig och lag­ring utan­för lan­det

1 §   Lager­håll­ning inom eller utan­för lan­det får utfö­ras av någon annan än den lag­rings­skyl­dige om den som är lag­rings­skyl­dig och den som ska utföra lag­ringen har till­stånd till det. Till­stånd krävs även för att den som är lag­rings­skyl­dig ska få hålla egna lager utan­för lan­det.

2 §   Till­syns­myn­dig­he­ten prö­var frå­gor enligt detta kapi­tel.


5 kap. För­va­ring av lager samt under­rät­tel­se­skyl­dig­het vid kon­kurs m.m.

1 §   Lag­ring enligt denna lag ska ske på ett sätt som är till­freds­stäl­lande från beredskaps-​​ och kon­troll­syn­punkt.

Lag­ren ska all­tid vara till­gäng­liga och loka­li­se­rade på ett sådant sätt att de kan nå slu­tan­vän­dare och mark­na­der inom tids­ra­mar och på vill­kor som kan lindra de leve­rans­pro­blem som kan ha upp­stått vid ett all­var­ligt för­sörj­nings­av­brott.

2 §   Om ett lager som hålls enligt denna lag helt eller del­vis blir före­mål för beslut om beslag eller verk­stäl­lig­hets­åt­gärd eller inne­has av ett bolag som är för­satt i kon­kurs eller har ingått en ackords­upp­gö­relse med bor­ge­nä­rer, ska den som är lag­rings­skyl­dig eller den som utför lag­ring åt någon annan ome­del­bart under­rätta till­syns­myn­dig­he­ten.

När till­syns­myn­dig­he­ten har under­rät­tats om en situ­a­tion som anges i första styc­ket ska myn­dig­he­ten utreda hur Sve­ri­ges bered­skaps­la­ger påver­kas av åtgär­derna och säker­ställa att stor­le­ken på det bered­skaps­la­ger som Sve­rige är skyl­dig att ha enligt 2 kap. 1 § upp­rätt­hålls.


6 kap. Regis­ter över lager och sta­tis­tiska sam­man­ställ­ningar

1 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska föra ett regis­ter över de lager som ska hål­las enligt denna lag.

2 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska varje månad upp­rätta sta­tis­tiska sam­man­ställ­ningar över de lager som hålls enligt denna lag och över kom­mer­si­ella lager som finns i lan­det.

Sam­man­ställ­ning­arna ska över­läm­nas till Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen.

I den sta­tis­tiska sam­man­ställ­ningen över lager som hålls enligt denna lag får hela eller delar av lager inte fin­nas med om dessa är före­mål för beslut om beslag eller verk­stäl­lig­hets­åt­gärd eller inne­has av bolag som är för­satta i kon­kurs eller har ingått en ackords­upp­gö­relse med bor­ge­nä­rer.

3 §   Den som är lag­rings­skyl­dig och den som utför lag­ring åt någon annan enligt 4 kap. 1 § ska före utgången av varje månad lämna upp­gif­ter till till­syns­myn­dig­he­ten om fak­tiska lager­ni­våer vid utgången av före­gå­ende månad samt om even­tu­ella bris­ter i lager under måna­den i för­hål­lande till fast­ställd lag­rings­skyl­dig­het och övriga upp­gif­ter som myn­dig­he­ten begär.

Vid lag­ring utan­för lan­det enligt 4 kap. 1 § ska upp­gif­ter enligt första styc­ket läm­nas till till­syns­myn­dig­he­ten i det land där lag­ringen sker.


7 kap. Använd­ning av bered­skaps­la­ger

1 §   Rege­ringen får besluta att ett lager som hålls enligt denna lag ska använ­das helt eller del­vis om
   1. Inter­na­tio­nella ener­gi­or­ga­net (IEA) har beslu­tat att göra råolja eller petro­le­um­pro­duk­ter till­gäng­liga för mark­na­den genom att lager ska tas i bruk eller andra kom­plet­te­rande åtgär­der ska vid­tas och detta beslut påver­kar en eller flera med­lems­sta­ter,
   2. Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen har kon­sta­te­rat att det finns ett all­var­ligt för­sörj­nings­av­brott och har läm­nat till­stånd till att lag­ret i fråga används,
   3. det rör sig om en första insats i ett bråds­kande fall, eller
   4. det rör sig om en lokal kris.
Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen ska ome­del­bart infor­me­ras om beslut enligt första styc­ket.

2 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska upp­rätta en bered­skaps­plan för hur Sve­ri­ges bered­skaps­la­ger ska använ­das vid all­var­liga för­sörj­nings­av­brott och om hur en begräns­ning av för­bruk­ning av lag­rings­bräns­len ska genom­fö­ras vid sådana avbrott.

3 §   När ett lager som hålls enligt denna lag har använts ska det åter­stäl­las till den stor­lek och sam­man­sätt­ning som har beslu­tats för det aktu­ella lag­ringså­ret.


8 kap. Till­syn och avgif­ter m.m.

Till­syn

1 §   Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer utö­var till­syn över att denna lag och före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen följs. Myn­dig­he­ten ska även utöva till­syn över de bered­skaps­la­ger som hålls inom lan­det på upp­drag av en lag­rings­skyl­dig i en annan med­lems­stat i Euro­pe­iska uni­o­nen enligt rådets direk­tiv 2009/119/EG om skyl­dig­het för med­lems­sta­terna att inneha mini­mi­la­ger av råolja och/eller petro­le­um­pro­duk­ter.

2 §   Den som är eller har varit lag­rings­skyl­dig eller den som utför eller har utfört lager­håll­ning åt någon annan enligt 4 kap. ska på till­syns­myn­dig­he­tens begä­ran lämna de upp­lys­ningar och de hand­lingar som myn­dig­he­ten behö­ver för till­sy­nen.

Den som är eller har varit lag­rings­skyl­dig eller den som utför eller har utfört lager­håll­ning åt någon annan enligt 4 kap. ska på till­syns­myn­dig­he­tens begä­ran låta myn­dig­he­ten få till­träde till anlägg­ningar samt loka­ler och områ­den som hör till sådana anlägg­ningar i den utsträck­ning som myn­dig­he­ten behö­ver för till­sy­nen.

Polis­myn­dig­he­ten ska på begä­ran lämna den hjälp som behövs för sådant till­träde. En sådan begä­ran får göras endast om
   1. det på grund av sär­skilda omstän­dig­he­ter kan befa­ras att åtgär­den inte kan vid­tas utan att en polis­mans sär­skilda befo­gen­he­ter enligt 10 § polisla­gen (1984:387) behö­ver till­gri­pas, eller
   2. det annars finns syn­ner­liga skäl.
Lag (2014:750).

3 §   Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen har rätt att på begä­ran få upp­gif­ter och till­träde till anlägg­ningar samt loka­ler och områ­den enligt vad som anges i 2 §.

Skyl­dig­het att spara upp­gif­ter

4 §   Den som är lag­rings­skyl­dig och den som utför lag­ring åt någon annan enligt 4 kap. 1 § ska spara upp­gif­ter om lager som hålls enligt denna lag i fem år från utgången av det lag­ringsår som upp­gif­terna avser.
Före­läg­gande

5 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela de före­läg­gan­den som behövs för att
   1. den upp­gifts­skyl­dig­het som föl­jer av 3 kap. 5 § eller 6 kap. 3 § ska full­gö­ras,
   2. den som är lag­rings­skyl­dig ska hålla de lager som beslu­tats,
   3. ett lager ska för­va­ras och hål­las till­gäng­ligt på sätt som avses i 5 kap. 1 §, eller
   4. lagen i övrigt ska föl­jas.

Ett beslut om före­läg­gande får för­e­nas med vite.

Åter­kal­lelse av till­stånd

6 §   Ett till­stånd enligt denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen ska åter­kal­las om för­ut­sätt­ning­arna för till­stån­det inte längre är upp­fyllda.

Lag­rings­av­gift och för­se­nings­av­gift

7 §   En lag­rings­av­gift ska tas ut av en lag­rings­skyl­dig som inte hål­ler lager i den omfatt­ning som har beslu­tats.

Lag­rings­av­gif­tens stor­lek ska beräk­nas per dag och mot­svara kapi­tal­kost­na­den för den mängd bränsle som bris­ten i lag­ret upp­går till, med ett kost­nads­tillägg på högst 1 000 pro­cent av kapi­tal­kost­na­den.

En lag­rings­av­gift får sät­tas ned eller efter­skän­kas om det finns syn­ner­liga skäl.

8 §   En för­se­nings­av­gift på 10 000 kro­nor ska tas ut av den som är lag­rings­skyl­dig enligt denna lag om sådana upp­gif­ter som avses i 3 kap. 5 § eller i 6 kap. 3 § inte har kom­mit in till till­syns­myn­dig­he­ten inom före­skri­ven tid.

En andra för­se­nings­av­gift på 25 000 kro­nor ska tas ut om upp­gif­terna inte har kom­mit in till till­syns­myn­dig­he­ten inom sju arbets­da­gar från det att en under­rät­telse om att en för­se­nings­av­gift har tagits ut har sänts till den som är lag­rings­skyl­dig.

En för­se­nings­av­gift får sät­tas ned eller efter­skän­kas om det finns syn­ner­liga skäl.

Indriv­ning

9 §   Om en lag­rings­av­gift eller en för­se­nings­av­gift inte har beta­lats efter betal­nings­upp­ma­ning ska avgif­ten läm­nas för indriv­ning. Vid indriv­ning får verk­stäl­lig­het enligt utsök­nings­bal­ken ske.


9 kap. Bemyn­di­gan­den

1 §   Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om lag­rings­bräns­len.

Rege­ringen får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om till­syn, lag­rings­av­gift och för­se­nings­av­gift.

2 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om
   1. beräk­ning av Sve­ri­ges bered­skaps­la­ger,
   2. lag­rings­skyl­dig­het samt om undan­tag och befri­else från lag­rings­skyl­dig­het,
   3. för­ut­sätt­ningar för till­stånd enligt 3 kap. 2 § och 4 kap. 1 §,
   4. för­va­ring av lager och om under­rät­tel­se­skyl­dig­het enligt 5 kap. 2 §,
   5. regis­ter över lager som hålls enligt denna lag och om sta­tis­tiska sam­man­ställ­ningar, och
   6. bered­skaps­plan, använd­ning och åter­stäl­lande av lager som hålls enligt denna lag.


10 kap. Över­kla­gande

1 §   Beslut om lag­rings­skyl­dig­het enligt 3 kap. 4 §, beslut om till­stånd enligt 3 kap. 2 § och 4 kap. 1 §, beslut om före­läg­gande som har för­e­nats med vite enligt 8 kap. 5 §, beslut om åter­kal­lelse av till­stånd enligt 8 kap. 6 §, om lag­rings­av­gift enligt 8 kap. 7 § och om för­se­nings­av­gift enligt 8 kap. 8 § får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.

2 §   Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

3 §   Ett beslut enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen gäl­ler ome­del­bart om något annat inte har angetts i beslu­tet.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2012:806
   1. Denna lag trä­der i kraft den 30 decem­ber 2012 då lagen (1984:1049) om bered­skaps­lag­ring av olja och kol ska upp­höra att gälla.
   2. Lag­ringså­ret som har inletts den 1 juli 2012 ska avslu­tas den 31 mars 2013.
   3. Den upp­hävda lagen gäl­ler fort­fa­rande för det lag­ringsår som har inletts den 1 juli 2012.

2019:808
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2020.
   2. Det lag­ringsår som inled­des den 1 april 2019 ska avslu­tas den 30 juni 2020.

Vik­tiga lagar inom ord­ning och säker­het
JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

Arbe­tar du med frå­gor som rör ord­ning och säker­het? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom ord­ning och säker­het.