Ran­so­ne­rings­lag (1978:268)

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1978:268
Depar­te­ment: För­svars­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:806
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1978:268
Depar­te­ment/myn­dig­het: För­svars­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1978-​05-18
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:806
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Kom­mer riket i krig, trä­der 6-9 §§ i tillämp­ning.

2 §   Rege­ringen får före­skriva att 6-9 §§ helt eller del­vis skall tilläm­pas från tid­punkt som rege­ringen bestäm­mer,
   1. om riket är i krigs­fara,
   2. om det till följd av krig eller av krigs­fara vari riket har befun­nit sig eller av annan uto­mor­dent­lig hän­delse före­lig­ger knapp­het eller bety­dande fara för knapp­het inom riket på för­nö­den­het av vikt för total­för­sva­ret eller folk­för­sörj­ningen.

Före­skrift enligt första styc­ket 2 skall avse viss tid, högst ett år varje gång.

3 §   Före­skrift enligt 2 § första styc­ket skall under­stäl­las riks­da­gens pröv­ning inom en månad från det den utfär­da­des. Sker ej under­ställ­ning eller god­kän­ner riks­da­gen ej före­skrif­ten inom två måna­der från det under­ställ­ningen skedde, upp­hör före­skrif­ten att gälla. Lag (1994:1638).

4 §   Upp­hör riket att vara i krig eller i krigs­fara som har för­an­lett före­skrift enligt 2 § första styc­ket 1, skall rege­ringen före­skriva att 6-9 §§ ej längre skall tilläm­pas. Dock får rege­ringen, om för­ut­sätt­ningar här­för finns, i stäl­let före­skriva att de skall tilläm­pas med stöd av 2 § första styc­ket 2.

5 §   Vid tillämp­ning av denna lag och med stöd av lagen med­de­lade före­skrif­ter skall till­ses att den vars rätt berö­res icke lider större för­fång än som är nöd­vän­digt.

Beslut enligt 13 § 1 får ej utan tving­ande skäl med­de­las i fråga om för­nö­den­het, som näringsid­kare ound­gäng­li­gen behö­ver för sin näring.

Regle­ring av han­del m.m.

6 §   Om det är nöd­vän­digt för hus­håll­ning med för­nö­den­het som är av vikt för total­för­sva­ret eller folk­för­sörj­ningen, får rege­ringen före­skriva att för­nö­den­he­ten
   1. under viss tid icke får salu­hål­las, utbju­das mot veder­lag, över­lå­tas eller för­vär­vas,
   2. får salu­hål­las, utbju­das mot veder­lag, över­lå­tas eller för­vär­vas endast i den ord­ning och på de vill­kor som före­skri­ves av rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer,
   3. får använ­das endast för de ända­mål, på de vill­kor och med de begräns­ningar som före­skri­ves av rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Före­skrift enligt första styc­ket får med­de­las även i fråga om annan för­nö­den­het, om det behövs för att regle­ring som där avses skall kunna till­freds­stäl­lande kon­trol­le­ras.

Före­skrift enligt första styc­ket 1 eller 2 i fråga om över­lå­telse av viss för­nö­den­het gäl­ler även näringsid­ka­res uttag av för­nö­den­he­ten ur rörel­sen, om ej annat före­skri­ves av rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

7 §   Om det är nöd­vän­digt för hus­håll­ning som avses i 6 § eller för kon­troll av regle­ring enligt 6 §, får rege­ringen före­skriva att viss för­nö­den­het icke får fram­bringas, till­ver­kas, bere­das, använ­das eller yrkes­mäs­sigt köpas eller säl­jas av annan än den som har fått till­stånd där­till av rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Sär­skilda avgif­ter

8 §   Om det är nöd­vän­digt för att till­go­dose behov av för­nö­den­het som är av vikt för total­för­sva­ret eller folk­för­sörj­ningen, får rege­ringen före­skriva att clea­ring skall ske för utjäm­ning av pri­serna på för­nö­den­he­ter av samma eller likar­tat slag, som infö­res till riket, eller av pri­serna på för­nö­den­het, som infö­res till riket, och för­nö­den­het av samma eller likar­tat slag, som fram­bringas, till­ver­kas eller bere­des inom riket.

Med clea­ring avses i första styc­ket att i vissa fall avgift (clea­ringav­gift) skall erläg­gas och i andra fall bidrag (clea­ring­bi­drag) skall utgå för för­nö­den­het, som infö­res till riket eller som fram­bringas, till­ver­kas eller bere­des inom riket. Rege­ringen bestäm­mer grun­derna för hur avgift och bidrag skall beräk­nas.

Om sär­skilda skäl före­lig­ger, får clea­ring avse även för­råd av för­nö­den­het som finns inom riket när före­skrif­ten om clea­ring trä­der i kraft.

9 §   Om det är nöd­vän­digt för att till­go­dose behov av för­nö­den­het som är av vikt för total­för­sva­ret eller folk­för­sörj­ningen, får rege­ringen före­skriva att avgift (pris­ut­jäm­nings­av­gift) skall erläg­gas för för­nö­den­het som utfö­res ur riket. Rege­ringen bestäm­mer grun­derna för hur avgif­ten skall beräk­nas.

10 §   Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om resti­tu­tion av och befri­else från clea­ringav­gift och pris­ut­jäm­nings­av­gift.

11 §   Riks­da­gen bestäm­mer hur över­skott som kan ha upp­stått vid clea­ring skall använ­das.

Erlagda pris­ut­jäm­nings­av­gif­ter skall över­fö­ras till en fond. Fon­dens medel skall enligt rege­ring­ens när­mare bestäm­mande till­fö­ras närings­gren som har berörts av före­skrift om pris­ut­jäm­nings­av­gift.

Inlö­sen

12 §   Har rege­ringen på grund av knapp­het eller befa­rad knapp­het på viss för­nö­den­het med­de­lat före­skrift enligt 6 eller 7 § i fråga om den för­nö­den­he­ten, kan ägare av sådan för­nö­den­het ansöka att hans för­råd av för­nö­den­he­ten skall inlö­sas. Ansö­kan stäl­les till rege­ringen men ges in till läns­sty­rel­sen.

Rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer skall inom en månad från det ansök­ningen gavs in besluta i fråga om inlö­sen av för­nö­den­he­ten för sta­tens eller annans räk­ning. Har i fall, då inlö­sen ej sker, före­skrift enligt 6 eller 7 § i bety­dande mån begrän­sat äga­rens möj­lig­het att till­go­do­göra sig vär­det av för­nö­den­he­ten och har före­skrif­ten för äga­ren med­fört men, som ej är ringa, skall bestäm­mas att för­nö­den­he­ten får av äga­ren över­lå­tas eller använ­das utan hin­der av vad som har före­skri­vits med stöd av 6 eller 7 §.

För­fo­gande

13 §   Är 6 § i tillämp­ning och är det ound­gäng­li­gen nöd­vän­digt för att regle­ring som där avses skall kunna genom­fö­ras, får rege­ringen eller myn­dig­het, som rege­ringen bestäm­mer, genom beslut om för­fo­gande för sta­tens eller annans räk­ning i sär­skilt fall ålägga
   1. näringsid­kare, vil­ken i sin rörelse äger för­nö­den­het som omfat­tas av regle­ringen, att avstå för­nö­den­he­ten,
   2. näringsid­kare, som i sin rörelse äger eller inne­har fas­tig­het, gruva, bygg­nad, indu­stri­an­lägg­ning eller annan anlägg­ning eller trans­port­me­del, arbets­ma­skin eller lik­nande, att utöva verk­sam­het för eller på annat sätt med­verka till fram­ställ­ning av för­nö­den­het, som omfat­tas av regle­ringen, i den mån det kan ske inom ramen för hans van­liga verk­sam­het,
   3. näringsid­kare, som i sin rörelse äger eller inne­har lage­ran­lägg­ning, att för­vara för­nö­den­het som omfat­tas av regle­ringen,
   4. näringsid­kare, som i sin rörelse äger eller inne­har trans­port­me­del, att ombe­sörja trans­por­ter.

14 §   Är 6 § i tillämp­ning och kan beslut om för­fo­gande anta­gas bli nöd­vän­digt beträf­fande viss egen­dom, får rege­ringen eller myn­dig­het, som rege­ringen bestäm­mer, i avvak­tan på sådant beslut för­bjuda näringsid­ka­ren att över­låta, för­bruka, skada, gömma undan eller föra bort egen­do­men (dis­po­si­tions­för­bud).

Har ej beslut om för­fo­gande med­de­lats och bli­vit gäl­lande mot näringsid­ka­ren inom en månad från det dis­po­si­tions­för­bud enligt första styc­ket beslu­ta­des, upp­hör för­bu­det att gälla mot honom. Före­lig­ger sär­skilda skäl, kan dock myn­dig­het som har med­de­lat för­bu­det för­länga tiden med högst en månad.

15 §   Näringsid­kare som avses med beslut om för­fo­gande eller dis­po­si­tions­för­bud är skyl­dig att vårda egen­do­men och att, om det begärs, avlämna för­nö­den­het som ska avstås enligt beslut om för­fo­gande. Tid och plats för avläm­nande fast­ställs av den myn­dig­het som har med­de­lat beslu­tet eller av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Kan näringsid­ka­ren inte till­freds­stäl­lande full­göra skyl­dig­het enligt första styc­ket, ska han eller hon utan dröjs­mål anmäla detta till den myn­dig­het som har med­de­lat beslu­tet eller bestäm­melse om full­gö­rande av det.

Om en näringsid­kare inte på rätt sätt eller i rätt tid till­han­da­hål­ler egen­dom som omfat­tas av beslut om för­fo­gande, ska Polis­myn­dig­he­ten lämna den handräck­ning som behövs för att verk­ställa beslu­tet. Lag (2014:683).

16 §   Beslut om för­fo­gande och om dis­po­si­tions­för­bud blir gäl­lande mot näringsid­ka­ren, när han har fått del av beslu­tet.

För­nö­den­het, som näringsid­kare på grund av beslut enligt 13 § 1 eller 2 skall avstå till annan eller fram­ställa för annans räk­ning, över­går i den­nes ägo när den avläm­nas eller på annat sätt kom­mer i hans besitt­ning.

17 §   Mot beslut om för­fo­gande och dis­po­si­tions­för­bud som har med­de­lats av annan myn­dig­het än rege­ringen får talan föras hos rege­ringen genom besvär.

Ersätt­ning

18 §   Inlö­ses för­nö­den­het enligt 12 §, utgår ersätt­ning för kost­na­der för till­verk­ning eller inköp och för trans­port och lag­ring av för­nö­den­he­ten. Ersätt­ning får dock icke bestäm­mas till högre belopp än som skulle ha utgått om för­nö­den­he­ten hade avståtts till sta­ten enligt för­fo­gan­de­la­gen (1978:262).

19 §   Avstås för­nö­den­het enligt 13 § 1, utgår skä­lig ersätt­ning för nöd­vän­diga kost­na­der vid till­verk­ning eller åter­an­skaff­ning eller, om för­nö­den­he­ten avstås av åter­för­säl­jare, vid åter­an­skaff­ning och åter­för­sälj­ning av sådan för­nö­den­het.

Utövas verk­sam­het enligt 13 § 2-4, utgår ersätt­ning med hän­syn till nöd­vän­diga kost­na­der för verk­sam­he­ten.

20 §   Upp­hör dis­po­si­tions­för­bud att gälla enligt 14 § andra styc­ket, utgår skä­lig ersätt­ning för skada som till följd av för­bu­det har upp­kom­mit på den med för­bu­det avsedda egen­do­men.

21 §   För åtgärd enligt 15 § första styc­ket första meningen utgår skä­lig ersätt­ning.

22 §   Ersätt­ning bestäm­mes med hän­syn till omstän­dig­he­terna vid den tid då för­nö­den­he­ten avstås eller verk­sam­he­ten utövas. Är för­nö­den­he­ten i fär­digt skick vid den tid­punkt då beslu­tet om inlö­sen eller för­fo­gande med­de­las, bestäm­mes ersätt­ningen med hän­syn till omstän­dig­he­terna vid den tid­punk­ten. Fast­ställd ersätt­ning får jäm­kas efter vad som är skä­ligt, om änd­rade för­hål­lan­den påkal­lar det.

I fall som avses i denna lag har bestäm­mel­serna i 17 § andra styc­ket, 36 § och 41-44 §§ för­fo­gan­de­la­gen (1978:262) mot­sva­rande tillämp­ning.

23 §   Ersätt­ning enligt 18-21 §§ bestäm­mes av oljekris­nämn­den såvitt avser inlö­sen av eller för­fo­gande eller dis­po­si­tions­för­bud beträf­fande råolja och olje­pro­duk­ter som omfat­tas av oljekrisla­gen (1975:197).
Bestäm­mel­ser om nämn­den finns i samma lag.

I annat fall än som avses i första styc­ket bestäm­mes ersätt­ning enligt 18 § av lokal vär­de­rings­nämnd och ersätt­ning enligt 19-21 §§ av riks­vär­de­rings­nämn­den. Bestäm­mel­ser om dessa nämn­der finns i för­fo­gan­de­la­gen (1978:262).

I fråga om bevak­ning av sta­tens rätt inför nämn­derna gäl­ler vad som före­skri­ves i 13 § oljekrisla­gen och 28 § för­fo­gan­de­la­gen.

24 §   Talan mot beslut av lokal vär­de­rings­nämnd föres hos riks­vär­de­rings­nämn­den.

Mot beslut av riks­vär­de­rings­nämn­den eller av oljekris­nämn­den får talan ej föras.

Ran­so­ne­rings­be­vis

25 §   Bevis om rätt att för­värva eller använda för­nö­den­het vid regle­ring enligt 6 § (ran­so­ne­rings­be­vis) får icke utbju­das till avytt­ring mot veder­lag eller över­lå­tas mot veder­lag. Ej hel­ler får sådant bevis över­läm­nas mot veder­lag i pengar att använ­das av annan.

Ran­so­ne­rings­be­vis får icke hel­ler utan veder­lag över­lå­tas eller mot annat veder­lag än pengar över­läm­nas att använ­das av annan i andra fall eller på andra vill­kor än som före­skri­ves av rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

26 §   Utö­ver vad i 25 § sägs gäl­ler i fråga om näringsid­kare, att han icke får utan veder­lag till begag­nande av annan över­lämna eller ur sin rörelse taga ran­so­ne­rings­be­vis, som han har mot­ta­git i eller för rörel­sen, annat än i den ord­ning och på de vill­kor som före­skri­ves av rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

27 §   Ran­so­ne­rings­be­vis får åter­kal­las av myn­dig­het som har utfär­dat bevi­set, om till­del­ningen av bevi­set har för­an­letts av orik­tig upp­gift eller om den, för vil­ken bevi­set har utfär­dats, enligt gäl­lande före­skrif­ter icke är berät­ti­gad att inneha eller begagna bevi­set eller om sär­skilda omstän­dig­he­ter eljest för­an­le­der att bevi­set åter­kal­las.

28 §   Har ran­so­ne­rings­be­vis åter­kal­lats, skall inne­ha­va­ren genast över­lämna bevi­set till den myn­dig­het som har åter­kal­lat det eller, om annan myn­dig­het har angetts i beslu­tet om åter­kal­lelse, till denna myn­dig­het.

29 §   Har någon för vil­ken ran­so­ne­rings­be­vis har utfär­dats erhål­lit flytt­nings­be­tyg till utlan­det, skall han över­lämna bevi­set till den myn­dig­het som har utfär­dat det. Avli­der någon för vil­ken sådant bevis har utfär­dats, skall döds­bo­de­lä­gare eller annan, som har den dödes egen­dom i sin vård, skynd­samt över­lämna bevi­set till myn­dig­he­ten.

30 §   Vad i denna lag sägs om ran­so­ne­rings­be­vis gäl­ler även legi­ti­ma­tions­kort som har utställts av myn­dig­het för att använ­das vid utdel­ning av ran­so­ne­rings­be­vis.

Upp­gifts­skyl­dig­het m.m.

31 §   Rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får före­skriva, att den som inne­har för­nö­den­het av vikt för total­för­sva­ret eller folk­för­sörj­ningen eller för­nö­den­het, som avses med före­skrift enligt 6 § andra styc­ket eller 7 §, skall lämna upp­gift om inne­ha­vet.

32 §   Rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får före­skriva, att den som yrkes­mäs­sigt fram­bringar, till­ver­kar, bere­der, köper, säl­jer eller i yrkes­mäs­sig verk­sam­het använ­der för­nö­den­het som avses med före­skrift enligt 6-9 § skall lämna de skrift­liga upp­gif­ter angå­ende rörel­sen och föra de anteck­ningar som fin­nes behöv­liga för kon­troll av före­skrif­tens efter­lev­nad.

33 §   I sam­band med regle­ring enligt 6 eller 7 § i fråga om energi är var och en skyl­dig att, i den utsträck­ning som före­skri­ves av rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer, lämna de upp­gif­ter och göra de avläs­ningar som fin­nes behöv­liga för genom­fö­rande av regle­ringen.

Den som råder över utrymme, inom vil­ket åtgärd enligt första styc­ket skall vid­ta­gas, skall lämna erfor­der­ligt till­träde till utrym­met.

34 §   För kon­troll av att upp­gift enligt 32 eller 33 § är rik­tig och full­stän­dig skall upp­gifts­skyl­dig på begä­ran av läns­sty­relse eller av annan myn­dig­het, som rege­ringen bestäm­mer, till­han­da­hålla myn­dig­he­ten han­dels­böc­ker och andra affärs­hand­lingar på tid och plats som myn­dig­he­ten fast­stäl­ler.

Vad som sägs i första styc­ket har mot­sva­rande tillämp­ning i fråga om anteck­ningar som avses i 32 §.

35 §   Om en upp­gifts­skyl­dig inte efter­kom­mer en begä­ran enligt 34 § eller om det beträf­fande någon finns sär­skild anled­ning att kon­trol­lera om upp­gifts­skyl­dig­he­ten har full­gjorts, får en myn­dig­het som avses i 34 § besluta om under­sök­ning av kon­tor, fabrik, butik, ser­ve­rings­lo­kal, lager­lo­kal, ladu­gård eller annat utrymme eller för­va­rings­ställe, som den upp­gifts­skyl­dige råder över, och om omhän­der­ta­gande av hans eller hen­nes han­dels­böc­ker och andra affärs­hand­lingar. Även utrymme som avses i 33 § andra styc­ket får under­sö­kas.

Vid under­sök­ning och omhän­der­ta­gande enligt första styc­ket ska bestäm­mel­serna i 28 kap. rät­te­gångs­bal­ken om hus­rann­sa­kan gälla i tillämp­liga delar. Myn­dig­he­ten utö­var då den befo­gen­het som vid hus­rann­sa­kan till­kom­mer under­sök­nings­le­da­ren, åkla­ga­ren eller rät­ten.
Polis­myn­dig­he­ten ska lämna den handräck­ning som behövs för under­sök­ningen och omhän­der­ta­gan­det. Lag (2014:683).

36 §   Den mot vil­ken för­fo­gande rik­tas är skyl­dig att lämna upp­gift om rätt som annan har i fråga om den med för­fo­gan­det avsedda egen­do­men.

Vite m.m.

37 §   Har någon under­lå­tit att full­göra skyl­dig­het enligt 28 eller 29 §, får läns­sty­rel­sen eller enligt rege­ring­ens bestäm­mande annan myn­dig­het före­lägga honom vid vite att full­göra skyl­dig­he­ten. Det­samma gäl­ler, om någon har eller kan anta­gas ha under­lå­tit att full­göra skyl­dig­het enligt 31-33 §.

38 §   Har regle­ring enligt 6 § införts i fråga om energi, får för­bru­kare åläg­gas att till sta­ten utge sär­skild avgift (över­för­bruk­nings­av­gift), om han har
   1. för­bru­kat mer led­nings­bun­den energi än som har till­kom­mit honom enligt regle­ringen,
   2. miss­hus­hål­lat med energi, som har till­de­lats honom, och myn­dig­het till följd därav nöd­gats till­dela honom ytter­li­gare energi.

Avgif­ten utgår för över­för­bruk­ningen utö­ver det belopp som skall erläg­gas såsom veder­lag för ener­gin. Den får bestäm­mas till högst fem eller, om sär­skilda skäl före­lig­ger, högst tio gånger nämnda belopp.
Rege­ringen med­de­lar när­mare före­skrif­ter om grun­derna för beräk­ning och påfö­ring av över­för­bruk­nings­av­gift. Enligt rege­ring­ens bestäm­mande åläg­ges avgif­ten av läns­sty­relse, kris­tids­nämnd eller annan myn­dig­het.

Har den som ålagts över­för­bruk­nings­av­gift icke kun­nat i väsent­lig mån påverka för­bruk­ningen eller före­lig­ger eljest sär­skilda skäl, får rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer befria honom från avgif­ten.

39 §   Under­lå­ter någon att rätta sig efter före­skrift som beträf­fande viss för­nö­den­het har med­de­lats med stöd av 6 § och kan åtgärd enligt 27 § ej vid­ta­gas, får myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer under viss tid avstänga honom från att erhålla ytter­li­gare mängd av för­nö­den­he­ten eller till­dela honom mindre mängd än han eljest skulle erhålla.

Utgö­res för­nö­den­he­ten av led­nings­bun­den energi, skall den som till­han­da­hål­ler denna verk­ställa beslut enligt första styc­ket. Här­vid har 33 § andra styc­ket mot­sva­rande tillämp­ning.

Under­lå­ter någon att full­göra skyl­dig­het enligt andra styc­ket, får myn­dig­het som avses i första styc­ket före­lägga honom vid vite att full­göra skyl­dig­he­ten.

40 §   Mot beslut om före­läg­gande av vite enligt denna lag får talan ej föras annat än i sam­band med talan mot beslut om utdö­mande av vitet.

41 §   Har åtal väckts mot näringsid­kare för att han beträf­fande viss för­nö­den­het i väsent­lig mån åsi­do­satt före­skrift som har med­de­lats enligt 6 §, får myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­dela honom för­bud att yrkes­mäs­sigt salu­hålla, över­låta eller använda sådan för­nö­den­het. Före­lig­ger sär­skilda skäl, får för­bu­det omfatta också annan för­nö­den­het som är före­mål för regle­ring enligt 6 §.

Har åtal väckts mot näringsid­kare för att han i väsent­lig mån åsi­do­satt före­skrift som har med­de­lats enligt 7 §, får om sär­skilda skäl före­lig­ger för­bud som avses i första styc­ket med­de­las honom beträf­fande för­nö­den­het, som är före­mål för regle­ring enligt 6 §.

Åta­las någon, som har hand­lat på näringsid­ka­res väg­nar, för brott som avses i första eller andra styc­ket, har vad där sägs mot­sva­rande tillämp­ning på såväl den åta­lade som näringsid­ka­ren.

42 §   För­bud enligt 41 § består till dess regle­ring enligt 6 § upp­hör i fråga om för­nö­den­he­ten. Myn­dig­het som har med­de­lat för­bu­det får dock upp­häva det dess­förin­nan. Ogil­las åtal för brott som har för­an­lett för­bud, skall myn­dig­het som har med­de­lat för­bu­det ome­del­bart häva det.

43 §   Näringsid­kare som inne­har för­råd som omfat­tas av för­bud enligt 41 § har rätt att få för­rå­det inlöst efter ansö­kan hos den myn­dig­het som har med­de­lat för­bu­det. Här­vid skall 18, 22 och 23 §§ tilläm­pas.

Ansvars­be­stäm­mel­ser m.m.

44 §   Till böter eller fäng­else i högst sex måna­der dömes, om ej gär­ningen är belagd med straff i brotts­bal­ken, den som upp­såt­li­gen
   1. bry­ter mot före­skrift, åläg­gande, för­bud eller vill­kor som gäl­ler enligt eller har med­de­lats med stöd av 6, 7, 13-15 eller 41 §,
   2. läm­nar orik­tig upp­gift i ärende om utfå­ende av ran­so­ne­rings­be­vis eller vid för­värv mot kvitto eller lik­nande hand­ling av för­nö­den­het som är före­mål för regle­ring enligt 6 §, om åtgär­den inne­bär fara i bevis­hän­se­ende,
   3. läm­nar orik­tig upp­gift i ärende om till­stånd enligt 7 § eller ärende som avses i 27 eller 39 §, om åtgär­den inne­bär fara i bevis­hän­se­ende,
   4. bry­ter mot 25 eller 26 § eller obe­hö­ri­gen för­skaf­far sig äkta eller falskt ran­so­ne­rings­be­vis,
   5. obe­hö­ri­gen använ­der ran­so­ne­rings­be­vis som är utfär­dat för annan eller åter­kal­lat,
   6. under­lå­ter att full­göra skyl­dig­het som ålig­ger honom enligt 31-34 eller 36 §.
   7. läm­nar orik­tig upp­gift vid full­gö­rande av skyl­dig­het enligt 31-33 eller 36 §, om åtgär­den inne­bär fara i bevis­hän­se­ende,
   8. inför orik­tig upp­gift i anteck­ningar enligt 32 §, om åtgär­den inne­bär fara i bevis­hän­se­ende.

Är brott som avses i första styc­ket att anse som grovt, dömes till fäng­else i högst två år. Vid bedö­mande huruvida brot­tet är grovt skall sär­skilt beak­tas, om det har skett i vin­nings­syfte eller har avsett en bety­dande mängd av egen­dom eller eljest har varit av sär­skilt far­lig art.

Begår någon av oakt­sam­het gär­ning som avses i första styc­ket, dömes till böter eller, om brot­tet är grovt, till fäng­else i högst sex måna­der. I ringa fall dömes ej till ansvar enligt detta stycke.

45 §   Den som har under­lå­tit att full­göra skyl­dig­het, som omfat­tas av vites­före­läg­gande enligt denna lag, får icke dömas till straff för under­lå­ten­he­ten.

Den som har ålagts över­för­bruk­nings­av­gift enligt 38 § får icke dömas till straff för över­för­bruk­ningen.

46 §   Har näringsid­kare ej iakt­ta­git erfor­der­lig omsorg vid omhän­der­ha­van­det av för­råd av för­nö­den­het som avses i 6 eller 7 § eller av ran­so­ne­rings­be­vis som har mot­ta­gits i eller för rörel­sen och kan han till följd därav icke redo­visa för­rå­det eller bevi­sen i före­skri­ven ord­ning, dömes till böter.

Vad i första styc­ket före­skri­ves i fråga om ran­so­ne­rings­be­vis har mot sva­rande tillämp­ning i fråga om anteck­ningar som avses i 32 § och andra hand­lingar som skall upp­rät­tas enligt före­skrift utfär­dad med anled­ning av regle­ring enligt 6 eller 7 §.

47 §   Om flera har med­ver­kat till brott som avses i denna lag, har 23 kap. 4 och 5 §§ brotts­bal­ken mot­sva­rande tillämp­ning.

48 §   Näringsid­kare ansva­rar för gär­ning som avses i 44 §, om den har begåtts i hans rörelse och han har haft eller bort ha vet­skap om gär­ningen.

49 §   Om någon har begått brott som avses i denna lag, ska egen­dom för­ver­kas som han eller hon i sam­band med brot­tet har tagit emot eller genom brot­tet har salu­hål­lit eller utbju­dit till för­sälj­ning mot betal­ning eller undan­hål­lit, använt, fram­bringat, till­ver­kat eller berett. Det­samma gäl­ler andra vins­ter från sådant brott. I stäl­let för egen­do­men kan dess värde för­ver­kas. För­ver­kande får inte ske om det är uppen­bart oskä­ligt.

Om den brotts­lige äger ytter­li­gare sådan för­nö­den­het som brot­tet har avsett, kan även denna för­ver­kas. För­råd av annan för­nö­den­het som han eller hon äger och som är före­mål för regle­ring enligt 6 eller 7 § kan, om det finns sär­skilda skäl, också för­ver­kas.

Det som sägs om egen­dom i första styc­ket gäl­ler i tillämp­liga delar även ran­so­ne­rings­be­vis. Lag (2024:806).

50 §   Har beslag lagts på egen­dom, som kan anta­gas bli för­ver­kad, och är den under­kas­tad för­skäm­ning eller snar för­stö­relse eller annan ned­gång i värde, får den genast för­säl­jas. Sådan för­sälj­ning skall all­tid ske, om äga­ren begär det. Upp­skat­tas egen­do­mens värde till ettu­sen kro­nor eller mera och har ej för­sälj­ning påkal­lats av äga­ren, skall dock till­stånd till för­sälj­ning sökas hos rät­ten, om omstän­dig­he­terna med­ger detta. Rät­ten får utan att höra äga­ren med­dela beslut i ären­det.

51 §   All­mänt åtal för brott som avses i 46 § får väc­kas endast efter med­gi­vande av myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer. Lag (1984:426).

Sär­skilda bestäm­mel­ser

52 §   Beslut som har med­de­lats enligt 27 §, 35 §, 38 §, 39 § första styc­ket, 41 eller 42 § får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Sådant beslut enligt denna lag som har med­de­lats av annan myn­dig­het än dom­stol och som inte avses i första styc­ket eller i 17 eller 23 § över­kla­gas hos för­valt­nings­myn­dig­het i den ord­ning rege­ringen före­skri­ver. Möj­lig­he­ten att över­klaga får där­vid begrän­sas till att gälla endast en instans. Lag (1995:44).

53 §   För­valt­nings­myn­dig­hets, för­valt­nings­rätts eller kam­mar­rätts beslut vid tillämp­ning av denna lag och av före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen får verk­stäl­las även om det över­kla­gas, om inte annat föl­jer av 22 § andra styc­ket eller före­skrivs i beslu­tet.
Lag (2009:789).

54 §   När tillämp­ningen av 6-9 §§ upp­hör, skall vad som i fråga om för­fo­gande och dis­po­si­tions­för­bud före­skri­ves i 57, 58, 60 och 61 §§ för­fo­gan­de­la­gen (1978:262) ha mot­sva­rande tillämp­ning.

55 §   Den som på grund av bestäm­melse i denna lag har fått kän­ne­dom om en enskilds affärs-​​ eller drift­för­hål­lan­den eller för­hål­lande av bety­delse för folk­för­sörj­ningen eller för rikets säker­het får inte obe­hö­ri­gen röja eller utnyttja vad han eller hon sålunda har erfa­rit.

I det all­män­nas verk­sam­het tilläm­pas i stäl­let bestäm­mel­serna i offentlighets-​​ och sek­re­tess­la­gen (1980:100).
Lag (2009:424).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1995:44

Denna lag trä­der i kraft den 1 april 1995. Beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det över­kla­gas enligt äldre bestäm­mel­ser.
Vik­tiga lagar inom ord­ning och säker­het
JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

Arbe­tar du med frå­gor som rör ord­ning och säker­het? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom ord­ning och säker­het.