Lag (1994:466) om sär­skilda tvångs­åt­gär­der i beskatt­nings­för­fa­ran­det. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2011:1244

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1994:466
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet S5
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2009:820
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1994:466
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet S5
Utfär­dad: 1994-​05-26
Änd­rad: t.o.m. SFS

2009:820
Upp­hävd: 2012-​01-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2011:1244
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag tilläm­pas vid revi­sion eller annan kon­troll av att skatt eller avgift tas ut enligt bestäm­mel­serna i
   1. kupongskat­te­la­gen (1970:624),
   2. väg­tra­fikskat­te­la­gen (2006:227) eller lagen (2006:228) med sär­skilda bestäm­mel­ser om for­dons­skatt,
   3. tax­e­rings­la­gen (1990:324),
   4. lagen (1991:591) om sär­skild inkomst­skatt för utom­lands bosatta artis­ter m.fl., och
   5. skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483).

Lagen tilläm­pas även vid revi­sion enligt tul­la­gen (2000:1281) och lagen (1998:514) om sär­skild skat­te­kon­troll av torg- och mark­nads­han­del m.m. samt för kon­troll av att före­läg­gande enligt lagen (2001:1227) om själv­de­kla­ra­tio­ner och kon­troll­upp­gif­ter, 6 kap. 25 § tul­la­gen eller 2 § lagen om sär­skild skat­te­kon­troll av torg- och mark­nads­han­del m.m.
full­gjorts rik­tigt och full­stän­digt. Lag (2006:233).

2 §   Åtgär­der som får beslu­tas enligt denna lag är
   1. revi­sion i den revi­de­ra­des verk­sam­hets­lo­ka­ler (5 §),
   2. efter­sö­kande och omhän­der­ta­gande av hand­lingar (6--9 §§),
   3. gransk­ning utan före­gå­ende före­läg­gande om kon­troll­upp­gift (10 §),
   4. för­seg­ling av lokal, för­va­rings­plats eller annat utrymme (13 §).

3 §   I denna lag för­stås med

gransk­nings­le­dare: den som sär­skilt för­ord­nats att vara gransk­nings­le­dare enligt lagen,
hand­ling: fram­ställ­ning i skrift eller bild samt upp­tag­ning som kan läsas, avlyss­nas eller på annat sätt upp­fat­tas endast med tek­niskt hjälp­me­del,
verk­sam­hets­lo­kal: utrym­men som huvud­sak­li­gen används i verk­sam­het som med­för eller kan antas med­föra bok­fö­rings­skyl­dig­het enligt bok­fö­rings­la­gen (1999:1078) eller som bedrivs av annan juri­disk per­son än dödsbo. Med verk­sam­hets­lo­kal avses också mark­om­rå­den, trans­port­me­del, för­va­rings­plat­ser och andra utrym­men som är eller kan antas vara dis­po­ne­rade i verk­sam­he­ten. Lag (1999:1104).

Pro­por­tio­na­li­tet

4 §   Beslut om åtgärd enligt denna lag får fat­tas endast om skä­len för åtgär­den upp­vä­ger det intrång eller men i övrigt som åtgär­den inne­bär för den enskilde.

Revi­sion i den revi­de­ra­des verk­sam­hets­lo­ka­ler

5 §   Revi­sion får, i de delar den inte utan svå­rig­het kan genom­fö­ras på någon annan plats, genom­fö­ras i den revi­de­ra­des verk­sam­hets­lo­ka­ler även om den revi­de­rade inte läm­nat sitt med­gi­vande till det. Det­samma gäl­ler om den revi­de­rade inte med­ver­kar på före­skri­vet sätt, eller om det finns en påtag­lig risk att han kom­mer att undan­hålla, för­vanska eller för­störa det som får grans­kas, inven­te­ras, besik­ti­gas eller pro­vas.

Om det finns en påtag­lig risk att den revi­de­rade kom­mer att undan­hålla, för­vanska eller för­störa det som får grans­kas, inven­te­ras, besik­ti­gas eller pro­vas, får åtgär­den genom­fö­ras utan att den revi­de­rade under­rät­tas om att revi­sion skall ske.
Lag (1997:503).

Efter­sö­kande och omhän­der­ta­gande av hand­lingar

6 §   När revi­sion genom­förs i den revi­de­ra­des verk­sam­hets­lo­ka­ler med stöd av 5 §, får hand­ling som omfat­tas av revi­sio­nen efter­sö­kas där och omhän­der­tas, om den inte till­han­da­hålls utan oskä­ligt dröjs­mål eller om det finns en påtag­lig risk att hand­lingen undan­hålls, för­vans­kas eller för­störs.

När revi­sion genom­förs i den revi­de­ra­des verk­sam­hets­lo­ka­ler i annat fall får hand­ling som påträf­fas eller grans­kas omhän­der­tas om den behövs för revi­sio­nen. Lag (1997:503).

7 §   När revi­sion inte genom­förs i den revi­de­ra­des verk­sam­hets­lo­ka­ler, får hand­ling som omfat­tas av revi­sio­nen efter­sö­kas i verk­sam­hets­lo­ka­lerna och omhän­der­tas för gransk­ning om
   1. före­läg­gande att lämna ut hand­lingen inte följts eller
   2. det finns en påtag­lig risk för att hand­lingen undan­hålls, för­vans­kas eller för­störs.

Om för­ut­sätt­ning­arna i första styc­ket 2 är upp­fyllda, får åtgär­den genom­fö­ras utan att den revi­de­rade under­rät­tats om att revi­sion skall ske. Lag (1997:503).

8 §   Hand­lingar som omfat­tas av revi­sion får, under de för­ut­sätt­ningar som anges i 7 §, efter­sö­kas och omhän­der­tas i lokal, på för­va­rings­plats eller i annat utrymme som inte utgör den revi­de­ra­des verk­sam­hets­lo­ka­ler, om det finns sär­skild anled­ning att anta att hand­ling­arna finns i loka­len, på för­va­rings­plat­sen eller i utrym­met. I fall som avses i denna para­graf gäl­ler 7 § andra styc­ket.

9 §   I annat fall än som avses i 7 eller 8 § får hand­lingar som omfat­tas av ett före­läg­gande enligt någon av de i 1 § nämnda lagarna efter­sö­kas och omhän­der­tas för gransk­ning, om före­läg­gan­det inte följts och det finns sär­skild anled­ning att anta att den begärda hand­lingen finns hos den som före­lagts.

Gransk­ning utan före­gå­ende före­läg­gande om kon­troll­upp­gift

10 §   Hos den som inte kan bli före­mål för revi­sion enligt de i 1 § angivna lagarna, men som kan före­läg­gas att lämna kon­troll­upp­gift om rätts­hand­ling enligt 3 kap. 5 § lagen (1984:151) om punkt­skat­ter och pris­re­gle­rings­av­gif­ter, 6 kap. 26 § tul­la­gen (2000:1281), 17 kap. 5 § lagen (2001:1227) om själv­de­kla­ra­tio­ner och kon­troll­upp­gif­ter eller 14 kap. 4 § skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483), får hand­lingar som kan ha bety­delse för kon­troll­upp­gifts­skyl­dig­he­ten grans­kas utan före­gå­ende före­läg­gande. Gransk­ningen får göras endast om det finns sär­skild anled­ning att anta att hand­lingar av bety­delse för kon­troll­upp­gifts­skyl­dig­he­ten kom­mer att påträf­fas och det finns en påtag­lig risk att utred­ningen skulle för­svå­ras av ett före­läg­gande samt det finns ett bety­dande utred­nings­in­tresse för kon­trol­len.

Åtgärd enligt första styc­ket omfat­tar även befo­gen­het att efter­söka och omhän­derta hand­ling som får grans­kas.
Lag (2001:1235).

11 §   Om det finns sär­skilda skäl behö­ver den som upp­gif­terna avser eller de upp­gif­ter som söks inte anges i beslut om åtgärd enligt 10 §.

12 §   Åtgärd enligt 10 § får inte beslu­tas för att samla in upp­gif­ter som en för­be­re­dande åtgärd för kon­troll av andra än den som grans­kas.

För­seg­ling av lokal, för­va­rings­plats eller annat utrymme

13 §   Vid revi­sion får lokal, för­va­rings­plats eller annat utrymme för­seglas, om de hand­lingar som skall grans­kas inte kan föras från plat­sen och det kan befa­ras att de annars undan­hålls eller för­vans­kas. En sådan åtgärd får beslu­tas även då hand­lingar som skall omhän­der­tas enligt 9 och 10 §§ inte ome­del­bart kan föras från plat­sen och det kan befa­ras att de annars undan­hålls eller för­vans­kas.

Behö­rig­het att fatta beslut m. m.

14 §   Beslut om åtgär­der enligt denna lag, utom sådan åtgärd som avses i 6 och 13 §§, fat­tas av för­valt­nings­rät­ten på ansö­kan av en gransk­nings­le­dare.

Beslut enligt 6 och 13 §§ fat­tas av gransk­nings­le­da­ren.
Lag (2009:820).

15 §   Om det finns en påtag­lig risk att hand­lingar som har bety­delse för kon­trol­len eller det som får inven­te­ras, besik­ti­gas eller pro­vas undan­hålls, för­vans­kas eller för­störs innan för­valt­nings­rät­ten kan fatta beslut, får gransk­nings­le­da­ren besluta om åtgär­der enligt 5 och 7- 9 §§.
Beslu­tet får avse endast åtgärd i verk­sam­hets­lo­ka­ler och skall ome­del­bart under­stäl­las för­valt­nings­rät­ten. För­valt­nings­rät­ten skall utan dröjs­mål pröva om beslu­tet skall bestå.

Om för­valt­nings­rät­ten fin­ner att beslu­tet inte skall bestå skall rät­ten besluta att omhän­der­tagna hand­lingar skall åter­läm­nas och övriga insam­lade upp­gif­ter skall för­stö­ras.
Lag (2009:820).

Hand­lingar som får undan­tas m. m.

16 §   Åtgär­der enligt denna lag omfat­tar på den enskil­des begä­ran inte
   1. hand­ling som inte får tas i beslag enligt 27 kap. 2 § rät­te­gångs­bal­ken,
   2. annan hand­ling med ett bety­dande skydds­in­tresse, om hand­ling­ens inne­håll på grund av sär­skilda omstän­dig­he­ter inte bör komma till annans kän­ne­dom.

Hand­ling som avses i första styc­ket 2 får undan­tas endast om hand­ling­ens skydds­in­tresse är större än dess bety­delse för kon­trol­len.

17 §   Om den enskilde begär att en hand­ling skall undan­tas, skall hand­lingen, om gransk­nings­le­da­ren anser att den bör grans­kas, ome­del­bart för­seglas och över­läm­nas till för­valt­nings­rät­ten. För­valt­nings­rät­ten skall utan dröjs­mål pröva om hand­lingen skall undan­tas från gransk­ning.

I fråga om upp­tag­ning som kan läsas, avlyss­nas eller på annat sätt upp­fat­tas endast med tek­niskt hjälp­me­del bestäm­mer för­valt­nings­rät­ten i vil­ken form eller på vil­ket sätt den skall till­han­da­hål­las i målet.

Om den enskilde begär det, skall för­valt­nings­rät­ten pröva om beslut kan fat­tas utan att rät­ten grans­kar hand­lingen.

Anser den enskilde att en hand­ling inte omfat­tas av gransk­ningen hand­läggs frå­gan om undan­ta­gande på mot­sva­rande sätt. Lag (2009:820).

18 §   I fråga om upp­tag­ning som avses i 17 § andra styc­ket får för­valt­nings­rät­ten besluta om sådana begräns­ningar i rät­ten att använda tek­niska hjälp­me­del och sök­be­grepp som behövs för att en upp­tag­ning som skall undan­tas från gransk­ning inte blir till­gäng­lig för myn­dig­he­ten. Lag (2009:820).

19 §   Om en hand­ling eller en del av en hand­ling undan­ta­gits från gransk­ningen, får inne­hål­let inte åter­ges eller åbe­ro­pas vid redo­gö­relse för gransk­ningen eller annars inför myn­dig­het.
Detta gäl­ler även om en hand­ling, utan beslut av för­valt­nings­rät­ten, åter­läm­nats efter det att den begärts undan­ta­gen. Lag (2009:820).

Beslut

20 §   Till beslut om åtgär­der enligt denna lag skall fogas upp­lys­ningar om möj­lig­he­terna att undanta hand­ling samt vad som enligt 21-​-23 §§ gäl­ler vid verk­stäl­lig­het. Den som berörs av beslu­tet skall ome­del­bart under­rät­tas om detta, om det inte kan befa­ras att det där­i­ge­nom blir svå­rare att genom­föra åtgär­den.

Vill­kor för verk­stäl­lig­het m. m.

21 §   Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten får på begä­ran av gransk­nings­le­da­ren verk­ställa beslut om åtgärd enligt denna lag. Gransk­nings­le­da­ren får dock verk­ställa beslut om åtgär­der i verk­sam­hets­lo­ka­ler, om det kan ske obe­hind­rat.

Vid verk­stäl­lig­het av beslut om åtgärd som grun­dar sig på kon­troll enligt tul­la­gen (2000:1281) har Tull­ver­ket samma befo­gen­he­ter som kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten.

Ett beslut i fråga om åtgärd enligt denna lag får, om inte något annat anges i beslu­tet, verk­stäl­las ome­del­bart. Ett sådant beslut får inte utan sär­skilda skäl verk­stäl­las mel­lan kl. 19.00 och kl. 08.00. Beslu­tet för­fal­ler om verk­stäl­lig­he­ten inte påbör­jats inom en månad.

Ett beslut i fråga om undan­ta­gande av hand­ling eller upp­gift gäl­ler ome­del­bart om inte annat anges i beslu­tet.
Lag (2000:1292).

22 §   Den hos vil­ken ett beslut om åtgärd skall verk­stäl­las och annan som berörs av beslu­tet skall, om inte annat före­skri­vits, ha under­rät­tats om beslu­tet samt getts till­fälle att själv eller genom behö­rig före­trä­dare när­vara och att till­kalla ombud eller biträde innan beslu­tet verk­ställts.

Om den som skall under­rät­tas om beslu­tet inte har kun­nat nås med under­rät­telse, får beslu­tet verk­stäl­las endast om det finns syn­ner­liga skäl. Verk­stäl­lig­he­ten får inte påbör­jas för­rän de som har rätt att när­vara haft skä­lig tid att inställa sig. Detta gäl­ler dock inte om åtgär­den där­i­ge­nom för­dröjs i väsent­lig omfatt­ning eller om det finns en påtag­lig risk att ända­må­let med åtgär­den annars inte upp­nås.

Den som berörs av ett beslut enligt 6 § skall under­rät­tas om beslu­tet ome­del­bart efter det att beslu­tet har verk­ställts.

23 §   Åtgär­der enligt denna lag skall genom­fö­ras så att de inne­bär minsta möj­liga olä­gen­het för den som berörs av dem.
Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten får genom­söka lokal, för­va­rings­plats eller annat utrymme och, om till­träde behövs till något utrymme som är till­slu­tet, låta öppna lås eller ta sig in på annat sätt.
Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten får även i övrigt använda tvång om det kan anses befo­gat med hän­syn till omstän­dig­he­terna. Våld mot per­son får dock bru­kas endast om kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten möter mot­stånd och om det med hän­syn till ända­må­let med åtgär­den kan anses för­svar­ligt.

24 §   När en hand­ling omhän­der­tas på grund av ett beslut om åtgärd enligt denna lag, får även pärm, mapp eller dylikt för­va­rings­ma­te­rial i vil­ken hand­lingen för­va­ras, tas med.

Tek­niskt hjälp­me­del får omhän­der­tas endast om det finns syn­ner­liga skäl för detta.

Om upp­tag­ning för auto­ma­tisk data­be­hand­ling omhän­der­tas skall, om det är möj­ligt, exem­plar läm­nas kvar hos inne­ha­va­ren.

25 §   Vid verk­stäl­lande av ett beslut om åtgärd som avser upp­tag­ning, får endast de tek­niska hjälp­me­del och sök­be­grepp använ­das som behövs för att till­go­dose ända­må­let med åtgär­den.
Åtgär­den får inte genom­fö­ras via tele­nät.

När åtgär­den genom­förs får, om det är nöd­vän­digt, använ­das tek­niskt hjälp­me­del som dis­po­ne­ras av den grans­kade eller annan hos vil­ken en upp­tag­ning för­va­ras. Lag (1999:99).

26 §   Hand­lingar och annat som omhän­der­ta­gits skall åter­läm­nas så snart de inte längre behövs. Där­vid skall även beak­tas i vil­ken utsträck­ning de behövs i bevis­hän­se­ende i ärende eller mål om skatt, tull eller avgift.

Beslut om åter­läm­nande enligt första styc­ket fat­tas av gransk­nings­le­dare.

27 §   När ett beslut om åtgärd enligt denna lag verk­ställts skall bevis över verk­stäl­lig­he­ten utfär­das. Sådant bevis skall över­läm­nas till den hos vil­ken åtgär­den genom­förts och annan som berörs av åtgär­den. Det skall inne­hålla upp­gift om när och var beslu­tet verk­ställts, vilka som var när­va­rande samt annat av bety­delse som före­kom­mit vid verk­stäl­lig­he­ten. Har hand­lingar eller annat omhän­der­ta­gits skall bevi­set även inne­hålla en för­teck­ning över detta.

Behö­rig dom­stol

28 §   Ansö­kan om åtgärd, gransk­nings­le­da­rens beslut enligt 15 § och begä­ran om undan­ta­gande enligt denna lag prö­vas av den för­valt­nings­rätt som är behö­rig att pröva ett över­kla­gande enligt 22 kap. 1 a-1 d §§ skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483) då fram­ställ­ningen görs.

Om beslut om tull eller annan skatt skall med­de­las av Tull­ver­ket, är den för­valt­nings­rätt behö­rig inom vars dom­krets beslut om åtgärd skall verk­stäl­las eller har verk­ställts.
Lag (2009:820).

Över­kla­gande m. m.

29 §   Gransk­nings­le­da­res beslut enligt 6, 13 och 26 §§ får över­kla­gas hos den för­valt­nings­rätt som är behö­rig att pröva ett över­kla­gande enligt 22 kap. 1 a-1 d §§ skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483).

Om för­valt­nings­rät­ten änd­rar ett beslut om åtgärd enligt denna lag helt eller del­vis, skall rät­ten besluta att omhän­der­tagna hand­lingar skall åter­läm­nas och övriga insam­lade upp­gif­ter skall för­stö­ras. Lag (2009:820).

30 §   Skat­te­ver­ket får över­klaga för­valt­nings­rät­tens beslut enligt denna lag. Ver­ket får där­vid även föra talan till den skatt­skyl­di­ges för­mån. Ver­ket har då samma behö­rig­het som den skatt­skyl­dige. Lag (2009:820).

31 §   I fråga om över­kla­gande av kro­no­fog­de­myn­dig­he­tens beslut om åtgärd enligt denna lag tilläm­pas bestäm­mel­serna i utsök­nings­bal­ken om talan mot utmät­ning i all­män­het.

32 §   Om den revi­de­rade för­satts i kon­kurs när omhän­der­tagna hand­lingar skall åter­läm­nas enligt 15 § andra styc­ket, 26 eller 29 §, skall hand­ling­arna i stäl­let över­läm­nas till kon­kurs­för­val­ta­ren. Skat­te­ver­ket skall under­rätta den som hand­ling­arna omhän­der­ta­gits hos om att hand­ling­arna över­läm­nats till kon­kurs­för­val­ta­ren. Lag (2003:660).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1994:466

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1994. Genom lagen upp­hävs bevis­säk­rings­la­gen (1975:1027) för skatte-​ och avgifts­pro­ces­sen.
Den upp­hävda lagen gäl­ler dock fort­fa­rande i fråga om säk­ringsåt­gärd som har verk­ställts före ikraft­trä­dan­det av den nya lagen.

Denna lag tilläm­pas också vid revi­sion eller annan kon­troll av att skatt tagits ut enligt lagen (1968:430) om mer­vär­deskatt. Med per­son som avses i 10 § denna lag för­stås där­vid den som kan före­läg­gas enligt 27 § lagen om mer­vär­deskatt.

1996:1347

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1998. Äldre före­skrif­ter gäl­ler dock fort­fa­rande i fråga om revi­sion eller kon­troll av sjö­mans­skatt som avser tid före utgången av år 1997.

1997:503

Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 1997. De nya före­skrif­terna skall tilläm­pas också i fråga om skatt eller avgift som tas ut enligt
   1. upp­börds­la­gen (1953:272),
   2. sjö­mans­skat­te­la­gen (1958:295),
   3. lagen (1968:430) om mer­vär­deskatt,
   4. lagen (1984:668) om upp­börd av soci­al­av­gif­ter från arbets­gi­vare,
   5. tul­la­gen (1987:1065),
   6. lagen (1991:586) om sär­skild inkomst­skatt för utom­lands bosatta eller
   7. mer­vär­desskat­te­la­gen (1994:200).

Äldre före­skrif­ter skall tilläm­pas i fråga om beslut om tvångs­åt­gärd som med­de­lats före ikraft­trä­dan­det av denna lag.
Den nya 32 § tilläm­pas dock från ikraft­trä­dan­det.

1997:504

Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 1997. Äldre före­skrif­ter gäl­ler dock fort­fa­rande i fråga om
   1. beslut om tvångs­åt­gärd som med­de­lats före ikraft­trä­dan­det,
   2. revi­sion eller kon­troll av skatt eller avgift som tas ut enligt
      a) upp­börds­la­gen (1953:272),
      b) sjö­mans­skat­te­la­gen (1958:295),
      c) lagen (1968:430) om mer­vär­deskatt,
      d) lagen (1984:668) om upp­börd av soci­al­av­gif­ter från arbets­gi­vare,
      e) tul­la­gen (1987:1065),
      f) lagen (1991:586) om sär­skild inkomst­skatt för utom­lands bosatta eller
      g) mer­vär­desskat­te­la­gen (1994:200).

1999:99

Denna lag trä­der i kraft den 1 april 1999. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler dock fort­fa­rande i fråga om för­hål­lan­den som avser tid före ikraft­trä­dan­det.

1999:1104

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2000 och tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 31 decem­ber 1999. Vad som sägs i 3 § i dess äldre lydelse om utrym­men som huvud­sak­li­gen används i verk­sam­het som med­för eller kan antas med­föra skyl­dig­het att föra räken­ska­per enligt jord­bruks­bok­fö­rings­la­gen (1979:141) gäl­ler dock även där­ef­ter till och med utgången av år 2000.

1999:1284

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2001. Äldre bestäm­mel­ser skall fort­fa­rande tilläm­pas i fråga om ansö­kan om åtgärd och begä­ran om undan­ta­gande som har gjorts och beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det.

2000:1292

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2001. Äldre bestäm­mel­ser skall fort­fa­rande tilläm­pas i fråga om skatt, tull eller avgift som skall tas ut enligt tul­la­gen (1994:1550).

2001:1235

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2002.

Den nya lydel­sen av 1 § tilläm­pas första gången vid 2003 års tax­e­ring såvitt avser före­läg­gande att lämna själv­de­kla­ra­tion.
Den nya lydel­sen av bestäm­mel­serna tilläm­pas i övrigt första gången vid 2002 års tax­e­ring.

2002:418

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2003. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för för­hål­lan­den som hän­för sig till tiden före ikraft­trä­dan­det.

2003:660
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2004.
   2. Äldre före­skrif­ter i 28 § gäl­ler fort­fa­rande om fram­ställ­ning som där avses har getts in före ikraft­trä­dan­det.
   3. Äldre före­skrif­ter i 29 § första styc­ket gäl­ler för över­kla­gande av beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det.

2006:233

Denna lag trä­der i kraft den 1 maj 2006. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för för­hål­lan­den som hän­för sig till tiden före ikraft­trä­dan­det.