Lag (1975:1132) om för­värv av hyres­fas­tig­het m.m.. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2010:24

Utfär­dad:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1975:1132
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2005:903
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1975:1132
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Utfär­dad: 1975-​12-11
Omtryck: SFS 1983:438
Änd­rad: t.o.m. SFS

2005:903
Upp­hävd: 2010-​03-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2010:24
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


För­värv av hyres­fas­tig­het

1 §   Fast egen­dom, som är tax­e­rad som hyres­hu­sen­het, får ej utan till­stånd av hyres­nämnd för­vär­vas genom
   1. köp, byte eller gåva,
   2. till­skott till bolag eller för­e­ning,
   3. utdel­ning eller skifte från bolag eller för­e­ning,
   4. fusion enligt 23 kap. 1 § aktie­bo­lags­la­gen (2005:551) eller del­ning enligt 24 kap. 1 § samma lag.

För­värvs­till­stånd fordras dock endast om den kom­mun där den fasta egen­do­men är belä­gen enligt 3 a § första styc­ket påkal­lar pröv­ning hos hyres­nämn­den.

Vad i denna lag sägs om fast egen­dom skall gälla även tomträtt.
Vad som sägs om lag­fart skall, när fråga är om tomträtt, i stäl­let avse inskriv­ning av för­värv av tomträtt. Lag (2005:903).

2 §   För­värvs­till­stånd fordras inte
   1. om egen­do­men för­vär­vas från sta­ten, kom­mun, lands­ting eller kom­munal­för­bund,
   2. om sta­ten, kom­mun, lands­ting, kom­munal­för­bund, aktie­bo­lag, som helt ägs av kom­mun eller lands­ting, all­män­nyt­tigt bostads­fö­re­tag, riks­or­ga­ni­sa­tion för bostads­rätts­för­e­ningar eller regi­o­nal sådan orga­ni­sa­tion är för­vär­vare,
   3. om egen­do­men för­vär­vas av en bostads­rätts­för­e­ning och för­e­ningen har fat­tat beslut om för­vär­vet i den ord­ning som före­skrivs i 9 kap. 19 § bostads­rättsla­gen (1991:614),
3 a. om egen­do­men för­vär­vas av en koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning och för­e­ningen har fat­tat beslut om för­vär­vet på det sätt som före­skrivs i 4 kap. 1 § lagen (2002:93) om koo­pe­ra­tiv hyres­rätt,
   4. om egen­do­men för­vär­vas av kre­dit­in­rätt­ning vil­ken enligt lag eller enligt reg­le­mente eller bolags­ord­ning som rege­ringen fast­ställt är skyl­dig att åter avyttra egen­do­men,
   5. om för­vär­va­ren är gift med över­lå­ta­ren och inte hel­ler om för­vär­va­ren eller, när makar för­vär­var gemen­samt, någon av dem är över­lå­ta­rens avkom­ling, allt under för­ut­sätt­ning att över­lå­ta­ren inte är skyl­dig att avyttra egen­do­men enligt 6 §,
   6. om för­vär­vet sker genom inrop på exe­ku­tiv auk­tion.
Lag (2002:96).

3 §   Vid för­värv av fast egen­dom som avses i 1 § och som inte omfat­tas av undan­tags­be­stäm­mel­serna i 2 § skall över­lå­ta­ren eller för­vär­va­ren inom tre måna­der från det att för­vär­vet skedde anmäla för­vär­vet till den kom­mun där den fasta egen­do­men är belä­gen. En styrkt kopia av fång­es­hand­lingen skall bifo­gas anmä­lan.

Kom­mu­nen skall ge en sådan hyres­gäst­or­ga­ni­sa­tion som avses i 16 b § lagen (1973:188) om arren­de­nämn­der och hyres­nämn­der till­fälle att yttra sig över anmä­lan.

I fall som avses i 1 § första styc­ket 2- 4 får frå­gan om för­värvs­till­stånd prö­vas av hyres­nämn­den redan innan för­vär­vet skett. Ansö­kan får i sådant fall inges till hyres­nämn­den utan före­gå­ende anmä­lan till kom­mu­nen.

Till­stånd att för­värva egen­dom på offent­lig auk­tion enligt 7 § läm­nas före auk­tio­nen. Lag (1998:148).

3 a §   Vill kom­mu­nen begära pröv­ning enligt denna lag, skall beslut om detta anmä­las till hyres­nämn­den inom fyra måna­der efter det att anmä­lan skett enligt 3 § första styc­ket eller, om styrkt kopia av fång­es­hand­lingen inte var fogad till anmä­lan, fyra måna­der från det att kom­mu­nen tog emot en sådan kopia.
Kom­mu­nen skall sna­rast möj­ligt och senast inom samma tid under­rätta för­vär­va­ren huruvida pröv­ning begärs.

Har anmä­lan som avses i första styc­ket gjorts inom före­skri­ven tid, skall hyres­nämn­den före­lägga för­vär­va­ren att inom en månad från det att han fått del av före­läg­gan­det ansöka om för­värvs­till­stånd. Före­läg­gan­det skall inne­hålla en erin­ran om bestäm­mel­serna i 5 §. Till före­läg­gan­det skall fogas en avskrift av kom­mu­nens anmä­lan. Lag (1998:148).

4 §   För­värvs­till­stånd skall, utom i de fall som anges i andra och tredje styc­kena, väg­ras,
   1. om för­vär­va­ren inte visar att han är i stånd att för­valta fas­tig­he­ten,
   2. om för­vär­va­ren inte gör san­no­likt att syf­tet med för­vär­vet är att han skall för­valta fas­tig­he­ten och där­vid hålla den i ett sådant skick att den mot­sva­rar de anspråk de boende enligt lag har rätt att ställa,
   3. om det kan antas att för­vär­va­ren i något annat avse­ende inte kom­mer att iaktta god sed i hyres­för­hål­lan­den eller
   4. om det kan antas att för­vär­va­ren eljest med hän­syn till brotts­lig gär­ning eller visad brist vid full­gö­rande av ålig­gan­den enligt lag är från all­män syn­punkt olämp­lig att inneha fas­tig­he­ten.

För­värvs­till­stånd får inte väg­ras,
   1. om det visas att fas­tig­he­ten är obe­byggd eller bebyggd med annat än hyres­hus eller med hyres­hus som icke inne­hål­ler fler än två för bostads­än­da­mål avsedda lägen­he­ter,
   2. om för­vär­vet avser andel i fas­tig­het och för­vär­vet av ande­len uppen­bart sker i syfte att bereda för­vär­va­ren och hans familj bostad på fas­tig­he­ten, eller
   3. om ansö­kan med­ges av kom­mu­nen och den eller de hyres­gäst­or­ga­ni­sa­tio­ner som enligt 16 b § lagen (1973:188) om arren­de­nämn­der och hyres­nämn­der är att anse som sökan­dens mot­par­ter.

Skall fas­tig­he­ten enligt gäl­lande pla­ner använ­das för något annat ända­mål än för upp­fö­rande av hyres­hus, får för­värvs­till­stånd med­de­las utan hin­der av första styc­ket.
Lag (1998:148).

5 §   För­värv som avses i 1 § och som ej omfat­tas av undan­tags­be­stäm­mel­serna i 2 § är ogil­tigt,
   1. om för­vär­vet inte inom före­skri­ven tid anmäls till kom­mu­nen och för­vär­va­ren inte redan har erhål­lit för­värvs­till­stånd eller från kom­mu­nen fått besked att pröv­ning inte begärs,
   2. om ansö­kan om för­värvs­till­stånd ej görs enligt före­läg­gande som avses i 3 a § andra styc­ket,
   3. om för­värvs­till­stånd väg­ras genom laga­kraft­ä­gande beslut.

Har lag­fart med­de­lats i strid mot 20 kap. 6 § 8 eller 7 § 13 jor­da­bal­ken, gäl­ler inte första styc­ket. Lag (1988:725)

6 §   När egen­dom har för­vär­vats genom inrop på exe­ku­tiv auk­tion och det vid ett van­ligt köp skulle ha krävts för­värvs­till­stånd, skall inro­pa­ren över­låta egen­do­men inom ett år från det att auk­tio­nen har vun­nit laga kraft. Detta gäl­ler dock inte, om
   1. hyres­nämn­den har gett inro­pa­ren till­stånd att behålla egen­do­men,
   2. kom­mu­nen har gett inro­pa­ren besked om att den inte kom­mer att begära någon pröv­ning av för­vär­vet, eller
   3. för­hål­lan­dena inte längre är sådana att för­vär­vet om det hade varit ett van­ligt köp skulle ha krävt för­värvs­till­stånd.

Läns­sty­rel­sen får efter ansö­kan från inro­pa­ren bevilja skä­ligt anstånd med över­lå­tel­sen, om
   1. för­vär­va­ren har ropat in egen­do­men för att skydda en ford­ran som han har och för vil­ken han har panträtt i egen­do­men eller för att skydda någon rät­tig­het som han har och som är inskri­ven i egen­do­men, och
   2. för­vär­va­ren kan göra san­no­likt att det upp­står för­lust för honom om han inte bevil­jas anstånd.

Om för­vär­va­ren inte över­lå­ter egen­do­men inom före­skri­ven tid, skall läns­sty­rel­sen på begä­ran av kom­mu­nen eller hyres­nämn­den besluta att kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten skall sälja egen­do­men på offent­lig auk­tion enligt bestäm­mel­serna i 7 §.

I det köpebrev som utfär­das med anled­ning av den exe­ku­tiva auk­tio­nen skall det fin­nas upp­lys­ning om bestäm­mel­serna i första-​​tredje styc­kena. När lag­fart söks, skall upp­lys­ning­arna anteck­nas i fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del, om sökan­den inte visar att han inte längre är skyl­dig att över­låta egen­do­men.

Bestäm­mel­serna i 4 § gäl­ler i fråga om till­stånd att behålla egen­do­men. Lag (2000:241).

7 §   Har för­ord­nande med­de­lats enligt 6 § och har inro­pa­ren dess­förin­nan eller senare avytt­rat egen­do­men, skall för­ord­nan­det trots detta gå i verk­stäl­lig­het, om kom­mu­nen eller hyres­nämn­den icke åter­kal­lar sin fram­ställ­ning i ären­det.

I övrigt skall så anses och med ären­det i tillämp­liga delar så för­fa­ras, som om egen­do­men bli­vit utmätt för ford­ran med bästa för­måns­rätt däri efter, i före­kom­mande fall, sådana rät­tig­he­ter som besvä­rade egen­do­men redan vid den exe­ku­tiva auk­tio­nen och har före­träde fram­för alla befint­liga ford­ringar. Även om det i enlig­het här­med bestämda skydds­be­lop­pet täc­kes, får för­sälj­ning dock ej ske om ej den bjudna köpeskil­lingen täc­ker även det värde som i ären­det har åsatts egen­do­men enligt 12 kap.
utsök­nings­bal­ken eller, om äga­ren eller inne­ha­vare av ford­ran som är för­e­nad med panträtt i egen­do­men i god tid före auk­tio­nen påkal­lat sär­skild vär­de­ring, det värde vartill egen­do­men upp­skat­tas av vär­de­rings­män som läns­sty­rel­sen utser.
Egen­do­men får säl­jas endast till den som fått besked från kom­mu­nen att pröv­ning ej påkal­las, erhål­lit för­värvs­till­stånd eller enligt 2 § 2 eller 4 får för­värva egen­do­men utan sådant till­stånd. Avges vid auk­tio­nen bud som sålunda får anta­gas, skall för­sälj­ning ske även om inne­ha­vare av ford­ran bestri­der det.

Kom­mer för­sälj­ning ej till stånd vid auk­tio­nen, får kom­mu­nen eller hyres­nämn­den inom två år efter det att auk­tio­nen vun­nit laga kraft hos läns­sty­rel­sen påkalla för­ord­nande om ny auk­tion.
Fram­stäl­les ej sådan begä­ran inom före­skri­ven tid eller avges ej hel­ler vid den senare auk­tio­nen bud som får anta­gas, är frå­gan om för­sälj­ning av egen­do­men för­fal­len.

Kost­nad i sam­band med auk­tion, som ej lett till för­sälj­ning, beta­las av stats­me­del. Lag (1999:939).

För­värv av aktie eller andel i bolag i vissa fall

8 §   Bestäm­mel­serna i 9-11 §§ gäl­ler i fråga om
   1. aktie­bo­lag vari minst 75 pro­cent av akti­erna äges eller på där­med jäm­för­ligt sätt inne­has, direkt eller genom för­med­ling av juri­disk per­son, av högst tio fysiska per­so­ner,
   2. han­dels­bo­lag.

Inne­has aktier av varandra när­stå­ende per­so­ner, skall vid tillämp­ningen av första styc­ket 1 akti­erna anses till­höra en fysisk per­son. Som när­stå­ende per­son räk­nas där­vid för­äld­rar, far- eller mor­för­äld­rar, make, avkom­ling eller avkom­lings make, sys­kon eller sys­kons make eller avkom­ling. Med avkom­ling avses även styv­barn och fos­ter­barn.

Första styc­ket 1 gäl­ler inte pri­vat­bo­stads­ak­tie­bo­lag som avses i 2 kap. 17 § inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229). Lag (1999:1242).

9 §   Äger bolag fast egen­dom som avses i 1 § och är egen­do­mens tax­e­rade värde enligt senaste balans­räk­ning större än det enligt samma balans­räk­ning bok­förda vär­det av bola­gets övriga till­gångar, får aktie eller andel i bola­get inte utan till­stånd av hyres­nämnd för­vär­vas genom sådant fång som anges i 1 § första styc­ket eller genom inlö­sen enligt 4 kap. 27 § aktie­bo­lags­la­gen (2005:551). För­värvs­till­stånd fordras dock endast om pröv­ning enligt 10 § fjärde styc­ket begärs hos hyres­nämn­den.

Vid för­värv av aktie eller andel i moder­bo­lag gäl­ler vad som i första styc­ket sägs om bola­get i stäl­let kon­cer­nen.

Bestäm­mel­serna i 2 § 1-5 gäl­ler i tillämp­liga delar. Till­stånd fordras ej till för­värv av aktie på grund av nye­mis­sion där aktieä­garna teck­nar de nya akti­erna i för­hål­lande till det antal aktier de förut äger. Lag (2005:903).

10 §   Vid för­värv av aktier eller ande­lar i bolag skall över­lå­ta­ren eller för­vär­va­ren inom tre måna­der från det för­vär­vet skedde anmäla för­vär­vet till den kom­mun där huvud­de­len av den fasta egen­do­men är belä­gen. Frå­gan om i vil­ken kom­mun huvud­de­len av egen­do­men lig­ger skall avgö­ras med led­ning av fas­tig­he­ter­nas tax­e­rings­värde. Till anmäl­ningen skall fogas en styrkt kopia av fång­es­hand­lingen eller, om någon fång­es­hand­ling inte har upp­rät­tats, ett av över­lå­ta­ren och för­vär­va­ren under­teck­nat intyg om när för­vär­vet har skett och om de vill­kor som har avta­lats för för­vär­vet.

Kom­mu­nen skall ge en sådan hyres­gäst­or­ga­ni­sa­tion som avses i 16 b § lagen (1973:188) om arren­de­nämn­der och hyres­nämn­der till­fälle att yttra sig över anmä­lan.

I fall som avses i 1 § första styc­ket 2-4 samt vid för­värv genom inlö­sen enligt 4 kap. 27 § aktie­bo­lags­la­gen (2005:551) får frå­gan om för­värvs­till­stånd prö­vas av hyres­nämn­den redan innan för­vär­vet skett. Ansö­kan får i ett sådant fall ges in till hyres­nämn­den utan före­gå­ende anmä­lan till kom­mu­nen.

Vill kom­mu­nen begära pröv­ning enligt denna lag, skall beslu­tet om detta anmä­las till hyres­nämn­den inom fyra måna­der efter det att anmä­lan skett enligt första styc­ket eller, om en styrkt kopia av fång­es­hand­lingen eller ett intyg om för­vär­vet inte var fogad till anmä­lan, fyra måna­der från det att kom­mu­nen tog emot en sådan hand­ling. Kom­mu­nen skall sna­rast möj­ligt och senast inom samma tid under­rätta för­vär­va­ren huruvida pröv­ning begärs.
Lag (2005:903).

10 a §   Har anmä­lan som avses i 10 § fjärde styc­ket gjorts inom före­skri­ven tid, skall hyres­nämn­den före­lägga för­vär­va­ren att inom en månad från det att han fått del av före­läg­gan­det ansöka om för­värvs­till­stånd. Före­läg­gan­det skall inne­hålla en upp­lys­ning om bestäm­mel­serna i 10 b §. Till före­läg­gan­det skall fogas en avskrift av kom­mu­nens anmä­lan.

I fråga om hyres­nämn­dens pröv­ning av ansö­kan om förvärvstill-​​ stånd gäl­ler 4 § i tillämp­liga delar. Lag (1998:148).

10 b §   För­värv som avses i 9 § första eller andra styc­ket och som inte omfat­tas av undan­tags­be­stäm­mel­serna i tredje styc­ket i nämnda para­graf är ogil­tigt,
   1. om för­vär­vet inte inom före­skri­ven tid anmäls till kom­mu­nen och för­vär­va­ren inte redan har erhål­lit för­värvs­till­stånd eller från kom­mu­nen fått besked att pröv­ning inte begärs,
   2. om ansö­kan om för­värvs­till­stånd inte görs enligt före­läg­gande som avses i 10 a § första styc­ket,
   3. om för­värvs­till­stånd väg­ras genom laga­kraft­ä­gande beslut. Lag (1983:438).

11 §   Bolag som äger fast egen­dom som avses i 1 § skall i balans­räk­ningen lämna upp­gift om egen­do­mens regis­ter­be­teck­ning, tax­e­rings­värde och bok­förda värde. Vid redo­vis­ning av aktie eller andel i svenskt dot­ter­bo­lag skall på mot­sva­rande sätt upp­gift om dot­ter­bo­la­gets inne­hav av sådan fast egen­dom, som här avses, läm­nas i moder­bo­la­gets balans­räk­ning.

Upp­gift, som avses i första styc­ket, får inta­gas i not, om tyd­lig hän­vis­ning göres vid de pos­ter i balans­räk­ningen, till vilka den hän­för sig.

Sty­rel­se­le­da­mot, verk­stäl­lande direk­tör eller bolags­man som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het under­lå­ter att full­göra vad som ålig­ger honom enligt denna para­graf, skall ersätta skada som där­i­ge­nom vål­las annan.

För­köps­rätt vid akti­eö­ver­lå­telse

12 §   Skall till­stånd enligt denna lag sökas till för­värv av aktie genom köp, har kom­mun för­köps­rätt vid för­sälj­ningen. Äger bola­get fast egen­dom som avses i 1 § inom flera kom­mu­ner, till­kom­mer för­köps­rät­ten den kom­mun inom vars område huvud­de­len av denna egen­dom fin­nes. Frå­gan inom vil­ken kom­mun huvud­de­len av egen­do­men lig­ger skall avgö­ras med led­ning av fas­tig­he­ter­nas tax­e­rings­värde.

Skall till­stånds­plik­tigt för­värv ske genom inlö­sen enligt 4 kap. 27 § aktie­bo­lags­la­gen (2005:551) från någon som för­vär­vat aktie genom köp, får kom­mu­nen för­värva aktien från säl­ja­ren genom för­köp enligt bestäm­mel­serna i denna lag om för­köps­rätt vid akti­eö­ver­lå­telse.

Akti­eö­ver­lå­telse som omfat­tas av för­köps­rätt är för sin gil­tig­het bero­ende av att för­köp ej sker. Lag (2005:903).

13 §   För­köps­rät­ten utövas genom att kom­mu­nen inom den tid som gäl­ler för anmä­lan enligt 10 § fjärde styc­ket skrift­li­gen hos hyres­nämn­den anmä­ler att beslut att utöva för­köps­rätt har fat­tats. Hyres­nämn­den skall under­rätta bola­get samt köpare och säl­jare om beslu­tet att utöva för­köps­rätt.

Har för­värvs­till­stånd med­de­lats, är för­köps­rät­ten för­lo­rad.
Lag (1998:148).

14 §   För­köps­rät­ten inne­bär att kom­mu­nen får för­värva akti­erna från säl­ja­ren på de vill­kor som avta­lats mel­lan denne och köpa­ren. Kom­mu­nens för­värv kal­las för­köp.

Säl­ja­ren är skyl­dig att på anmo­dan av kom­mu­nen upp­lysa om de bestäm­mel­ser som gäl­ler för för­sälj­ningen och som icke fram­går av köpe­hand­ling, om sådan upp­rät­tats, och köpa­rens upp­gif­ter i ansök­ningen i till­stånd­sä­ren­det. Bestäm­melse som kom­mu­nen var­ken ägde eller bort äga kän­ne­dom om när för­köps­rät­ten utö­va­des får göras gäl­lande mot kom­mu­nen endast om sär­skilda skäl före­lig­ger.

15 §   Ingår i köpet annan egen­dom än aktie, som omfat­tas av rätt till för­köp, skall denna egen­dom undan­ta­gas från för­kö­pet, om köpa­ren yrkar det. På yrkande av kom­mu­nen skall sådan egen­dom undan­ta­gas, om egen­do­men utan olä­gen­het kan skil­jas från åter­sto­den. Undan­ta­ges egen­dom, skall köpa­ren betala så myc­ket av köpeskil­lingen som belö­per på det som undan­ta­gits och kom­mu­nen betala åter­sto­den. Väc­ker ej köpa­ren eller kom­mu­nen talan om undan­ta­gande inom tre måna­der från det för­kö­pet full­bor­da­des, är rät­ten till talan för­lo­rad.

Talan av köpa­ren om undan­ta­gande av egen­dom från för­kö­pet väc­kes mot kom­mu­nen. Talan av kom­mu­nen väc­kes mot köpa­ren. Rät­ten skall under­rätta säl­ja­ren om rät­te­gången. Denne äger föra talan i målet såvitt angår hans rätt. Bifal­les talan om undan­ta­gande, skall rät­ten fast­ställa vad köpa­ren och kom­mu­nen har att betala till säl­ja­ren.

16 §   Talan mot kom­muns beslut om för­köp prö­vas som om beslu­tet gällt för­värv efter fri­vil­lig över­lå­telse.

17 §   Kom­mun som utö­vat för­köps­rätt är skyl­dig att söka till­stånd till för­kö­pet, om säl­ja­ren eller köpa­ren bestri­der för­köps­rät­ten på sätt och inom tid som anges i andra styc­ket. Frå­gan om till­stånd till för­köp prö­vas av hyres­nämn­den. Till­stånd skall väg­ras, om
   1. köpa­ren ej är skyl­dig att söka till­stånd enligt denna lag,
   2. huvud­de­len av bola­gets fasta egen­dom som avses i 1 § lig­ger inom annan kom­mun,
   3. det är obil­ligt att för­köp sker med hän­syn till för­hål­lan­det mel­lan säl­jare och köpare eller vill­ko­ren för eller omstän­dig­he­terna vid för­sälj­ningen.

Köpare respek­tive säl­jare skall anmäla bestri­dande enligt första styc­ket hos hyres­nämn­den inom en månad från det han fick del av kom­mu­nens beslut att utöva för­köps­rätt. Nämn­den skall oför­dröj­li­gen under­rätta kom­mu­nen om bestri­dan­det. Kom­mu­nens ansö­kan om till­stånd till för­kö­pet skall inges till hyres­nämn­den inom en månad från det bestri­dan­det kom in till hyres­nämn­den. Sökes ej till­stånd i rätt tid, är för­kö­pet utan ver­kan.

18 §   Aktiebrev som omfat­tas av för­köp skall över­läm­nas till kom­mu­nen med påskrift om över­lå­telse.

Hyres­nämn­den får på begä­ran av kom­mu­nen före­lägga säl­jare eller köpare som inne­har aktiebrev som omfat­tas av för­köp att full­göra vad som ålig­ger honom enligt första styc­ket. Sådant före­läg­gande får för­e­nas med vite.

19 §   För­kö­pet är full­bor­dat när kom­mu­nens beslut om för­köp vun­nit laga kraft och till­stånd till för­kö­pet givits eller tiden för bestri­dande av för­köps­rät­ten utgått utan att bestri­dande anmälts samt aktiebrev, som omfat­tas av för­kö­pet, över­läm­nats till kom­mu­nen med påskrift om över­lå­telse.

20 §   När för­köp full­bor­dats, anses egen­do­men ha över­gått från säl­ja­ren till kom­mu­nen vid tid­punk­ten för för­sälj­ningen genom fri­vil­lig över­lå­telse på de vill­kor som avses i 14 §. Där­vid skall dock föl­jande iakt­ta­gas.

Har köpa­ren innan för­kö­pet full­bor­da­des full­gjort åta­gande som grun­dar sig på köpet, får kom­mu­nen till­go­do­räkna sig detta i för­hål­lande till säl­ja­ren.

Sedan för­köps­rätt utö­vats, får säl­ja­ren icke med ver­kan mot kom­mu­nen häva köpet under åbe­ro­pande av att köpa­ren brustit i något åta­gande som skulle ha full­gjorts före den tid­punkt då för­kö­pet full­bor­da­des.

21 §   När för­kö­pet full­bor­dats, skall kom­mu­nen ersätta köpa­ren för vad denne enligt åta­gande i köpe­av­ta­let full­gjort före full­bor­dan­det och för nöd­vän­dig kost­nad i sam­band med köpet. På belopp som kom­mu­nen på grund härav har att utge skall kom­mu­nen betala ränta. Rän­tan beräk­nas enligt 5 § rän­te­la­gen (1975:635) från den dag köpa­ren utgav belop­pet till dess för­kö­pet full­bor­dats och enligt 6 § rän­te­la­gen för tiden där­ef­ter.

22 §   Tvist om fråga som avses i 14 § andra styc­ket, 15 § eller 21 § upp­ta­ges av rät­ten i den ort där bola­get skall svara i tvis­te­mål i all­män­het.

I mål som avses i första styc­ket skall kom­mu­nen svara för å ömse sidor upp­komna kost­na­der i under­rät­ten, i den mån ej annat för­an­le­des av 18 kap. 6 och 8 §§ rät­te­gångs­bal­ken. Beträf­fande skyl­dig­he­ten att svara för kost­na­der i högre rätt gäl­ler, med tillämp­ning i övrigt av 18 kap.
rät­te­gångs­bal­ken, att kom­mu­nen, om annat ej för­an­le­des av 18 kap. 6 och 8 §§ samma balk, all­tid själv skall bära såväl sina egna kost­na­der som kost­nad som åsam­kas mot­part genom att kom­mu­nen full­följt talan.

Gemen­samma bestäm­mel­ser

23 §   I fråga om för­fa­ran­det vid hyres­nämn­den i ärende enligt denna lag finns bestäm­mel­ser i lagen (1973:188) om arren­de­nämn­der och hyres­nämn­der.

24 §   Fråga om utta­gande av vite som före­lagts med stöd av 18 § andra styc­ket prö­vas av hyres­nämn­den på yrkande av kom­mu­nen. Vite får ej för­vand­las.

25 §   Hyres­nämn­dens beslut enligt denna lag får över­kla­gas hos Svea hov­rätt inom tre vec­kor från den dag beslu­tet med­de­la­des.
Över­kla­gan­det skall ges in till hyres­nämn­den. Lag (1994:839).

26 §   I ärende om för­värvs­till­stånd och om till­stånd till för­köp enligt denna lag skall var­dera par­ten svara för sin rät­te­gångs­kost­nad i hov­rät­ten, i den mån ej annat föl­jer av 18 kap. 6 § rät­te­gångs­bal­ken.
Lag (1994:839).

27 §   Rege­ringen bemyn­di­gas att med­dela när­mare före­skrif­ter om skyl­dig­het för över­lå­ta­ren och för­vär­va­ren att till kom­mu­nen och hyres­nämn­den lämna upp­gif­ter av bety­delse för pröv­ningen av för­värv enligt denna lag. Lag (1998:148).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1986:1173

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1987. I fråga om beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det gäl­ler dock äldre före­skrif­ter.

1987:244

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1987. I fråga om för­värv som skett före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

1992:506

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1992.

I fråga om för­värv som har skett före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

1998:148
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juni 1998.
   2. I fråga om för­värv som har skett före ikraft­trä­dan­det gäl­ler 3, 3 a, 6 och 10 §§ i sina äldre lydel­ser.

2010:24
   1. I fråga om för­köps­rätt vid akti­eö­ver­lå­telse gäl­ler den upp­hävda lagen fort­fa­rande, om kom­mu­nen före den 1 mars 2010 enligt 13 § första styc­ket den nämnda lagen hos hyres­nämn­den har anmält beslut att utöva för­köps­rätt.
   2. Vid över­kla­gande av hyres­nämn­dens beslut som har med­de­lats före den 1 mars 2010 i fråga om för­värvs­till­stånd eller till­stånd till för­köp vid akti­eö­ver­lå­telse, gäl­ler den upp­hävda lagen fort­fa­rande.