Lag (2002:93) om koo­pe­ra­tiv hyres­rätt

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2002:93
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:1029
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2002:93
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Utfär­dad: 2002-​03-07
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:1029
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

Lagens inne­håll

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om upp­lå­telse av bostads­lä­gen­he­ter med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt.

Defi­ni­tio­ner

2 §   I denna lag bety­der
   - för­e­ningen: en sådan eko­no­misk för­e­ning som anges i 3 § (koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning),
   - koo­pe­ra­tiv hyres­rätt: den hyres­rätt som en koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning upp­lå­ter enligt denna lag,
   - koo­pe­ra­tiv hyres­gäst: den som inne­har en koo­pe­ra­tiv hyres­rätt,
   - bostads­lä­gen­het: en lägen­het som är avsedd att helt eller till en inte ovä­sent­lig del använ­das som bostad.

Bestäm­mel­ser om för­e­ningen

3 §   En koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning är en eko­no­misk för­e­ning som har till ända­mål att till sina med­lem­mar upp­låta bostads­lä­gen­he­ter med hyres­rätt. Anta­let bostads­lä­gen­he­ter som för­e­ningen avser att upp­låta skall vara minst tre.

För­e­ningen skall även kunna ha med­lem­mar som inte inne­har någon hyres­rätt hos för­e­ningen.

När­mare bestäm­mel­ser om koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar finns i 2 kap.

Bestäm­mel­ser om koo­pe­ra­tiv hyres­rätt

4 §   En upp­lå­telse med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt skall avse en bostads­lä­gen­het i ett hus som för­e­ningen äger eller en bostads­lä­gen­het som för­e­ningen hyr av husets ägare. Upp­lå­tel­sen får även omfatta mark som lig­ger i anslut­ning till huset, om mar­ken skall använ­das som kom­ple­ment till nytt­jan­det av huset eller en del av huset.

Upp­lå­tel­sen kan ske endast till den som är med­lem i för­e­ningen.

Bestäm­mel­serna om hyra i jor­da­bal­ken skall tilläm­pas på koo­pe­ra­tiv hyres­rätt i den utsträck­ning som anges i 3 kap.

Vad som i övrigt före­skrivs om hyra skall, om inte annat anges, tilläm­pas även på koo­pe­ra­tiv hyres­rätt.

Bestäm­mel­ser om ombild­ning till koo­pe­ra­tiv hyres­rätt

5 §   Bestäm­mel­ser om ombild­ning av hyres­rätt till koo­pe­ra­tiv hyres­rätt finns i 4 och 5 kap. samt i lagen (1982:352) om rätt till fas­tig­hets­för­värv för ombild­ning till bostads­rätt eller koo­pe­ra­tiv hyres­rätt.

Under­teck­nande med elektro­nisk under­skrift

6 §   Bestäm­mel­sen i 1 kap. 15 § lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också i fråga om koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar. Lag (2018:724).

Infor­ma­tion med elektro­niska hjälp­me­del

7 §   I 1 kap. 16 § lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar finns det bestäm­mel­ser om infor­ma­tion med elektro­niska hjälp­me­del som gäl­ler när en koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning skic­kar kal­lel­ser och annan infor­ma­tion i enlig­het med den lagen. Lag (2018:724).


2 kap. För­e­nings­rätts­liga bestäm­mel­ser

Grund­läg­gande bestäm­mel­ser om för­e­ningen

1 §   En koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning ska ha minst tre med­lem­mar. För­e­ningen ska också ha stad­gar.

Av 2 kap. 15 och 20 §§ föl­jer att en koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning också ska ha en sty­relse och minst en revi­sor.

Bestäm­mel­serna i 2 kap. lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också i fråga om koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar. Lag (2018:724).

2 §   Har upp­hävts genom lag (2018:724).

3 §   För för­e­ning­ens skyl­dig­he­ter får endast för­e­ning­ens till­gångar tas i anspråk. De ford­ringar på insat­ser och avgif­ter som har för­fal­lit till betal­ning ska räk­nas in i till­gång­arna. Lag (2018:724).

För­e­ning­ens stad­gar

4 §   Bestäm­mel­serna om stad­gar i 3 kap. lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också för koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar. Dess­utom ska för­e­ning­ens stad­gar ange
   1. grun­derna för beräk­ningen av den hyra som koo­pe­ra­tiva hyres­gäs­ter ska betala, och
   2. grun­derna för avsätt­ningen av medel för att säker­ställa under­hål­let av hus som för­e­ningen äger. Lag (2018:724).

För­e­ning­ens med­lem­mar

5 §   Bestäm­mel­serna om för­e­ning­ens med­lem­mar och med­lems­för­teck­ningen i 4 respek­tive 5 kap. lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också för koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar, om inte något annat fram­går av denna lag. Lag (2018:724).

6 §   Den som enligt 12 kap. 32, 33, 34, 35, 36 eller 37 § eller 47 § andra styc­ket jor­da­bal­ken har för­vär­vat en koo­pe­ra­tiv hyres­rätt får inte väg­ras inträde i för­e­ningen.

7 §   När en koo­pe­ra­tiv hyres­rätt är för­ver­kad enligt bestäm­mel­serna i 12 kap. 42 § jor­da­bal­ken eller 3 kap. 11 § denna lag, skall den koo­pe­ra­tiva hyres­gäs­ten anses ha utträtt ur för­e­ningen, om inte sty­rel­sen har gått med på att hyres­gäs­ten står kvar som med­lem. Det­samma gäl­ler om hyres­av­ta­let har upp­hört på grund av bestäm­mel­serna i 12 kap. 46 § jor­da­bal­ken.

Insat­ser

Med­lemsin­sats och upp­lå­tel­se­in­sats

8 §   Varje med­lem del­tar i för­e­ningen genom att betala en med­lemsin­sats.

För­e­ningen har också rätt att ta ut en med­lemsin­sats av sär­skilt slag, upp­lå­tel­se­in­sats, i sam­band med att för­e­ningen upp­lå­ter en lägen­het med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt.

Åter­be­tal­ning av insat­ser

9 §   För åter­be­tal­ning av med­lemsin­sat­ser gäl­ler 10 kap. lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar, med de avvi­kel­ser som föl­jer av denna lag. Lag (2018:724).

9 a §   En koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning får i stad­garna bestämma att en avgå­ende med­lem har rätt att få ut ett belopp som över­sti­ger hans eller hen­nes med­lemsin­sat­ser. I 18 a § anges hur ett beslut om en sådan stad­geänd­ring ska fat­tas.

Det belopp som utbe­ta­las till en avgå­ende med­lem får inte över­stiga med­lem­mens andel av för­e­ning­ens eget kapi­tal. För­e­ning­ens eget kapi­tal ska beräk­nas enligt den fast­ställda balans­räk­ning som hän­för sig till tiden för avgången. Upp­skriv­nings­fon­den, reserv­fon­den, kapi­ta­lan­dels­fon­den och fon­den för utveck­lings­ut­gif­ter ska inte räk­nas med.

Om den koo­pe­ra­tiva hyres­rät­ten har upp­hört att gälla före med­lem­mens avgång, gäl­ler i fråga om åter­be­tal­ning av upp­lå­tel­se­in­sat­ser fjärde och femte styc­kena i denna para­graf.

Om den koo­pe­ra­tiva hyres­rät­ten har upp­hört att gälla enligt 12 kap. 10 § jor­da­bal­ken eller enligt 3 kap. 13 eller 15 § denna lag, har med­lem­men rätt att få till­baka upp­lå­tel­se­in­sat­sen inom sex måna­der från det att hyres­rät­ten upp­hörde att gälla.

Om den koo­pe­ra­tiva hyres­rät­ten i annat fall har upp­hört att gälla före med­lem­mens avgång, ska upp­lå­tel­se­in­sat­sen beta­las till­baka sex måna­der efter utgången av det räken­skapsår som slu­tar näst efter en månad - eller den längre tid, högst sex måna­der, som anges i stad­garna - från det att hyres­rät­ten sades upp. Lag (2016:116).

Åter­be­tal­ning av insat­ser vid över­lå­telse av den koo­pe­ra­tiva hyres­rät­ten

10 §   Trots 10 kap. 11-13 §§ lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar har en koo­pe­ra­tiv hyres­gäst som över­lå­ter den koo­pe­ra­tiva hyres­rät­ten enligt 12 kap. 32, 34, 35, 36 eller 37 § jor­da­bal­ken rätt att få ut sina med­lemsin­sat­ser, när för­vär­va­ren har beta­lat den obli­ga­to­riska insat­sen.

Bestäm­mel­serna i 12 kap. 65 § jor­da­bal­ken hind­rar inte att den som över­lå­ter en koo­pe­ra­tiv hyres­rätt anger som vill­kor att för­vär­va­ren ska betala de insat­ser som denne är skyl­dig att betala till för­e­ningen. Lag (2018:724).

Åter­be­tal­ning av insat­ser vid för­ver­kande m.m.

11 §   När en koo­pe­ra­tiv hyres­gäst har gått ur för­e­ningen på grund av att den koo­pe­ra­tiva hyres­rät­ten har för­ver­kats eller där­för att hyres­av­ta­let har upp­hört på grund av bestäm­mel­serna i 12 kap. 46 § jor­da­bal­ken gäl­ler föl­jande. Oav­sett vad som anges i för­e­ning­ens stad­gar, har den koo­pe­ra­tiva hyres­gäs­ten samma rätt till åter­be­tal­ning av insat­ser som om hyres­av­ta­let hade upp­hört att gälla på grund av hyres­gäs­tens upp­säg­ning.

För­skott

12 §   För­e­ningen får ta emot för­skott på en upp­lå­tel­se­in­sats endast om Bolags­ver­ket har läm­nat för­e­ningen till­stånd till det. Lag (2004:246).

13 §   Bolags­ver­ket skall lämna till­stånd enligt 12 §, om för­e­ningen har ställt betryg­gande säker­het hos Bolags­ver­ket för åter­be­tal­ning av för­skot­tet. Bolags­ver­ket skall på för­e­ning­ens begä­ran åter­ställa säker­he­ten när lägen­he­ten har upp­lå­tits med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt eller det mot­tagna för­skot­tet har beta­lats till­baka. Lag (2004:246).

Avgif­ter

14 §   För åtgär­der som för­e­ningen enligt för­fatt­ning är skyl­dig att vidta får för­e­ningen inte ta ut andra avgif­ter än sådana som avses i 3 kap. 2 § första styc­ket lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar. Lag (2018:724).

För­e­ning­ens led­ning

15 §   Bestäm­mel­serna om för­e­ning­ens led­ning i 7 kap. lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också för koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar med föl­jande undan­tag:
   1. Av sty­rel­sens leda­mö­ter ska all­tid minst två eller, om sty­rel­sen består av mindre än fem leda­mö­ter, minst en väl­jas på en för­e­nings­stämma.
   2. Trots 7 kap. 26 § lagen om eko­no­miska för­e­ningar får för­e­nings­stäm­man besluta om en sam­lad ersätt­ning till sty­rel­se­le­da­mö­terna. Lag (2018:724).

16 §   Det är en upp­gift för sty­rel­sen att fast­ställa hyran till för­e­ningen.

För­e­nings­stäm­man m.m.

All­männa bestäm­mel­ser om för­e­nings­stämma

17 §   Bestäm­mel­serna om för­e­nings­stämma i 6 kap. lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också för koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar, om inte något annat föl­jer av denna lag. Lag (2018:724).

17 a §   Bestäm­mel­serna om post­röst­ning i 6 kap. 6 § lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler inte för koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar. Lag (2018:724).

17 b §   Endast med­lem­mens make eller sambo eller en annan med­lem får vara ombud, om inte något annat har bestämts i stad­garna. En med­lem som är juri­disk per­son får före­trä­das av ett ombud som inte är med­lem, om inte något annat har bestämts i stad­garna. Ingen får som ombud före­träda mer än en med­lem, om inte något annat har bestämts i stad­garna.
Lag (2016:116).

17 c §   En med­lem får som biträde vid för­e­nings­stäm­man endast anlita sin make eller sambo eller en annan med­lem, om inte något annat har bestämts i stad­garna. Lag (2016:116).

Beslut om änd­ring av stad­garna

18 §   I fråga om beslut att ändra för­e­ning­ens stad­gar gäl­ler 18 a och 18 b §§ i stäl­let för 6 kap. 35 och 36 §§ lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar. Lag (2018:724).

18 a §   Ett beslut att ändra stad­garna är gil­tigt om samt­liga röst­be­rät­ti­gade i för­e­ningen är ense om det. Ett beslut om en annan stad­geänd­ring än en sådan som avses i 9 a § första styc­ket är även gil­tigt om det har fat­tats på två på varandra föl­jande stäm­mor och på den senare stäm­man biträtts av minst två tred­je­de­lar av de rös­tande eller den större majo­ri­tet som krävs enligt 18 b §.

I stad­garna får det tas in längre gående vill­kor för stad­geänd­ring. Lag (2016:116).

18 b §   I föl­jande fall är ett beslut om änd­ring av stad­garna gil­tigt endast om minst tre fjär­de­de­lar av de rös­tande på den senare stäm­man enligt 18 a § har rös­tat för det, näm­li­gen om
   1. beslu­tet avser änd­ring av en sådan bestäm­melse i för­e­ning­ens stad­gar som avses i 4 § 1,
   2. beslu­tet inne­bär att en med­lems skyl­dig­het att delta med insat­ser eller betala avgif­ter till för­e­ningen ökas, eller
   3. beslu­tet inne­bär att en med­lems rätt till års­vinst inskränks.

I föl­jande fall är ett beslut om änd­ring av stad­garna gil­tigt endast om samt­liga rös­tande på den senare stäm­man enligt 18 a § har rös­tat för det, näm­li­gen om beslu­tet inne­bär att
   1. en med­lems rätt till för­e­ning­ens behållna till­gångar vid dess upp­lös­ning inskränks,
   2. en med­lems rätt att få ut ett belopp enligt 10 kap. lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar inskränks och denna änd­ring ska gälla även för dem som var med­lem­mar i för­e­ningen när frå­gan avgjor­des, eller
   3. en med­lems rätt att gå ur för­e­ningen för­svå­ras och denna änd­ring ska gälla även för dem som var med­lem­mar i för­e­ningen när frå­gan avgjor­des. Lag (2018:724).

Beslut om över­lå­telse av hus

19 §   Ett beslut om över­lå­telse av ett hus som till­hör för­e­ningen och där det finns en eller flera lägen­he­ter som är upp­låtna med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt är gil­tigt endast om
   1. det har fat­tats på det sätt som gäl­ler för beslut om lik­vi­da­tion enligt 23 a §, och
   2. hyres­gäs­terna i minst två tred­je­de­lar av de lägen­he­ter i huset som är upp­låtna med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt har gått med på beslu­tet.

Om det i för­e­ning­ens stad­gar finns ytter­li­gare något vill­kor för att beslu­tet ska vara gil­tigt, gäl­ler även det.
Lag (2016:116).

Revi­sion och sär­skild gransk­ning

20 §   Bestäm­mel­serna om revi­sion och sär­skild gransk­ning i 8 respek­tive 9 kap. lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också för koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar.
Lag (2018:724).

Vinstut­del­ning m.m.

21 §   Utdel­ning får ske endast av årets vinst och balan­se­rad vinst som redo­vi­sas i fast­ställd balans­räk­ning för det senaste räken­skaps­å­ret.

Vinst får inte delas ut till andra än för­e­ning­ens med­lem­mar.
Vins­ten för­de­las mel­lan dem efter insat­serna, om inte något annat har bestämts i stad­garna.

22 §   Om vinstut­del­ning har beslu­tats och verk­ställts i strid med 21 § eller för­e­ning­ens stad­gar, gäl­ler bestäm­mel­serna om åter­bä­rings­skyl­dig­het och brist­täck­nings­an­svar i 12 kap. 7 och 8 §§ lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar.

Bestäm­mel­serna om vissa gåvor i 12 kap. 6 § lagen om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också för koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar. Lag (2018:724).

Lik­vi­da­tion och annan upp­lös­ning

23 §   Bestäm­mel­serna om lik­vi­da­tion och upp­lös­ning i 17 och 18 kap. lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också för koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar. I stäl­let för 17 kap. 2 och 10 §§ i den lagen gäl­ler dock 23 a § i denna lag. Lag (2018:724).

23 a §   Ett beslut om lik­vi­da­tion är gil­tigt om samt­liga röst­be­rät­ti­gade i för­e­ningen har rös­tat för det. Beslu­tet är även gil­tigt om det har fat­tats på två på varandra föl­jande för­e­nings­stäm­mor och minst två tred­je­de­lar av de rös­tande på den senare stäm­man har rös­tat för beslu­tet. I stad­garna får det tas in längre gående vill­kor. Beslu­tet om lik­vi­da­tion gäl­ler ome­del­bart eller från och med den senare dag som för­e­nings­stäm­man bestäm­mer.

När det finns grund för tvångs­lik­vi­da­tion enligt 17 kap. 11 eller 16 § lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar, är dock ett beslut om lik­vi­da­tion all­tid gil­tigt om mer än hälf­ten av de rös­tande har rös­tat för det. Vid lika rös­te­tal har ord­fö­ran­den utslags­röst. Ett beslut om lik­vi­da­tion enligt detta stycke gäl­ler ome­del­bart. Lag (2018:724).

Fusion

24 §   Bestäm­mel­serna om fusion i 16 kap. 1-26 §§ lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också för koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar.

Ett beslut av för­e­nings­stäm­man om god­kän­nande av fusions­pla­nen är dock gil­tigt endast om nio tion­de­lar av de röst­be­rät­ti­gade i för­e­ningen har rös­tat för det eller om det har fat­tats på två på varandra föl­jande förenings-​stämmor och minst två tred­je­de­lar av de rös­tande på den senare stäm­man har rös­tat för beslu­tet. I stad­garna får det tas in längre gående vill­kor. Lag (2018:724).

Före­tags­namn

25 §   En för­e­nings före­tags­namn ska inne­hålla orden koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning.

I före­tags­nam­net får inte ordet bolag eller något annat ord som beteck­nar ett bolags­för­hål­lande fin­nas med på ett sätt som kan leda till miss­för­stån­det att det är ett bolag som inne­har före­tags­nam­net.

Före­tags­nam­net ska tyd­ligt skilja sig från andra före­tags­namn för för­e­ningar i samma län som är regi­stre­rade hos Bolags­ver­ket och som är bestå­ende. För regi­stre­ring av för­e­ning­ens före­tags­namn gäl­ler i övrigt bestäm­mel­serna i lagen (2018:1653) om före­tags­namn. Lag (2018:1679).

26 §   Endast en koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning eller en sam­man­slut­ning av koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar får använda beteck­ningen "koo­pe­ra­tiv hyres­rätt" eller en sam­man­sätt­ning med dessa ord i sitt före­tags­namn eller i övrigt vid beteck­ning av rörel­sen. Lag (2018:1679).

27 §   Bestäm­mel­serna om fir­ma­teck­ning i 20 kap. 4 § lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också för koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar. Lag (2018:724).

Regi­stre­ring m.m.

28 §   Bestäm­mel­serna om regi­stre­ring och över­kla­gande i 19 respek­tive 23 kap. lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också för koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar.

Ett beslut om en änd­ring av stad­garna så att sty­rel­sens säte ska flyt­tas från ett län till ett annat får inte regi­stre­ras, om den koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ning­ens före­tags­namn på grund av 25 § tredje styc­ket inte får föras in i Bolags­ver­kets regis­ter. Lag (2018:1679).


3 kap. Den koo­pe­ra­tiva hyres­gäs­tens rät­tig­he­ter och skyl­dig­he­ter

All­mänt

1 §   Bestäm­mel­serna om hyra i jor­da­bal­ken skall tilläm­pas på koo­pe­ra­tiv hyres­rätt med de undan­tag som anges i denna lag.

Om en koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning hyr en lägen­het som för­e­ningen i sin tur hyr ut till en med­lem eller någon annan, skall, vid tillämp­ningen av 12 kap. jor­da­bal­ken och denna lag, för­e­ning­ens uthyr­ning inte anses som upp­lå­telse i andra hand.

Lägen­he­tens skick

Lägen­he­tens skick på till­trä­des­da­gen

2 §   När en lägen­het upp­låts med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt gäl­ler föl­jande, i stäl­let för vad som sägs i 12 kap. 9 § jor­da­bal­ken.
Om inte annat har avta­lats, skall för­e­ningen på till­trä­des­da­gen till­han­da­hålla lägen­he­ten i ett sådant skick att den enligt den all­männa upp­fatt­ningen på orten är fullt bruk­bar för det avsedda ända­må­let.

Lägen­he­tens skick under hyres­ti­den

3 §   Om för­e­ningen i sina stad­gar har bestämt att en koo­pe­ra­tiv hyres­gäst på egen bekost­nad skall hålla sin lägen­het eller den mark som ingår i upp­lå­tel­sen i ett visst skick, gäl­ler detta i stäl­let för vad som sägs i 12 kap. 15 § jor­da­bal­ken.

Om för­e­ningen i sina stad­gar har bestämt att de koo­pe­ra­tiva hyres­gäs­terna skall ansvara för under­hål­let av gemen­samma delar av mark eller hus, gäl­ler även detta.

I den mån hyres­gäs­ten enligt första eller andra styc­ket har ålagts under­hålls­an­svar kan hyres­gäs­ten inte göra gäl­lande de sank­tio­ner som avses i 12 kap. 16 § jor­da­bal­ken.

4 §   Oav­sett vad som anges i för­e­ning­ens stad­gar, sva­rar en koo­pe­ra­tiv hyres­gäst inte för repa­ra­tio­ner av led­ningar för avlopp, värme, gas, elekt­ri­ci­tet och vat­ten, om för­e­ningen har för­sett lägen­he­ten med led­ning­arna och dessa tjä­nar fler än en lägen­het. Det­samma gäl­ler ven­ti­la­tions­ka­na­ler.

En bestäm­melse i för­e­ning­ens stad­gar om att den koo­pe­ra­tiva hyres­gäs­ten sva­rar för repa­ra­tio­ner på grund av brand-​ eller vat­ten­led­nings­ska­dor tilläm­pas endast på skada som har upp­kom­mit
   1. genom hyres­gäs­tens eget vål­lande, eller
   2. genom vårds­lös­het av
      a) någon som hör till hyres­gäs­tens hus­håll eller gäs­tar denne,
      b) någon annan som hyres­gäs­ten har inrymt i lägen­he­ten, eller
      c) någon som utför arbete i lägen­he­ten för hyres­gäs­tens räk­ning.

I fråga om brand­ska­dor gäl­ler vad som sägs i andra styc­ket 2 endast om hyres­gäs­ten har brustit i den omsorg och till­syn som hade bort iakt­tas.

Andra styc­ket tilläm­pas också om det finns ohyra i lägen­he­ten.

5 §   Bestäm­mel­serna om upp­rust­nings­före­läg­gande och hyres­gästin­fly­tande vid förbättrings-​ och änd­rings­ar­bete i 12 kap. 18 a-h §§ jor­da­bal­ken gäl­ler inte när en lägen­het har upp­lå­tits med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt.

Hyran

6 §   Den koo­pe­ra­tiva hyres­gäs­ten ska betala den hyra som för­e­ningen bestäm­mer. I 12 kap. 19 § jor­da­bal­ken ska endast fjärde styc­ket tilläm­pas. Lag (2014:317).

7 §   Vad som sägs i 12 kap. 21 § första styc­ket andra meningen jor­da­bal­ken om rätt att depo­nera belopp hos läns­sty­rel­sen när det råder tvist om stor­le­ken av hyran gäl­ler inte för koo­pe­ra­tiva hyres­gäs­ter.

Använd­ningen av lägen­he­ten

8 §   I stäl­let för vad som sägs i 12 kap. 23 § jor­da­bal­ken gäl­ler föl­jande. Den koo­pe­ra­tiva hyres­gäs­ten får inte använda lägen­he­ten för något annat ända­mål än det avsedda. För­e­ningen får dock bara åbe­ropa avvi­kel­ser som är av avse­värd bety­delse för för­e­ningen eller någon annan med­lem i för­e­ningen.

9 §   När en koo­pe­ra­tiv hyres­gäst har vid­ta­git någon åtgärd i lägen­he­ten med stöd av 12 kap. 24 a § jor­da­bal­ken gäl­ler, i stäl­let för vad som sägs i den para­gra­fens första stycke andra meningen, att för­e­ningen har rätt till ersätt­ning för skada som beror på att åtgär­den inte är fack­mäs­sigt utförd eller på annat sätt otill­freds­stäl­lande.

10 §   I stäl­let för vad som sägs i 12 kap. 26 § första-​tredje styc­kena jor­da­bal­ken gäl­ler föl­jande. Före­trä­dare för för­e­ningen har rätt att komma in i lägen­he­ten när det behövs för till­syn eller för att utföra arbete som för­e­ningen sva­rar för. När lägen­he­ten är ledig till uthyr­ning, är den koo­pe­ra­tiva hyres­gäs­ten skyl­dig att låta den visas på lämp­lig tid.
För­e­ningen skall se till att den koo­pe­ra­tiva hyres­gäs­ten inte drab­bas av större olä­gen­het än nöd­vän­digt.

För­ver­kande

11 §   I stäl­let för vad som sägs i 12 kap. 42 § första styc­ket 4 och 7 jor­da­bal­ken gäl­ler att en koo­pe­ra­tiv hyres­rätt är för­ver­kad, om
   1. lägen­he­ten används i strid med 8 § eller 12 kap. 41 § jor­da­bal­ken och hyres­gäs­ten inte efter till­sä­gelse vid­tar rät­telse utan dröjs­mål,
   2. till­träde till lägen­he­ten väg­ras i strid med 10 § eller 12 kap. 26 § fjärde styc­ket jor­da­bal­ken och hyres­gäs­ten inte kan visa någon gil­tig ursäkt.

En koo­pe­ra­tiv hyres­rätt är också för­ver­kad och för­e­ningen berät­ti­gad att säga upp hyres­av­ta­let att upp­höra i för­tid, om
   1. hyres­gäs­ten åsi­do­sät­ter en i för­e­ning­ens stad­gar före­skri­ven skyl­dig­het som går utö­ver hans eller hen­nes skyl­dig­he­ter enligt denna lag och det måste anses vara av syn­ner­lig vikt för för­e­ningen att skyl­dig­he­ten full­görs, eller
   2. hyres­gäs­ten har för­vär­vat hyres­rät­ten på sätt som anges i 12 kap. 32, 33, 34, 35, 36 eller 37 § eller 47 § andra styc­ket jor­da­bal­ken och hyres­gäs­ten inte efter till­sä­gelse utan dröjs­mål ansö­ker om med­lem­skap i för­e­ningen.

Om hyres­rät­ten är för­ver­kad på grund av för­hål­lande som avses i första styc­ket, gäl­ler vad som sägs i 12 kap. 43 § första styc­ket första meningen jor­da­bal­ken. Är hyres­rät­ten för­ver­kad på grund av för­hål­lande som avses i andra styc­ket 1, gäl­ler vad som sägs i 12 kap. 43 § första styc­ket tredje meningen jor­da­bal­ken.

Pröv­ning av hyres­vill­kor

12 §   När en lägen­het har upp­lå­tits med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt tilläm­pas 12 kap. 53-55 b och 55 e §§ jor­da­bal­ken om pröv­ning av hyran och andra hyres­vill­kor för bostads­lä­gen­he­ter endast i fråga om andra hyres­vill­kor än hyran. Lag (2019:537).

Upp­hö­rande av den koo­pe­ra­tiva hyres­rät­ten i vissa fall

Huset över­låts

13 §   Om för­e­ningen över­lå­ter det hus där lägen­he­ten finns eller om huset säljs exe­ku­tivt, upp­hör den koo­pe­ra­tiva hyres­rät­ten.

Om lägen­he­ten har till­trätts när den koo­pe­ra­tiva hyres­rät­ten upp­hör, skall ett hyres­av­tal anses ingånget med den nye äga­ren.
I så fall gäl­ler 14 §.

14 §   Om par­terna i fall som avses i 13 § andra styc­ket inte kom­mer över­ens om hyres­vill­ko­ren, fast­ställs dessa av hyres­nämn­den. I vän­tan på att hyres­vill­ko­ren blir slut­ligt bestämda, skall hyra beta­las enligt vad för­e­ningen hade bestämt för den koo­pe­ra­tiva hyres­rät­ten.

För­e­ning­ens hyres­av­tal upp­hör

15 §   Vad som sägs i 13 och 14 §§ skall också tilläm­pas om för­e­ningen hyr lägen­he­ten och för­e­ning­ens hyres­av­tal med husets ägare upp­hör att gälla.

Den koo­pe­ra­tiva hyres­gäs­ten går ur för­e­ningen

16 §   En koo­pe­ra­tiv hyres­gäst som säger upp sitt med­lem­skap i för­e­ningen skall också anses ha sagt upp hyres­av­ta­let.

Lägen­he­ten för­störs

17 §   En koo­pe­ra­tiv hyres­gäst har inte rätt till ett nytt hyres­av­tal enligt 12 kap. 46 a § jor­da­bal­ken. Lag (2021:1100).


4 kap. Ombild­ning till koo­pe­ra­tiv hyres­rätt genom för­värv av hus

Beslut om för­värv för ombild­ning

Beslu­tet

1 §   Ett beslut av för­e­ningen att för­värva ett hus för ombild­ning av hyres­rätt till koo­pe­ra­tiv hyres­rätt skall fat­tas på en för­e­nings­stämma. Beslu­tet är gil­tigt, om hyres­gäs­terna i minst två tred­je­de­lar av de uthyrda lägen­he­ter som omfat­tas av för­vär­vet har gått med på beslu­tet. Dessa hyres­gäs­ter skall vara med­lem­mar i för­e­ningen.

Vid beräk­ningen av anta­let lägen­he­ter skall som lägen­het anses varje avskild enhet som är inrät­tad att var­ak­tigt och själv­stän­digt använ­das som bostad eller lokal. Garage, lager och andra lägen­he­ter som i första hand används som för­va­rings­ut­rym­men skall man dock bortse från.

Pro­to­kol­let från för­e­nings­stäm­man skall inne­hålla upp­gift om hur rös­terna har beräk­nats och hål­las till­gäng­ligt för hyres­gäs­terna och äga­ren av huset.

Eko­no­misk plan

2 §   Innan ett beslut fat­tas enligt 1 §, ska för­e­ning­ens sty­relse upp­rätta en eko­no­misk plan och hålla denna till­gäng­lig för hyres­gäs­terna. Lag (2022:1029).

2 a §   Den eko­no­miska pla­nen ska inne­hålla de upp­lys­ningar som är av bety­delse för en bedöm­ning av för­e­ning­ens verk­sam­het på kort och lång sikt, där­ibland upp­gif­ter om för­e­ning­ens fas­tig­het, kost­na­der och finan­sie­ring samt en eko­no­misk pro­gnos och en käns­lig­hets­a­na­lys.

Till pla­nen ska det bifo­gas ett besikt­nings­pro­to­koll som visar husets skick. Lag (2022:1029).

Intygs­gi­vare

3 §   Den eko­no­miska pla­nen skall vara för­sedd med intyg av två per­so­ner. Av inty­get skall framgå
   1. att de i pla­nen läm­nade upp­gif­terna är rik­tiga och stäm­mer över­ens med till­gäng­liga hand­lingar, och
   2. att gjorda beräk­ningar är veder­häf­tiga och att den eko­no­miska pla­nen fram­står som håll­bar.

I inty­get skall intygs­gi­varna också ange de huvud­sak­liga omstän­dig­he­ter som lig­ger till grund för deras bedöm­ning och vilka hand­lingar som har varit till­gäng­liga för dem.
Lag (2003:34).

4 §   Intygs­gi­vare ska utses av för­e­ningen bland dem som
   1. rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer har för­kla­rat behö­riga att utfärda intyg enligt 3 §, eller
   2. i en annan stat inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det (EES) dri­ver en i den sta­ten eta­ble­rad verk­sam­het som omfat­tar utfär­dan­det av intyg av lik­nande slag som avses i 3 §.

Det är inte tillå­tet att utse någon till intygs­gi­vare, om det finns någon omstän­dig­het som kan rubba för­tro­en­det för hans eller hen­nes opar­tisk­het eller obe­ro­ende. En sådan omstän­dig­het kan vara tidi­gare sam­ar­bete med den andra intygs­gi­vare som för­e­ningen har utsett eller avser att utse.

Den som är anställd hos ett före­tag, en orga­ni­sa­tion eller någon annan som har bil­dat den koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningen eller som har hjälpt till med för­e­nings­bild­ningen eller med att upp­rätta den eko­no­miska pla­nen får inte utses till intygs­gi­vare. Det­samma gäl­ler den som inte har en för­säk­ring för den ersätt­nings­skyl­dig­het som han eller hon kan ådra sig i verk­sam­he­ten. Lag (2022:1029).

4 a §   De som för­e­ningen utser till intygs­gi­vare ska god­kän­nas av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer. Ett god­kän­nande ska inte läm­nas om valet av intygs­gi­vare stri­der mot 4 §. Lag (2022:1029).

4 b §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om vem som får ges behö­rig­het som intygs­gi­vare, om till­syn över intygs­gi­vare och om disci­pli­nära åtgär­der mot intygs­gi­vare. Lag (2022:1029).

Ogil­tig­het

5 §   Beslut om för­värv i strid med 1 § är ogil­tiga. Det­samma gäl­ler beslut om för­värv som fat­tas utan att en eko­no­misk plan har varit till­gäng­lig enligt 2 §.

Första styc­ket gäl­ler inte om för­värv ändå har skett enligt beslu­tet och lag­fart har med­de­lats.

Med­lem­mens rätt till en koo­pe­ra­tiv hyres­rätt

6 §   Om den som hyr en bostads­lä­gen­het i huset har anta­gits som med­lem i för­e­ningen, får för­e­ningen inte vägra att upp­låta lägen­he­ten med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt till honom eller henne eller erbjuda sådana vill­kor för upp­lå­tel­sen som skä­li­gen inte bör god­tas.

För­e­ningen får dock vägra att upp­låta lägen­he­ten med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt, om
   1. hyres­för­hål­lan­det beror på anställ­ning och lägen­he­ten inte skall upp­lå­tas med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt, eller
   2. hyres­gäs­ten har ansökt om med­lem­skap i för­e­ningen senare än ett år efter för­e­ning­ens för­värv av huset.

Om för­e­ningen väg­rar att upp­låta lägen­he­ten med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt, kan hyres­gäs­ten inom en månad från den dag han eller hon fick del av beslu­tet hän­skjuta tvis­ten till hyres­nämn­den.
Hyres­nämn­den får då före­lägga för­e­ningen att upp­låta lägen­he­ten med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt. Före­läg­gan­det får för­e­nas med vite.
Nämn­den får också fast­ställa vill­ko­ren för upp­lå­tel­sen.

Bestäm­mel­serna i första-​tredje styc­kena gäl­ler inte om det är bestämt att hyres­för­hål­lan­det skall upp­höra.


5 kap. Ombild­ning till koo­pe­ra­tiv hyres­rätt genom hyra av lägen­he­ter

Beslut att hyra lägen­he­ter för ombild­ning

1 §   Ett beslut av för­e­ningen att hyra samt­liga lägen­he­ter i ett hus för ombild­ning till koo­pe­ra­tiv hyres­rätt skall fat­tas på en för­e­nings­stämma. Beslu­tet är gil­tigt, om hyres­gäs­terna i minst två tred­je­de­lar av de uthyrda lägen­he­terna i huset har gått med på beslu­tet. Dessa hyres­gäs­ter skall vara med­lem­mar i för­e­ningen.

Vid beräk­ningen av anta­let lägen­he­ter tilläm­pas 4 kap. 1 § andra styc­ket.

Pro­to­kol­let från för­e­nings­stäm­man skall inne­hålla upp­gift om hur rös­terna har beräk­nats och hål­las till­gäng­ligt för hyres­gäs­terna och äga­ren av huset.

För­e­ning­ens inträde som hyresvärd

2 §   Om för­e­ningen i enlig­het med ett beslut enligt 1 § har träf­fat hyres­av­tal med husets ägare om att hyra samt­liga lägen­he­ter i huset, inträ­der för­e­ningen som hyresvärd i för­hål­lande till hyres­gäs­terna i huset. Inträ­det får ver­kan när hyres­av­ta­let mel­lan för­e­ningen och husets ägare har bör­jat löpa och hyres­gäs­ten har under­rät­tats om inträ­det.

Med­lem­mens rätt till en koo­pe­ra­tiv hyres­rätt

3 §   Bestäm­mel­serna i 4 kap. 6 § om en med­lems rätt att få en bostads­lä­gen­het upp­lå­ten med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt skall också tilläm­pas vid ombild­ning enligt detta kapi­tel.

Äga­rens åter­in­träde som hyresvärd

4 §   Om hyres­av­ta­let mel­lan husets ägare och för­e­ningen upp­hör att gälla, inträ­der husets ägare i de hyres­av­tal som för­e­ningen enligt 2 § har trätt in i eller där­ef­ter ingått och som inte avser koo­pe­ra­tiv hyres­rätt.

Bestäm­mel­ser om koo­pe­ra­tiva hyres­gäs­ters ställ­ning i fall som avses i första styc­ket finns i 3 kap. 15 §.


6 kap. Ska­de­stånd, straff och över­kla­gande m.m.

Ska­de­stånd

1 §   Bestäm­mel­serna om ska­de­stånd i 21 kap. lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också i fråga om koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar. Lag (2018:724).

1 a §   Om en intygs­gi­vare upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het åsi­do­sät­ter sina ålig­gan­den enligt 4 kap. 3 §, skall han eller hon ersätta för­e­ningen eller en koo­pe­ra­tiv hyres­gäst den skada som där­i­ge­nom upp­kom­mit. Om det är skä­ligt, kan ska­de­stån­det sät­tas ned eller helt falla bort. Lag (2003:34).

Straff och vite

2 §   Det som sägs i 22 kap. lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler också i fråga om koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar.

Till böter döms den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het
   1. tar emot för­skott i strid med 2 kap. 12 §, eller
   2. använ­der ett före­tags­namn i strid med 2 kap. 26 §.
Lag (2018:1679).

Över­kla­gande

3 §   Ett beslut som rör till­stånd till för­skott enligt 2 kap. 13 § får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. Det­samma gäl­ler ett beslut om behö­rig­het som intygs­gi­vare enligt 4 kap. 4 § eller om god­kän­nande av intygs­gi­vare enligt 4 kap. 4 a §, om det har med­de­lats av en myn­dig­het som rege­ringen har bestämt.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (2022:1029).

4 §   Hyres­nämn­dens beslut i frå­gor om hyres­vill­kor enligt 3 kap. 14 § eller i frå­gor om upp­lå­telse med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt enligt 4 kap. 6 § får över­kla­gas hos Svea hov­rätt inom tre vec­kor från den dag beslu­tet med­de­la­des. Över­kla­gan­det skall ges in till hyres­nämn­den.

5 §   I tvis­ter som avses i 4 § skall varje part svara för sin rät­te­gångs­kost­nad i hov­rät­ten, om inte annat föl­jer av 18 kap. 6 § rät­te­gångs­bal­ken.

Vissa med­de­lan­den

6 §   Bestäm­mel­serna i 12 kap. 63 § jor­da­bal­ken om hur med­de­lan­den kan läm­nas gäl­ler även med­de­lan­den som avses i 3 kap. 11 § första styc­ket 1 och 5 kap. 2 §.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2002:93
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2002, då lagen (1999:459) om änd­ring av till­stånd att bedriva verk­sam­het med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt skall upp­höra att gälla.
   2. Lagen tilläm­pas inte på en eko­no­misk för­e­ning som har regi­stre­rats före lagens ikraft­trä­dande och inte där­ef­ter har regi­stre­rats som koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning.

Till­stånd som har med­de­lats enligt lagen (1986:1242) om för­söks­verk­sam­het med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt eller lagen (1999:459) om änd­ring av till­stånd att bedriva verk­sam­het med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt gäl­ler fort­fa­rande. Sådana till­stånd upp­hör dock att gälla, om för­e­ningen regi­stre­ras som koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning.
   3. För­e­ningar som avses i punk­ten 2 första styc­ket får regi­stre­ras om till koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar enligt bestäm­mel­serna i punk­terna 4 och 5.

Bolags­ver­ket prö­var frå­gan om omre­gi­stre­ring efter anmä­lan av för­e­ningen. Lag (2004:246).
   4. Omre­gi­stre­ring får ske under för­ut­sätt­ning att för­e­ningen har
   1. beslu­tat att ändra sina stad­gar i över­ens­stäm­melse med 2 kap. 4 §,
   2. beslu­tat om firma i över­ens­stäm­melse med 2 kap. 25 §, och
   3. utsett en sty­relse i enlig­het med 2 kap. 15 §.

I fråga om omre­gi­stre­ringen tilläm­pas i övrigt bestäm­mel­serna i 15 kap. lagen (1987:667) om eko­no­miska för­e­ningar.
   5. Vill­kor i för­e­ning­ens stad­gar som går längre än vad som före­skrivs i 7 kap. 14 § första styc­ket och 15 § lagen (1987:667) om eko­no­miska för­e­ningar skall inte tilläm­pas när för­e­ningen beslu­tar i ange­lä­gen­het som rör omre­gi­stre­ringen.
   6. Bestäm­mel­serna i 2 kap. 26 § om för­bud för andra än koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar att använda beteck­ningen "koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning" i fir­man m.m. tilläm­pas inte före utgången av år 2004 på fir­mor som redan är regi­stre­rade vid lagens ikraft­trä­dande.

2003:34
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2003.
   2. I fråga om eko­no­miska pla­ner som har getts in till Patent-​ och regi­stre­rings­ver­ket för regi­stre­ring före ikraft­trä­dan­det tilläm­pas 4 kap. 3 § i sin äldre lydelse.

2003:868
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2004.
   2. I fråga om ären­den enligt 2 kap. 12 § som har inletts före ikraft­trä­dan­det skall äldre bestäm­mel­ser tilläm­pas.
   3. Har till­stånd enligt 2 kap. 12 § läm­nats av läns­sty­rel­sen, skall läns­sty­rel­sen också hand­lägga fråga om åter­stäl­lande av säker­het enligt 2 kap. 13 § andra styc­ket.

2004:246
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2004.
   2. Regi­stre­rings­ä­ren­den som har kom­mit in till Patent-​ och regi­stre­rings­ver­ket men i vilka ver­ket inte har fat­tat beslut före ikraft­trä­dan­det skall över­läm­nas till Bolags­ver­ket för fort­satt hand­lägg­ning.

2006:876
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2007.
   2. Den som har utsetts till revi­sor i en koo­pe­ra­tiv hyres­rätts­för­e­ning före ikraft­trä­dan­det och som enligt den nya lydel­sen av 8 kap. 5 § lagen (1987:667) om eko­no­miska för­e­ningar inte längre ensam kan vara revi­sor i för­e­ningen får ändå kvar­stå som revi­sor till utgången av den första för­e­nings­stämma som hålls efter utgången av år 2008.

2008:5

Denna lag trä­der i kraft den 15 feb­ru­ari 2008. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler dock i fråga om fusio­ner där fusions­av­tal har upp­rät­tats före ikraft­trä­dan­det.

2014:317
   1. Denna lag trä­der i kraft den 2 juli 2014.
   2. I fråga om koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar som har bil­dats före ikraft­trä­dan­det gäl­ler 3 kap. 6 § i sin äldre lydelse intill utgången av maj 2015.

2022:1029
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2024.
   2. Den äldre lydel­sen av 4 kap. 4 § gäl­ler fort­fa­rande vid regi­stre­ring av en eko­no­misk plan som har upp­rät­tats och för­setts med intyg av intygs­gi­vare före ikraft­trä­dan­det.