Lag (1977:654) om kun­gö­rande i mål och ären­den hos myn­dig­het m.m.

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1977:654
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet DÅ
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 1995:42
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1977:654
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet DÅ
Utfär­dad: 1977-​08-24
Änd­rad: t.o.m. SFS

1995:42
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Skall enligt före­skrift i lag eller annan för­fatt­ning beslut eller annan åtgärd kun­gö­ras av myn­dig­het i Post- och Inri­kes Tid­ningar eller i orts­tid­ning eller på myn­dig­hets anslags­tavla, gäl­ler utö­ver sådan före­skrift bestäm­mel­serna i denna lag.

Lagen gäl­ler ej kun­gö­rande av för­fatt­ning.

2 §   Har för vissa fall i för­fatt­ning med­de­lats bestäm­melse beträf­fande kun­gö­rande vil­ken avvi­ker från denna lag, gäl­ler den bestäm­mel­sen.

3 §   Är kun­gö­rande i orts­tid­ning före­skri­vet, infö­res kun­gö­rel­sen i alla lokala dags­tid­ningar som har en sprid­ning av någon bety­den­het bland dem inom orten till vilka kun­gö­rel­sen rik­tar sig.

Lokal dags­tid­ning skall anses ha sådan sprid­ning som sägs i första styc­ket, om den kan beräk­nas vara spridd till minst fem pro­cent av hus­hål­len i orten. Även om så icke är fal­let skall lokal dags­tid­ning anses ha sådan sprid­ning som sägs i första styc­ket, om den kan beräk­nas vara spridd till minst fem­tio pro­cent av hus­hål­len i viss kom­mun inom det berörda områ­det. Vad som sagts nu tilläm­pas dock ej, om myn­dig­he­ten fin­ner det uppen­bart att syf­tet med till­kän­na­gi­van­det kan nås, även om kun­gö­rel­sen infö­res i endast ett mindre antal lokala dags­tid­ningar.

Med dags­tid­ning för­stås i denna para­graf all­män nyhets­tid­ning av dags press­ka­rak­tär, som nor­malt utkom­mer med minst ett num­mer varje vecka och som har en på var­da­gar i huvud­sak abon­ne­rad upp­laga.

4 §   Kun­gö­rande får ske även i annan form eller i större utsträck­ning än den före­skrivna, om det finns sär­skilda skäl till det och den sam­man­lagda kost­na­den inte blir större än som är för­svar­ligt med hän­syn till det intresse till­kän­na­gi­van­det skall till­go­dose. Lag (1983:1039).

5 §   Kun­gö­rande skall anses ha skett den dag då det sista före­skrivna till­kän­na­gi­van­det ägde rum.

Upp­gift om när kun­gö­rande enligt första styc­ket skall anses ha skett skall tagas in i kun­gö­relse som utfär­das med stöd av 4 §, om upp­gif­ten är av bety­delse för dem till vilka kun­gö­rel­sen rik­tar sig.

6 §   Kun­gö­relse får avfat­tas på annat språk än svenska, om myn­dig­he­ten anser det behöv­ligt. Fin­ner myn­dig­he­ten sär­skilda skäl där­till, får kun­gö­rel­sen avfat­tas enbart på främ­mande språk.

7 §   Bestäm­mel­serna i denna lag skall tilläm­pas, om enligt före­skrift i lag eller annan för­fatt­ning kun­gö­rande av viss åtgärd skall ombe­sör­jas av annan än myn­dig­het. Anser denne att 3 § andra styc­ket sista meningen bör tilläm­pas eller att kun­gö­rel­sen bör avfat­tas enbart på främ­mande språk, skall han hän­skjuta frå­gan till läns­sty­rel­sens pröv­ning. Läns­sty­rel­sens beslut i sådana frå­gor får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol. Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten. Lag (1995:42).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1990:1413
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 feb­ru­ari 1991.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler i fråga om över­kla­gande av beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det.

1995:42

Denna lag trä­der i kraft den 1 april 1995. Beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det över­kla­gas enligt äldre bestäm­mel­ser.
Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Rät­te­gångs­balk (1942:740)
JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

Arbe­tar du med pro­cess­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom pro­cess­rätt.