Lag (2024:114) om clea­ring och avveck­ling av betal­ningar

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2024:114
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet FMA B
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2025:193
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2024:114
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet FMA B
Utfär­dad: 2024-​03-07
Änd­rad: t.o.m. SFS

2025:193
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

Lagens inne­håll

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om aktie­bo­lag som har till­stånd att bedriva clea­ring­verk­sam­het (clea­ring­bo­lag).

Med clea­ring­verk­sam­het avses att för clea­ring­del­ta­ga­res räk­ning utföra
   1. clea­ring genom att begära över­fö­ring av, stämma av, bekräfta eller göra avräk­ning av betal­ningar eller upp­rätta slut­liga posi­tio­ner inför avveck­ling, eller
   2. avveck­ling av betal­ningar genom över­fö­ring.

Den som avses i 8 § lagen (1999:1309) om system för avveck­ling av för­plik­tel­ser på finans­mark­na­den får vara clea­ring­del­ta­gare i clea­ring­verk­sam­het.

2 §   Lagen gäl­ler också för fili­a­ler till utländska clea­ring­bo­lag. Det som sägs om clea­ring­bo­lag och aktie­bo­lag ska då avse fili­a­ler till utländska clea­ring­bo­lag.

För fili­a­ler till utländska clea­ring­bo­lag gäl­ler dock inte de bestäm­mel­ser som rör bolags­ord­ning, sty­relse eller sty­rel­se­le­da­mö­ter i 2 kap. 3 § 1, 4 och 5, 5 kap. 1 § 3 och 6 kap. 1 och 3 §§. För sådana fili­a­ler gäl­ler inte hel­ler 2 kap. 3 § 3 och 4-8 §§, 3 kap. 7 § och 5 kap. 6 och 8 §§.

Tyst­nads­plikt

3 §   Den som är eller har varit knu­ten till ett clea­ring­bo­lag får inte obe­hö­ri­gen röja eller utnyttja vad han eller hon har fått veta om en enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den eller eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den.

Upp­gift i en anmä­lan eller en utsaga om en miss­tänkt över­trä­delse av en bestäm­melse som gäl­ler för verk­sam­he­ten får inte obe­hö­ri­gen röjas, om upp­gif­ten kan avslöja anmä­la­rens eller den anmäl­des iden­ti­tet.

Upp­gifts­skyl­dig­het

3 a §   Ett clea­ring­bo­lag ska på begä­ran av Polis­myn­dig­he­ten, Skat­te­ver­ket, Säker­hetspo­li­sen eller Tull­ver­ket lämna upp­gif­ter om enskil­das för­hål­lan­den till bola­get, om upp­gif­terna behövs i ett enskilt fall i myn­dig­he­tens verk­sam­het för att före­bygga, för­hindra eller upp­täcka brotts­lig verk­sam­het som inne­fat­tar brott för vil­ket det i straff­ska­lan ingår fäng­else i ett år eller mer. Upp­gif­terna ska läm­nas utan dröjs­mål och i elektro­nisk form.

Ett clea­ring­bo­lag eller den som är verk­sam i den verk­sam­he­ten får inte obe­hö­ri­gen röja för kun­den eller för någon utom­stå­ende att en myn­dig­het har gjort en begä­ran eller att upp­gif­ter har läm­nats enligt första styc­ket.

Bestäm­mel­ser om ansvar för den som bry­ter mot tyst­nads­plik­ten enligt andra styc­ket finns i 20 kap. 3 § brotts­bal­ken.
Lag (2025:193).

4 §   Ett clea­ring­bo­lag ska utan dröjs­mål lämna upp­gif­ter i elektro­nisk form om enskil­das för­hål­lan­den till bola­get om det
   1. under en utred­ning enligt bestäm­mel­serna om för­un­der­sök­ning i brott­mål begärs av under­sök­nings­le­da­ren,
   2. under en utred­ning om själv­stän­digt för­ver­kande begärs av åkla­ga­ren,
   3. i ett ärende om rätts­lig hjälp i brott­mål begärs av åkla­ga­ren på fram­ställ­ning av en annan stat eller en mel­lan­folk­lig dom­stol, eller
   4. i ett ärende om erkän­nande och verk­stäl­lig­het av en euro­pe­isk utred­nings­or­der begärs av åkla­ga­ren. Lag (2024:900).

Med­de­lan­de­för­bud

5 §   Den under­sök­nings­le­dare eller åkla­gare som begär upp­gif­ter enligt 4 § får besluta att clea­ring­bo­la­get eller den som är eller har varit knu­ten till bola­get inte får röja för kun­den eller för någon utom­stå­ende att upp­gif­ter har läm­nats enligt 4 § eller att det pågår en för­un­der­sök­ning, en utred­ning om själv­stän­digt för­ver­kande, ett ärende om rätts­lig hjälp i brott­mål eller ett ärende om erkän­nande och verk­stäl­lig­het av en euro­pe­isk utred­nings­or­der. Ett sådant för­bud får med­de­las om det krävs för att en utred­ning om brott eller själv­stän­digt för­ver­kande inte ska även­ty­ras eller för att upp­fylla en inter­na­tio­nell över­ens­kom­melse som är bin­dande för Sve­rige.

För­bu­det ska vara tids­be­grän­sat, med möj­lig­het till för­läng­ning, och får inte avse längre tid än vad som är moti­ve­rat med hän­syn till syf­tet med för­bu­det. I ett ärende om rätts­lig hjälp i brott­mål eller om erkän­nande och verk­stäl­lig­het av en euro­pe­isk utred­nings­or­der får dock för­bu­det tids­be­grän­sas bara om den stat eller mel­lan­folk­liga dom­stol som ansökt om rätts­lig hjälp eller den utländska myn­dig­het som har utfär­dat utred­nings­or­dern sam­tyc­ker till detta.

Om ett för­bud inte längre är moti­ve­rat med hän­syn till syf­tet med för­bu­det, ska under­sök­nings­le­da­ren eller åkla­ga­ren besluta att för­bu­det ska upp­höra. Lag (2024:900).

Ansvars­be­stäm­melse

6 §   Till böter döms den som upp­såt­li­gen eller av grov oakt­sam­het bry­ter mot ett med­de­lan­de­för­bud enligt 5 §.


2 kap. Till­stånd

Till­stånds­plikt

1 §   För att ett aktie­bo­lag ska få bedriva clea­ring­verk­sam­het krävs till­stånd av Finansin­spek­tio­nen.

Undan­tag från till­stånds­plikt

2 §   Till­stånd behövs inte för
   1. Sve­ri­ges riks­bank,
   2. ban­ker, eller
   3. verk­sam­het som avses i lagen (2010:751) om betal­tjäns­ter.

För­ut­sätt­ningar för till­stånd

3 §   Ett aktie­bo­lag ska ges till­stånd att bedriva clea­ring­verk­sam­het om
   1. bolags­ord­ningen inte stri­der mot denna lag eller någon annan för­fatt­ning,
   2. det finns skäl att anta att den pla­ne­rade verk­sam­he­ten kom­mer att bedri­vas enligt denna lag och andra för­fatt­ningar,
   3. den som har eller kan för­vän­tas komma att få ett kva­li­fi­ce­rat inne­hav i bola­get bedöms lämp­lig att utöva ett väsent­ligt infly­tande över led­ningen av bola­get,
   4. den som ska ingå i sty­rel­sen eller vara verk­stäl­lande direk­tör, eller vara ersät­tare för någon av dem, har till­räck­lig insikt och erfa­ren­het för att delta i led­ningen av bola­get och även i övrigt är lämp­lig för en sådan upp­gift,
   5. sty­rel­sen i sin hel­het har till­räck­liga kun­ska­per och erfa­ren­he­ter för att leda bola­get, och
   6. bola­get upp­fyl­ler de vill­kor i övrigt som anges i denna lag.

4 §   Vid bedöm­ningen enligt 3 § 3 av om en inne­ha­vare är lämp­lig ska den­nes anse­ende och kapi­tal­styrka beak­tas. Det ska också beak­tas om det finns skäl att anta att
   1. inne­ha­va­ren kom­mer att mot­verka att verk­sam­he­ten bedrivs på ett sätt som är för­en­ligt med denna lag och andra för­fatt­ningar, eller
   2. inne­ha­vet har sam­band med eller kan öka ris­ken för
      a) pen­ning­tvätt enligt 1 kap. 6 § lagen (2017:630) om åtgär­der mot pen­ning­tvätt och finan­sie­ring av ter­ro­rism, eller
      b) finan­sie­ring av ter­ro­rism enligt 6 § ter­ro­rist­brottsla­gen (2022:666) eller för­sök till sådant brott, avse­ende ter­ro­rist­brott enligt 4 § samma lag.

God­kän­nande av bolags­ord­ning

5 §   Frå­gan om god­kän­nande av bolags­ord­ning ska prö­vas i sam­band med pröv­ning av om aktie­bo­la­get ska få till­stånd att bedriva clea­ring­verk­sam­het.

Ett clea­ring­bo­lag som har beslu­tat att ändra sin bolags­ord­ning ska ansöka om god­kän­nande av änd­ringen. Änd­ringen ska god­kän­nas om den inte stri­der mot denna lag eller någon annan för­fatt­ning. En sådan änd­ring får inte regi­stre­ras innan den har god­känts.

Orga­ni­sa­tion

6 §   Ett clea­ring­bo­lag ska ha
   1. en sty­relse med minst tre leda­mö­ter,
   2. en verk­stäl­lande direk­tör, och
   3. minst en revi­sor som utses av stäm­man.

En revi­sor ska vara auk­to­ri­se­rad eller god­känd. Minst en revi­sor som stäm­man utsett ska vara auk­to­ri­se­rad.

7 §   För ett clea­ring­bo­lag som är ett pri­vat aktie­bo­lag gäl­ler skyl­dig­he­terna enligt 8 kap. 46 a och 46 b §§ aktie­bo­lags­la­gen (2005:551). Sty­rel­sens ord­fö­rande ska bevaka att sty­rel­sen full­gör skyl­dig­he­terna.

Ansö­kan om till­stånd

8 §   Ansö­kan om till­stånd får göras innan aktie­bo­la­get har regi­stre­rats. Om en ansö­kan har gjorts inom sex måna­der från det att stif­tel­seur­kun­den under­teck­na­des, räk­nas den tid som anges i 2 kap. 22 § aktie­bo­lags­la­gen (2005:551) från till­stånds­be­slu­tet.

9 §   En ansö­kan om till­stånd ska inne­hålla en beskriv­ning av den pla­ne­rade verk­sam­he­ten.


3 kap. Krav på verk­sam­he­ten

Sund­het

1 §   Ett clea­ring­bo­lags verk­sam­het ska bedri­vas på ett sätt som är sunt.

Ett clea­ring­bo­lag ska ha ända­måls­en­liga reg­ler för hur clea­ring­verk­sam­he­ten ska gå till. Prin­ci­perna om fritt till­träde, neut­ra­li­tet och pro­por­tio­na­li­tet ska tilläm­pas.

Risk­han­te­ring

2 §   Ett clea­ring­bo­lag ska iden­ti­fi­era, mäta, över­vaka, internt rap­por­tera och han­tera de ris­ker som dess verk­sam­het är för­knip­pad med. Bola­get ska se till att det finns en till­freds­stäl­lande intern styr­ning och kon­troll. I det ingår att säker­ställa clea­ring­verk­sam­he­tens ope­ra­tiva sta­bi­li­tet.

Ett clea­ring­bo­lag ska beakta ope­ra­tiva ris­ker och affärs-​, investerings-​, kredit-​ och lik­vi­di­tets­ris­ker. Bola­get ska säker­ställa att drifts­sä­ker­he­ten är till­freds­stäl­lande.

Bered­skap

3 §   Ett clea­ring­bo­lag ska iden­ti­fi­era kri­tisk verk­sam­het och säker­ställa att verk­sam­he­ten kan åter­upp­tas inom kort efter ett avbrott.

Ett clea­ring­bo­lag ska också ha beredskaps-​ och kon­ti­nu­i­tets­pla­ner för att kunna han­tera hän­del­ser som utgör en bety­dande risk för avbrott i verk­sam­he­ten. Pla­nerna ska utvär­de­ras och ses över regel­bun­det.

Informations-​, it- och cyber­sä­ker­het

4 §   Ett clea­ring­bo­lag ska ha pla­ner för informations-​, it- och cyber­sä­ker­het för att kunna han­tera ris­ker, hot och sår­bar­he­ter. Pla­nerna ska utvär­de­ras och ses över regel­bun­det.

Kapi­tal

5 §   Ett clea­ring­bo­lag ska genom eget kapi­tal täcka de ris­ker bola­get är utsatt för och kunna fort­sätta att bedriva kri­tisk verk­sam­het även om för­lus­ter upp­står.

Upp­drags­av­tal

6 §   Ett clea­ring­bo­lag får upp­dra åt någon annan att utföra upp­gif­ter som är av bety­delse för clea­ring­verk­sam­he­ten, om bola­get ansva­rar för att
   1. upp­drags­ta­ga­rens verk­sam­het bedrivs med ope­ra­tiv sta­bi­li­tet och under säker­hets­mäs­sigt betryg­gande for­mer,
   2. upp­drags­ta­ga­rens verk­sam­het omfat­tas av en till­freds­stäl­lande intern styr­ning och kon­troll, och
   3. Finansin­spek­tio­nens till­syn inte för­svå­ras.

Om ett upp­drags­av­tal inne­bär en väsent­lig för­änd­ring av för­ut­sätt­ning­arna för clea­ring­verk­sam­he­ten, krävs Finansin­spek­tio­nens god­kän­nande.

Styr­ning

7 §   Sty­rel­sen i ett clea­ring­bo­lag ansva­rar för att kra­ven i 1-6 §§ upp­fylls och ska se till att det finns interna rikt­lin­jer och instruk­tio­ner i den omfatt­ning som behövs. Rikt­lin­jerna och instruk­tio­nerna ska utvär­de­ras och ses över regel­bun­det.

Sido­verk­sam­het

8 §   Ett clea­ring­bo­lag får utö­ver clea­ring­verk­sam­het bara bedriva verk­sam­het som har nära sam­band med clea­ring­verk­sam­he­ten.

Om det finns sär­skilda skäl, får Finansin­spek­tio­nen god­känna att ett clea­ring­bo­lag bedri­ver annan verk­sam­het än den som avses i första styc­ket.

För­värv av egen­dom

9 §   Ett clea­ring­bo­lags för­värv av egen­dom som mot­sva­rar mer än 25 pro­cent av det egna kapi­ta­let krä­ver Finansin­spek­tio­nens god­kän­nande. För­vär­vet ska god­kän­nas, om för­vär­vet inte stri­der mot denna lag eller någon annan för­fatt­ning.


4 kap. Clea­ring­del­ta­gare

Krav på clea­ring­del­ta­gare

1 §   En clea­ring­del­ta­gare får delta i clea­ring­verk­sam­he­ten för egen eller någon annans räk­ning.

Clea­ring­del­ta­ga­ren ska upp­fylla de krav som clea­ring­bo­la­get bestäm­mer.

Upp­gifts­skyl­dig­het

2 §   En clea­ring­del­ta­gare ska lämna de upp­gif­ter som clea­ring­bo­la­get begär för att kunna full­göra sina upp­gif­ter enligt denna lag eller någon annan för­fatt­ning.

Ute­slut­ning av clea­ring­del­ta­gare

3 §   Ett clea­ring­bo­lag får ute­sluta en clea­ring­del­ta­gare som inte upp­fyl­ler kra­vet i 1 § andra styc­ket eller upp­gifts­skyl­dig­he­ten i 2 § från clea­ring­verk­sam­he­ten.


5 kap. Till­syn

Till­sy­nen och dess omfatt­ning

1 §   Finansin­spek­tio­nen har till­syn över clea­ring­bo­lag.

Till­sy­nen omfat­tar att clea­ring­verk­sam­he­ten bedrivs enligt
   1. denna lag,
   2. andra för­fatt­ningar som regle­rar verk­sam­he­ten,
   3. bolags­ord­ningen, och
   4. clea­ring­bo­la­gets interna instruk­tio­ner som har sin grund i en för­fatt­ning som regle­rar verk­sam­he­ten.

2 §   Ett clea­ring­bo­lag och dess upp­drags­ta­gare ska lämna de upp­gif­ter som Finansin­spek­tio­nen begär för sin till­syn.

Plats­be­sök

3 §   Finansin­spek­tio­nen får genom­föra en under­sök­ning på plats hos ett clea­ring­bo­lag eller dess upp­drags­ta­gare, om det behövs för till­sy­nen.

Sam­ar­bete och utbyte av infor­ma­tion

4 §   Finansin­spek­tio­nen ska sam­ar­beta och utbyta infor­ma­tion med utländska myn­dig­he­ter som utö­var till­syn över eller över­va­kar clea­ring­verk­sam­het.

Revi­sion

5 §   Finansin­spek­tio­nen får för­ordna en eller flera revi­so­rer att till­sam­mans med övriga revi­so­rer delta i revi­sio­nen av ett clea­ring­bo­lag. Inspek­tio­nen får åter­kalla ett sådant för­ord­nande och utse en ny revi­sor.

En för­ord­nad revi­sor har rätt till skä­ligt arvode av clea­ring­bo­la­get för sitt arbete. Stor­le­ken på arvo­det beslu­tas av Finansin­spek­tio­nen.

Sam­man­kal­lande av sty­relse eller kal­lelse till extra stämma

6 §   Finansin­spek­tio­nen får sam­man­kalla sty­rel­sen i ett clea­ring­bo­lag.

Finansin­spek­tio­nen får begära att sty­rel­sen kal­lar till extra bolags­stämma. Om sty­rel­sen inte rät­tar sig efter en sådan begä­ran, får inspek­tio­nen utfärda kal­lel­sen.

Före­trä­dare för Finansin­spek­tio­nen får
   1. när­vara vid bolags­stämma,
   2. när­vara vid ett sådant sty­rel­se­sam­man­träde som inspek­tio­nen har sam­man­kal­lat, och
   3. delta i över­lägg­ningar.

Avgif­ter till Finansin­spek­tio­nen

7 §   Ett clea­ring­bo­lag ska med årliga avgif­ter bekosta Finansin­spek­tio­nens verk­sam­het enligt denna lag och Sta­tis­tiska central­by­råns verk­sam­het enligt lagen (2014:484) om en data­bas för över­vak­ning av och till­syn över finans­mark­na­derna.

Finansin­spek­tio­nen får ta ut avgif­ter för pröv­ning av ansök­ningar, anmäl­ningar och under­rät­tel­ser enligt denna lag.

Sär­skilt om pröv­ning av äga­res lämp­lig­het

8 §   För ett clea­ring­bo­lag ska bestäm­mel­serna om ägar­pröv­ning i 14 kap. 1 §, 2 § första och andra styc­kena, 2 b och 3 §§, 4 § första och tredje styc­kena och 5-9 §§ lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse tilläm­pas. Det som sägs om kre­di­tin­sti­tut i den lagen ska då avse clea­ring­bo­lag.


6 kap. Ingri­pan­den

Ingri­pan­den mot clea­ring­bo­lag och vissa fysiska per­so­ner

1 §   Om ett clea­ring­bo­lag har åsi­do­satt sina skyl­dig­he­ter enligt denna lag, andra för­fatt­ningar som regle­rar bola­gets verk­sam­het, bolags­ord­ningen eller interna instruk­tio­ner som har sin grund i en för­fatt­ning som regle­rar verk­sam­he­ten, får Finansin­spek­tio­nen ingripa.

Finansin­spek­tio­nen får då
   - utfärda ett före­läg­gande att inom en viss tid begränsa eller minska ris­kerna i verk­sam­he­ten i något avse­ende, begränsa eller helt avstå från utdel­ning eller rän­te­be­tal­ningar eller vidta någon annan åtgärd för att komma till rätta med situ­a­tio­nen,
   - med­dela ett för­bud mot att verk­ställa beslut, eller
   - göra en anmärk­ning.

Om över­trä­del­sen är all­var­lig, får till­stån­det åter­kal­las eller, om det är till­räck­ligt, var­ning med­de­las.

2 §   Vid valet av ingri­pande ska 15 kap. 1 b och 1 c §§ lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse tilläm­pas. Det som sägs om kre­di­tin­sti­tut i den lagen ska då avse clea­ring­bo­lag.

3 §   Om en sty­rel­se­le­da­mot eller verk­stäl­lande direk­tör inte upp­fyl­ler kra­ven i 2 kap. 3 § 4, får Finansin­spek­tio­nen före­lägga clea­ring­bo­la­get att vidta rät­telse. Om rät­telse inte görs får inspek­tio­nen åter­kalla bola­gets till­stånd. Det­samma gäl­ler om sty­rel­sen i sin hel­het inte upp­fyl­ler de krav som anges i 2 kap. 3 § 5.

I stäl­let för att åter­kalla till­stån­det får Finansin­spek­tio­nen besluta att en sty­rel­se­le­da­mot eller verk­stäl­lande direk­tör inte längre får vara det. Inspek­tio­nen får då för­ordna en ersät­tare. Ersät­ta­rens upp­drag gäl­ler till dess att clea­ring­bo­la­get har utsett en ny sty­rel­se­le­da­mot eller verk­stäl­lande direk­tör.

4 §   Finansin­spek­tio­nen får åter­kalla till­stån­det om ett clea­ring­bo­lag
   1. inte har anmälts för regi­stre­ring inom före­skri­ven tid eller anmä­lan har avskri­vits eller avsla­gits genom ett beslut som har fått laga kraft,
   2. inte inom ett år från den dag till­stånd bevil­ja­des har bör­jat bedriva sådan verk­sam­het som till­stån­det avser,
   3. har för­kla­rat sig avstå från till­stån­det,
   4. har över­lå­tit den till­stånds­plik­tiga verk­sam­he­ten,
   5. under en sam­man­häng­ande tid av sex måna­der inte har bedri­vit sådan verk­sam­het som till­stån­det avser,
   6. har för­satts i kon­kurs eller tvångs­lik­vi­da­tion, eller
   7. har fått till­stån­det genom att lämna falska upp­gif­ter eller på något annat otill­bör­ligt sätt.

I de fall som avses i första styc­ket 2, 5 och 7 får i stäl­let var­ning med­de­las, om det är till­räck­ligt.

5 §   Om till­stån­det åter­kal­las får Finansin­spek­tio­nen besluta om hur avveck­lingen av verk­sam­he­ten ska ske.

Ett beslut om åter­kal­lelse får för­e­nas med för­bud att fort­sätta verk­sam­he­ten.

Sank­tions­av­gift

6 §   Finansin­spek­tio­nen får besluta att ett clea­ring­bo­lag ska betala en sank­tions­av­gift, om inspek­tio­nen har med­de­lat ett beslut om
   1. anmärk­ning eller var­ning enligt 1 § eller 4 § första styc­ket 7 jäm­fört med andra styc­ket, eller
   2. åter­kal­lelse enligt 4 § första styc­ket 7.

Avgif­ten till­fal­ler sta­ten.

I fråga om sank­tions­av­gif­tens stor­lek ska bestäm­mel­serna i 15 kap. 8 § första och andra styc­kena och 9 § lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse tilläm­pas. Det som sägs om kre­di­tin­sti­tut i den lagen ska då avse clea­ring­bo­lag.

För­se­nings­av­gift

7 §   Om ett clea­ring­bo­lag inte i tid läm­nar de upp­gif­ter som före­skri­vits med stöd av 7 kap. 1 § 3, får Finansin­spek­tio­nen besluta att bola­get ska betala en för­se­nings­av­gift med högst 100 000 kro­nor.

Avgif­ten till­fal­ler sta­ten.

Ingri­pande mot den som sak­nar till­stånd

8 §   Om någon bedri­ver verk­sam­het som omfat­tas av denna lag utan till­stånd, får Finansin­spek­tio­nen ingripa genom före­läg­gande om att upp­höra med verk­sam­he­ten eller beslut om sank­tions­av­gift.

Om det är osä­kert om denna lag är tillämp­lig på en viss verk­sam­het, får inspek­tio­nen före­lägga den som bedri­ver verk­sam­he­ten att lämna de upp­lys­ningar om verk­sam­he­ten som inspek­tio­nen begär.

Verk­stäl­lig­het av beslut om sank­tions­av­gift och för­se­nings­av­gift

9 §   I fråga om verk­stäl­lig­het av beslut om sank­tions­av­gift och för­se­nings­av­gift ska bestäm­mel­serna i 15 kap. 11-14 §§ lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse tilläm­pas.

Vite

10 §   Ett före­läg­gande eller för­bud enligt denna lag får för­e­nas med vite.

Över­kla­gande

11 §   Finansin­spek­tio­nens beslut enligt 8 § andra styc­ket och 5 kap. 6 § får inte över­kla­gas.

Andra beslut av Finansin­spek­tio­nen enligt denna lag får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.


7 kap. Bemyn­di­gan­den

1 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om
   1. hur upp­gif­ter enligt 1 kap. 3 a § första styc­ket ska läm­nas,
   2. för­ut­sätt­ningar för till­stånd enligt 2 kap. 3 § och 5 kap. 8 §,
   3. vilka åtgär­der ett clea­ring­bo­lag ska vidta för att upp­fylla kra­ven på verk­sam­he­ten i 3 kap. 1-7 §§,
   4. vilka upp­gif­ter ett clea­ring­bo­lag eller dess upp­drags­ta­gare ska lämna till Finansin­spek­tio­nen enligt 5 kap. 2 § och att vissa av dessa upp­gif­ter i stäl­let ska läm­nas till Sta­tis­tiska central­by­rån, och
   5. avgif­ter enligt 5 kap. 7 §. Lag (2025:193).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2024:114
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2024.
   2. Bestäm­mel­serna i 6 kap. gäl­ler inte för över­trä­del­ser som skett före ikraft­trä­dan­det.
   3. Till­stånd att bedriva clea­ring­verk­sam­het enligt 19 kap. lagen (2007:528) om vär­de­pap­pers­mark­na­den som gäl­ler vid ikraft­trä­dan­det gäl­ler som till­stånd att bedriva clea­ring­verk­sam­het enligt 2 kap.
   4. Ett före­tag som före ikraft­trä­dan­det bedri­ver verk­sam­het som krä­ver till­stånd enligt denna lag och inte omfat­tas av 3, får fort­sätta att bedriva verk­sam­he­ten till och med den 31 decem­ber 2024. Om ett sådant före­tag före den 1 janu­ari 2025 har gett in en ansö­kan om till­stånd för clea­ring­verk­sam­het till Finansin­spek­tio­nen, får före­ta­get fort­sätta med verk­sam­he­ten till dess ansö­kan har prö­vats slut­ligt.

JP Info­nets tjäns­ter inom bank- och finans­mark­nads­rätt

JP Info­nets tjäns­ter inom bank- och finans­mark­nads­rätt

Arbe­tar du med bank- och finans­mark­nads­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom bank- och finans­mark­nads­rätt.