Lag (2011:860) om med­ling i vissa pri­vaträtts­liga tvis­ter

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2011:860
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2011:860
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2011-​06-22
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag gäl­ler med­ling i pri­vaträtts­liga tvis­ter där för­lik­ning om saken är tillå­ten.

Lagen gäl­ler dock inte sådan med­ling eller för­lik­nings­verk­sam­het som sker i Sve­rige inom ramen för ett mål eller ärende hos dom­stol, annan myn­dig­het eller skil­je­nämnd. Lagen gäl­ler inte hel­ler för­lik­nings­verk­sam­het i utländsk dom­stol.

2 §   Har en med­lings­ö­ver­ens­kom­melse ingåtts utom­lands gäl­ler 7-12 §§ endast om vid den tid­punkt med­lingen inled­des
   1. samt­liga par­ter hade sin hem­vist eller van­liga vis­tel­se­ort i Sve­rige, eller
   2. en av par­terna hade sin hem­vist eller van­liga vis­tel­se­ort i en annan med­lems­stat i Euro­pe­iska uni­o­nen än någon av de andra par­terna och ingen av par­terna hade sin hem­vist eller van­liga vis­tel­se­ort i Dan­mark.

Hem­vist enligt första styc­ket fast­ställs i enlig­het med artik­larna 59 och 60 i rådets för­ord­ning (EG) nr 44/2001 av den 22 decem­ber 2000 om dom­stols behö­rig­het och om erkän­nande och verk­stäl­lig­het av domar på pri­vaträt­tens område.

Defi­ni­tio­ner

3 §   I denna lag avses med

med­ling: ett struk­tu­re­rat för­fa­rande genom vil­ket två eller flera par­ter med hjälp av en tredje man (en med­lare) fri­vil­ligt söker lösa en upp­kom­men tvist,
med­lings­ö­ver­ens­kom­melse: en skrift­lig över­ens­kom­melse som är resul­ta­tet av med­ling och som inne­fat­tar en för­plik­telse för någon eller några av dem som ingått över­ens­kom­mel­sen.

4 §   Med­ling ska vid tillämp­ning av denna lag anses inledd när
   1. par­terna har enats om med­ling sedan en tvist upp­kom­mit,
   2. skyl­dig­het att delta i med­ling har upp­kom­mit enligt lag eller annan för­fatt­ning, eller
   3. utländsk dom­stol har beslu­tat om med­ling eller upp­ma­nat par­terna att delta i med­ling.

Tyst­nads­plikt

5 §   En med­lare och ett biträde till med­la­ren får inte obe­hö­ri­gen röja eller använda vad han eller hon har fått kän­ne­dom om i sam­band med med­ling.

Med­ling­ens inver­kan på tale­fris­ter och pre­skrip­tions­ti­der

6 §   En tale­frist eller en pre­skrip­tions­tid som löper vid den tid­punkt med­lingen inled­des och som gäl­ler för den sak som med­lingen avser löper ut tidi­gast en månad efter avslu­tad med­ling, om inte annat föl­jer av Sve­ri­ges inter­na­tio­nella åta­gan­den.

Verk­ställ­bar­hets­för­kla­ring

7 §   En ansö­kan om att en dom­stol ska för­klara en med­lings­ö­ver­ens­kom­melse verk­ställ­bar (verk­ställ­bar­hets­för­kla­ring) görs av de par­ter som ingått över­ens­kom­mel­sen eller av någon eller några av dem med övriga par­ters sam­tycke.

8 §   En ansö­kan om verk­ställ­bar­hets­för­kla­ring görs hos den tings­rätt inom vars dom­krets någon av par­terna har sin hem­vist.

Om det inte finns någon behö­rig dom­stol enligt första styc­ket, är Värm­lands tings­rätt behö­rig dom­stol.

9 §   En ansö­kan om verk­ställ­bar­hets­för­kla­ring ska vara skrift­lig och inne­hålla
   1. upp­gift om sökan­dens namn och adress samt mot­sva­rande upp­gif­ter för övriga par­ter i med­lings­ö­ver­ens­kom­mel­sen,
   2. upp­gift om ombuds namn och adress,
   3. upp­gift som visar att dom­sto­len är behö­rig,
   4. upp­gift om par­ter­nas hem­vist eller van­liga vis­tel­se­ort vid den tid­punkt med­lingen inled­des, om med­lings­ö­ver­ens­kom­mel­sen har ingåtts utom­lands, samt
   5. en beskriv­ning av de tvis­te­frå­gor som med­lings­ö­ver­ens­kom­mel­sen avser och den med­ling som har lett till över­ens­kom­mel­sen.

Till ansö­kan ska bifo­gas
   1. med­lings­ö­ver­ens­kom­mel­sen i ori­gi­nal eller bestyrkt kopia,
   2. intyg från med­la­ren att han eller hon har med­lat mel­lan par­terna och att med­lings­ö­ver­ens­kom­mel­sen är resul­ta­tet av denna med­ling, samt
   3. intyg från de par­ter i med­lings­ö­ver­ens­kom­mel­sen som inte är sökande att de sam­tyc­ker till att ansö­kan görs.

Ansö­kan och de hand­lingar som ska fogas till ansö­kan ska vara skrivna på svenska eller ges in till­sam­mans med en över­sätt­ning till svenska, om inte tings­rät­ten anser att det är obe­höv­ligt.

Sökan­den ska betala före­skri­ven ansök­nings­av­gift.

10 §   En verk­ställ­bar­hets­för­kla­ring ska med­de­las, om med­lings­ö­ver­ens­kom­mel­sen inne­hål­ler en för­plik­telse av sådant slag att den kan med­föra verk­stäl­lig­het i Sve­rige.

11 §   Dom­sto­len ska under­rätta par­terna i med­lings­ö­ver­ens­kom­mel­sen om beslut som inne­bär att ären­det om verk­ställ­bar­hets­för­kla­ring avgörs.

12 §   Vid dom­stols hand­lägg­ning av ären­den om verk­ställ­bar­hets­för­kla­ring gäl­ler i övrigt lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2011:860
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 augusti 2011.
   2. Bestäm­mel­serna i 7-12 §§ tilläm­pas inte på med­lings­ö­ver­ens­kom­mel­ser som har ingåtts före den 21 maj 2011.

Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Rät­te­gångs­balk (1942:740)
JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

Arbe­tar du med pro­cess­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom pro­cess­rätt.