080420.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 2008:420
lag om ändring i rättegångsbalken;
utfärdad den 29 maj 2008. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs att 8 kap. 2 och 7 §§ samt 27 kap. 27 § rättegångsbalken ska ha följande lydelse.
utkom från trycket den 11 juni 2008
8 kap.
2 §2 till ledamot av advokatsamfundet får endast den antas som 1. har hemvist i sverige eller i en annan stat inom europeiska unionen, europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller i schweiz, 2. har avlagt de kunskapsprov som är föreskrivna för behörighet till domarämbete, 3. har genomgått för advokatverksamhet erforderlig praktisk och teoretisk utbildning, 4. har gjort sig känd för redbarhet, och 5. även i övrigt bedöms lämplig att utöva advokatverksamhet. advokatsamfundets styrelse får i enskilda fall medge undantag från antagningskraven såvitt gäller första stycket 1. detsamma gäller antagningskraven enligt första stycket 2 och 3 beträffande den som är auktoriserad som advokat i en annan stat i enlighet med där gällande bestämmelser. den som har genomgått en utbildning som krävs för att bli advokat i en stat inom europeiska unionen, europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller i schweiz och som i sverige genomgått ett prov som visar att han eller hon har tillräckliga kunskaper om den svenska rättsordningen, ska anses uppfylla kraven enligt första stycket 2 och 3. detsamma gäller den som registrerats enligt 2 a § och som därefter under minst tre år bedrivit faktisk och regelbunden advokatverksamhet i sverige, under förutsättning antingen att verksamheten huvudsakligen omfattat svensk rätt eller att, om verksamheten inte huvudsakligen omfattat svensk rätt, den registrerade på annat sätt har förvärvat tillräckliga kunskaper och erfarenheter för att antas till ledamot i samfundet. den som har blivit auktoriserad som advokat i danmark, finland, island eller norge i enlighet med där gällande bestämmelser och som därefter under minst tre år på ett tillfredsställande sätt har tjänstgjort som biträdande jurist på advokatbyrå i sverige ska anses uppfylla kraven enligt första stycket 2–5.
1 2
prop. 2007/08:113, bet. 2007/08:juu21, rskr. 2007/08:217. senaste lydelse 2002:334.
1
sfs 2008:420
den som är försatt i konkurs eller som har förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken får inte antas till ledamot. inte heller får den antas till ledamot som enligt 3 § lagen (1985:354) om förbud mot juridiskt eller ekonomiskt biträde i vissa fall är förbjuden att lämna juridiskt eller ekonomiskt biträde. ordinarie domare, allmän åklagare eller kronofogde får inte antas till ledamot. detsamma gäller den som annars är anställd hos någon annan än advokat, om inte advokatsamfundets styrelse medger undantag. 7 §3 en advokat, som i sin verksamhet uppsåtligen gör orätt eller som annars förfar oredligt, ska uteslutas ur advokatsamfundet. när det gäller en sådan advokat som avses i 2 a § ska registreringen upphävas. är omständigheterna mildrande, får advokaten i stället tilldelas en varning. en advokat som annars åsidosätter sina plikter som advokat får meddelas en varning eller erinran. är omständigheterna synnerligen försvårande, får advokaten uteslutas ur samfundet eller, i fråga om en sådan advokat som avses i 2 a §, registreringen upphävas. en advokat som tilldelas en varning får, om det finns särskilda skäl, även åläggas att utge en straffavgift till samfundet med lägst ettusen och högst femtiotusen kronor. om det bedöms tillräckligt får disciplinnämnden, i stället för att tilldela en advokat erinran, göra ett uttalande om att advokatens åtgärd är felaktig eller olämplig. en advokat är skyldig att genast träda ur samfundet om det inträffar en sådan omständighet som gör att han eller hon enligt 2 § femte eller sjätte stycket inte får antas till ledamot av samfundet, om inte styrelsen i fall som avses i 2 § sjätte stycket andra meningen medger undantag. om advokaten inte träder ur samfundet, trots att han eller hon är skyldig att utträda, ska styrelsen förordna om hans eller hennes uteslutning. detsamma gäller, om en advokat inte längre uppfyller hemvistkravet enligt 2 § första stycket 1 och styrelsen inte medger att han eller hon får stå kvar som ledamot av samfundet. om en sådan advokat som är registrerad enligt 2 a § fråntas rätten att uppträda som advokat i den stat där han eller hon är auktoriserad, ska styrelsen upphäva registreringen. i beslut varigenom någon uteslutits ur samfundet får förordnas att beslutet genast ska verkställas. detsamma gäller ett beslut att upphäva en registrering. brott mot tystnadsplikt enligt 4 § första stycket andra meningen får inte åtalas av någon annan än justitiekanslern. åtal får väckas endast om det är påkallat från allmän synpunkt.
27 kap.
27 §4 regeringen förordnar för tre år i sänder personer som kan tjänstgöra som offentliga ombud. under treårsperioden får vid behov ytterligare personer förordnas för återstående del av perioden.
3
2
4
senaste lydelse 2002:334. senaste lydelse 2003:1146.
ett offentligt ombud ska vara svensk medborgare och ska vara eller ha varit advokat eller ha varit ordinarie domare. ett offentligt ombud får inte vara i konkurstillstånd eller ha förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken. regeringen ska inhämta förslag på lämpliga kandidater från sveriges advokatsamfund och domarnämnden. ett offentligt ombud får trots att regeringens förordnande har upphört slutföra pågående uppdrag. denna lag träder i kraft den 1 juli 2008. på regeringens vägnar beatrice ask helena swenzén (justitiedepartementet)
sfs 2008:420
3
thomson förlag ab, tel. 08-587 671 00 elanders, vällingby 2008
Viktiga lagar inom processrätten
JP Infonets processrättsliga tjänster
JP Infonets processrättsliga tjänster
Arbetar du med processrätt? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom processrätt.