SFS 1994_420 Lag om ändring i rättegångsbalken
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
lag om ändring i rättegångsbalken;
utfärdad den 26 maj 1994. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs att 20 kap. 15 §, 23 kap. 10 §, 36 kap. 10 §, 45 kap. 9 och 16 §§, 48 kap. 2 och 11 §§, 51 kap. 8 och 10 §§ samt 55 kap. 8 och 10 §§ rättegångsbalken skall ha följande lydelse.
20 kap.
sfs 1994:420
utkom från trycket den 7 juni 1994
15 §2 målsägande, som hörs med anledning av åklagarens talan, får åtföljas av lämplig person som personligt stöd (stödperson) under rättegången. sådan stödperson som rätten har kännedom om skall om möjligt underrättas om rättegången. i vissa fall kan målsägandebiträde förordnas enligt lagen (1988:609) om målsägandebiträde. målsägandebiträde skall kallas till huvudförhandling eller annat sammanträde i rätten där målsäganden eller målsägandens ställföreträdare skall höras.
1 2
prop. 1993/94: 143, bet. 1993/94: juu25, rskr. 1993/94:320. senaste lydelse 1988:610.
763
sfs 1994:420
23 kap. 10 §3 vid förhör skall såvitt möjligt ett av undersökningsledaren anmodat trovärdigt vittne närvara. undersökningsledaren skall bestämma om någon annan än ett vittne får närvara vid förhör. vid förhör, som enligt 18 § andra stycket hålls på den misstänktes begäran, har han och hans försvarare rätt att närvara. även vid annat förhör får försvarare närvara, om det kan ske utan men för utredningen. målsägandebiträde har rätt att närvara vid förhör med målsäganden. detsamma gäller en stödperson, om hans närvaro inte är till men för utredningen. är den som hörs under 15 år, bör den som har vårdnaden om honom vara närvarande vid förhöret, om det kan ske utan men för utredningen. undersökningsledaren får förordna att vad som förekommit vid förhör inte får uppenbaras. 36 kap. 10 § innan vittnesmål avläggs, skall rätten höra vittnet om hans fullständiga namn och, om det behövs, ålder, yrke och hemvist. rätten skall också försöka klargöra om vittnet till part eller till saken står i något förhållande, som kan vara av vikt för bedömandet av tilltron till vittnets berättelse, eller om det annars finns omständigheter av betydelse i detta hänseende. står vittne till part i sådant förhållande, som avses i 3 §, skall vittnet erinras om att han icke är skyldig att avlägga vittnesmål. 45 kap. 9 § avvisas inte ansökan, skall rätten utfärda stämning på den tilltalade att svara på åtalet. stämningen skall tillsammans med stämningsansökan och därvid fogade handlingar delges den tilltalade. uppgift om målsägandes eller vittnens ålder, yrke och bostadsadress, som saknar betydelse för åtalet, skall inte framgå av de handlingar som delges. 16 §4 stämning, som utfärdas av åklagare, skall innehålla vad i 4 § stadgas om stämningsansökan och vara undertecknad av åklagaren. i stämningen skall åklagaren tillika förelägga den tilltalade att inom viss, av åklagaren bestämd tid muntligen eller skriftligen hos rätten uppgiva de bevis han vill åberopa vid huvudförhandlingen och vad han vill styrka med varje särskilt bevis. detta gäller dock ej, om åklagaren på grund av den tilltalades erkännande eller annan omständighet finner uppenbart, att bevis ej kommer att av den tilltalade uppgivas. om det är lämpligt, må åklagaren i stämningen kalla den tilltalade till huvudförhandling. då mål av åklagare utsättes till huvudförhandling, åligge honom att iakttaga de föreskrifter om tiden för huvudförhandling, som meddelats av rätten; åklagaren äge ombesörja kallelser och förelägganden, som avses i 15 §.
3
764
4
senaste lydelse 1988:610. senaste lydelse 1976:1137.
stämningen skall med därvid fogade handlingar delges den tilltalade. uppgift om målsägandes eller vittnens ålder, yrke och bostadsadress, som saknar betydelse för åtalet, skall inte framgå av de handlingar som delges. sedan stämningen delgivits, skall den med bevis därom omedelbart tillställas rätten. 48 kap. 2 §5 föreläggande enligt detta kapitel innebär att den misstänkte till godkännande omedelbart eller inom viss tid föreläggs ett bötesstraff, fastställt vid strafföreläggande efter vad åklagaren anser att brottet bör föranleda och vid föreläggande av ordningsbot efter vad som bestämts enligt 14 §. är brott förenat med egendoms förverkande, annan sådan särskild rättsverkan eller särskild rättsverkan i form av avgift enligt lagen (1994:419) om brottsofferfond, skall också denna föreläggas den misstänkte till godkännande. 11 §6 avser ett strafföreläggande inte annat än böter eller böter och avgift enligt lagen (1994:419) om brottsofferfond och betalas hela beloppet till myndighet, som regeringen bestämmer, utan att skriftligt godkännande skett, anses betalningen som godkännande, om det inte framgår att den misstänkte inte har avsett att godkänna föreläggandet. 51 kap. 8 §7 för målets beredande skall vadeinlagan med därvid fogade handlingar delges vadesvaranden, som skall föreläggas att avge skriftligt genmäle. uppgift om målsägandes eller vittnens ålder, yrke och bostadsadress, som saknar betydelse för åtalet, skall inte framgå av de handlingar som delges den tilltalade i mål om allmänt åtal. om det är uppenbart att vadetalan är ogrundad, får hovrätten dock genast meddela dom i målet utan att någon åtgärd enligt första stycket vidtas. om tingsrätten har avslagit ett yrkande om åtgärd, som avses i 26 — 28 kap., eller förordnat om att en sådan åtgärd skall hävas, får hovrätten omedelbart bevilja åtgärden att gälla till dess något annat bestäms. om tingsrätten har beviljat åtgärd som nu sagts, får hovrätten omedelbart förordna att vidare åtgärd för verkställighet av beslutet inte får äga rum. i frågor om häktning, reseförbud eller omhändertagande enligt 28 kap. brottsbalken får hovrätten göra ändring i tingsrättens beslut även om motparten inte hörts. om hovrätten beslutat häkta någon som inte är närvarande vid rätten, skall 24 kap. 17 § tredje och fjärde styckena tillämpas. 10 §8 genmälet skall med därvid fogade handlingar delges vadekäranden. uppgift om målsägandes eller vittnens ålder, yrke och bostadsadress, 5 senaste lydelse 1993:200. 6 senaste lydelse 1974:573. 7 senaste lydelse 1992:374. 8 senaste lydelse 1989:656.
sfs 1994:420
765
sfs 1994:420
som saknar betydelse för åtalet, skall inte framgå av de handlingar som delges den tilltalade i mål om allmänt åtal. finnes för målets beredande ytterligare skriftväxling erforderlig, äge hovrätten förordna därom. hovrätten äge tillika meddela närmare bestämmelser om skriftväxlingen och därvid även föreskriva, i vilket avseende part skall yttra sig. part må föreläggas att inkomma med mer än en skrift, endast om särskilda skäl äro därtill. under förberedelsen får sammanträde hållas, om det behövs för en ändamålsenlig handläggning av målet. vad som sagts om sammanträde per telefon i 45 kap. 13 § och 47 kap. 10 § skall gälla även vid sammanträde enligt denna paragraf. 55 kap. 8 §9 för målets beredande skall revisionsinlagan med därvid fogade handlingar delges revisionssvaranden och föreläggande meddelas honom att inkomma med skriftligt genmäle. uppgift om målsägandes eller vittnens ålder, yrke och bostadsadress, som saknar betydelse för åtalet, skall inte framgå av de handlingar som delges den tilltalade i mål om allmänt åtal. har hovrätten i tvistemål avslagit yrkande om kvarstad eller annan åtgärd enligt 15 kap. eller förordnat om hävande av sådan åtgärd eller i brottmål avslagit yrkande om åtgärd, som avses i 26 —28 kap., eller förordnat om hävande av åtgärd, som där sägs, äge högsta domstolen omedelbart bevilja åtgärden att gälla, till dess annorlunda förordnas. har hovrätten beviljat åtgärd, som nu sagts, eller förordnat, att dom må verkställas utan hinder av att den icke äger laga kraft, eller fastställt underrätts beslut därom, äge högsta domstolen ock omedelbart förordna, att vidare åtgärd för verkställighet ej må äga rum. är fråga om häktning eller reseförbud, må högsta domstolen utan motpartens hörande göra ändring i hovrättens beslut. 10 § genmälet skall med därvid fogade handlingar delges revisionskäranden. uppgift om målsägandes eller vittnens ålder, yrke och bostadsadress, som saknar betydelse för åtalet, skall inte framgå av de handlingar som delges den tilltalade i mål om allmänt åtal. finnes för målets beredande ytterligare skriftväxling erforderlig, äge högsta domstolen förordna därom. högsta domstolen äge tillika meddela närmare bestämmelser om skriftväxlingen och därvid även föreskriva, i vilket avseende part skall yttra sig. part må föreläggas att inkomma med mer än en skrift, endast om särskilda skäl äro därtill. denna lag träder i kraft den 1 juli 1994. på regeringens vägnar gun hellsvik lena moore (justitiedepartementet)
senaste lydelse 1981:828.
766
9
Viktiga lagar inom processrätten
JP Infonets processrättsliga tjänster
JP Infonets processrättsliga tjänster
Arbetar du med processrätt? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom processrätt.