000172.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 2000:172
lag om ändring i rättegångsbalken;
utfärdad den 6 april 2000. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om rättegångsbalken2 dels att 1 kap. 9 §, nuvarande 6 kap. samt 33 kap. 5 § skall upphöra att gälla, dels att 8 kap. 2, 4 och 7 §§, 12 kap. 9 §, 14 kap. 7 §, 15 kap. 3 §, 18 kap. 8 a §, 19 kap. 12 §, 25 kap. 7 §, 35 kap. 13 §, 42 kap. 6, 11, 18 och 20 §§, 43 kap. 3, 11 och 13 §§, 44 kap. 9 §, 46 kap. 3, 11 och 13 §§, 47 kap. 6, 22 och 24 §§, 50 kap. 17 §, samt 51 kap. 17 § skall ha följande lydelse, dels att det i balken skall införas ett nytt kapitel, 6 kap., av följande lydelse, dels att det i balken skall införas två nya bestämmelser, 42 kap. 15 a § och 44 kap. 7 c § av följande lydelse.
utkom från trycket den 27 april 2000
6 kap. om registrering av uppgifter och handlingar
1 § vid domstolen skall det föras register över alla mål. registret skall utvisa tiden då varje mål kommit in, de åtgärder som vidtagits med målet, tiden för målets avgörande och, om missnöje anmälts eller överklagande kommit in, dagen då det skett och de åtgärder som vidtagits. handlingarna i målet skall föras samman till en akt. 2 § av målregistret eller av akten skall det framgå 1. domstolens avgöranden i målet, när de har beslutats och vem eller vilka som svarar för beslutet, samt 2. vem eller vilka som svarar för gjorda anteckningar. när omröstning har förekommit skall skiljaktiga meningar framgå av målregistret eller av akten.
prop. 1999/2000:26, bet. 1999/2000:juu10, rskr. 1999/2000:151. senaste lydelse av 1 kap. 9 § 1987:747 6 kap. 10 § 1974:573 6 kap. 1 § 1982:1123 6 kap. 11 § 1996:247 6 kap. 2 § 1975:1288 6 kap. 12 § 1996:247 6 kap. 3 § 1969:244 6 kap. 13 § 1996:247 6 kap. 6 § 1999:84 33 kap. 5 § 1996:1624. 6 kap. 9 § 1987:747
2
1
1
2* sfs 172-208
sfs 2000:172
3 § vid ett sammanträde skall följande antecknas: 1. tid och ställe för sammanträdet, 2. vilka som deltar i sammanträdet, 3. rättegångsfullmakter som ges muntligen inför domstolen, 4. när sammanträdet hålls inom stängda dörrar, anledningen till det, 5. parternas yrkanden och invändningar samt medgivanden eller bestridanden av motpartens yrkanden, 6. yrkanden av andra än parter samt parternas medgivanden eller bestridanden av sådana yrkanden, 7. den utredning som läggs fram, 8. vad som iakttas vid en syn på stället, samt 9. det som i övrigt förekommer vid ett sammanträde, i den mån det kan ha betydelse för parterna eller för högre rätt att det antecknas. anteckningarna skall göras i anslutning till sammanträdet. bestämmelserna i 4 kap. 13 § om jäv gäller för den som gör anteckningarna. 4 § vid ett sammanträde som hålls under förberedelsen av ett mål och som inte endast avser bevisupptagning skall utöver vad som anges i 3 § följande antecknas: 1. i korthet de omständigheter som parterna åberopar samt motpartens yttrande över dessa omständigheter, 2. de bevis som parterna vill åberopa och vad de vill styrka med varje särskilt bevis, samt 3. det som i övrigt behövs till ledning för en huvudförhandling. 5 § när ett bevis tas upp av en domstol som inte har att fatta något slutligt avgörande i målet eller ärendet, skall det upprättas ett protokoll över vad som förekommer. 6 § berättelser som avges i bevissyfte skall tas upp genom ljudinspelning eller, i den omfattning berättelserna kan antas vara av betydelse i målet, skrivas ned. detta gäller dock inte vid huvudförhandling i högsta domstolen. om berättelsen skrivs ned, skall parterna och den som hörts genast få tillfälle att kontrollera det som skrivits. den som lämnat berättelsen skall tillfrågas om han eller hon har något att invända mot innehållet. en invändning som inte leder till någon ändring skall antecknas. därefter får det som skrivits inte ändras. 7 § det som i detta kapitel sägs om mål gäller även ärenden som handläggs enligt denna balk.
8 kap.
2 §3 till ledamot av advokatsamfundet får endast den antas som 1. är svensk medborgare eller medborgare i en annan stat inom europeiska unionen eller europeiska ekonomiska samarbetsområdet,
2
3
senaste lydelse 1999:791.
2. har hemvist i sverige eller i en annan stat inom europeiska unionen eller europeiska ekonomiska samarbetsområdet, 3. har avlagt de kunskapsprov som är föreskrivna för behörighet till domarämbete, 4. har genomgått för advokatverksamhet erforderlig praktisk och teoretisk utbildning, 5. har gjort sig känd för redbarhet, och 6. även i övrigt bedöms lämplig att utöva advokatverksamhet. advokatsamfundets styrelse får i enskilda fall medge undantag från antagningskraven såvitt gäller första stycket 1 och 2. detsamma gäller antagningskraven enligt första stycket 3 och 4 beträffande den som är auktoriserad som advokat i en annan stat i enlighet med där gällande bestämmelser. den som har genomgått en utbildning som krävs för att bli advokat i en stat inom europeiska unionen eller europeiska ekonomiska samarbetsområdet och som i sverige genomgått ett prov som visar att han har tillräckliga kunskaper om den svenska rättsordningen, skall anses uppfylla kraven enligt första stycket 3 och 4. detsamma gäller den som registrerats enligt 2 a § och som därefter under minst tre år bedrivit faktisk och regelbunden advokatverksamhet i sverige, under förutsättning antingen att verksamheten huvudsakligen omfattat svensk rätt eller att, om verksamheten inte huvudsakligen omfattat svensk rätt, den registrerade på annat sätt har förvärvat tillräckliga kunskaper och erfarenheter för att antas till ledamot i samfundet. den som har blivit auktoriserad som advokat i danmark, finland, island eller norge i enlighet med där gällande bestämmelser och som därefter under minst tre år på ett tillfredsställande sätt har tjänstgjort som biträdande jurist på advokatbyrå i sverige skall anses uppfylla kraven enligt första stycket 3–6. den som är försatt i konkurs eller som har förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken får inte antas till ledamot. inte heller får den antas till ledamot som enligt 3 § lagen (1985:354) om förbud mot yrkesmässig rådgivning i vissa fall, m.m. är förbjuden att utöva rådgivningsverksamhet. lagfaren domare i eller befattningshavare vid domstol eller allmän åklagare eller kronofogde får inte antas till ledamot; inte heller den som annars är anställd i en stats eller kommuns tjänst eller hos någon annan enskild än advokat, om inte advokatsamfundets styrelse medger undantag. 4 §4 en advokat skall i sin verksamhet redbart och nitiskt utföra de uppdrag som anförtrotts honom och iaktta god advokatsed. en advokat är skyldig att förtiga vad han får kännedom om i sin yrkesutövning när god advokatsed kräver detta. i advokatverksamhet som bedrivs i bolagsform får endast advokat vara delägare eller bolagsman, om inte advokatsamfundets styrelse medger undantag. en advokat är skyldig att hålla sina huvudmäns pengar och andra tillgångar avskilda från det som tillhör honom själv.
sfs 2000:172
4
senaste lydelse 1994:1034.
3
sfs 2000:172
7 §5 en advokat, som i sin verksamhet uppsåtligen gör orätt eller som annars förfar oredligt, skall uteslutas ur advokatsamfundet. när det gäller en sådan advokat som avses i 2 a § skall registreringen upphävas. är omständigheterna mildrande, får i stället varning tilldelas honom. åsidosätter en advokat annars sina plikter som advokat, får varning eller erinran meddelas honom. är omständigheterna synnerligen försvårande, får han uteslutas ur samfundet eller, i fråga om en sådan advokat som avses i 2 a §, hans registrering upphävas. tilldelas en advokat varning, får han, om det finns särskilda skäl, även åläggas att utge en straffavgift till samfundet med lägst ettusen och högst femtiotusen kronor. om det bedöms tillräckligt får disciplinnämnden, i stället för att tilldela en advokat erinran, göra ett uttalande om att advokatens åtgärd är felaktig eller olämplig. inträder beträffande en advokat sådan omständighet att han enligt 2 § femte eller sjätte stycket inte får antas till ledamot av samfundet, är han skyldig att genast träda ur samfundet. om han inte gör det, skall styrelsen förordna om hans uteslutning. detsamma gäller, om en advokat inte längre uppfyller medborgarskapskravet enligt 2 § första stycket 1 eller hemvistkravet enligt 2 § första stycket 2 och styrelsen inte medger att han får stå kvar som ledamot av samfundet. om en sådan advokat som avses i 2 a § fråntas rätten att uppträda som advokat i den stat där han är auktoriserad, skall styrelsen upphäva hans registrering. i beslut varigenom någon uteslutits ur samfundet får förordnas att beslutet genast skall verkställas. detsamma gäller ett beslut att upphäva en registrering. brott mot tystnadsplikt enligt 4 § första stycket andra meningen får inte åtalas av någon annan än justitiekanslern. åtal får väckas endast om det är påkallat från allmän synpunkt.
12 kap.
9 §6 skriftlig fullmakt skall visas upp i original när ombudet första gången för talan i målet. fullmakt behöver emellertid inte visas upp för anmälan av missnöje med ett beslut. om en fullmakt inte finns tillgänglig när den skall visas upp, skall rätten ge ombudet tid att visa upp den. är ett uppskov olägligt, får rätten fortsätta med handläggningen av målet, dock utan att meddela dom eller slutligt beslut. utfärdas fullmakt, skall behörigheten anses innefatta ombudets tidigare åtgärder i rättegången. anser rätten att det är ovisst om en parts underskrift på fullmakten är riktig, får rätten ge anstånd för att undanröja ovissheten. skriftlig fullmakt skall tas in i akten i original eller bestyrkt kopia.
5
4
6
senaste lydelse 1999:791. senaste lydelse 1989:656.
14 kap.
7 § i fall som avses i 1–6 §§ får mål förenas endast om målen väckts vid samma domstol och denna är behörig samt samma rättegångsform är tilllämplig för målen. väcks talan som avses i 3–5 §§ sedan huvudförhandling påbörjats eller huvudkäromålet på annat sätt företagits till avgörande, får rätten handlägga målen särskilt, om de inte utan olägenhet kan handläggas i samma rättegång. detsamma gäller, om part väcker talan som avses i 3 eller 5 § efter det att tiden för yttrande enligt 42 kap. 15 § har gått ut eller efter den tidpunkt som angetts i ett sådant meddelande som avses i 42 kap. 15 a §.
7
sfs 2000:172
15 kap.
3 §8 om någon visar sannolika skäl för att han mot någon annan har ett anspråk, som är eller kan antas bli föremål för rättegång eller prövning i annan liknande ordning, och det skäligen kan befaras att motparten genom att utöva viss verksamhet eller företa eller underlåta viss handling eller på annat sätt hindrar eller försvårar utövningen av sökandens rätt eller väsentligt förringar dess värde, får domstol förordna om lämplig åtgärd för att säkerställa sökandens rätt. en åtgärd enligt första stycket får innebära förbud vid vite att utöva viss verksamhet eller företa viss handling eller annat föreläggande vid vite att beakta sökandens anspråk eller förordnande av syssloman eller meddelande av en föreskrift som är ägnad att på annat sätt förebygga intrång i sökandens rätt.
18 kap.
8 a §9 i mål där 1 kap. 3 d § första stycket tillämpas gäller följande i stället för bestämmelserna i 8 §. ersättning för rättegångskostnad får inte avse annat än kostnad för 1. rättslig rådgivning under en timme vid ett tillfälle för varje instans och med belopp som motsvarar högst den ersättning som betalas för rådgivning enligt rättshjälpslagen (1996:1619) under en timme, 2. ansökningsavgift, 3. resa och uppehälle för part eller ställföreträdare i samband med sammanträde eller, om personlig inställelse inte föreskrivits, resa och uppehälle för ombud, 4. vittnesbevisning, 5. översättning av handling. om en part har handlat så att 3 eller 6 § är tillämplig, får dock ersättning till motparten avse dennes samtliga kostnader enligt 8 §. ersättning utgår endast i den mån kostnaden varit skäligen påkallad för tillvaratagande av partens rätt. ersättning som anges i andra stycket 3 utgår enligt bestämmelser som regeringen meddelar.
7 8 9
senaste lydelse 1987:747. senaste lydelse 1981:828. senaste lydelse 1996:1624.
5
3* sfs 172-208
sfs 2000:172
har målet till en början handlagts i annan ordning än som gäller för mål som avses i denna paragraf, utgår ersättning för kostnad som avser den tidigare handläggningen enligt de kostnadsregler som gäller för denna. har ett mål om betalningsföreläggande eller handräckning överlämnats till tingsrätt får, om målet därefter avgörs genom tredskodom mot svaranden, ersättning även avse skälig kostnad för högst en rättegångsskrift eller inställelse vid högst ett sammanträde inför rätten. sådan ytterligare ersättning lämnas, om inte särskilda skäl föranleder annan bedömning, med belopp som motsvarar högst hälften av den ersättning som betalas för rådgivning enligt rättshjälpslagen (1996:1619) under en timme.
19 kap.
12 §10 vad som sägs i detta kapitel skall tillämpas även i fråga om domstolarnas befattning med förundersökning och användande av tvångsmedel. en sådan fråga får tas upp även av rätten i en annan ort än som följer av reglerna i detta kapitel, om beslut i frågan bör fattas utan dröjsmål.
25 kap.
7 §11 reseförbud skall omedelbart hävas om 1. det inom den tid som avses i 6 § varken har väckts åtal eller till rätten inkommit framställning om förlängning av tiden, eller 2. reseförbudet av något annat skäl inte längre bör gälla. reseförbud hävs av rätten. även åklagaren får häva ett reseförbud, om inte förbudet har meddelats eller fastställts av rätten och åtal har väckts. rätten får överlåta till åklagaren att besluta om tillfälliga undantag från reseförbudet eller från föreskrifter som har meddelats i samband med detta. vad som anges i 24 kap. 21 § om häktning skall tillämpas i fråga om reseförbud.
35 kap.
13 §12 vid huvudförhandlingen skall de bevis som upptagits utom huvudförhandlingen tas upp på nytt, om rätten finner detta vara av betydelse i målet och det inte föreligger hinder mot att ta upp beviset. har tingsrätten i ett mål som fullföljts till hovrätten tagit upp muntlig bevisning eller hållit syn på stället, behöver beviset tas upp på nytt endast om hovrätten finner detta vara av betydelse för utredningen. i högsta domstolen får de bevis som tagits upp av lägre rätt tas upp på nytt endast om det föreligger synnerliga skäl. om ett bevis inte tas upp på nytt, skall det läggas fram på lämpligt sätt.
10 11 12
6
senaste lydelse 1987:1211. ändringen innebär bl.a. att andra stycket upphävs. senaste lydelse 1981:1294. senaste lydelse 1989:656.
42 kap.
6§ utfärdas stämning, skall förberedelse i målet äga rum. förberedelsen har till syfte att klarlägga 1. parternas yrkanden och invändningar samt de omständigheter som parterna åberopar till grund för sin talan, 2. i vad mån parterna är oense om åberopade sakförhållanden, 3. vilka bevis som skall förebringas och vad som skall styrkas med varje bevis, 4. om ytterligare utredning eller andra åtgärder behövs före målets avgörande och 5. om det finns förutsättningar för förlikning. rätten skall driva förberedelsen med inriktning på ett snabbt avgörande av målet. så snart det lämpligen kan ske bör rätten höra parterna angående målets handläggning och, om det inte på grund av målets beskaffenhet eller av något annat särskilt skäl är obehövligt, upprätta en tidsplan för denna. 11 §14 i mål där förlikning om saken är tillåten får svaranden föreläggas att skriftligen avge svaromål enligt 7 § vid påföljd att tredskodom annars kan komma att meddelas mot honom. i föreläggandet skall anges vad svaranden enligt 44 kap. 7 a eller 7 b § skall iaktta för att tredskodom inte skall kunna meddelas mot honom. i föreläggandet skall anges när tredskodom kan komma att meddelas. i mål där förlikning om saken är tillåten får käranden, om han underlåter att medverka i målet, föreläggas att senast en viss dag ange om han vidhåller sin talan vid påföljd att tredskodom annars kan komma att meddelas mot honom. i föreläggandet skall anges när tredskodom kan komma att meddelas. 15 a § i mål där förlikning om saken är tillåten får tingsrätten meddela parterna att förberedelsen vid en viss senare tidpunkt skall anses vara avslutad. i sådant fall får efter den tidpunkten en part åberopa en ny omständighet eller ett nytt bevis endast om 1. parten gör sannolikt att han har haft en giltig ursäkt att inte åberopa omständigheten eller beviset tidigare eller 2. målets prövning inte fördröjs i någon väsentlig mån, om åberopandet tillåts. i meddelandet skall parterna upplysas om den verkan som meddelandet har. 18 §15 ett mål avgörs efter huvudförhandling. utan sådan förhandling får rätten dock 1. avgöra ett mål på annat sätt än genom dom, 2. meddela tredskodom, 3. meddela dom i anledning av talan som medgivits eller eftergivits, 4. stadfästa förlikning och 5. även i annat fall meddela dom, om huvudförhandling inte behövs med hänsyn till utredningen i målet och inte heller begärs av någon av parterna.
13 14 15
sfs 2000:172
13
senaste lydelse 1987:747. senaste lydelse 1991:847. senaste lydelse 1991:847.
7
sfs 2000:172
innan ett mål avgörs med stöd av första stycket 5, skall parterna, om de inte kan anses redan ha slutfört sin talan, beredas tillfälle till detta. innan ett mål avgörs genom tredskodom enligt 44 kap. 7 a eller 7 b §, gäller vad som sägs i andra stycket i fråga om käranden. innan ett mål avgörs genom tredskodom enligt 44 kap. 7 c §, gäller vad som sägs i andra stycket i fråga om svaranden. 20 §16 huvudförhandling för handläggning av rättegångsfråga eller del av saken, som kan avgöras särskilt, får hållas även om förberedelsen av målet i övrigt inte har avslutats. huvudförhandlingen får med parternas samtycke hållas i förenklad form, om det är möjligt med hänsyn till reglerna i 43 kap. 2 §. sådan huvudförhandling kan äga rum i omedelbart samband med förberedelsen eller, under förutsättning att samma domare sitter i rätten, inom femton dagar från den dag då den muntliga förberedelsen avslutades. oavsett parternas samtycke får huvudförhandling i förenklad form hållas i omedelbart samband med förberedelsen, om saken är uppenbar. om muntlig förberedelse hålls per telefon, får även huvudförhandling i förenklad form hållas per telefon i omedelbart samband med förberedelsen. vid huvudförhandling i förenklad form skall vad som ägt rum under det sammanträde då den muntliga förberedelsen avslutades anses ha ägt rum även vid huvudförhandlingen utan att det behöver upprepas vid denna.
43 kap.
3 §17 om det finns sådant hinder mot huvudförhandling som avses i 2 §, får förhandlingen ändå påbörjas, om det kan antas att hindret kommer att undanröjas utan att ny huvudförhandling behöver hållas enligt 11 § tredje stycket och en uppdelning av förhandlingen inte är olämplig med hänsyn till målets beskaffenhet. inställs huvudförhandlingen, får rätten ändå ta upp muntlig bevisning, om det är tillåtet enligt reglerna om förhör utom huvudförhandling och den som skall höras finns tillgänglig. om det är av synnerlig vikt för utredningen, får även annan handläggning äga rum i anslutning till bevisupptagning enligt andra stycket. om bevisning upptas med stöd av andra eller tredje stycket, gäller i tilllämpliga delar vad som föreskrivs om bevis som upptas utom huvudförhandlingen. 11 §18 huvudförhandlingen skall genomföras utan onödiga uppehåll och så långt möjligt i ett sammanhang. om huvudförhandlingen inte kräver mer än tre dagar, skall den genomföras inom loppet av en vecka. i andra fall skall förhandlingen pågå minst tre dagar per vecka. om det finns särskilda skäl med hänsyn till målets omfattning, huvudförhandlingens längd eller andra särskilda omständigheter, får uppehåll göras i
16 17 18
8
senaste lydelse 1987:747. senaste lydelse 1987:747. senaste lydelse 1987:747.
större omfattning än vad som följer av andra stycket. ny huvudförhandling skall hållas, om uppehåll i förhandlingen gjorts i sådan omfattning att syftet med en sammanhållen huvudförhandling väsentligen gått förlorat. i fråga om föreläggande i kallelse till en senare förhandling gäller vad som sägs i 42 kap. 12 §. om ett mål sätts ut till fortsatt huvudförhandling, får i stället för föreläggande enligt 12 § första stycket en part föreläggas att inställa sig vid påföljd att annars tredskodom kan komma att meddelas mot honom eller målet avgöras utan hinder av hans utevaro. 13 §19 vid fortsatt huvudförhandling skall handläggningen fortsätta där den slutade vid den tidigare förhandlingen. vid ny huvudförhandling skall målet företas till fullständig handläggning. bevis, som upptagits vid tidigare handläggning, skall tas upp på nytt, om rätten finner detta vara av betydelse i målet och det inte finns hinder mot att ta upp beviset. om ett bevis inte tas upp på nytt, skall det läggas fram på lämpligt sätt.
sfs 2000:172
44 kap.
7 c § om käranden inte följer ett föreläggande enligt 42 kap. 11 § andra stycket att ange om han vidhåller sin talan, får tredskodom meddelas mot honom. 9 § part, mot vilken tredskodom meddelats, får hos den rätt där talan väckts söka återvinning inom en månad från den dag då domen meddelades. om återvinning inte söks står domen fast i den del den gått parten emot. ansökan om återvinning skall göras skriftligen. har tredskodom meddelats utan huvudförhandling, bör ansökan innehålla allt som behövs från sökandens sida för förberedelsens fullföljande.
46 kap.
3 §20 om det finns sådant hinder mot huvudförhandling som avses i 2 § första stycket 4–6, får förhandlingen ändå påbörjas, om det kan antas att hindret kommer att undanröjas utan att ny huvudförhandling behöver hållas enligt 11 § tredje stycket och en uppdelning av förhandlingen inte är olämplig med hänsyn till målets beskaffenhet. inställs huvudförhandlingen, får rätten ändå ta upp muntlig bevisning, om det är tillåtet enligt reglerna om förhör utom huvudförhandling och den som skall höras finns tillgänglig. om det är av synnerlig vikt för utredningen, får även annan handläggning äga rum i anslutning till bevisupptagning enligt andra stycket. om bevisning upptas med stöd av andra eller tredje stycket, gäller i tilllämpliga delar vad som föreskrivs om bevis som upptas utom huvudförhandlingen.
19 20
senaste lydelse 1987:747. senaste lydelse 1987:747.
9
sfs 2000:172
11 §21 huvudförhandlingen skall genomföras utan onödiga uppehåll och så långt möjligt i ett sammanhang. om huvudförhandlingen inte kräver mer än tre dagar, skall den genomföras inom loppet av en vecka. i andra fall skall förhandlingen pågå minst tre dagar per vecka. om det finns särskilda skäl med hänsyn till målets omfattning, huvudförhandlingens längd eller andra särskilda omständigheter, får uppehåll göras i större omfattning än vad som följer av andra stycket. ny huvudförhandling skall hållas, om uppehåll i förhandlingen gjorts i sådan omfattning att syftet med en sammanhållen huvudförhandling väsentligen gått förlorat. är den tilltalade häktad, får ett uppehåll inte göras i mer än en vecka, om inte på grund av särskilda omständigheter ett längre uppehåll är nödvändigt. i fråga om föreläggande i kallelse till en senare förhandling gäller vad som sägs i 45 kap. 15 §. 13 §22 vid fortsatt huvudförhandling skall handläggningen fortsätta där den slutade vid den tidigare förhandlingen. vid ny huvudförhandling skall målet företas till fullständig handläggning. bevis, som upptagits vid tidigare handläggning, skall tas upp på nytt, om rätten finner detta vara av betydelse i målet och det inte finns hinder mot att ta upp beviset. om ett bevis inte tas upp på nytt, skall det läggas fram på lämpligt sätt.
47 kap.
6 §23 utfärdas stämning, skall förberedelse i målet äga rum. förberedelsen har till syfte att klarlägga 1. den tilltalades inställning till åtalet och grunden för den, 2. vilka bevis som skall förebringas och vad som skall styrkas med varje bevis samt 3. om ytterligare utredning eller andra åtgärder behövs före målets avgörande. rätten skall driva förberedelsen med inriktning på ett snabbt avgörande av målet. så snart det lämpligen kan ske bör rätten höra parterna angående målets handläggning och, om det inte på grund av målets beskaffenhet eller av något annat särskilt skäl är obehövligt, upprätta en tidsplan för denna. 22 §24 huvudförhandling för handläggning av rättegångsfråga eller del av saken, som kan avgöras särskilt, får hållas även om förberedelsen av målet i övrigt inte har avslutats. är den tilltalade häktad, skall huvudförhandlingen hållas inom en vecka från dagen för förberedelsens avslutande eller, då han häktats därefter, från dagen för hans häktande. är den tilltalade ålagd reseförbud, skall huvudförhandling hållas inom en månad från dagen för förberedelsens avslutande. har reseförbudet meddelats därefter, skall tiden räknas från dagen för delgivning av beslutet.
21 22 23
10
senaste lydelse 1993:348. senaste lydelse 1987:747. senaste lydelse 1987:747. 24 senaste lydelse 1987:747.
24 § vid enskilt åtal tillämpas i övrigt 45 kap. 1 § tredje stycket samt 2, 3, 5, 6, 8, 12 och 17 §§. beträffande huvudförhandling i mål om enskilt åtal tillämpas bestämmelserna i 46 kap. med följande avvikelser: 1. i fråga om kallelse till huvudförhandling som återupptas efter uppehåll och föreläggande för part gäller det som sägs i 23 § i detta kapitel. 2. om båda parterna uteblir från huvudförhandling, skall målet avskrivas. i fråga om påföljd för målsägande som uteblir eller underlåter att infinna sig personligen samt om måls återupptagande tillämpas bestämmelserna i 14–16 och 18 §§ i detta kapitel. uteblir båda parterna eller en av dem från ett särskilt sammanträde för behandling av rättegångsfråga, får frågan avgöras utan hinder av detta. 3. då mål sätts ut till fortsatt eller ny huvudförhandling, får rätten i stället för åtgärd som avses i 46 kap. 12 § besluta att förberedelse skall äga rum på nytt samt meddela föreskrifter om detta.
sfs 2000:172
50 kap.
17 §25 i övrigt skall det som sägs i 43 kap. 1–6 §§, 8 § andra–fjärde styckena och 10–14 §§ tillämpas i fråga om huvudförhandling i hovrätten. reglerna i 16 § i detta kapitel skall dock tillämpas i fråga om kallelser till huvudförhandling som återupptas efter uppehåll och förelägganden för parterna.
51 kap.
17 §26 i övrigt skall det som sägs i 46 kap. 1–5 §§, 6 § andra stycket, 7–9, 11, 13, 16 och 17 §§ tillämpas i fråga om huvudförhandling i hovrätten. reglerna i 16 § i detta kapitel skall dock tillämpas i fråga om kallelser till huvudförhandling som återupptas efter uppehåll och förelägganden för parterna. när ett mål sätts ut till fortsatt eller ny huvudförhandling, får hovrätten besluta om lämpliga åtgärder för att målet skall kunna slutföras vid den förhandlingen. i fråga om sådana åtgärder gäller 10–12 §§ i detta kapitel. 1. denna lag träder i kraft den 1 juli 2000. 2. bestämmelserna i 18 kap. 8 a § i dess äldre lydelse skall tillämpas i mål som handläggs enligt 1 kap. 3 d §, om ansökan om stämning har kommit in till rätten före ikraftträdandet eller, när talan har väckts som enskilt anspråk i brottmål, rätten före ikraftträdandet beslutat att tvisten skall handläggas som tvistemål. detsamma gäller om talan har väckts genom ansökan om betalningsföreläggande eller handräckning och kronofogdemyndigheten före ikraftträdandet har beslutat att, enligt 36 eller 54 § lagen (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning, överlämna målet till tingsrätt.
25 26
senaste lydelse 1994:1034. senaste lydelse 1994:1034.
11
sfs 2000:172
3. har en huvudförhandling påbörjats före ikraftträdandet tillämpas i fråga om den förhandlingen 43 kap. 3 och 11 §§ eller 46 kap. 3 och 11 §§ i deras äldre lydelse. 4. har en tredskodom meddelats före ikraftträdandet, gäller äldre bestämmelser i fråga om rätten att söka återvinning. på regeringens vägnar laila freivalds cecilia renfors (justitiedepartementet)
12
fakta info direkt, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2000
Viktiga lagar inom processrätten
JP Infonets processrättsliga tjänster
JP Infonets processrättsliga tjänster
Arbetar du med processrätt? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom processrätt.