030163.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
lag om ändring i rättegångsbalken;
utfärdad den 3 april 2003. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om rättegångsbalken dels att 27 kap. 6 och 8 §§ skall ha följande lydelse, dels att det i balken skall införas två nya paragrafer, 27 kap. 4 a och 11 a §§, av följande lydelse.
sfs 2003:163
utkom från trycket den 7 maj 2003
27 kap.
4 a § om en målsägande eller någon som trätt i dennes ställe har framställt anspråk på det beslagtagna föremålet och det är uppenbart att han eller hon har bättre rätt till detta än den hos vilken beslaget har gjorts, får undersökningsledaren eller åklagaren innan åtal väckts besluta att föremålet skall lämnas ut till honom eller henne. en underrättelse om beslutet skall genast sändas till den hos vilken beslaget har gjorts. 6 § har ett beslag verkställts utan rättens förordnande, får den som drabbats av beslaget begära rättens prövning av beslaget. när en sådan begäran har kommit in, skall rätten så snart som möjligt och, om det inte finns något synnerligt hinder mot det, senast inom fyra dagar därefter hålla en sådan förhandling som avses i 5 §. om huvudförhandling sätts ut att hållas inom en vecka sedan begäran framställdes och rätten inte anser att det behöver hållas en särskild förhandling, får begäran dock prövas vid huvudförhandlingen. har beslut fattats enligt 4 a § om att ett beslagtaget föremål skall lämnas ut, får den som drabbats av beslaget begära rättens prövning av beslutet. för denna prövning gäller vad som sägs i första stycket. den som har framställt anspråk på föremålet skall underrättas om förhandlingen. 8 §2 om det inte inom den tid som avses i 7 § har väckts åtal eller kommit in någon begäran till rätten om förlängning av tiden eller om det annars inte längre finns skäl för beslag, skall beslaget omedelbart hävas. har beslut fattats enligt 4 a § om att ett beslagtaget föremål skall lämnas ut, får beslaget hävas först tre veckor efter det att en underrättelse om beslutet enligt 4 a § andra stycket har sänts till den hos vilken beslaget har gjorts. om denne medger det, får dock beslaget hävas omedelbart. detsamma gäl1 2
prop. 2002/03:17, bet. 2002/03:lu11, rskr. 2002/03:122. senaste lydelse 2001:355.
1
sfs 2003:163
ler, om rätten fastställer ett beslut enligt 4 a § om att föremålet skall lämnas ut. beslag av föremål som någon har framställt anspråk på utan att det har fattats beslut enligt 4 a § om att föremålet skall lämnas ut får hävas först tre veckor efter det att en underrättelse om att beslaget kan komma att hävas har sänts till den som framställt anspråket. om denne medger det, skall dock beslaget hävas omedelbart. av underrättelsen skall det framgå hos vem beslaget har gjorts. den som beslaget har gjorts hos behöver inte underrättas i detta fall. ett beslag hävs av rätten eller, om beslaget inte har meddelats eller fastställts av rätten, av undersökningsledaren eller åklagaren. har den som drabbats av beslaget begärt rättens prövning av ett beslut enligt 4 a § om att ett beslagtaget föremål skall lämnas ut, hävs beslaget av rätten. när målet avgörs, skall rätten pröva om ett beslag fortfarande skall bestå. om målet avgörs genom dom, skall tredje stycket inte tillämpas. rätten får i samband med dom besluta om beslag. 11 a § den hos vilken ett beslag görs skall underrättas om att det kan komma att fattas ett beslut enligt 4 a §. någon underrättelse behövs inte, om det är uppenbart att ett sådant beslut inte kommer att fattas. denna lag träder i kraft den 1 juli 2003. på regeringens vägnar thomas bodström agneta bäcklund (justitiedepartementet)
2
thomson fakta, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2003
Viktiga lagar inom processrätten
JP Infonets processrättsliga tjänster
JP Infonets processrättsliga tjänster
Arbetar du med processrätt? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom processrätt.