010235.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 2001:235
lag om ändring i rättegångsbalken;
utfärdad den 23 maj 2001. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om rättegångsbalken dels att 36 kap. 1 §, 45 kap. 14 och 15 §§ samt 46 kap. 15 § skall ha följande lydelse, dels att det i balken skall införas en ny paragraf, 46 kap. 15 a §, av följande lydelse.
utkom från trycket den 6 juni 2001
36 kap.
1 §2 var och en, som inte är part i målet, får höras som vittne. i brottmål får dock målsäganden inte vittna, även om han ej för talan. i brottmål får vittnesförhör inte heller äga rum med någon som har åtalats för medverkan till den gärning förhöret gäller eller för någon annan gärning som har omedelbart samband med den gärningen. vad som sägs i andra stycket om den som har åtalats skall också gälla den som för gärning som där avses 1. är skäligen misstänkt och har underrättats om misstanken enligt 23 kap. 18 §, 2. har meddelats strafföreläggande eller föreläggande av ordningsbot, eller 3. till följd av beslut enligt bestämmelser om åtalsunderlåtelse eller särskild åtalsprövning ej har åtalats. skall någon som avses i andra eller tredje stycket höras i en rättegång som inte avser åtal mot honom själv, gäller i fråga om kallelse till förhandling och påföljd för utevaro från förhandlingen samt i fråga om förhöret vad som sägs om tilltalade i 31 kap. 4 §, 37 kap. 1 §, 45 kap. 15 § samt, med undantag för vad som sägs om häktning, 46 kap. 15 §. i fråga om rätt till ersättning för inställelse vid förhandling gäller 36 kap. 24 och 25 §§.
45 kap.
14 §3 rätten skall bestämma tid för huvudförhandling så snart som möjligt. för behandling av en rättegångsfråga eller en del av saken, som får av-
1 2
prop. 2000/01:108, bet. 2000/01:juu28, rskr. 2000/01:225. senaste lydelse 1987:747. 3 senaste lydelse 1981:1294.
1
sfs 2001:235
göras särskilt, får huvudförhandling sättas ut, trots att målet i övrigt inte är berett till huvudförhandling. är den tilltalade anhållen eller häktad, skall huvudförhandling hållas inom en vecka från den dag, då åtalet väcktes, om inte längre uppskov är nödvändigt på grund av åtgärd som avses i 11 eller 12 §, målets omfattning eller annan omständighet. har den tilltalade häktats efter åtalet, skall tiden räknas från dagen för hans eller hennes häktande. är den tilltalade ålagd reseförbud, skall huvudförhandling hållas inom en månad från den dag då åtalet väcktes, om inte längre uppskov är nödvändigt på grund av åtgärd som avses i 11 eller 12 §, målets omfattning eller annan omständighet. har reseförbudet meddelats efter åtalet, skall tiden räknas från dagen för delgivning av beslutet. 15 §4 till huvudförhandlingen skall åklagaren kallas. biträder målsäganden åtalet eller för han eller hon annars talan jämte åklagaren eller skall han eller hon höras i anledning av åklagarens talan, skall även målsäganden kallas. skall målsäganden infinna sig personligen, skall rätten förelägga honom eller henne vite. den tilltalade skall kallas till huvudförhandlingen i stämningen eller genom särskild kallelse. skall han eller hon infinna sig personligen eller krävs det att han eller hon på annat sätt är närvarande, skall rätten förelägga honom eller henne vite. om det finns anledning att anta att den tilltalade inte skulle följa ett sådant föreläggande, får rätten besluta att han eller hon skall hämtas till huvudförhandlingen. kan målet enligt 46 kap. 15 a § komma att avgöras trots att den tilltalade har inställt sig endast genom ombud eller har uteblivit, skall han eller hon i kallelsen erinras om detta. rätten beslutar om inställandet av den som är anhållen eller häktad. bestämmelser om kallande av vittne och sakkunnig finns i 36 och 40 kap.
46 kap.
15 §5 uteblir den tilltalade från ett rättegångstillfälle för huvudförhandling eller inställer han eller hon sig genom ombud då han eller hon har förelagts att infinna sig personligen, skall rätten i första hand pröva om målet kan avgöras enligt 15 a §. är det inte möjligt att avgöra målet skall rätten besluta att den tilltalade skall 1. kallas på nytt vid vite, 2. hämtas till rätten antingen omedelbart eller till en senare dag eller 3. häktas, om det finns förutsättningar för det. 15 a § kan saken utredas tillfredsställande, får målet avgöras trots att den tilltalade har inställt sig endast genom ombud eller har uteblivit, om 1. det inte finns anledning att döma till annan påföljd än böter, fängelse i högst tre månader, villkorlig dom eller skyddstillsyn eller sådana påföljder i förening,
4
2
5
senaste lydelse 1982:283. senaste lydelse 1991:1549.
2. den tilltalade, sedan han eller hon har delgetts stämning, har avvikit eller håller sig undan på ett sådant sätt att han eller hon inte kan hämtas till huvudförhandlingen eller 3. den tilltalade lider av en allvarlig psykisk störning och hans eller hennes närvaro därför inte är nödvändig. med de påföljder som anges i första stycket 1 skall likställas förordnande enligt 34 kap. 1 § första stycket 1 brottsbalken. det gäller dock inte, om i samband med förordnandet villkorligt medgiven frihet från fängelsestraff skall förklaras förverkad i fråga om en strafftid som överstiger tre månader. i de fall som avses i första stycket 2 får målet avgöras även om den tilltalade inte har delgetts kallelse till förhandlingen. rättegångsfrågor får avgöras trots att den tilltalade har uteblivit. denna lag träder i kraft den 1 juli 2001. på regeringens vägnar thomas bodström thomas rolén (justitiedepartementet)
sfs 2001:235
3
fakta info direkt, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2001
Viktiga lagar inom processrätten
JP Infonets processrättsliga tjänster
JP Infonets processrättsliga tjänster
Arbetar du med processrätt? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom processrätt.