020440.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 2002:440
lag om ändring i rättegångsbalken;
utfärdad den 30 maj 2002. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om rättegångsbalken dels att 23 kap. 7 § samt 45 kap. 1 och 16 §§ skall ha följande lydelse, dels att det i balken skall införas två nya paragrafer, 23 kap. 6 a och b §§ av följande lydelse.
utkom från trycket den 11 juni 2002
23 kap.
6 a § den som skall höras under förundersökningen får vid vite kallas att infinna sig vid förhöret, om det är lämpligt med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet. vite får inte föreläggas, om förhöret avses ske per telefon eller om väglängden till den plats där förhöret skall hållas överstiger tio mil från den plats där den kallade har sin bostad eller stadigvarande uppehåller sig och det inte är av synnerlig vikt för utredningen att förhöret äger rum. beslut om vitesföreläggande enligt första stycket meddelas av undersökningsledaren eller av en polisman som får leda förhöret. uteblir den som har kallats vid vite, får nytt vite föreläggas i samband med kallelse till förhör en senare dag. 6 b § frågor om utdömande av vite som har förelagts med stöd av 6 a § prövas av åklagaren. den som har förpliktats att betala ett vite får inom tre veckor från det att han eller hon fick del av beslutet begära rättens prövning av detta. begäran om sådan prövning skall göras hos åklagaren, som med eget yttrande skall överlämna ärendet till rätten. om någon begäran om rättens prövning inte har gjorts inom den angivna tiden, får åklagarens beslut verkställas enligt utsökningsbalken. 7 §2 den som utan giltig orsak underlåter att följa en kallelse att inställa sig till ett förhör får hämtas till förhöret, om det har satts ut att hållas på en plats inom en väglängd av tio mil från den plats där han eller hon har sin bostad eller vid kallelsens mottagande uppehöll sig. utan föregående kallelse får den som uppehåller sig inom en väglängd av tio mil från den plats där förhör skall hållas hämtas till förhöret, om under1 2
prop. 2001/02:147, bet. 2001/02:juu24, rskr. 2001/02:249. senaste lydelse 1969:588.
1
sfs 2002:440
sökningen avser ett brott på vilket fängelse kan följa och det skäligen kan befaras att han eller hon inte skulle följa en kallelse eller att han eller hon med anledning av en kallelse skulle genom undanröjande av bevis eller på annat sätt försvåra utredningen. när det är av synnerlig vikt för utredningen att förhöret äger rum, får hämtning enligt första eller andra stycket ske oavsett väglängden. hämtning till förhör av den som skall höras som vittne eller annars utan att vara misstänkt för brott, bör äga rum endast när det föreligger skäl av särskild vikt för en sådan åtgärd. är den som skall höras anhållen eller häktad, skall han eller hon inställas på den plats som bestämts för förhöret.
45 kap.
1 § åtal väcks genom att åklagaren hos rätten skriftligen ansöker om stämning mot den som skall tilltalas. åtal skall anses väckt när stämningsansökan kom in till rätten. rätten får i samråd med den berörda åklagaren eller åklagarmyndigheten uppdra åt åklagare att utfärda stämning. i sådant fall skall åklagaren i samband med att stämning utfärdas ge in ett exemplar av stämningen till rätten. åtal anses väckt när detta exemplar kom in till rätten. nytt åtal får inte väckas mot den tilltalade för gärning för vilken han eller hon redan står under åtal. 16 §3 en stämning som utfärdas av åklagaren skall ha det innehåll som i 4 § anges om stämningsansökan och vara undertecknad av åklagaren. i stämningen skall åklagaren dessutom förelägga den tilltalade att inom en viss, av åklagaren bestämd tid muntligen eller skriftligen hos rätten ange de bevis som han eller hon vill åberopa vid huvudförhandlingen och vad som skall styrkas med varje särskilt bevis. det gäller dock inte om åklagaren på grund av den tilltalades erkännande eller någon annan omständighet finner att det är uppenbart att bevis inte kommer att anges av den tilltalade. om det är lämpligt, får åklagaren i stämningen kalla den tilltalade till huvudförhandling. en åklagare som sätter ut ett mål till huvudförhandling skall följa de föreskrifter om tiden för huvudförhandling som meddelats av rätten. åklagaren får ombesörja sådana kallelser och förelägganden som avses i 15 §. stämningen och till denna fogade handlingar skall delges den tilltalade. uppgift om målsägandes eller vittnens ålder, yrke och bostadsadress, som saknar betydelse för åtalet, skall inte framgå av de handlingar som delges. sedan stämningen delgetts skall bevis om detta ges in till rätten. när sådana kallelser och förelägganden som avses i tredje stycket delgetts, skall de med bevis om delgivning ges in till rätten. frågor om utdömande av vite som förelagts i en kallelse med stöd av tredje stycket prövas av rätten utan särskild ansökan.
2
3
senaste lydelse 1994:420.
sfs 2002:440
denna lag träder i kraft den 1 juli 2002. på regeringens vägnar thomas bodström per hall (justitiedepartementet)
3
fakta info direkt, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2002
Viktiga lagar inom processrätten
JP Infonets processrättsliga tjänster
JP Infonets processrättsliga tjänster
Arbetar du med processrätt? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom processrätt.