050878.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
lag om ändring i rättegångsbalken;
utfärdad den 1 december 2005. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om rättegångsbalken dels att 28 kap. 12 och 13 §§ skall ha följande lydelse, dels att det skall införas två nya paragrafer, 28 kap. 12 a och 12 b §§, av följande lydelse. 12 §2 den som skäligen kan misstänkas för ett brott på vilket fängelse kan följa, får kroppsbesiktigas för ändamål som anges i 11 § eller enligt bestämmelserna i 12 a §. i den omfattning och för det ändamål som anges i 12 b § får också en annan person kroppsbesiktigas. med kroppsbesiktning avses undersökning av människokroppens yttre och inre samt tagande av prov från människokroppen och undersökning av sådana prov. en kroppsbesiktning får inte utföras så att den undersökte riskerar framtida ohälsa eller skada. den som skall kroppsbesiktigas får hållas kvar för ändamålet upp till sex timmar eller, om det finns synnerliga skäl, ytterligare sex timmar. 12 a § kroppsbesiktning genom tagande av salivprov får ske på den som skäligen kan misstänkas för ett brott på vilket fängelse kan följa, om syftet är att göra en dna-analys av provet och registrera uppgifter om resultatet av analysen i det dna-register eller det utredningsregister som förs enligt polisdatalagen (1998:622). 12 b § kroppsbesiktning genom tagande av salivprov får ske på annan än den som skäligen kan misstänkas för ett brott, om 1. syftet är att genom en dna-analys av provet underlätta identifiering vid utredning av ett brott på vilket fängelse kan följa, och 2. det finns synnerlig anledning att anta att det är av betydelse för utredningen av brottet. analysresultatet får inte jämföras med de uppgifter som finns registrerade i register som förs enligt polisdatalagen (1998:622) eller i övrigt användas för annat ändamål än det för vilket provet har tagits. första stycket gäller inte den som är under 15 år.
sfs 2005:878
utkom från trycket den 9 december 2005
1 2
prop. 2005/06:29, bet. 2005/06:juu7, rskr. 2005/06:58. senaste lydelse 1993:1408.
1
sfs 2005:878
13 §3 beträffande kroppsvisitation och kroppsbesiktning skall i tillämpliga delar gälla vad i 3 a, 4, 8 och 9 §§ är föreskrivet om husrannsakan. är fara i dröjsmål, får kroppsvisitation och kroppsbesiktning beslutas av polisman. förrättning, som är av mera väsentlig omfattning, skall verkställas inomhus och i avskilt rum. verkställs den av någon annan än en läkare, skall såvitt möjligt ett av förrättningsmannen anmodat trovärdigt vittne närvara. blodprov får inte tas av någon annan än en läkare eller en legitimerad sjuksköterska. annan mera ingående undersökning får utföras endast av läkare. kroppsvisitation eller kroppsbesiktning av en kvinna får inte verkställas eller bevittnas av någon annan än en kvinna, läkare eller legitimerad sjuksköterska. kroppsvisitation som enbart innebär att föremål som en kvinna har med sig undersöks och kroppsbesiktning som enbart innebär att blodprov, alkoholutandningsprov eller salivprov för dna-analys tas får dock verkställas och bevittnas av en man. denna lag träder i kraft den 1 januari 2006. på regeringens vägnar jens orback ari soppela (justitiedepartementet)
2
3
senaste lydelse 1995:491.
thomson fakta, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2005
Viktiga lagar inom processrätten
JP Infonets processrättsliga tjänster
JP Infonets processrättsliga tjänster
Arbetar du med processrätt? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom processrätt.