Lag (2024:79) om pla­ce­ring av barn i skyd­dat boende

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2024:79
Depar­te­ment: Soci­al­de­par­te­men­tet
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2024:79
Depar­te­ment/myn­dig­het: Soci­al­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2024-​02-22
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Lagens inne­håll

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om för­ut­sätt­ning­arna och för­fa­ran­det för att bevilja ett barn skyd­dat boende till­sam­mans med en vård­nads­ha­vare, när bar­net har två vård­nads­ha­vare och den andra vård­nads­ha­va­ren inte sam­tyc­ker till insat­sen.

I 6 kap. 6 d § soci­al­tjänst­la­gen (2001:453) finns bestäm­mel­ser om att ett barn får bevil­jas en sådan insats om vård­nads­ha­varna sam­tyc­ker till det.


2 kap. Bar­nets ställ­ning i ären­den och mål enligt denna lag

1 §   Vid beslut enligt denna lag ska det som är bäst för bar­net vara avgö­rande.

Med barn avses varje män­ni­ska under 18 år.

2 §   Soci­al­nämn­den ska se till att bar­net får infor­ma­tion i frå­gor som rör honom eller henne. Infor­ma­tio­nen ska ges med beak­tande av bar­nets indi­vi­du­ella behov och situ­a­tion i fråga om ålder, mog­nad och indi­vi­du­ella för­ut­sätt­ningar.

Bar­net ska även ges möj­lig­het att fram­föra sina åsik­ter i frå­gor som rör honom eller henne. Om bar­net inte fram­för sina åsik­ter, ska hans eller hen­nes inställ­ning så långt det är möj­ligt klar­läg­gas på annat sätt. Bar­nets åsik­ter och inställ­ning ska till­mä­tas bety­delse i för­hål­lande till hans eller hen­nes ålder och mog­nad.

3 §   Om bar­net fyllt 15 år, har han eller hon rätt att själv föra sin talan i ären­den och mål enligt denna lag. Ett barn som är yngre får höras i dom­stol, om han eller hon inte kan antas ta skada av det.

4 §   Den som är för­ord­nad som offent­ligt biträde enligt 8 kap. 4 § för ett barn som är under 15 år, utan att sam­ti­digt vara biträde för vård­nads­ha­va­ren, är utan sär­skilt för­ord­nande bar­nets ställ­fö­re­trä­dare i det ärende eller mål som för­ord­nan­det avser.


3 kap. Insats i form av skyd­dat boende

För­ut­sätt­ningar för insat­sen

1 §   Om en vård­nads­ha­vare bevil­jas skyd­dat boende enligt soci­al­tjänst­la­gen (2001:453) och det finns en direkt eller indi­rekt risk för att bar­nets säker­het även­ty­ras eller hälsa ska­das, får även bar­net bevil­jas en sådan insats för pla­ce­ring till­sam­mans med vård­nads­ha­va­ren, trots att det inte finns sam­tycke från den andra vård­nads­ha­va­ren.

2 §   Insat­sen får bevil­jas endast om den vård­nads­ha­vare som bar­net pla­ce­ras med är myn­dig och sam­tyc­ker till insat­sen.

Ansö­kan och beslut om insat­sen

3 §   Ett beslut om skyd­dat boende enligt 1 § med­de­las av för­valt­nings­rät­ten efter ansö­kan av soci­al­nämn­den.

Ansö­kan ska inne­hålla en redo­gö­relse för
   1. bar­nets för­hål­lan­den,
   2. de omstän­dig­he­ter som utgör grund för att bar­net behö­ver pla­ce­ras i skyd­dat boende enligt lagen,
   3. vil­ken infor­ma­tion som har läm­nats till bar­net och på vil­ket sätt den har läm­nats, och
   4. bar­nets inställ­ning.

4 §   Rät­tens beslut att bevilja bar­net skyd­dat boende upp­hör att gälla om pla­ce­ringen inte har påbör­jats inom fyra vec­kor från den dag beslu­tet fick laga kraft.


4 kap. Beslut om en ome­del­bar insats i form av skyd­dat boende

För­ut­sätt­ningar för ett beslut om en ome­del­bar insats

1 §   Soci­al­nämn­den får bevilja ett barn en ome­del­bar insats i form av skyd­dat boende, om
   1. det kan antas att för­ut­sätt­ning­arna för skyd­dat boende enligt 3 kap. 1 § är upp­fyllda, och
   2. rät­tens beslut om en sådan insats inte kan avvak­tas med hän­syn till ris­ken för att bar­nets säker­het även­ty­ras eller hälsa ska­das.

Om nämn­dens beslut inte kan avvak­tas, får ord­fö­ran­den eller någon annan leda­mot som nämn­den har utsett bevilja den ome­del­bara insat­sen. Beslu­tet ska anmä­las vid nämn­dens nästa sam­man­träde.

När nämn­den har ansökt hos för­valt­nings­rät­ten om att bar­net ska bevil­jas skyd­dat boende enligt 3 kap. får även rät­ten bevilja en ome­del­bar sådan insats.

2 §   Den ome­del­bara insat­sen i form av skyd­dat boende får bevil­jas endast om den vård­nads­ha­vare som bar­net pla­ce­ras med är myn­dig och sam­tyc­ker till insat­sen.

Beslut fast­ställs av dom­stol

3 §   Om soci­al­nämn­den har bevil­jat en ome­del­bar insats i form av skyd­dat boende, ska beslu­tet under­stäl­las för­valt­nings­rät­ten inom en vecka från den dag beslu­tet fat­ta­des. Beslu­tet och hand­ling­arna i ären­det ska läm­nas till dom­sto­len.

För­valt­nings­rät­ten ska pröva beslu­tet så snart som möj­ligt.

Om det inte finns syn­ner­liga hin­der, ska beslu­tet prö­vas inom en vecka från den dag beslu­tet och hand­ling­arna kom in till dom­sto­len.

4 §   Om beslu­tet inte har under­ställts för­valt­nings­rät­ten inom före­skri­ven tid, upp­hör det att gälla.

5 §   Om soci­al­nämn­den har bevil­jat en ome­del­bar insats i form av skyd­dat boende efter det att nämn­den har ansökt om skyd­dat boende för bar­net enligt 3 kap., ska beslu­tet under­stäl­las den dom­stol som prö­var frå­gan om skyd­dat boende. Bestäm­mel­serna i 3 och 4 §§ gäl­ler också vid ett sådant beslut.

Ansö­kan efter fast­ställt beslut

6 §   Om för­valt­nings­rät­ten fast­stäl­ler ett beslut om en ome­del­bar insats i form av skyd­dat boende, ska soci­al­nämn­den inom sex vec­kor från den dag pla­ce­ringen påbör­ja­des ansöka hos för­valt­nings­rät­ten om att bar­net ska bevil­jas skyd­dat boende enligt 3 kap.

För­valt­nings­rät­ten får medge för­läng­ning av denna tid, om ytter­li­gare utred­ning eller någon annan sär­skild omstän­dig­het gör det nöd­vän­digt.

Upp­hö­rande av en ome­del­bar insats

7 §   Ett beslut om en ome­del­bar insats i form av skyd­dat boende upp­hör att gälla
   1. om ansö­kan om att bevilja bar­net skyd­dat boende enligt 3 kap. inte har gjorts inom den tid som anges i 6 § och inte hel­ler för­läng­ning av tiden har begärts, eller
   2. när rät­ten avgör frå­gan om skyd­dat boende enligt 3 kap.

8 §   Om det inte längre finns skäl för en ome­del­bar insats i form av skyd­dat boende, ska soci­al­nämn­den besluta att insat­sen ska upp­höra. Ett sådant beslut får med­de­las också av den rätt som prö­var en fråga om en insats med stöd av lagen.


5 kap. Bestäm­mel­ser om genom­fö­ran­det av insat­sen

Pla­ce­ring­ens inne­håll och utform­ning

1 §   Soci­al­nämn­den beslu­tar om var bar­net ska pla­ce­ras och om hur insat­sen i övrigt ska genom­fö­ras.

Om nämn­dens beslut inte kan avvak­tas, får ord­fö­ran­den eller någon annan leda­mot som nämn­den har utsett besluta i frå­gan. Beslu­tet ska anmä­las vid nämn­dens nästa sam­man­träde.

2 §   Pla­ce­ringen ska anses påbör­jad när bar­net har kom­mit till ett skyd­dat boende efter ett beslut om insat­sen enligt 3 kap. eller ett beslut om en ome­del­bar sådan insats enligt 4 kap.

För pla­ce­ring­ens inne­håll och utform­ning gäl­ler bestäm­mel­serna i detta kapi­tel och i soci­al­tjänst­la­gen (2001:453).

Regel­bundna över­vä­gan­den om insat­sen

3 §   Om ett barn är pla­ce­rat i ett skyd­dat boende, ska soci­al­nämn­den minst en gång var sjätte månad över­väga om insat­sen ska fort­sätta.

Hem­lig­hål­lande av vis­tel­se­ort och begräns­ning av umgänge

4 §   Om det är nöd­vän­digt med hän­syn till ända­må­let med insat­sen, får soci­al­nämn­den besluta
   1. att bar­nets vis­tel­se­ort ska hål­las hem­lig för den vård­nads­ha­vare som bar­net inte är pla­ce­rat till­sam­mans med, och
   2. hur bar­nets umgänge med den vård­nads­ha­va­ren ska utövas.

Första styc­ket gäl­ler även vid en ome­del­bar insats.

5 §   Om soci­al­nämn­dens beslut enligt 4 § inte kan avvak­tas, får ord­fö­ran­den eller någon annan leda­mot som nämn­den har utsett besluta i frå­gan. Beslu­tet ska anmä­las vid nämn­dens nästa sam­man­träde.

6 §   Soci­al­nämn­den ska minst en gång var sjätte månad över­väga om ett beslut enligt 4 § fort­fa­rande behövs.

7 §   En fram­ställ­ning från den vård­nads­ha­vare som bar­net inte är pla­ce­rat till­sam­mans med om att inte hålla vis­tel­se­or­ten hem­lig eller om umgäng­ets utö­vande, får avvi­sas om fram­ställ­ningen kom­mer in till soci­al­nämn­den inom sex måna­der från det att ett beslut enligt 4 § har fått laga kraft.


6 kap. Vård­nads­ha­vares bestäm­man­de­rätt under insat­sen

1 §   När ett barn har bevil­jats skyd­dat boende enligt 3 kap. eller en ome­del­bar sådan insats enligt 4 kap. får den vård­nads­ha­vare som bar­net pla­ce­ras till­sam­mans med ensam bestämma om
   1. en häl­so­un­der­sök­ning enligt lagen (2017:209) om häl­so­un­der­sök­ning av barn och unga som vår­das utan­för det egna hem­met,
   2. insat­ser i öppna for­mer enligt 4 kap. 1 § soci­al­tjänst­la­gen (2001:453) med anled­ning av insat­sen skyd­dat boende, och
   3. val och byte av sko­len­het eller för­sko­le­en­het med anled­ning av pla­ce­ringen.


7 kap. Insat­sens upp­hö­rande

Beslut om upp­hö­rande

1 §   När det inte längre finns skäl för en insats enligt 3 kap., ska soci­al­nämn­den besluta att den ska upp­höra.

Insat­sen ska upp­höra senast när vård­nads­ha­va­rens insats i form av skyd­dat boende upp­hör eller när bar­net fyl­ler 18 år.

Fram­ställ­ning om upp­hö­rande

2 §   En fram­ställ­ning från den vård­nads­ha­vare som bar­net inte är pla­ce­rat till­sam­mans med om att insat­sen enligt 3 kap. ska upp­höra får avvi­sas, om fram­ställ­ningen kom­mer in till soci­al­nämn­den inom sex måna­der från det att nämn­dens eller rät­tens beslut i fråga om skyd­dat boende har fått laga kraft.

För­hål­lan­det till vissa avlägs­nan­de­be­slut

3 §   Beslut enligt denna lag hind­rar inte beslut om
   1. avvis­ning eller utvis­ning enligt utlän­nings­la­gen (2005:716),
   2. utvis­ning enligt lagen (2022:700) om sär­skild kon­troll av vissa utlän­ningar,
   3. utläm­ning enligt lagen (1957:668) om utläm­ning för brott,
   4. utläm­ning enligt lagen (1970:375) om utläm­ning till Dan­mark, Fin­land, Island eller Norge för verk­stäl­lig­het av beslut om vård eller behand­ling,
   5. utläm­ning enligt lagen (1994:569) om Sve­ri­ges sam­ar­bete med de inter­na­tio­nella tri­bu­na­lerna för brott mot inter­na­tio­nell huma­ni­tär rätt,
   6. över­läm­nande enligt lagen (2002:329) om sam­ar­bete med Inter­na­tio­nella brott­måls­dom­sto­len,
   7. över­läm­nande enligt lagen (2003:1156) om över­läm­nande från Sve­rige enligt en euro­pe­isk arre­ste­rings­or­der,
   8. utläm­ning enligt lagen (2006:615) om sam­ar­bete med Spe­ci­al­dom­sto­len för Sierra Leone, eller
   9. över­läm­nande enligt lagen (2011:1165) om över­läm­nande från Sve­rige enligt en nor­disk arre­ste­rings­or­der.

Ett beslut om en insats med stöd av denna lag upp­hör att gälla när ett beslut enligt första styc­ket 1-9 har verk­ställts.


8 kap. Bestäm­mel­ser om hand­lägg­ningen

Skynd­sam­hets­krav vid hand­lägg­ningen

1 §   Ären­den och mål enligt denna lag ska hand­läg­gas skynd­samt.

2 §   Om ett barn är bevil­jat en ome­del­bar insats i form av skyd­dat boende enligt 4 kap. och det hos för­valt­nings­rät­ten har gjorts en ansö­kan om skyd­dat boende enligt 3 kap., ska rät­ten ta upp målet till avgö­rande inom två vec­kor från den dag ansö­kan kom in.

För­valt­nings­rät­ten får för­länga tiden, om ytter­li­gare utred­ning eller någon annan sär­skild omstän­dig­het gör det nöd­vän­digt.

När ett beslut får genom­fö­ras genast

3 §   Ett beslut om en ome­del­bar insats i form av skyd­dat boende gäl­ler genast.

Andra beslut av soci­al­nämn­den enligt denna lag gäl­ler genast om nämn­den inte bestäm­mer något annat.

Rät­ten får bestämma att även andra beslut som rät­ten har med­de­lat ska gälla genast.

Offent­ligt biträde

4 §   I ären­den och mål om skyd­dat boende enligt 3 kap. eller om en ome­del­bar sådan insats enligt 4 kap. eller om upp­hö­rande av skyd­dat boende enligt 7 kap. 1 § ska offent­ligt biträde för­ord­nas för bar­net och för vård­nads­ha­varna, om det inte måste antas att behov av biträde sak­nas.

Till offent­ligt biträde för bar­net får endast den för­ord­nas som på grund av sina kun­ska­per och erfa­ren­he­ter och även i övrigt är sär­skilt lämp­lig för upp­dra­get.

Gemen­samt biträde får för­ord­nas endast om det inte finns mot­stri­diga intres­sen mel­lan dem som biträde ska för­ord­nas för.

5 §   Offent­ligt biträde för­ord­nas av den dom­stol som hand­läg­ger målet. I ären­den hos soci­al­nämn­den för­ord­nas offent­ligt biträde av för­valt­nings­rät­ten.

Nämn­de­män i kam­mar­rät­ten

6 §   Vid hand­lägg­ning i kam­mar­rät­ten av mål enligt denna lag ska nämn­de­män ingå i rät­ten. Det gäl­ler dock inte i mål om en ome­del­bar insats enligt 4 kap.

Handräck­ning av Polis­myn­dig­he­ten

7 §   Polis­myn­dig­he­ten ska lämna hjälp för att på begä­ran av soci­al­nämn­den eller någon leda­mot eller tjäns­te­man som nämn­den har utsett genom­föra beslut om skyd­dat boende enligt 3 kap. eller om en ome­del­bar sådan insats enligt 4 kap.

8 §   En begä­ran enligt 7 § får göras endast om
   1. det på grund av sär­skilda omstän­dig­he­ter kan befa­ras att åtgär­den inte kan utfö­ras utan att de sär­skilda befo­gen­he­ter som anges i 10 och 10 a §§ polisla­gen (1984:387) behö­ver till­gri­pas, eller
   2. det annars finns syn­ner­liga skäl.

9 §   Den som begär hjälp enligt 7 § ska utan hin­der av sek­re­tess lämna Polis­myn­dig­he­ten de upp­gif­ter om bar­net eller när­stå­ende till bar­net som behövs för pla­ne­ringen och genom­fö­ran­det av åtgär­den.

Undan­tag från vissa bestäm­mel­ser i del­giv­nings­la­gen

10 §   Vid del­giv­ning med en enskild i ett ärende eller mål enligt denna lag får 34-38 och 47-51 §§ del­giv­nings­la­gen (2010:1932) inte tilläm­pas.


9 kap. Bestäm­mel­ser om över­kla­gande

1 §   Soci­al­nämn­dens beslut får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol, när nämn­den
   1. har beslu­tat om att en insats enligt 3 kap. ska fort­sätta eller att en sådan insats ska upp­höra, eller
   2. har beslu­tat att bar­nets vis­tel­se­ort ska hål­las hem­lig för vård­nads­ha­va­ren som bar­net inte är pla­ce­rat till­sam­mans med eller beslu­tat i fråga om umgänge.

Andra beslut av nämn­den enligt denna lag får inte över­kla­gas.

2 §   För­valt­nings­rät­tens beslut enligt 4 kap. 6 § andra styc­ket får inte över­kla­gas.
JP Info­nets soci­al­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets soci­al­rätts­liga tjäns­ter

Job­bar du med soci­al­rätt? JP Info­net för­ser dag­li­gen ett stort antal kun­der med det juri­diska under­lag de behö­ver för att kunna fatta rätts­säkra beslut. Vi kan till­go­dose hela ditt behov av infor­ma­tion och stöd oav­sett om du arbe­tar inom kom­mu­nal soci­al­tjänst, annan myn­dig­het, dom­stol, advo­kat­byrå eller i pri­vat verk­sam­het. Se allt inom soci­al­rätt.