Lag (2007:346) om skat­te­re­duk­tion för hus­hålls­ar­bete. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2009:197

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2007:346
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2009:538
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2007:346
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2007-​05-31
Änd­rad: t.o.m. SFS

2009:538
Upp­hävd: 2009-​07-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2009:197
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Tillämp­nings­om­råde

1 §   Skat­te­re­duk­tion enligt denna lag till­go­do­räk­nas fysiska per­so­ner som
   - varit obe­grän­sat skatt­skyl­diga under beskatt­nings­å­ret,
   - vid beskatt­nings­å­rets utgång är minst 18 år, och
   - har haft utgif­ter för hus­hålls­ar­bete eller fått skat­te­plik­tig för­mån av hus­hålls­ar­bete som ska hän­fö­ras till inkomst­sla­get tjänst.

Sådan skat­te­re­duk­tion till­go­do­räk­nas också begrän­sat skatt­skyl­diga enligt 3 kap. 18 § första styc­ket 1 eller 2 inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229), om deras över­skott av för­värv­sin­koms­ter i Sve­rige och i andra län­der, ute­slu­tande eller så gott som ute­slu­tande, utgörs av över­skott av för­värv­sin­koms­ter i Sve­rige.

Skat­te­re­duk­tion till­go­do­räk­nas även dödsbo för hus­hålls­ar­bete som har utförts före döds­fal­let. Lag (2007:1123).

Defi­ni­tio­ner, m.m.

2 §   Ter­mer och uttryck som används i denna lag har samma bety­delse och tillämp­nings­om­råde som i inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229), om inte annat anges.

3 §   Med bostad avses i denna lag utrymme som med nytt­jan­de­rätt eller ägan­de­rätt helt eller till väsent­lig del används för boende inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det. Till bostad räk­nas även biut­rym­men som garage, för­råd och tvätt­stuga.

Med bostad avses dock inte hotell, pen­sio­nat eller vand­rar­hem.

4 §   Med hus­hålls­ar­bete avses i denna lag
   - städ­ar­bete eller annat ren­gö­rings­ar­bete som utförs i bosta­den,
   - vård av klä­der och hem­tex­tilier som utförs i bosta­den,
   - mat­lag­ning som utförs i eller i nära anslut­ning till bosta­den,
   - snö­skott­ning som utförs i nära anslut­ning till bosta­den,
   - häck- och gräs­klipp­ning samt kratt­ning och ogräs­rens­ning som utförs på tomt eller i träd­gård i nära anslut­ning till bosta­den,
   - barn­pass­ning som utförs i eller i nära anslut­ning till bosta­den samt läm­ning och hämt­ning till och från för­skola, skola, fri­tids­ak­ti­vi­te­ter eller lik­nande,
   - annan omsorg och till­syn än barn­pass­ning som en fysisk per­son behö­ver och som utförs i eller i nära anslut­ning till bosta­den eller i sam­band med pro­me­na­der, bank­be­sök, besök vid vård­cen­tral eller andra lik­nande enklare ären­den.
Lag (2009:538).

4 a §   Som hus­hålls­ar­bete räk­nas i denna lag även repa­ra­tion, under­håll samt om- och till­bygg­nad av ett små­hus eller en ägar­lä­gen­het som ägs av den som ansö­ker om eller begär skat­te­re­duk­tion. Med ägare avses även den som enligt 1 kap. 5 § fas­tig­hets­tax­e­rings­la­gen (1979:1152) ska lik­stäl­las med ägare. Lag (2009:538).

4 b §   Som hus­hålls­ar­bete räk­nas i denna lag även repa­ra­tion, under­håll samt om- och till­bygg­nad av en lägen­het som upp­lå­tits med bostads­rätt om föl­jande för­ut­sätt­ningar är upp­fyllda:
   1. Lägen­he­ten inne­has av den som ansö­ker om eller begär skat­te­re­duk­tion.
   2. Arbe­tet utförs i lägen­he­ten och det avser sådana åtgär­der som bostads­rätts­ha­va­ren sva­rar för.

Även arbete som utförs i en lägen­het som upp­lå­tits till en med­lem eller delä­gare i en bostads­för­e­ning eller ett bostads­ak­tie­bo­lag omfat­tas av första styc­ket. Lag (2009:538).

4 c §   Som hus­hålls­ar­bete räk­nas inte
   1. arbete som enbart avser instal­la­tio­ner eller ser­vice på maski­ner och andra inven­ta­rier vid tillämp­ningen av 4 a eller 4 b §,
   2. arbete för vil­ket för­säk­rings­er­sätt­ning läm­nats, eller
   3. arbete för vil­ket bidrag eller annat eko­no­miskt stöd läm­nats från sta­ten, en kom­mun eller ett lands­ting.
Lag (2009:538).

Vill­kor för skat­te­re­duk­tion

5 §   Skat­te­re­duk­tion till­go­do­räk­nas bara om föl­jande för­ut­sätt­ningar är upp­fyllda.
   1. Det utförda hus­hålls­ar­be­tet ska vara hän­för­ligt till den som ansö­ker om eller begär skat­te­re­duk­tion eller den­nes för­äl­ders hus­håll. För­äl­dern ska dock vara bosatt i Sve­rige.
   2. Den som utför hus­hålls­ar­be­tet ska, när avta­let om arbe­tet träf­fas eller när ersätt­ningen beta­las ut, inneha F-​skattsedel eller, beträf­fande ett utländskt före­tag, intyg eller annan hand­ling som visar att före­ta­get i fråga om skat­ter och avgif­ter i sitt hem­land genom­går mot­sva­rande kon­troll som inne­ha­vare av F-​skattsedel.
   3. Arbe­tet får inte utfö­ras av
      a) den som ansö­ker om eller begär skat­te­re­duk­tion eller en till denne när­stå­ende per­son,
      b) ett före­tag i vil­ket den som ansö­ker om eller begär skat­te­re­duk­tion eller en till denne när­stå­ende per­son, direkt eller indi­rekt, genom en äga­ran­del eller på annat sätt har ett väsent­ligt infly­tande. Lag (2007:1123).

Under­lag för skat­te­re­duk­tion

6 §   Under­lag för skat­te­re­duk­tio­nen är utgif­ter för hus­hålls­ar­bete som har beta­lats under beskatt­nings­å­ret eller vär­det av sådan för­mån som till­han­da­hål­lits den som begär skat­te­re­duk­tion under beskatt­nings­å­ret, för­ut­satt att vill­ko­ren i 5 § är upp­fyllda. I under­la­get räk­nas inte utgif­ter för mate­rial, utrust­ning och resor in. Utgif­terna för hus­hålls­ar­be­tet utgörs av det fak­tu­re­rade belop­pet inklu­sive mer­vär­desskatt. Lag (2007:1123).

Skat­te­re­duk­tio­nens stor­lek

7 §   Skat­te­re­duk­tio­nen skall till­go­do­räk­nas med 50 pro­cent av under­la­get. Skat­te­re­duk­tio­nen får dock uppgå till högst 50 000 kro­nor för ett beskatt­ningsår. Om det sam­man­lagda under­la­get för skat­te­re­duk­tio­nen under beskatt­nings­å­ret under­sti­ger 1 000 kro­nor, skall skat­te­re­duk­tion inte till­go­do­räk­nas.

Ansö­kan

8 §   En ansö­kan om skat­te­re­duk­tion för utgif­ter för hus­hålls­ar­bete ska göras skrift­li­gen hos Skat­te­ver­ket.
Lag (2007:1123).

9 §   Ansö­kan skall inne­hålla upp­gif­ter om
   1. sökan­dens namn, adress och, om sådant num­mer finns, per­son­num­mer eller sam­ord­nings­num­mer,
   2. namn, adress och, om sådant num­mer finns, per­son­num­mer eller sam­ord­nings­num­mer för den per­son som arbe­tet utförts hos om denne är någon annan än sökan­den samt sökan­dens rela­tion till denne,
   3. namn och, om sådant num­mer finns, orga­ni­sa­tions­num­mer, per­son­num­mer, sam­ord­nings­num­mer eller mot­sva­rande regi­stre­rings­num­mer för den som utfört arbe­tet,
   4. det hus­hålls­ar­bete som utförts samt var arbe­tet utförts,
   5. när betal­ning för hus­hålls­ar­be­tet skett,
   6. under­la­get för den skat­te­re­duk­tion som begärs, samt
   7. huruvida någon form av ersätt­ning, stöd eller bidrag har erhål­lits för arbe­tet.

9 a §   Ansö­kan om skat­te­re­duk­tion i fråga om sådant arbete som avses i 4 a § ska även inne­hålla upp­gif­ter om små­hu­sets eller ägar­lä­gen­he­tens beteck­ning.

Ansö­kan om skat­te­re­duk­tion i fråga om sådant arbete som avses i 4 b § ska även inne­hålla upp­gif­ter om lägen­he­tens beteck­ning samt för­e­ning­ens eller bola­gets orga­ni­sa­tions­num­mer eller mot­sva­rande. Lag (2009:538).

10 §   Till ansö­kan skall det fogas en kopia av fak­tura eller mot­sva­rande hand­ling som anger vil­ket hus­hålls­ar­bete som har utförts och hur stor del av utgif­ten som avser arbete.

11 §   En upp­gift om inne­hav av F-​skattsedel får god­tas om den läm­nas i en anbuds­hand­ling, en fak­tura eller någon jäm­för­lig hand­ling som även inne­hål­ler utbe­ta­la­rens respek­tive betal­nings­mot­ta­ga­rens namn och adress samt betal­nings­mot­ta­ga­rens orga­ni­sa­tions­num­mer, per­son­num­mer eller sam­ord­nings­num­mer. Upp­gift om inne­hav av F-​skattsedel får dock inte god­tas, om den som beta­lar ut ersätt­ningen kän­ner till att upp­gif­ten är orik­tig.

12 §   En ansö­kan ska ha kom­mit in till Skat­te­ver­ket senast den 2 maj året efter det beskatt­ningsår då arbe­tet har beta­lats.
Skat­te­re­duk­tio­nen till­go­do­räk­nas vid debi­te­ring av slut­lig skatt på grund av tax­e­ringen för det beskatt­ningsår då arbe­tet har beta­lats. Lag (2008:140).

13 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om eller i enskilda fall medge att ansö­kan om skat­te­re­duk­tion enligt 8 § samt kopia av fak­tura eller mot­sva­rande hand­ling enligt 10 § får läm­nas i form av ett elektro­niskt doku­ment.

Med elektro­niskt doku­ment avses en upp­tag­ning som har gjorts med hjälp av auto­ma­ti­se­rad data­be­hand­ling och vars inne­håll och utstäl­lare kan veri­fie­ras genom ett visst tek­niskt för­fa­rande.

Begä­ran i själv­de­kla­ra­tion

13 a §   En begä­ran om skat­te­re­duk­tion för för­mån av hus­hålls­ar­bete ska göras i själv­de­kla­ra­tio­nen vid tax­e­ringen för det beskatt­ningsår då för­må­nen har till­han­da­hål­lits.
Skat­te­re­duk­tio­nen till­go­do­räk­nas vid debi­te­ring av slut­lig skatt enligt tax­e­ringen för detta år. Lag (2007:1123).

För­fa­ran­det

14 §   Skat­te­ver­ket skall besluta i ären­den enligt denna lag.

15 §   Bestäm­mel­serna om skat­te­tillägg i 15 kap.
skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483) gäl­ler också i fråga om upp­gif­ter som avses i denna lag. Vid bedöm­ningen av om en fel­ak­tig­het eller under­lå­ten­het fram­står som ursäkt­lig ska det, utö­ver vad som sägs i 15 kap. 10 § andra styc­ket skat­te­be­tal­nings­la­gen, sär­skilt beak­tas om fel­ak­tig­he­ten eller under­lå­ten­he­ten kan antas ha för­an­letts av vil­se­le­dande eller miss­vi­sande kon­troll­upp­gif­ter.

Skat­te­ver­kets beslut enligt denna lag omprö­vas och över­kla­gas enligt bestäm­mel­serna i 21 och 22 kap. skat­te­be­tal­nings­la­gen.
Lag (2007:1123).

Övriga bestäm­mel­ser

16 §   I fråga om skat­te­re­duk­tion enligt denna lag tilläm­pas det som gäl­ler om bestäm­mande och debi­te­ring av slut­lig skatt enligt skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483).

Skat­te­re­duk­tio­nen ska räk­nas av mot kom­mu­nal och stat­lig inkomst­skatt, kom­mu­nal fas­tig­hets­av­gift och stat­lig fas­tig­hets­skatt.

Bestäm­mel­ser om att hän­syn ska tas till skat­te­re­duk­tion vid beslut om slut­lig skatt finns i 11 kap. 9 § skat­te­be­tal­nings­la­gen. Lag (2007:1411).

17 §   Belopp som till­go­do­räk­nas enligt 7 § ska anges i hela kron­tal. Lag (2007:1123).

18 §   Skat­te­re­duk­tio­nen ska beak­tas vid änd­rad beräk­ning av pre­li­mi­när skatt enligt skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483).
Lag (2007:1411).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2007:346

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2007 och tilläm­pas på sådana hus­hålls­ar­be­ten som utförts och beta­lats efter den 30 juni 2007. Vid beräk­ningen av den slut­liga skat­ten enligt 2008 års tax­e­ring får, i stäl­let för vad som anges i 7 §, skat­te­re­duk­tio­nen uppgå till högst 25 000 kro­nor.

2007:1123

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2008. De nya bestäm­mel­serna till­läm­pas på skat­te­plik­tig för­mån av hus­hålls­ar­bete som till­han­da­hål­lits den skatt­skyl­dige efter den 31 decem­ber 2007.

2007:1411

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2008 och tilläm­pas första gången vid 2008 års tax­e­ring. Den nya bestäm­mel­sen om avräk­ning mot kom­mu­nal fas­tig­hets­av­gift tilläm­pas dock första gången vid 2009 års tax­e­ring.

2009:538
   1. Denna lag trä­der i kraft den 30 juni 2009 och tilläm­pas på hus­hålls­ar­bete som har utförts och beta­lats efter den 7 decem­ber 2008 och på för­mån av sådant arbete som har till­han­da­hål­lits den skatt­skyl­dige efter den 7 decem­ber 2008.
   2. Utgif­ter för hus­hålls­ar­bete som har beta­lats under tids­pe­ri­o­den 8-31 decem­ber 2008 ingår i under­la­get för skat­te­re­duk­tion vid 2010 års tax­e­ring.
   3. För­mån av hus­hålls­ar­bete som har till­han­da­hål­lits under tids­pe­ri­o­den 8-31 decem­ber 2008 räk­nas som för­mån som har till­han­da­hål­lits under 2009.