Post­lag (2010:1045)

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2010:1045
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet DIS
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:746
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2010:1045
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet DIS
Utfär­dad: 2010-​07-01
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:746
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

Lagens inne­håll

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om post­verk­sam­het och sam­hälls­om­fat­tande post­tjänst samt om tyst­nads­plikt i post­verk­sam­het och i annan beford­rings­verk­sam­het.
Lag (2022:1493).

Defi­ni­tio­ner

2 §   I denna lag bety­der

använ­dare: varje fysisk eller juri­disk per­son som i egen­skap av avsän­dare eller mot­ta­gare har nytta av att en post­tjänst till­han­da­hålls,
brev: en adres­se­rad för­sän­delse som är inne­slu­ten i kuvert eller annat omslag och som väger högst 2 kg samt vykort, brev­kort och lik­nande för­sän­del­ser,
obe­ställ­bart brev: ett brev som
   1. inte kan delas ut till mot­ta­ga­ren,
   2. är ofran­ke­rat eller otill­räck­ligt fran­ke­rat, eller
   3. har åter­sänts från en post­för­valt­ning eller ett beford­rings­fö­re­tag i utlan­det till det post­be­ford­rings­fö­re­tag som beford­rade bre­vet från Sve­rige,
post­för­sän­delse: en adres­se­rad för­sän­delse som väger högst 20 kg och som över­läm­nas i den slut­liga form i vil­ken den ska trans­por­te­ras av en till­han­da­hål­lare av post­tjäns­ter,
post­num­mer­sy­ste­met: ett system av sif­fer­se­rier som för post­be­ford­rings­än­da­mål används för att dela in lan­det i post­num­mer­om­rå­den,
post­verk­sam­het: regel­bun­den insam­ling, sor­te­ring, trans­port och utdel­ning av brev mot betal­ning,
post­tjänst: insam­ling, sor­te­ring, trans­port och utdel­ning av post­för­sän­del­ser mot betal­ning.

sam­hälls­om­fat­tande post­tjänst: en post­tjänst som ska fin­nas i hela lan­det, som är av god kva­li­tet och som inne­bär att alla använ­dare kan ta emot post­för­sän­del­ser och till rim­liga pri­ser för beford­ran kan avlämna sådana för­sän­del­ser.


2 kap. Post­verk­sam­het

Till­stånd att bedriva post­verk­sam­het

1 §   Till­stånd enligt denna lag krävs för att bedriva post­verk­sam­het. Till­stånd ska bevil­jas endast om sökan­den kan antas komma att bedriva post­verk­sam­het på det sätt som anges i 6 §.

2 §   Frå­gor om till­stånd prö­vas av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer (till­stånds­myn­dig­he­ten).

3 §   Till­stånds­myn­dig­he­ten ska efter ansö­kan med­dela för­hands­be­sked om huruvida det behövs till­stånd enligt 1 § för en viss verk­sam­het. Ett för­hands­be­sked gäl­ler under den tid och under de för­ut­sätt­ningar i övrigt som anges i beske­det.

Till­stånds­vill­kor

4 §   Till­stånd enligt 1 § att bedriva post­verk­sam­het får för­e­nas med vill­kor om skyl­dig­het för till­stånds­ha­vare att
   1. på ett visst sätt full­göra vad som före­skrivs i 6 §,
   2. till­han­da­hålla hela eller delar av den sam­hälls­om­fat­tande post­tjäns­ten enligt 3 kap. 1 § och på ett visst sätt full­göra vad som före­skrivs där och i 3 kap. 2 §,
   3. årli­gen offent­lig­göra upp­gif­ter om anta­let kla­go­mål och hur kla­gomå­len har behand­lats,
   4. i verk­sam­he­ten ta hän­syn till de behov per­so­ner med funk­tions­ned­sätt­ning kan ha av sär­skilda post­tjäns­ter, och
   5. beakta total­för­sva­rets behov av post­tjäns­ter under höjd bered­skap.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om till­stånds­vill­ko­ren.

5 §   Till­stånds­vill­kor ska gälla för en bestämd tid och får med­de­las i sam­band med att till­stånd bevil­jas, i sam­band med att gil­tig­hets­ti­den för ett tidi­gare med­de­lat vill­kor löper ut eller när det annars finns sär­skilda skäl.

Till­stånds­vill­kor får änd­ras under löpande vill­kors­pe­riod endast enligt för­be­håll i ett med­de­lat vill­kor eller sedan till­stånds­ha­va­ren har med­gi­vit detta och sedan andra till­stånds­ha­vare vars verk­sam­het direkt påver­kas av änd­ringen har fått möj­lig­het att yttra sig.

All­männa krav på post­verk­sam­het m.m.

6 §   Post­verk­sam­het ska bedri­vas så att den till­go­do­ser rim­liga krav på till­för­lit­lig­het och så att skyd­det för avsän­dar­nas och mot­ta­gar­nas per­son­liga integri­tet upp­rätt­hålls.

7 §   För­lust av brev, skada på brev eller för­se­ning av brev ger avsän­da­ren rätt till ersätt­ning från post­be­ford­rings­fö­re­ta­get endast om det har avta­lats mel­lan före­ta­get och avsän­da­ren.

8 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om och i vil­ken utsträck­ning det ska framgå av ett brev vem som har beford­rat det.

Obe­ställ­bara brev

9 §   Ett obe­ställ­bart brev ska om möj­ligt skic­kas till­baka till avsän­da­ren. Om avsän­da­rens adress inte är känd ska bre­vet sän­das till till­stånds­myn­dig­he­ten. Detta gäl­ler dock inte vykort, brev­kort och lik­nande för­sän­del­ser som inte är inne­slutna i kuvert eller annat omslag.

10 §   Ett obe­ställ­bart brev som är inne­slu­tet i kuvert eller annat omslag får öpp­nas endast av till­stånds­myn­dig­he­ten och endast om omsla­get sak­nar sådana upp­gif­ter om avsän­da­ren som möj­lig­gör att bre­vet kan skic­kas till­baka till denne.

11 §   Ett obe­ställ­bart brev som öpp­nats får inte under­sö­kas när­mare än som behövs för att det ska kunna skic­kas till­baka till avsän­da­ren. Om mot­ta­ga­ren, men inte avsän­da­ren, fram­går av bre­vets inne­håll, får bre­vet sän­das till mot­ta­ga­ren.

12 §   Öpp­nade brev som fort­fa­rande är obe­ställ­bara ska för­va­ras hos till­stånds­myn­dig­he­ten.

För­va­rings­ti­dens längd bestäms av myn­dig­he­ten. Inne­håll som inte tål lag­ring eller som består av tryck­sa­ker, reklam­blad eller lik­nande som kan antas sakna värde får ome­del­bart för­stö­ras.

13 §   Ett öpp­nat brev som inte har kun­nat läm­nas ut till­fal­ler sta­ten vid för­va­rings­ti­dens utgång. Skrift­liga med­de­lan­den ska då ome­del­bart för­stö­ras.

Annat inne­håll än gil­tigt svenskt betal­nings­me­del ska säl­jas om det är lämp­ligt och en för­sälj­ning inte kan antas kränka någons per­son­liga integri­tet. I annat fall ska inne­hål­let för­stö­ras.

Inne­håll som inte kan säl­jas och där­med ska för­stö­ras får i stäl­let skän­kas till väl­gö­rande ända­mål, om det inte kan antas kränka någons per­son­liga integri­tet.

14 §   Har upp­hävts genom lag (2022:1493).

15 §   Har upp­hävts genom lag (2022:1493).

16 §   Har upp­hävts genom lag (2022:1493).

17 §   Har upp­hävts genom lag (2022:1493).

18 §   Har upp­hävts genom lag (2022:1493).


3 kap. Sam­hälls­om­fat­tande post­tjänst och andra post­tjäns­ter

Den sam­hälls­om­fat­tande post­tjäns­tens omfatt­ning

1 §   Den sam­hälls­om­fat­tande post­tjäns­ten ska upp­fylla kra­ven att
   1. det varje arbets­dag och minst fem dagar i vec­kan, utom under omstän­dig­he­ter eller geo­gra­fiska för­hål­lan­den som till­stånds­myn­dig­he­ten bedö­mer utgör skäl för undan­tag, ska göras minst en insam­ling och minst en utdel­ning av post­för­sän­del­ser,
   2. expeditions-​ och inläm­nings­stäl­lena ska ligga så tätt att använ­dar­nas behov beak­tas,
   3. de bestäm­mel­ser om beford­rings­ti­der efter­levs, som med­de­lats av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer,
   4. det ska vara möj­ligt att för­säkra post­för­sän­del­ser och att få kvitto från mot­ta­ga­ren på att en post­för­sän­delse har tagits emot,
   5. enstaka post­för­sän­del­ser ska befordras till enhet­liga pri­ser, och
   6. vill­ko­ren för tjäns­ten ska vara all­mänt till­gäng­liga.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om
   1. vilka tjäns­ter som ska ingå i den sam­hälls­om­fat­tande post­tjäns­ten,
   2. på vil­ket sätt kra­vet enligt första styc­ket 1 på utdel­ning av post­för­sän­del­ser ska full­gö­ras, och
   3. krav på beford­rings­ti­der.
Lag (2018:60).

Pris­sätt­ning och redo­vis­ning

2 §   Pris­sätt­ningen av den sam­hälls­om­fat­tande post­tjäns­ten ska vara öppen för insyn, icke-​diskriminerande och kost­nads­o­ri­en­te­rad, samt främja ett effek­tivt till­han­da­hål­lande av tjäns­ten.

För den som utsetts att till­han­da­hålla hela eller delar av den sam­hälls­om­fat­tande post­tjäns­ten gäl­ler utö­ver vad som anges i första styc­ket att
   1. den interna redo­vis­ningen ska ha olika kon­ton för att tyd­ligt skilja mel­lan tjäns­ter och pro­duk­ter som ingår i den sam­hälls­om­fat­tande post­tjäns­ten och de som inte gör det,
   2. den interna redo­vis­ningen, för­u­tom vad som anges i 1, ska stäl­las upp i över­ens­stäm­melse med Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 97/67/EG av den 15 decem­ber 1997 om gemen­samma reg­ler för utveck­lingen av gemen­ska­pens inre mark­nad för post­tjäns­ter och för för­bätt­ring av kva­li­te­ten på tjäns­terna, senast änd­rat genom Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2008/6/EG, och
   3. verk­sam­he­ten årli­gen ska redo­vi­sas för till­stånds­myn­dig­he­ten i enlig­het med direk­tiv 97/67/EG.

Om den som utsetts att till­han­da­hålla hela eller delar av den sam­hälls­om­fat­tande post­tjäns­ten tilläm­par sär­skilda pri­ser och andra sär­skilda vill­kor gäl­ler, utö­ver vad som anges i första styc­ket, att pris­sätt­ningen och till­hö­rande vill­kor ska vara öppna för insyn och icke-​diskriminerande.

Till­stånds­myn­dig­he­ten får i enlig­het med arti­kel 14.8 i direk­tiv 97/67/EG besluta om undan­tag från kra­ven i andra styc­ket.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om kra­ven enligt första-​tredje styc­kena.

3 §   Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om att pri­ser för tjäns­ter som ingår i post­verk­sam­het och som omfat­tas av den sam­hälls­om­fat­tande post­tjäns­ten inte får över­stiga vissa nivåer.

Till­gång till sam­hälls­om­fat­tande post­tjänst och andra post­tjäns­ter

4 §   Till­gången till den sam­hälls­om­fat­tande post­tjäns­ten ska till­för­säk­ras genom upp­hand­ling om det är nöd­vän­digt med hän­syn till kost­na­derna för att till­han­da­hålla tjäns­ten.

5 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer ska fort­lö­pande följa utveck­lingen på post­om­rå­det, samt bevaka att post­tjäns­terna sva­rar mot sam­häl­lets behov och att en väl fun­ge­rande sam­hälls­om­fat­tande post­tjänst av god kva­li­tet finns till­gäng­lig för alla använ­dare.

Den som till­han­da­hål­ler post­tjäns­ter ska på begä­ran lämna sådana upp­gif­ter om sin eko­nomi och verk­sam­het som är nöd­vän­diga för upp­följ­ningen och bevak­ningen enligt första styc­ket. Lag (2018:60).


4 kap. Gemen­samma bestäm­mel­ser om post­verk­sam­het och sam­hälls­om­fat­tande post­tjänst m.m.

Post­num­mer­sy­stem

1 §   Det ska fin­nas ett post­num­mer­sy­stem i lan­det. Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer ska utse en till­stånds­ha­vare som till­han­da­hål­ler post­tjäns­ter att också till­han­da­hålla och för­valta post­num­mer­sy­ste­met.

2 §   Den som till­han­da­hål­ler och för­val­tar post­num­mer­sy­ste­met är skyl­dig att på begä­ran från andra till­stånds­ha­vare till­dela dem post­num­mer för post­box­an­lägg­ningar inom de post­num­mer­om­rå­den som de begär.

Till­stånds­myn­dig­he­ten får i enskilda fall besluta om undan­tag från första styc­ket, om en till­del­ning av ett begärt post­num­mer i avse­värd utsträck­ning skulle för­svåra att post­num­mer­sy­ste­met utnytt­jas på ett ända­måls­en­ligt sätt.

3 §   Den som till­han­da­hål­ler och för­val­tar post­num­mer­sy­ste­met får inte utan till­stånds­myn­dig­he­tens god­kän­nande ändra i syste­met om inte änd­ringen endast berör enstaka mot­ta­gare.
Till­stånds­myn­dig­he­ten ska i sådana ären­den höra andra till­stånds­ha­vare, myn­dig­he­ter med ansvar för folk­bok­fö­ringen och fas­tig­hets­re­gist­ret samt berörda kom­mu­ner.

En änd­ring i post­num­mer­sy­ste­met får genom­fö­ras tidi­gast sex måna­der efter det att till­stånds­myn­dig­he­ten god­känt den. Om det finns sär­skilda skäl får myn­dig­he­ten besluta att änd­ringen får genom­fö­ras tidi­gare.

4 §   Andra till­stånds­ha­vare än den som till­han­da­hål­ler och för­val­tar post­num­mer­sy­ste­met får hos till­stånds­myn­dig­he­ten begära en änd­ring i syste­met.

Om det finns sär­skilda skäl får till­stånds­myn­dig­he­ten besluta att den begärda änd­ringen ska ske. Till­stånds­myn­dig­he­ten ska innan den beslu­tar om änd­ringen höra den som till­han­da­hål­ler och för­val­tar post­num­mer­sy­ste­met, andra till­stånds­ha­vare, myn­dig­he­ter med ansvar för folk­bok­fö­ringen och fas­tig­hets­re­gist­ret samt berörda kom­mu­ner.

Anlägg­ningar för postö­ver­läm­ning

5 §   En till­stånds­ha­vare ska se till att det är möj­ligt att post­för­sän­del­ser som väger högst 2 kg och som beford­rats av andra till­stånds­ha­vare kan nå de anlägg­ningar för postö­ver­läm­ning till mot­ta­gare som den först­nämnde till­stånds­ha­va­ren inne­har. Vill­ko­ren för detta ska vara skä­liga och kon­kur­rensne­utrala, samt icke-​diskriminerande i för­hål­lande till vad till­stånds­ha­va­ren tilläm­par för sin egen verk­sam­het.

Efter­sänd­ning

6 §   En till­stånds­ha­vare ska på begä­ran av en annan till­stånds­ha­vare se till att post­för­sän­del­ser som väger högst 2 kg kan efter­sän­das till adres­ser belägna utan­för den andre till­stånds­ha­va­rens utdel­nings­om­råde. Vill­ko­ren för detta ska vara skä­liga och kon­kur­rensne­utrala, samt icke- dis­kri­mi­ne­rande i för­hål­lande till vad till­stånds­ha­va­ren tilläm­par för sin egen verk­sam­het.

Inter­na­tio­nell post­be­ford­ran

7 §   Ett post­be­ford­rings­fö­re­tag får delta i det inter­na­tio­nella post­sam­ar­be­tet inom ramen för världs­post­för­dra­gen, om
   1. före­ta­get har en verk­sam­het och orga­ni­sa­tion som garan­te­rar att det på ett god­tag­bart sätt kan utföra inter­na­tio­nell post­be­ford­ran,
   2. före­ta­get tilläm­par för­dra­gens bestäm­mel­ser, och
   3. rege­ringen god­känt att före­ta­get får delta i ett sådant sam­ar­bete.

8 §   I grän­sö­ver­skri­dande post­be­ford­ran som sker inom ramen för världs­post­för­dra­gen får endast fri­mär­ken som har por­to­vär­det angi­vet i ara­biska siff­ror och beteck­ningen Sve­rige använ­das. Sådana fri­mär­ken får ges ut endast av ett post­be­ford­rings­fö­re­tag som avses i 7 §.

Andra por­to­be­teck­ningar än sådana fri­mär­ken som anges i första styc­ket, och som används i grän­sö­ver­skri­dande post­be­ford­ran inom ramen för världs­post­för­dra­gen, ska vara stämp­lade av, eller med till­stånd av, ett post­be­ford­rings­fö­re­tag som avses i 7 §.

Post­verk­sam­het i krig m.m.

9 §   Är Sve­rige i krig eller krigs­fara eller råder det sådana utomor­dent­liga för­hål­lan­den som beror på att det är krig utan­för Sve­ri­ges grän­ser eller på att Sve­rige har varit i krig eller krigs­fara, får rege­ringen med­dela de före­skrif­ter om post­verk­sam­het som behövs med hän­syn till lan­dets för­svar eller säker­het i övrigt.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om pla­ne­ring och andra åtgär­der som behövs i freds­tid för att till­go­dose total­för­sva­rets behov av post­kom­mu­ni­ka­tio­ner under sådana för­hål­lan­den som anges i första styc­ket.

Kla­gomåls­han­te­ring

10 §   Till­stånds­ha­vare ska fast­ställa för­fa­ran­den för hand­lägg­ningen av använ­dar­nas kla­go­mål. Dessa för­fa­ran­den ska vara öppna för insyn och ägnade att skapa rätt­visa samt vara snabba och med­föra rim­liga hand­lägg­nings­kost­na­der.

11 §   Den som utsetts att till­han­da­hålla hela eller delar av den sam­hälls­om­fat­tande post­tjäns­ten ska årli­gen offent­lig­göra upp­gif­ter om anta­let kla­go­mål och hur kla­gomå­len har behand­lats.

12 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om kla­gomåls­han­te­ringen och offent­lig­gö­ran­det av upp­gif­ter om kla­go­mål enligt 10 och 11 §§.

Till­syn

13 §   Till­stånds­myn­dig­he­ten ska ha till­syn över efter­lev­na­den av denna lag och av de före­skrif­ter och till­stånds­vill­kor som har med­de­lats med stöd av lagen.

14 §   Till­stånds­myn­dig­he­ten har rätt att på begä­ran få de upp­lys­ningar och hand­lingar som behövs för till­sy­nen.

Till­stånds­myn­dig­he­ten har också rätt att få till­träde till områ­den, loka­ler och andra utrym­men där verk­sam­het som står under till­syn bedrivs. Denna till­trä­des­rätt omfat­tar inte bostä­der.

Till­stånds­myn­dig­he­ten har rätt att få verk­stäl­lig­het hos Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten av beslut som avser åtgär­der för till­sy­nen enligt första och andra styc­kena. Då gäl­ler bestäm­mel­serna i utsök­nings­bal­ken om verk­stäl­lig­het av för­plik­tel­ser som inte avser betal­nings­skyl­dig­het eller avhys­ning.

15 §   Till­stånds­myn­dig­he­ten ska vid till­sy­nen ägna sär­skild upp­märk­sam­het åt att det träf­fas avtal mel­lan till­stånds­ha­vare som säker­stäl­ler att
   1. de post­för­sän­del­ser som väger högst 2 kg som till­stånds­ha­varna beford­rar når andra till­stånds­ha­vares anlägg­ningar för postö­ver­läm­ning till mot­ta­garna,
   2. efter­sänd­ning av post­för­sän­del­ser som väger högst 2 kg och som beford­rats av en till­stånds­ha­vare, kan ske till adres­ser som är belägna utan­för till­stånds­ha­va­rens utdel­nings­om­råde, och
   3. regle­ringen i 3 kap. 2 § tredje styc­ket, om att pris­sätt­ningen och till­hö­rande vill­kor ska vara öppna för insyn och icke-​diskriminerande vid tillämp­ning av sär­skilda pri­ser och andra sär­skilda vill­kor, efter­levs.

Upp­kom­mer tvist om sådana avtal som avses i första styc­ket, ska till­stånds­myn­dig­he­ten skynd­samt under­söka för­hål­lan­dena och, om sär­skilda skäl inte talar för annat, medla mel­lan par­terna. Myn­dig­he­ten får i en sådan tvist yttra sig på begä­ran av en part.

16 §   Till­stånds­myn­dig­he­ten får med­dela de före­läg­gan­den som behövs för att denna lag eller före­skrif­ter eller till­stånds­vill­kor som har med­de­lats med stöd av lagen ska föl­jas.

17 §   Till­stånds­myn­dig­he­ten ska före­lägga den som bedri­ver post­verk­sam­het utan till­stånd enligt denna lag att upp­höra med verk­sam­he­ten. Till­stånds­myn­dig­he­ten får besluta hur avveck­lingen av verk­sam­he­ten ska ske.

Är det osä­kert om en viss verk­sam­het utgör post­verk­sam­het enligt denna lag, får till­stånds­myn­dig­he­ten före­lägga den som bedri­ver verk­sam­he­ten att lämna de upp­lys­ningar om verk­sam­he­ten som behövs för att bedöma om så är fal­let.

Bestäm­mel­serna i 14 § andra och tredje styc­kena ska tilläm­pas även i fråga om beslut om åtgär­der enligt denna para­graf.

18 §   Före­läg­gan­den och för­bud enligt denna lag får för­e­nas med vite.

19 §   Har någon ålagts att betala kon­kur­rens­ska­de­av­gift enligt 3 kap. 5 § kon­kur­rensla­gen (2008:579) eller dömts till att betala vite enligt 6 kap. 2 § samma lag, får vite enligt 18 § denna lag inte dömas ut för samma för­fa­rande.

20 §   Till­stånds­myn­dig­he­ten får åter­kalla ett till­stånd att bedriva post­verk­sam­het om
   1. till­stånds­ha­va­ren inte full­gör sina skyl­dig­he­ter enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter eller till­stånds­vill­kor som med­de­lats med stöd av lagen,
   2. till­stånds­ha­va­ren inte har bedri­vit post­verk­sam­het under de senaste sex måna­derna,
   3. till­stånds­ha­va­ren begär det, eller
   4. till­stånds­ha­va­ren har för­satts i kon­kurs.

Om det är till­räck­ligt får till­stånds­myn­dig­he­ten i ett fall som avses i första styc­ket 1 med­dela var­ning i stäl­let för att åter­kalla till­stån­det.

Om till­stån­det åter­kal­las får till­stånds­myn­dig­he­ten besluta hur verk­sam­he­ten ska avveck­las.

Ett beslut om åter­kal­lelse får för­e­nas med för­bud att fort­sätta verk­sam­he­ten.

Avgif­ter

21 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­het för den som bedri­ver post­verk­sam­het eller ansö­ker om till­stånd att bedriva sådan verk­sam­het eller ansö­ker om för­hands­be­sked enligt 2 kap. 3 § att betala avgift för till­stånds­myn­dig­he­tens verk­sam­het enligt denna lag.

Över­kla­gande

22 §   Till­stånds­myn­dig­he­tens beslut i fråga som avses i 3 § får inte över­kla­gas. Till­stånds­myn­dig­he­tens beslut i övrigt enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Till­stånds­myn­dig­he­tens beslut enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen ska gälla ome­del­bart.


5 kap. Tyst­nads­plikt

Tyst­nads­plikt i post­verk­sam­het

1 §   Den som i post­verk­sam­het har fått del av eller till­gång till en upp­gift som avses i 1 eller 2 får inte obe­hö­ri­gen röja eller utnyttja vad han eller hon har fått del av eller till­gång till. Tyst­nads­plik­ten omfat­tar en upp­gift som hand­lar om
   1. ett sär­skilt brev som befordras inom verk­sam­he­ten, eller
   2. en enskild per­sons för­bin­delse med verk­sam­he­ten när det gäl­ler beford­ran av brev.

Tyst­nads­plik­ten gäl­ler inte i för­hål­lande till avsän­da­ren eller mot­ta­ga­ren av bre­vet.

För upp­gif­ter om en enskild per­sons adress gäl­ler tyst­nads­plik­ten endast om det kan antas att ett röjande av adres­sen skulle med­föra fara för att någon utsätts för över­grepp eller annat all­var­ligt men. Lag (2022:1493).

Tyst­nads­plikt i fråga om vissa tvångs­me­del

2 §   Den som hos ett beford­rings­fö­re­tag har fått del av eller till­gång till en upp­gift som avses i 1 eller 2 får inte obe­hö­ri­gen röja eller utnyttja vad han eller hon fått del av eller till­gång till. Tyst­nads­plik­ten omfat­tar en upp­gift som hand­lar om att
   1. hålla kvar en för­sän­delse enligt 6 kap. 6 § eller 7 kap. 8 § tull­be­fo­gen­hets­la­gen (2024:710), eller
   2. beslagta egen­dom, efter en sådan åtgärd som avses i 1, enligt 8 kap. 10 § tull­be­fo­gen­hets­la­gen. Lag (2024:746).

3 §   Den som i ett beford­rings­fö­re­tag har fått del av eller till­gång till en upp­gift som avses i 1, 2 eller 3 får inte obe­hö­ri­gen röja eller utnyttja vad han eller hon har fått del av eller till­gång till. Tyst­nads­plik­ten omfat­tar en upp­gift som hand­lar om att
   1. hålla kvar eller beslagta för­sän­del­ser enligt 27 kap. rät­te­gångs­bal­ken,
   2. under­söka, öppna, granska eller hålla kvar för­sän­del­ser enligt lagen (2007:979) om åtgär­der för att för­hindra vissa sär­skilt all­var­liga brott, eller
   3. hålla kvar för­sän­del­ser enligt 5 kap. 7 § lagen (2022:700) om sär­skild kon­troll av vissa utlän­ningar. Lag (2022:1493).

Inskränk­ningar av tyst­nads­plik­ten i post­verk­sam­het

4 §   Den som bedri­ver post­verk­sam­het och har fått del av eller till­gång till upp­gif­ter som avses i 1 § första styc­ket ska på begä­ran lämna en upp­gift
   1. om en enskilds adress, tele­fon­num­mer eller arbets­plats till en myn­dig­het som i ett sär­skilt fall behö­ver upp­gif­ten för del­giv­ning enligt del­giv­nings­la­gen (2010:1932), om myn­dig­he­ten bedö­mer att det kan antas att den som söks för del­giv­ning hål­ler sig undan eller att det annars finns syn­ner­liga skäl,
   2. om en enskilds adress till Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten, om myn­dig­he­ten behö­ver upp­gif­ten i exe­ku­tiv verk­sam­het och bedö­mer att upp­gif­ten är av väsent­lig bety­delse för hand­lägg­ningen av ett ärende,
   3. om en enskilds adress till Skat­te­ver­ket, om ver­ket bedö­mer att upp­gif­ten är av väsent­lig bety­delse för hand­lägg­ningen av ett ärende som avser kon­troll av skatt eller avgift eller utred­ning om rätt folk­bok­fö­rings­ort enligt folk­bok­fö­rings­la­gen (1991:481),
   4. om en enskilds adress till För­säk­rings­kas­san eller Pen­sions­myn­dig­he­ten, om den myn­dig­het som är i fråga bedö­mer att upp­gif­ten är av väsent­lig bety­delse för hand­lägg­ningen av ett ärende som avser kon­troll av rät­ten till ersätt­ning, eller
   5. som gäl­ler brotts­lig verk­sam­het eller miss­tanke om brott till Ekobrotts­myn­dig­he­ten, Polis­myn­dig­he­ten, Säker­hetspo­li­sen, Tull­ver­ket, Åklagar­myn­dig­he­ten eller någon annan myn­dig­het som ska ingripa mot brot­tet eller den brotts­liga verk­sam­he­ten, om det för brot­tet är före­skri­vet fäng­else i ett år eller mer eller om den brotts­liga verk­sam­he­ten inne­fat­tar ett sådant brott. Lag (2022:1493).

5 §   Den som i post­verk­sam­het har fått del av eller till­gång till en upp­gift som avses i 1 § första styc­ket och som gäl­ler miss­tanke om brott, för vil­ket det är före­skri­vet fäng­else, får lämna upp­gif­ten till Ekobrotts­myn­dig­he­ten, Polis­myn­dig­he­ten, Säker­hetspo­li­sen, Tull­ver­ket, Åklagar­myn­dig­he­ten eller någon annan myn­dig­het som ska ingripa mot brot­tet. Lag (2022:1493).

Skyl­dig­het att bistå Tull­ver­ket

6 §   Den som bedri­ver post­verk­sam­het ska trots 1 § bistå Tull­ver­ket vid kon­troll av en post­för­sän­delse enligt tull­be­fo­gen­hets­la­gen (2024:710). Detta gäl­ler dock endast vid miss­tanke om att post­för­sän­del­sen inne­hål­ler något av föl­jande som kan tas i beslag enligt den lagen:
   1. nar­ko­tika,
   2. skjut­va­pen, ammu­ni­tion eller ljud­däm­pare som avses i vapen­la­gen (1996:67),
   3. sådana vapen eller andra före­mål som anges i 1 kap. 3 § vapen­la­gen, eller
   4. sådana explo­siva varor som avses i 4 § lagen (2010:1011) om brand­far­liga och explo­siva varor. Lag (2024:746).

Sek­re­tess enligt offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen

7 §   I det all­män­nas verk­sam­het ska offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400) tilläm­pas i stäl­let för 1-5 §§.
Lag (2022:1493).

Straffan­svar

8 §   Bestäm­mel­ser om ansvar för den som bry­ter mot den tyst­nads­plikt som gäl­ler enligt 1-3 §§ finns i 20 kap. 3 § brotts­bal­ken. Lag (2022:1493).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2016:284
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 maj 2016.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för kon­trol­ler som inletts före ikraft­trä­dan­det.