För­ord­ning (2015:1047) med instruk­tion för Sta­tens skol­verk

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2015:1047
Depar­te­ment: Utbild­nings­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:1029
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2015:1047
Depar­te­ment/myn­dig­het: Utbild­nings­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2015-​12-18
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:1029
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Upp­gif­ter

1 §   Sta­tens skol­verk är för­valt­nings­myn­dig­het för skol­vä­sen­det och för vissa sär­skilda utbild­nings­for­mer och annan peda­go­gisk verk­sam­het som bedrivs i stäl­let för utbild­ning inom skol­vä­sen­det, i den utsträck­ning något annat inte är före­skri­vet. Myn­dig­he­ten ska i sitt arbete beakta att utbild­ningen enligt 1 kap. 5 § tredje styc­ket skol­la­gen (2010:800) ska vila på veten­skap­lig grund och beprö­vad erfa­ren­het.

Myn­dig­he­ten ska genom sin verk­sam­het främja att alla barn och ele­ver får till­gång till en lik­vär­dig utbild­ning och annan verk­sam­het av god kva­li­tet i en trygg miljö. Myn­dig­he­ten ska bidra till goda för­ut­sätt­ningar för barns utveck­ling och lärande och till för­bätt­rade kun­skaps­re­sul­tat för ele­ver. Inom ramen för detta ska myn­dig­he­ten främja en stärkt lik­vär­dig­het mel­lan sko­lor och mel­lan för­sko­lor.

Myn­dig­he­ten ska följa utveck­lingen inom sitt verk­sam­hets­om­råde och kon­ti­nu­er­ligt göra en ana­lys av behov av åtgär­der inom områ­det. Myn­dig­he­ten ska även utar­beta och genom­föra insat­ser som till­go­do­ser dessa behov. Myn­dig­he­ten ska vidare kon­ti­nu­er­ligt infor­mera rege­ringen om ana­ly­sen och arbe­tet.

Myn­dig­he­ten har även andra upp­gif­ter inom sitt verk­sam­hets­om­råde som föl­jer av denna för­ord­ning eller av andra före­skrif­ter eller sär­skilda beslut.
För­ord­ning (2024:621).

Upp­följ­ning, utvär­de­ring och sta­tistik

2 §   Den upp­följ­ning och utvär­de­ring som myn­dig­he­ten har ansvar för enligt 26 kap. skol­la­gen (2010:800) ska öka kun­ska­pen om hur utbild­ning­arna och verk­sam­he­terna har utveck­lats i för­hål­lande till de natio­nella målen. Myn­dig­he­ten ska även ana­ly­sera utveck­lingen av samt­liga utbild­ningar och verk­sam­he­ter, anpas­sat efter respek­tive verk­sam­het, samt vidta och lämna för­slag på åtgär­der för att främja fort­satt utveck­ling av utbild­ning­ar­nas och verk­sam­he­ter­nas kva­li­tet.

Myn­dig­he­ten ska sam­man­fatta och pub­li­cera resul­ta­ten av sitt arbete med upp­följ­ning och utvär­de­ring.

Myn­dig­he­ten ska vid behov lämna sta­tis­tiska under­lag till Rege­rings­kans­liet. För­ord­ning (2017:1302).

3 §   Har upp­hävts genom för­ord­ning (2017:1302).

4 §   Myn­dig­he­ten får, efter sam­råd med Rege­rings­kans­liet (Utbild­nings­de­par­te­men­tet), före­träda sta­ten vid för­hand­lingar och ingå­ende av inter­na­tio­nella över­ens­kom­mel­ser om Sve­ri­ges del­ta­gande i inter­na­tio­nella kun­skaps­mät­ningar och andra indi­vid­ba­se­rade mät­ningar inom myn­dig­he­tens verk­sam­hets­om­råde, om inte annat föl­jer av sär­skilda beslut av rege­ringen.

Myn­dig­he­ten ska ansvara för Sve­ri­ges del­ta­gande i de mät­ningar som avses i första styc­ket.

Styr­do­ku­ment och prov

5 §   Myn­dig­he­ten ska kon­ti­nu­er­ligt bedöma beho­vet av utveck­ling av läro­pla­ner och andra styr­do­ku­ment för skol­vä­sen­det som rege­ringen beslu­tar om. Myn­dig­he­ten ska även vid behov före­slå änd­ringar av dessa.

Myn­dig­he­ten ska utforma och kon­ti­nu­er­ligt utveckla de styr­do­ku­ment som myn­dig­he­ten har bemyn­di­gande att med­dela före­skrif­ter om.

Myn­dig­he­ten ska vidare ansvara för och kon­ti­nu­er­ligt utveckla natio­nella prov samt ana­ly­sera resul­ta­ten av pro­ven.
För­ord­ning (2019:1289).

6 §   Myn­dig­he­ten ska kon­ti­nu­er­ligt bedöma beho­vet av och utveckla bedöm­nings­stöd och kart­lägg­nings­ma­te­rial. Myn­dig­he­ten ska utforma eller anpassa dessa uti­från olika elev­grup­pers behov och för­ut­sätt­ningar. För­ord­ning (2017:1302).

Stöd för pla­ne­ring

6 a §   Myn­dig­he­ten ska kon­ti­nu­er­ligt utar­beta regi­o­nala pla­ne­rings­un­der­lag som behövs till stöd för huvud­män­nens pla­ne­ring, dimen­sio­ne­ring och erbju­dande av utbild­ning som avser
   1. gym­na­sie­sko­lans natio­nella pro­gram,
   2. gym­na­sie­sko­lans intro­duk­tions­pro­gram pro­gram­in­rik­tat val och yrkes­in­tro­duk­tion, utfor­made för en grupp ele­ver,
   3. gym­na­si­e­särsko­lans natio­nella pro­gram, och
   4. yrkes­in­rik­tad kom­mu­nal vux­en­ut­bild­ning på gym­na­sial nivå.
För­ord­ning (2022:1094).

Stöd till sko­l­ut­veck­ling

7 §   Myn­dig­he­ten ska i nära sam­ar­bete med kom­mu­ner och andra huvud­män stödja dem i deras utbild­nings­verk­sam­het och andra peda­go­giska verk­sam­he­ter samt bidra till att för­bättra huvud­män­nens för­ut­sätt­ningar att arbeta med utveck­ling av verk­sam­he­ten för ökad målupp­fyl­lelse genom att
   1. svara för natio­nellt pri­o­ri­te­rade fortbildnings-​, kompetensutvecklings-​ och stödin­sat­ser inom ramen för natio­nella sko­l­ut­veck­lings­pro­gram,
   2. sam­man­ställa och kom­mu­ni­cera kun­skap om resul­tat av forsk­ning, och
   3. svara för rik­tade utveck­lingsin­sat­ser inom pri­o­ri­te­rade områ­den. För­ord­ning (2024:621).

8 §   Myn­dig­he­ten ska sär­skilt
   1. ansvara för den stat­liga befatt­nings­ut­bild­ningen enligt för­ord­ningen (2011:183) om befatt­nings­ut­bild­ning och fort­bild­ning för rek­to­rer och annan per­so­nal med mot­sva­rande led­nings­funk­tion i skola, för­skola och fri­tids­hem,
   2. bedriva ett natio­nellt cent­rum för språk-​, läs- och skriv­ut­veck­ling och skol­bib­li­o­tek,
   3. sti­mu­lera arbe­tet med ent­re­pre­nör­skap i skol­vä­sen­det, och
   4. främja sko­lors arbete med nor­diska språk.
För­ord­ning (2022:205).

9 §   Myn­dig­he­ten ska bidra till och redo­visa sitt arbete med att trygga den natio­nella kom­pe­tens­för­sörj­ningen och under­lätta ele­vers eta­ble­ring på arbets­mark­na­den. Myn­dig­he­ten ska också följa upp och ana­ly­sera kvin­nors och mäns eta­ble­ring på arbets­mark­na­den eller fort­satta stu­dier, efter avslu­tad utbild­ning. Myn­dig­he­ten ska vidare stödja utveck­lingen vad gäl­ler sam­ver­kan mel­lan skola och arbets­liv.

Myn­dig­he­ten ska sam­verka med Myn­dig­he­ten för yrkes­hög­sko­lan, Uni­ver­si­tets­kans­ler­säm­be­tet, Universitets-​ och hög­sko­le­rå­det, Till­växt­ver­ket, Rådet för Euro­pe­iska soci­al­fon­den i Sve­rige (Svenska ESF-​rådet) och Arbets­för­med­lingen i syfte att bidra till en väl fun­ge­rande kom­pe­tens­för­sörj­ning.

Myn­dig­he­ten ska främja utveck­lingen av yrkes­ut­bild­ning­ens kva­li­tet och attrak­tions­kraft. Myn­dig­he­ten ska även stödja utveck­lingen av berörda myn­dig­he­ters och bransch­or­ga­ni­sa­tio­ners sam­ar­bete när det gäl­ler gym­na­sial yrkes­ut­bild­ning. För­ord­ning (2023:602).

10 §   Myn­dig­he­ten ska ansvara för
   1. de natio­nella pro­gram­rå­den för gym­na­sial yrkes­ut­bild­ning, och
   2. Natio­nella rådet för vida­re­ut­bild­ning i form av ett fjärde tek­niskt år.

Lärare och för­s­kol­lä­rare

11 §   Myn­dig­he­ten ska bidra till att alla som är verk­samma som lärare och för­s­kol­lä­rare har goda för­ut­sätt­ningar att utföra sitt arbete. För­ord­ning (2019:1289).

12 §   Myn­dig­he­ten ska göra pro­gno­ser om sko­lans och för­sko­lans behov av legi­ti­me­rade och behö­riga lärare och för­s­kol­lä­rare.
För­ord­ning (2019:1289).

12 a §   Myn­dig­he­ten ska infor­mera om vägar in i lärar-​ och för­s­kol­lä­ra­ryr­kena, genom­föra insat­ser för att attra­hera fler till yrkena och stödja huvud­män­nen i deras arbete med att han­tera lärar­för­sörj­ningen. För­ord­ning (2019:1289).

Han­te­ring av stat­liga stöd och bidrag

13 §   Myn­dig­he­ten ska admi­ni­strera stat­liga stöd och bidrag enligt sär­skilda före­skrif­ter eller sär­skilda beslut. Myn­dig­he­ten ska följa upp och utvär­dera de stat­liga stöd och bidrag som myn­dig­he­ten admi­ni­stre­rar. För­ord­ning (2019:1289).

Infor­ma­tion

14 §   Myn­dig­he­ten ska infor­mera och sprida kun­skap om sitt verk­sam­hets­om­råde både i och utan­för Sve­rige.

Inter­na­tio­nellt sam­ar­bete

15 §   Myn­dig­he­ten ska ansvara för upp­gif­ter som föl­jer av kon­ven­tio­nen med stadga för Europasko­lorna (SÖ 2002:60).

16 §   Myn­dig­he­ten ska
   1. ha det svenska sam­ord­nings­an­sva­ret för genom­fö­ran­det av den euro­pe­iska agen­dan för vux­en­lä­rande (Euro­pean Agenda for Adult Lear­ning),
   2. ingå i det euro­pe­iska nät­ver­ket Refer­Net i syfte att samla in, ana­ly­sera och sprida infor­ma­tion om yrkes­ut­bild­ning i Sve­rige och inter­na­tio­nellt, och
   3. vara en natio­nell refe­rens­punkt för kva­li­tets­säk­ring inom yrkes­ut­bild­ningen. För­ord­ning (2022:205).

17 §   Myn­dig­he­ten ska sär­skilt ansvara för infor­ma­tion om möj­lig­he­ten att genomgå gym­na­sial utbild­ning helt eller del­vis i ett annat nor­diskt land i över­ens­stäm­melse med avta­let med Dan­mark, Fin­land, Island och Norge om nor­disk utbild­nings­ge­men­skap på gym­na­si­e­nivå (SÖ 2008:8).

Andra upp­gif­ter

18 §   Myn­dig­he­ten ska
   1. ha ett sam­lat ansvar (sek­tor­s­an­svar) för funk­tions­hin­ders­frå­gor inom ramen för sitt verk­sam­hets­om­råde och - i den mån det inte är en upp­gift för Spe­ci­al­pe­da­go­giska skol­myn­dig­he­ten - inom ramen för detta ansvar vara sam­lande, stöd­jande och pådri­vande i för­hål­lande till övriga berörda par­ter,
   2. ansvara för frå­gor inom ramen för sitt verk­sam­hets­om­råde som rör nyan­lända per­so­ner,
   3. verka för att gene­ra­tions­må­let och mil­jö­kva­li­tets­må­len nås och vid behov före­slå åtgär­der för mil­jö­ar­be­tets utveck­ling,
   4. ha ett sam­lat ansvar (sek­tor­s­an­svar) för frå­gor om de natio­nella mino­ri­te­terna och de natio­nella mino­ri­tets­språ­ken inom ramen för sitt verk­sam­hets­om­råde vil­ket inne­fat­tar att verka sam­lande, stöd­jande och pådri­vande i för­hål­lande till berörda par­ter,
   5. främja använd­ningen och utveck­lingen av vali­de­ring inom kom­mu­nal vux­en­ut­bild­ning,
   6. inom ramen för sitt verk­sam­hets­om­råde stödja kom­mu­ner och andra huvud­män i arbe­tet med säker­het och kris­be­red­skap, och
   7. ha ett sam­lat ansvar (sek­tor­s­an­svar) inom ramen för sitt verk­sam­hets­om­råde när det gäl­ler stat­liga insat­ser i frå­gor om digi­ta­li­se­ring, med sär­skild hän­syn till de ris­ker och möj­lig­he­ter som digi­ta­li­se­ringen med­för, vil­ket inne­fat­tar att vara sam­lande och stöd­jande samt att sam­verka med övriga berörda myn­dig­he­ter och andra rele­vanta par­ter.

Myn­dig­he­ten ska i fråga om sitt mil­jö­ar­bete enligt första styc­ket 3 rap­por­tera till Natur­vårds­ver­ket och sam­råda med myn­dig­he­ten om vil­ken rap­por­te­ring som behövs.
För­ord­ning (2024:621).

18 a §   Myn­dig­he­ten är bered­skaps­myn­dig­het enligt för­ord­ningen (2022:524) om stat­liga myn­dig­he­ters bered­skap.
För­ord­ning (2022:562).

19 §   Myn­dig­he­ten ska erbjuda stöd till kom­mu­nerna i deras arbete med akti­vi­tets­an­svar enligt 29 kap. 9 § skol­la­gen (2010:800).

Arbe­tets bedri­vande

20 §   Myn­dig­he­ten ska främja jäm­ställd­het och inte­grera ett jäm­ställd­hets­per­spek­tiv och per­spek­ti­vet mänsk­liga rät­tig­he­ter i sin verk­sam­het. Myn­dig­he­ten ska i sin verk­sam­het även främja lika rät­tig­he­ter och möj­lig­he­ter oav­sett sex­u­ell lägg­ning, kön­si­den­ti­tet eller könsut­tryck.

All indi­vid­ba­se­rad infor­ma­tion som myn­dig­he­ten redo­vi­sar ska vara upp­de­lad på kön, om det inte finns sär­skilda skäl som talar emot detta.

Vid alla åtgär­der som rör barn ska myn­dig­he­ten i sin verk­sam­het i första hand beakta vad som bedöms vara bar­nets bästa enligt För­enta natio­ner­nas kon­ven­tion om bar­nets rät­tig­he­ter. För­ord­ning (2022:205).

21 §   Myn­dig­he­ten ska i genom­fö­ran­det av sina upp­gif­ter ta till­vara de möj­lig­he­ter som det natio­nella soci­al­fonds­pro­gram­met erbju­der. För­ord­ning (2019:1289).

Led­ning

22 §   Myn­dig­he­ten leds av en myn­dig­hets­chef.

23 §   Vid myn­dig­he­ten finns ett insyns­råd som består av högst tio leda­mö­ter. För­ord­ning (2019:338).

Beslu­tande organ

Lärar­nas ansvars­nämnd

24 §   Inom myn­dig­he­ten finns ett sär­skilt besluts­or­gan som benämns Lärar­nas ansvars­nämnd.

Nämn­den har enligt skol­la­gen (2010:800) till upp­gift att pröva ären­den om
   1. var­ning,
   2. åter­kal­lelse av legi­ti­ma­tion, och
   3. ny legi­ti­ma­tion efter tidi­gare åter­kal­lelse.

25 §   Bestäm­mel­ser om Lärar­nas ansvars­nämnds sam­man­sätt­ning och besluts­för­het finns i 27 kap. 5-7 §§ skol­la­gen (2010:800).

26 §   Lärar­nas ansvars­nämnd ansva­rar för sina beslut.

Nämn­den ansva­rar för sin verk­sam­het inför myn­dig­he­tens led­ning.

27 §   Myn­dig­he­tens led­ning ansva­rar inför rege­ringen för att Lärar­nas ansvars­nämnd till­de­las medel och resur­ser i övrigt för sin verk­sam­het och för att verk­sam­he­ten bedrivs för­fatt­nings­en­ligt och effek­tivt och redo­vi­sas på ett till­för­lit­ligt sätt.

Rådet för dan­sar­ut­bild­ning

28 §   Inom myn­dig­he­ten finns ett sär­skilt besluts­or­gan som benämns Rådet för dan­sar­ut­bild­ning. Rådet ska för sådan dan­sar­ut­bild­ning som avses i för­ord­ningen (2011:7) om dan­sar­ut­bild­ning
   1. ansvara för orga­ni­sa­tion och genom­fö­rande av antagnings-​ och urvals­pro­ces­sen till utbild­ningen, och
   2. bidra till upp­följ­ning och utveck­ling av kva­li­te­ten i utbild­ningen.

29 §   Rådet för dan­sar­ut­bild­ning består av en ord­fö­rande samt minst sex och högst tio andra leda­mö­ter. I rådet ska det fin­nas leda­mö­ter med kun­skap om dans­pro­fes­sio­nen, grund­sko­lan och gym­na­sie­sko­lan. Varje leda­mot ska ha en ersät­tare. Ord­fö­ran­den och den­nes ersät­tare ska vara eller ha varit ordi­na­rie domare.

Ord­fö­ran­den och den­nes ersät­tare i Rådet för dan­sar­ut­bild­ning utses av rege­ringen för en bestämd tid. Övriga leda­mö­ter i rådet och ersät­tare för dessa utses av myn­dig­he­ten för en bestämd tid.

30 §   Rådet för dan­sar­ut­bild­ning är besluts­fört när ord­fö­ran­den och minst hälf­ten av de andra leda­mö­terna är när­va­rande.

31 §   Rådet för dan­sar­ut­bild­ning ansva­rar för sina beslut.

Rådet ansva­rar för sin verk­sam­het inför myn­dig­he­tens led­ning.

32 §   Myn­dig­he­tens led­ning ansva­rar inför rege­ringen för att Rådet för dan­sar­ut­bild­ning till­de­las medel och resur­ser i övrigt för sin verk­sam­het och för att verk­sam­he­ten bedrivs för­fatt­nings­en­ligt och effek­tivt och redo­vi­sas på ett till­för­lit­ligt sätt.

Råd­gi­vande organ

Rådet för pro­fes­sio­ner i skol­vä­sen­det

32 a §   Inom myn­dig­he­ten finns ett råd­gi­vande organ som benämns Rådet för pro­fes­sio­ner i skol­vä­sen­det.

Rådet ska bistå myn­dig­he­ten i arbe­tet med att
   1. ta fram inne­hål­let i en natio­nell struk­tur för kom­pe­tens­ut­veck­ling för rek­to­rer, lärare och för­s­kol­lä­rare, och
   2. utreda frå­gor om ett meri­te­rings­sy­stem för legi­ti­me­rade lärare och legi­ti­me­rade för­s­kol­lä­rare. För­ord­ning (2022:797).

32 b §   Rådet för pro­fes­sio­ner i skol­vä­sen­det består av en ord­fö­rande, en vice ord­fö­rande och 19 andra leda­mö­ter.

Av leda­mö­terna ska
   - elva före­träda för­s­kol­lä­rare, lärare och rek­to­rer,
   - tre före­träda huvud­män inom skol­vä­sen­det,
   - fem före­träda uni­ver­si­tet och hög­sko­lor, och
   - två före­träda myn­dig­he­ten.

Grup­pen före­trä­dare för för­s­kol­lä­rare, lärare och rek­to­rer ska inne­hålla före­trä­dare som är verk­samma hos såväl offent­liga som enskilda huvud­män.

De fem före­trä­darna för uni­ver­si­tet och hög­sko­lor ska till­sam­mans ha en bred kom­pe­tens som är rele­vant för skol­vä­sen­det. Av dessa ska minst en ha kog­ni­tions­ve­ten­skap­lig kom­pe­tens. För­ord­ning (2023:31).

32 c §   Leda­mö­terna i Rådet för pro­fes­sio­ner i skol­vä­sen­det utses av rege­ringen för tre år. För­slag till leda­mö­ter läm­nas av myn­dig­he­ten efter sam­råd med
   - Sve­ri­ges Lärare och Sve­ri­ges Skol­le­dare i fråga om före­trä­dare för för­s­kol­lä­rare, lärare och rek­to­rer,
   - Sve­ri­ges Kom­mu­ner och Regi­o­ner, Frisko­lor­nas riks­för­bund och Idéburna sko­lors riks­för­bund i fråga om före­trä­dare för huvud­män inom skol­vä­sen­det, och
   - Sve­ri­ges universitets-​ och hög­sko­le­för­bund i fråga om före­trä­dare för uni­ver­si­tet och hög­sko­lor.
För­ord­ning (2023:31).

32 d §   Ord­fö­ran­den leder rådets arbete. Ord­fö­ran­den ska vara en före­trä­dare för myn­dig­he­ten.

Vice ord­fö­ran­den leder rådets arbete när ord­fö­ran­den inte är när­va­rande. Vice ord­fö­ran­den ska vara en av före­trä­darna för för­s­kol­lä­rare, lärare eller rek­to­rer. För­ord­ning (2022:797).

Veten­skap­liga rådet

32 e §   Inom myn­dig­he­ten finns ett råd­gi­vande organ som benämns Veten­skap­liga rådet.

Rådet ska bistå myn­dig­he­ten med råd och väg­led­ning inom ramen för myn­dig­he­tens verk­sam­hets­om­råde och verka för att myn­dig­he­tens arbete vilar på veten­skap­lig grund och beprö­vad erfa­ren­het. För­ord­ning (2024:1029).

32 f §   Veten­skap­liga rådet består av leda­mö­ter som till­sam­mans ska ha en bred veten­skap­lig kom­pe­tens som är rele­vant för myn­dig­he­tens verk­sam­het.

Leda­mö­terna i rådet utses av myn­dig­hets­che­fen för en bestämd tid.

Myn­dig­hets­che­fen, eller den som myn­dig­hets­che­fen utser, är ord­fö­rande i rådet och leder rådets arbete. För­ord­ning (2024:1029).

Anställ­ningar och upp­drag

33 §   Gene­ral­di­rek­tö­ren är myn­dig­hets­chef.

34 §   Vid myn­dig­he­ten finns en över­di­rek­tör. För­ord­ning (2024:1029).

Per­so­na­l­an­svars­nämnd

35 §   Vid myn­dig­he­ten finns en per­so­na­l­an­svars­nämnd.

Tillämp­lig­he­ten av vissa för­ord­ningar

36 §   Myn­dig­he­ten ska tillämpa intern­re­vi­sions­för­ord­ningen (2006:1228) och per­sonal­fö­re­trä­dar­för­ord­ningen (1987:1101).

Avgif­ter

37 §   Myn­dig­he­ten får ta ut avgif­ter för sådana varor och tjäns­ter som avses i 4 § första styc­ket 1-6 och 8 avgifts­för­ord­ningen (1992:191) utan den begräns­ning som före­skrivs i andra styc­ket samma para­graf.