SFS 1993_792 Lag om tillstånd att utfärda vissa examina
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
lag om tillstånd att utfärda vissa examina;
utfärdad den 3 juni 1993. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs följande. 1 § en enskild fysisk eller juridisk person som anordnar utbildning (enskild utbildningsanordnare) får endast efter tillstånd utfärda sådana examina som regeringen med stöd av högskolelagen (1992:1434) meddelat föreskrifter om. tillstånd får lämnas endast om utbildningen uppfyller de krav som uppställs i 2 eller 3 §. 2 § följande krav gäller för att få utfärda andra examina än doktors- och licentiatexamina. utbildningen skall vila på vetenskaplig eller konstnärlig grund och bedrivas så att den i övrigt uppfyller de krav som uppställs på grundläggande högskoleutbildning i 1 kap. högskolelagen (1992:1434). för varje examen som tillståndet avser skall utbildningen också svara mot de särskilda krav som enligt vad regeringen föreskriver gäller för denna examen vid de universitet och högskolor som omfattas av högskolelagen. 3 § följande krav gäller för att få utfärda doktors- eller licentiatexamen. utbildningen skall vila på vetenskaplig grund och bygga på en grundläggande högskoleutbildning samt bedrivas så att den i övrigt uppfyller de krav som uppställs på forskarutbildning i 1 kap. högskolelagen (1992:1434). för en doktors- eller licentiatexamen inom ett vetenskapsområde som tillståndet avser skall utbildningen också svara mot de särskilda krav som enligt vad regeringen föreskriver gäller för denna examen vid de universitet och högskolor som omfattas av högskolelagen. 4 § ett tillstånd att utfärda examina får förenas med villkor öm rätt för enskilda att ta del av handlingar hos utbildningsanordnaren.
sfs 1993:792
utkom från trycket den 24 juni 1993
1
prop. 1992/93: 169, bet. 1992/93: ubu 14, rskr. 1992/93:363.
1761
56-sfs 1993
sfs 1993:792
5 § en enskild utbildningsanordnare som fått tillstånd att utfärda examina är skyldig att medverka i uppföljningar och utvärderingar av utbildningen. 6 § tillstånd att utfärda examina lämnas av regeringen. innan beslut fattas i tillståndsfrågor skall yttrande inhämtas från kanslersämbetet. 7 § ett tillstånd att utfärda examina får återkallas, om de krav som uppställs i 2 eller 3 § inte är uppfyllda. detsamma gäller om sådana villkor som har ställts upp med stöd av 4 § inte iakttas eller om utbildningsanordnaren inte iakttar sin skyldighet enligt 5 § att medverka i uppföljning och utvärdering av utbildningen. beslut om återkallelse av tillstånd fattas av regeringen efter framställning av kanslersämbetet. innan kanslersämbetet gör en sådan framställning skall utbildningsanordnaren ha givits tillfälle till rättelse. 8 § om en enskild utbildningsanordnare utan tillstånd utfärdar examina som avses i denna lag får regeringen förelägga utbildningsanordnaren att upphöra med det. ett sådant föreläggande får förenas med vite. 9 § om regeringen med stöd av högskolelagen (1992:1434) meddelar föreskrifter om examina som vid den tidpunkten inte är reglerade i sådana föreskrifter, får regeringen medge undantag från krav på tillstånd enligt denna lag under en tid av högst fem år. 1. denna lag träder i kraft den 1 juli 1993. 2. enskilda utbildningsanordnare som vid ikraftträdandet får statsbidrag till viss utbildning eller har viss utbildning ställd under statlig tillsyn och i denna utbildning utfärdar examina som omfattas av denna lag får även efter ikraftträdandet utfärda sådan examen för den som har påbörjat utbildningen före den 1 oktober 1993. möjligheten kvarstår längst till utgången av juni 1999. regeringen får dock, om det finns särskilda skäl, i ett enskilt fall medge att examen utfärdas även vid en senare tidpunkt. 3. i samband med ikraftträdandet av denna lag får regeringen, utan att ha inhämtat yttrande från kanslersämbetet, lämna tillstånd att utfärda examina till a. handelshögskolan i stockholm för examina som avses i 2 och 3 §§, b. ericastiftelsen för psykoterapeutexamen, c. stiftelsen stora sköndal för socionomexamen. på regeringens vägnar carl bildt beatrice ask (utbildningsdepartementet)
1762
Viktiga lagar inom skoljuridiken
Skolförordning (2011:185)
Skollag (2010:800)
Viktiga lagar inom skoljuridiken
Gymnasieförordning (2010:2039)Skolförordning (2011:185)
Skollag (2010:800)
JP Infonets skoljuridiska tjänster
JP Infonets skoljuridiska tjänster
Stöter du på utmaningar gällande skoljuridik i din yrkesroll? JP Infonets tjänster fungerar som verktyg och stöd i din arbetsvardag oavsett om du arbetar inom offentlig sektor eller vid en fristående verksamhet. Här hittar du verktyg och tjänster du behöver för att hålla din kompetens på området ständigt aktuell. Se allt inom skoljuridik.