990886.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 1999:886
lag om ändring i skollagen (1985:1100);
utfärdad den 4 november 1999. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om skollagen (1985:1100)2 dels att 1 kap. 2 och 6 §§, 3 kap. 3 §, 5 kap. 27, 28, 30–33 §§, 6 kap. 7 §, 7 kap. 1, 5, 6 och 8 §§ samt 9 kap. 1 § skall ha följande lydelse, dels att det i lagen skall införas tre nya paragrafer, 5 kap. 31 a §, 10 kap. 3 a § och 15 kap. 7 §, av följande lydelse.
utkom från trycket den 23 november 1999
1 kap.
2 § alla barn och ungdomar skall, oberoende av kön, geografiskt hemvist samt sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i det offentliga skolväsendet för barn och ungdom. utbildningen skall inom varje skolform vara likvärdig, varhelst den anordnas i landet. utbildningen skall ge eleverna kunskaper och färdigheter samt, i samarbete med hemmen, främja deras harmoniska utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar. i utbildningen skall hänsyn tas till elever i behov av särskilt stöd. verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. var och en som verkar inom skolan skall främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö. särskilt skall den som verkar inom skolan 1. främja jämställdhet mellan könen samt 2. aktivt motverka alla former av kränkande behandling såsom mobbning och rasistiska beteenden. 6 § för barn som på grund av dövhet eller hörselskada inte kan gå i grundskolan eller motsvarande del av särskolan finns specialskolan. staten är huvudman för specialskolan.
3 kap.
3 § barn i allmänhet skall tas emot i grundskolan. barn som bedöms inte kunna nå upp till grundskolans kunskapsmål därför att de är utvecklingsstörda skall tas emot i särskolan. barn som inte kan gå i grundskolan eller särskolan därför att de är döva eller hörselskadade skall tas emot i specialskolan.
1 2
prop. 1998/99:105, bet. 1999/2000:ubu4, rskr. 1999/2000:14. lagen omtryckt 1997:1212.
1
sfs 1999:886
5 kap.
27 § i denna lag avses med svårt rörelsehindrad den 1. vars rörelsehinder ensamt eller i kombination med annat funktionshinder medför att han eller hon inte kan följa ett nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan, och 2. som för att kunna genomföra gymnasiala studier behöver tillgång till en gymnasieskola med rh-anpassad utbildning, och 3. har behov av habilitering och i vissa fall har behov av boende i elevhem och omvårdnad i boendet. 28 § ungdomar som är svårt rörelsehindrade har rätt att få utbildning på ett nationellt program eller på ett specialutformat program på en sådan gymnasieskola med rh-anpassad utbildning som avses i 7 § om de 1. har slutfört sista årskursen i grundskolan eller motsvarande, 2. kan påbörja utbildningen senast under första halvåret det kalenderår då de fyller 21 år, och 3. uppfyller de övriga behörighetsvillkor som regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer föreskrivit för utbildningen. 30 §3 frågor om intagning till rh-anpassad utbildning vid vissa gymnasieskolor och andra frågor om rätt till sådan utbildning enligt 7 § prövas av en särskild nämnd, gemensam för sådana gymnasieskolor. nämndens beslut i fråga om intagning eller i övrigt om rätt till utbildning får överklagas endast av den som begärt utbildningen. beslutet överklagas hos skolväsendets överklagandenämnd. ett beslut får dock inte överklagas såvitt det gäller placering vid en viss gymnasieskola. 31 § avgifter får inte tas ut från eleverna för insatser för omvårdnad i boendet och habilitering som tillhandahålls av staten, kommun eller landsting i anslutning till en gymnasieskola med rh-anpassad utbildning. regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om avgifter för kost och logi. 31 a § hemkommunen skall betala ersättning för kostnader för boende och omvårdnad i boendet. hemlandstinget, i förekommande fall hemkommunen, skall betala ersättning för kostnader för habilitering. ersättningarna skall betalas till den huvudman som enligt avtal med staten svarar för verksamheten. regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om sådana ersättningar. 32 § regeringen får föreskriva att utbildningen på nationella och specialutformade program får fördelas på fler än tre läsår när det gäller utbildning för döva, hörselskadade och svårt rörelsehindrade. 33 § till elever i gymnasieskolan som behöver inackordering till följd av skolgången skall hemkommunen lämna ekonomiskt stöd. skyldigheten gäl3
2
ändringen innebär att andra stycket upphävs.
ler till och med det första kalenderhalvåret det år då ungdomarna fyller tjugo år. stödet skall avse boende, fördyrat uppehälle och resor till och från hemmet. stödet skall ges kontant eller på annat lämpligt sätt enligt kommunens bestämmande. om stödet ges kontant, skall det utgå med lägst 1/30 av basbeloppet enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring för varje hel kalendermånad under vilken eleven bor inackorderad. beloppet får avjämnas till närmast lägre hela tiotal kronor. första stycket gäller dock inte de elever som avses i 27 §. första stycket gäller inte heller i fråga om utlandssvenska elever som får inackorderingstilllägg enligt studiestödslagen (1973:349). i 31 a § finns bestämmelser om hemkommunens skyldighet att utge ersättning för vissa kostnader för elever som genomgår rh-anpassad utbildning.
sfs 1999:886
6 kap.
7 § ungdomar har rätt att efter skolpliktens upphörande tas emot i gymnasiesärskolan i utbildning som är avsedd att påbörjas fram till och med det första kalenderhalvåret det år de fyller 20 år, om styrelsen för särskolan i hemkommunen bedömt att de inte kan gå i gymnasieskolan därför att de är utvecklingsstörda. varje kommun är skyldig att erbjuda sådana ungdomar utbildning under fyra år i gymnasiesärskolan. en elev som har påbörjat utbildning i gymnasiesärskolan före utgången av det första kalenderhalvåret det år eleven fyller 20 år, har rätt att fullfölja utbildningen.
7 kap.
1 §4 utbildningen i specialskolan skall syfta till att ge barn och ungdomar med dövhet eller hörselskada en till varje elevs förutsättningar anpassad utbildning som så långt det är möjligt motsvarar den utbildning som ges i grundskolan. 5 §5 utbildningen i specialskolan skall bedrivas vid flera särskilda enheter. för enheterna skall det finnas en gemensam styrelse. regeringen meddelar föreskrifter om enheterna och deras upptagningsområden. 6 §6 om en elev i specialskolan inte tillfredsställande har slutfört sista årskursen när skolplikten upphör men bedöms ha förmåga att fullfölja utbildningen, skall eleven beredas tillfälle att göra detta under högst två år efter det att skolplikten upphörde. vad som nu sagts gäller inte om eleven är utvecklingsstörd. en utvecklingsstörd elev som började fullgöra sin skolplikt det kalenderår då eleven fyllde åtta år har dock rätt att när skolplikten upphör slutföra sista årskursen.
4 5 6
ändringen innebär bl.a. att andra stycket upphävs. ändringen innebär bl.a. att andra stycket upphävs. ändringen innebär att andra stycket upphävs.
3
sfs 1999:886
8 § beslut av styrelsen för utbildningen enligt 4 § fjärde stycket om åtgärder för elever som inte bor hemma samt enligt 6 § om rätten att fullfölja utbildningen får överklagas av eleven eller företrädare för denne hos skolväsendets överklagandenämnd.
9 kap.
1 § skolplikt får fullgöras i en fristående skola, om skolan är godkänd enligt 2 §. ärenden om godkännande av fristående skolor som motsvarar grundskolan eller särskolan prövas av statens skolverk. ärenden om godkännande av fristående skolor som motsvarar specialskolan prövas av styrelsen för specialskolan.
10 kap.
3 a § barn som är synskadade eller gravt språkstörda får fullgöra sin skolplikt i särskilda resurscenter. utbildningen skall med nödvändiga avvikelser motsvara utbildningen i grundskolan respektive särskolan. hemkommunen skall betala ersättning till staten för vissa kostnader för den som fullgör sin skolplikt vid ett särskilt resurscenter. regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om verksamheten vid sådana resurscenter samt meddela föreskrifter om undantag från bestämmelsen i andra stycket och om ersättningens storlek.
15 kap.
7 § socialstyrelsen har den centrala tillsynen över elevhemsboende vid rh-anpassad utbildning, specialskolor och resurscenter samt vid viss utbildning för elever med utvecklingsstörning som bedrivs enligt avtal med staten. länsstyrelserna har tillsyn över verksamheten vid sådant elevhemsboende som avses i första stycket och får då inspektera verksamheten. 1. denna lag träder i kraft den 1 juli 2000 och tillämpas på undervisning som äger rum därefter, om inte annat föreskrivs nedan. 2. har synskadade elever tagits emot i specialskolan före den 1 juli 2001 skall utbildningen fortsättningsvis anordnas till dess eleverna har avslutat den. äldre bestämmelser skall tillämpas på sådan utbildning. 3. har talskadade elever tagits emot i specialskolan före den 1 juli 2002 skall utbildningen fortsättningsvis anordnas till dess eleverna har avslutat den. äldre bestämmelser skall tillämpas på sådan utbildning. 4. bestämmelserna i 5 kap. 28 § skall tillämpas första gången vid intagning till läsåret 2001/02. 5. bestämmelsen i 5 kap. 31 a § skall träda i kraft den 1 juli 2001. 6. bestämmelsen i 5 kap. 32 § skall tillämpas första gången vid intagning till läsåret 2001/02. 7. har elever tagits emot i specialskolan för utbildning i särskilda klasser enligt 7 kap. 5 § andra stycket före den 1 juli 2002 skall utbildningen fort4
sättningsvis anordnas till dess eleverna har avslutat den. äldre bestämmelser skall tillämpas på sådan utbildning. 8. har elever tagits emot i specialskolan för utbildning enligt 7 kap. 6 § andra stycket före den 1 juli 2001 skall utbildningen fortsättningsvis anordnas till dess eleverna har avslutat den. äldre bestämmelser skall tillämpas på sådan utbildning. på regeringens vägnar ingegerd wärnersson magnus eriksson (utbildningsdepartementet)
sfs 1999:886
5
fakta info direkt, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 1999
Viktiga lagar inom skoljuridiken
Skolförordning (2011:185)
Skollag (2010:800)
Viktiga lagar inom skoljuridiken
Gymnasieförordning (2010:2039)Skolförordning (2011:185)
Skollag (2010:800)
JP Infonets skoljuridiska tjänster
JP Infonets skoljuridiska tjänster
Stöter du på utmaningar gällande skoljuridik i din yrkesroll? JP Infonets tjänster fungerar som verktyg och stöd i din arbetsvardag oavsett om du arbetar inom offentlig sektor eller vid en fristående verksamhet. Här hittar du verktyg och tjänster du behöver för att hålla din kompetens på området ständigt aktuell. Se allt inom skoljuridik.