Stu­di­e­stöds­da­ta­lag (2009:287)

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2009:287
Depar­te­ment: Utbild­nings­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:862
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2009:287
Depar­te­ment/myn­dig­het: Utbild­nings­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2009-​04-02
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:862
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag tilläm­pas vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter i Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­dens stu­di­e­stöds­verk­sam­het.

Lagen gäl­ler bara om behand­lingen är helt eller del­vis auto­ma­ti­se­rad eller om upp­gif­terna ingår i eller är avsedda att ingå i en struk­tu­re­rad sam­ling av per­son­upp­gif­ter som är till­gäng­liga för sök­ning eller sam­man­ställ­ning enligt sär­skilda kri­te­rier.

För­hål­lan­det till annan regle­ring

2 §   Denna lag kom­plet­te­rar Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning), här benämnd EU:s data­skydds­för­ord­ning.

Ter­mer och uttryck i denna lag har samma bety­delse som i EU:s data­skydds­för­ord­ning. Lag (2018:1353).

2 a §   Vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter enligt denna lag gäl­ler lagen (2018:218) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s data­skydds­för­ord­ning, och före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till den lagen, om inte annat föl­jer av denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till denna lag.

Vid Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­dens behand­ling av per­son­upp­gif­ter för att fram­ställa sta­tistik ska lagen (2001:99) om den offi­ci­ella sta­tisti­ken och anslu­tande för­fatt­ningar tilläm­pas i stäl­let för denna lag.
Lag (2018:1353).

Per­son­upp­gifts­an­svar

3 §   Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­den är per­son­upp­gifts­an­sva­rig för den behand­ling av per­son­upp­gif­ter som myn­dig­he­ten utför.

Ända­mål

4 §   Per­son­upp­gif­ter får behand­las i Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­dens stu­di­e­stöds­verk­sam­het om det behövs för att
   1. hand­lägga ären­den i den verk­sam­he­ten,
   2. admi­ni­strera hand­lägg­ningen,
   3. för­be­reda hand­lägg­ningen,
   4. infor­mera stu­di­e­stöds­be­rät­ti­gade om stu­di­e­stöds­för­må­ner och stu­di­e­so­ci­ala för­må­ner,
   5. ta fram och dis­tri­bu­era bevis om stu­di­e­stöd för stu­dier till stu­de­rande,
eller
   6. anmäla oegent­lig­he­ter inom stu­di­e­stöds­verk­sam­he­ten till ett offent­ligt organ som har att utreda eller beivra oegent­lig­he­terna.

Per­son­upp­gif­ter som behand­las enligt första styc­ket får även behand­las genom att läm­nas ut till den regi­stre­rade själv, riks­da­gen och rege­ringen samt, i den utsträck­ning skyl­dig­het för Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­den att lämna upp­gif­ter föl­jer av lag eller för­ord­ning, till andra. Per­son­upp­gif­ter som behand­las enligt första styc­ket och som inte direkt pekar ut den regi­stre­rade får också behand­las för att ge till­gång till väg­le­dande avgö­ran­den.

Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om begräns­ningar av ända­må­len i första styc­ket och om i vilka fall behand­ling får göras med stöd av första styc­ket 3. Rege­ringen kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om begräns­ningar av vilka per­son­upp­gif­ter som får behand­las för ett visst ända­mål. Lag (2020:383).

4 a §   Per­son­upp­gif­ter som behand­las enligt 4 § får behand­las även för andra ända­mål, under för­ut­sätt­ning att upp­gif­terna inte behand­las på ett sätt som är ofören­ligt med det ända­mål för vil­ket upp­gif­terna sam­la­des in. Lag (2020:383).

5 §   Arti­kel 21.1 i EU:s data­skydds­för­ord­ning om rät­ten att göra invänd­ningar gäl­ler inte vid sådan behand­ling som är tillå­ten enligt denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen. Lag (2018:1353).

Begräns­ningar i rät­ten att behandla per­son­upp­gif­ter

6 §   Per­son­upp­gif­ter som avses i arti­kel 9.1 i EU:s data­skydds­för­ord­ning (käns­liga per­son­upp­gif­ter) får med stöd av arti­kel 9.2 g i samma för­ord­ning behand­las av Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­den för de ända­mål som avses i 4 § första styc­ket 1, 3 och 6 och andra styc­ket samt 4 a §.

För de ända­mål som avses i första styc­ket får även per­son­upp­gif­ter som avses i arti­kel 10 i samma för­ord­ning behand­las.

För ända­mål som avses i 4 a § får dock per­son­upp­gif­ter som avses i första och andra styc­kena behand­las endast om det är abso­lut nöd­vän­digt för syf­tet med behand­lingen. Lag (2022:862).

7 §   Har upp­hävts genom lag (2018:1353).

Sök­be­grepp

8 §   Det är för­bju­det att använda sök­be­grepp som avslö­jar
   1. käns­liga per­son­upp­gif­ter,
   2. per­son­upp­gif­ter som avses i arti­kel 10 i EU:s data­skydds­för­ord­ning,
   3. upp­gif­ter som rör inkomst, för­mö­gen­het eller anled­ning till stu­di­e­av­brott, eller
   4. upp­gift om att det all­männa helt eller till en väsent­lig del bekostat en per­sons uppe­hälle.

Sök­be­grepp som avslö­jar upp­gif­ter som anges i första styc­ket får dock använ­das vid sök­ning i ett visst ärende om stu­di­e­stöd, i en viss hand­ling eller i en sådan avskild sam­ling av per­son­upp­gif­ter som avses i 4 § andra styc­ket andra meningen.

Sök­be­grepp får också använ­das om de avslö­jar upp­gif­ter som rör
   1. hälsa, om det är nöd­vän­digt för att ge behö­rig per­so­nal elektro­nisk till­gång till pågående ären­den där sjuk­dom har bety­delse, och
   2. inkomst och för­mö­gen­het, om det är nöd­vän­digt för att ge behö­rig per­so­nal elektro­nisk till­gång till ären­den i syfte att kunna genom­föra kon­trol­ler av upp­gif­ter som har legat till grund för ett beslut i ett ärende. Lag (2018:1353).

Intern elektro­nisk till­gång till per­son­upp­gif­ter

9 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar före­skrif­ter om vill­ko­ren för elektro­nisk till­gång till per­son­upp­gif­terna för den som arbe­tar i Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­dens stu­di­e­stöds­verk­sam­het. Sådan till­gång ska begrän­sas till vad som behövs för att han eller hon ska kunna full­göra sina arbets­upp­gif­ter inom stu­di­e­stöds­verk­sam­he­ten.

Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­den ska se till att elektro­nisk till­gång till per­son­upp­gif­ter doku­men­te­ras. Myn­dig­he­ten ska också sys­te­ma­tiskt och åter­kom­mande kon­trol­lera om någon obe­hö­rig åtkomst till upp­gif­terna har före­kom­mit.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar ytter­li­gare före­skrif­ter om doku­men­ta­tion och kon­troll enligt andra styc­ket.

Direktåt­komst och annat elektro­niskt utläm­nande av per­son­upp­gif­ter

10 §   Direktåt­komst till och annat elektro­niskt utläm­nande av per­son­upp­gif­ter som behand­las i Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­dens stu­di­e­stöds­verk­sam­het, är tillå­tet bara i den utsträck­ning som anges i lag eller för­ord­ning och under för­ut­sätt­ning att 4, 6 och 8 §§ följs. Lag (2018:1353).

11 §   Arbets­lös­hets­kas­sorna får, i den utsträck­ning Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­den har upp­gifts­skyl­dig­het enligt lag eller för­ord­ning, ha direktåt­komst till per­son­upp­gif­ter som behand­las i Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­dens stu­di­e­stöds­verk­sam­het. Rege­ringen med­de­lar före­skrif­ter om vilka per­son­upp­gif­ter som får omfat­tas av sådan direktåt­komst.
Lag (2022:862).

12 §   Den regi­stre­rade får ha direktåt­komst till per­son­upp­gif­ter som behand­las i Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­dens stu­di­e­stöds­verk­sam­het, om upp­gif­terna
   1. avser honom eller henne själv,
   2. finns i ett ärende om stu­di­e­stöd där den regi­stre­rade är part eller där den regi­stre­rade har rätt att få utbe­tal­ning av stu­di­e­stöd för någon annan, eller
   3. avser doku­men­ta­tion av den elektro­niska till­gång som har före­kom­mit till hans eller hen­nes per­son­upp­gif­ter, dock inte sådan infor­ma­tion som avslö­jar vil­ken enskild hand­läg­gare som haft till­gång till upp­gif­terna.

13 §   När per­son­upp­gif­ter får läm­nas ut till någon genom direktåt­komst, får per­son­upp­gif­terna också på något annat sätt läm­nas ut elektro­niskt till mot­ta­ga­ren. Enstaka per­son­upp­gif­ter får även i andra fall läm­nas ut på medium för auto­ma­ti­se­rad behand­ling eller via elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion i enskilda fall.

14 §   På begä­ran enligt 13 kap. 7 § andra styc­ket rege­rings­for­men får per­son­upp­gif­ter läm­nas ut till Riks­re­vi­sio­nen på medium för auto­ma­ti­se­rad behand­ling.
Lag (2018:1907).

15 §   Har upp­hävts genom lag (2018:1353).

Gall­ring

16 §   Om åter­be­tal­ning eller åter­krav av stu­di­e­stöd inte är aktu­ellt i ett ärende om stu­di­e­stöd, ska per­son­upp­gif­terna i ären­det gall­ras senast tre år efter utgången av det kalen­derår då stu­di­e­stöd senast bevil­ja­des i ären­det eller ansö­kan om stu­di­e­stöd avslogs. I annat fall ska per­son­upp­gif­terna i ären­det gall­ras senast två år efter utgången av det kalen­derår då full betal­ning skedde eller betal­nings­skyl­dig­he­ten annars upp­hörde. Sådana per­son­upp­gif­ter i ären­det som kan ha bety­delse i ett nytt ärende om stu­di­e­stöd eller som kan ha bety­delse för åter­krav av stu­di­e­stöd i form av bidrag behö­ver dock inte gall­ras för­rän de inte längre kan ha sådan bety­delse.

Per­son­upp­gif­ter som behand­las enligt 4 § första styc­ket 3 ska, i den utsträck­ning de inte har till­förts ett ärende om stu­di­e­stöd, gall­ras senast ett år efter det att upp­gif­terna regi­stre­ra­des.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om att per­son­upp­gif­ter får beva­ras för arkivän­da­mål av all­mänt intresse, veten­skap­liga eller histo­riska forsk­nings­än­da­mål, sta­tis­tiska ända­mål eller för redo­vis­nings­än­da­mål, även om före­skrif­terna kom­mer att avvika från första styc­ket. Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­den får också, trots första styc­ket, i enskilda fall besluta att per­son­upp­gif­terna i ett ärende om stu­di­e­stöd ska beva­ras, dock längst till dess att upp­gif­terna inte längre bedöms nöd­vän­diga för det ända­mål för vilka de behand­las. Lag (2020:383).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2009:287
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2010.
   2. Bestäm­mel­serna i 9 och 16 §§ ska inte börja tilläm­pas för­rän den 1 janu­ari 2011.

Vik­tiga lagar inom sko­lju­ri­di­ken
JP Info­nets sko­lju­ri­diska tjäns­ter

JP Info­nets sko­lju­ri­diska tjäns­ter

Stö­ter du på utma­ningar gäl­lande sko­lju­ri­dik i din yrkes­roll? JP Info­nets tjäns­ter fun­ge­rar som verk­tyg och stöd i din arbetsvar­dag  oav­sett om du arbe­tar inom offent­lig sek­tor eller vid en fri­stående verk­sam­het. Här hit­tar du verk­tyg och tjäns­ter du behö­ver för att hålla din kom­pe­tens på områ­det stän­digt aktu­ell. Se allt inom sko­lju­ri­dik.