SFS 1998:1757 Lag om förvaltning av vissa fonder inom socialförsäkringsområdet
981757.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 1998:1757
lag om förvaltning av vissa fonder inom socialförsäkringsområdet;
utfärdad den 17 december 1998. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs följande. 1 § denna lag skall tillämpas på följande fonder – folkpensioneringsfonden – den frivilliga pensionsförsäkringens fonder – sjömanspensioneringsfonden – stiftelsen nils jönssons donationsfond – fonden för frivillig yrkesskadeförsäkring – fiskarförsäkringsfonden – affärsverksfonden – trafiklivräntefonden – theofil anderssons 50-årsfond. 2 § fonderna skall förvaltas av kammarkollegiet enligt de föreskrifter som regeringen utfärdar om inte annat följer av denna lag. om det för någon fond finns särskilda föreskrifter som avviker från vad som anges i denna lag eller vad som av regeringen föreskrivits om kammarkollegiets fondförvaltning gäller dock dessa föreskrifter. kammarkollegiets förvaltning skall i övrigt ske på det sätt och i de former som kammarkollegiet och riksförsäkringsverket kommer överens om. 3 § fondernas medel skall förvaltas på sådant sätt att medlen blir till största möjliga nytta för de försäkringar eller de ändamål för vilka fonderna har tillkommit. fondmedlen skall placeras så att kraven på långsiktigt hög avkastning, tillfredsställande betalningsberedskap och riskspridning samt betryggande säkerhet tillgodoses. 4 § kammarkollegiet får placera fondmedlen 1. i skuldförbindelser med låg kreditrisk, och 2. i andra skuldförbindelser utfärdade av svenska aktiebolag eller ekonomiska föreningar, till belopp som för varje fond motsvarar högst fem procent av det totala marknadsvärdet av fondens tillgångar.
utkom från trycket den 29 december 1998
1
prop. 1998/99:1, utg.omr. 10, bet. 1998/99:sfu1, rskr. 1998/99:101.
1
sfs 1998:1757
fondmedlen får inte placeras i skuldförbindelser utställda i utländsk valuta, i konvertibla skuldebrev eller i skuldebrev förenade med optionsrätt till nyteckning. kammarkollegiet får handla med optioner och terminer eller andra likartade finansiella instrument för att effektivisera förvaltningen av fondernas tillgångar eller för att skydda fondernas tillgångar mot kursförluster eller andra risker. om det behövs för en tillfredsställande betalningsberedskap får fondmedlen placeras hos riksbanken eller annan bank. 5 § om det är uppenbart att en fond annars skulle lida en avsevärd förlust får kammarkollegiet skydda en fordran genom att på offentlig auktion eller på en börs, en auktoriserad marknadsplats eller någon annan reglerad marknad köpa in egendom som är utmätt eller pantsatt för fordringen eller överta egendom som betalning för fordringen. egendom som förvärvats på detta sätt skall avyttras så snart det är lämpligt och senast då det kan ske utan förlust. kammarkollegiet får anta ackord vid betalningsinställelse eller konkurs. 6 § riksförsäkringsverket skall svara för att fondernas medel och dessas avkastning används i enlighet med de ändamål som fonderna är avsedda för och även svara för utbetalning av medel ur fonderna. 7 § regeringen kan bestämma att kostnaderna för förvaltningen av viss i 1 § uppräknad fond skall ersättas av allmänna medel samt därvid fastställa de grunder, enligt vilka ersättningen skall utgå. 8 § för varje räkenskapsår skall kammarkollegiet i samråd med riksförsäkringsverket upprätta en årsredovisning över kapitalförvaltningen för de fonder som omfattas av denna lag. den skall innefatta förvaltningsberättelse, resultaträkning och balansräkning. riksrevisionsverket skall granska årsredovisningen för förvaltningen av de fonder som omfattas av denna lag. denna lag träder i kraft den 1 januari 1999 då reglementet (1961:265) angående förvaltningen av riksförsäkringsverkets fonder upphör att gälla. på regeringens vägnar göran persson maj-inger klingvall (socialdepartementet)
2
fakta info direkt, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 1998
Viktiga lagar inom socialrätten
JP Infonets socialrättsliga tjänster
JP Infonets socialrättsliga tjänster
Jobbar du med socialrätt? JP Infonet förser dagligen ett stort antal kunder med det juridiska underlag de behöver för att kunna fatta rättssäkra beslut. Vi kan tillgodose hela ditt behov av information och stöd oavsett om du arbetar inom kommunal socialtjänst, annan myndighet, domstol, advokatbyrå eller i privat verksamhet. Se allt inom socialrätt.