Lag (2007:606) om utred­ningar för att före­bygga vissa ska­dor och döds­fall

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2007:606
Depar­te­ment: Soci­al­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2018:1375
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2007:606
Depar­te­ment/myn­dig­het: Soci­al­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2007-​06-20
Änd­rad: t.o.m. SFS

2018:1375
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Syf­tet med utred­nings­verk­sam­he­ten enligt denna lag är att ge rege­ringen under­lag för beslut om åtgär­der som har som mål att före­bygga att
   1. barn far illa, eller
   2. vuxna utsätts för våld eller andra över­grepp av när­stå­ende eller tidi­gare när­stå­ende per­so­ner. Lag (2018:1375).

2 §   En utred­ning enligt denna lag ska genom­fö­ras när ett brott har begåtts mot ett barn och det finns anled­ning att anta att brot­tet har sam­band med något för­hål­lande som har inne­bu­rit att bar­net varit i behov av skydd om
   1. bar­net har avli­dit med anled­ning av brot­tet,
   2. bar­net har utsatts för grov miss­han­del eller syn­ner­li­gen grov miss­han­del av en när­stå­ende eller tidi­gare när­stå­ende per­son,
   3. brot­tet utgör för­sök, för­be­re­delse eller stämp­ling till mord eller dråp eller för­sök eller för­be­re­delse till bar­nadråp, eller
   4. brot­tet utgör för­sök, för­be­re­delse eller stämp­ling till grov miss­han­del eller syn­ner­li­gen grov miss­han­del och är begånget av en när­stå­ende eller tidi­gare när­stå­ende per­son.

En utred­ning ska även genom­fö­ras när det annars finns sär­skilda skäl att utreda en hän­delse enligt första styc­ket och det finns anled­ning att anta att hän­del­sen har sam­band med något för­hål­lande som har inne­bu­rit att bar­net varit i behov av skydd.

I fall som avses i första styc­ket 1 eller om det finns sådana sär­skilda skäl som avses i andra styc­ket får en utred­ning genom­fö­ras även när ett barn har avli­dit utom­lands, om bar­net vid döds­fal­let var svensk med­bor­gare eller hade sin hem­vist i Sve­rige.

Med barn avses i denna lag per­so­ner under 18 år.
Lag (2018:1375).

2 a §   En utred­ning enligt denna lag ska genom­fö­ras när ett brott har begåtts mot en vuxen per­son av en när­stå­ende eller tidi­gare när­stå­ende per­son och det finns anled­ning att anta att brot­tet har sam­band med något för­hål­lande som har inne­bu­rit att den vuxna per­so­nen varit i behov av skydd eller stöd och hjälp för att för­ändra sin situ­a­tion om
   1. den vuxna per­so­nen har avli­dit med anled­ning av brot­tet, eller
   2. brot­tet utgör för­sök, för­be­re­delse eller stämp­ling till mord eller dråp.

En utred­ning ska även genom­fö­ras när det annars finns sär­skilda skäl att utreda en hän­delse enligt första styc­ket och det finns anled­ning att anta att hän­del­sen har sam­band med något för­hål­lande som har inne­bu­rit att den vuxna per­so­nen varit i behov av skydd eller stöd och hjälp för att för­ändra sin situ­a­tion.

I fall som avses i första styc­ket 1 eller om det finns sådana sär­skilda skäl som avses i andra styc­ket får en utred­ning genom­fö­ras även när en vuxen per­son har avli­dit utom­lands, om per­so­nen vid döds­fal­let var svensk med­bor­gare eller hade sin hem­vist i Sve­rige. Lag (2018:1375).

3 §   Utred­nings­verk­sam­he­ten ska bedri­vas av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer (utred­nings­myn­dig­he­ten).

Utred­nings­myn­dig­he­ten får anlita exper­ter och sak­kun­niga för att biträda utred­ningen.

Stat­liga för­valt­nings­myn­dig­he­ter som bedri­ver till­syn över verk­sam­het som berörs av en utred­ning eller vars ansvars­om­råde berörs av en utred­ning ska, efter begä­ran från utred­nings­myn­dig­he­ten, biträda utred­nings­myn­dig­he­ten genom att ställa exper­ter till för­fo­gande.

Skyl­dig­he­ten att ställa exper­ter till utred­nings­myn­dig­he­tens för­fo­gande enligt andra styc­ket gäl­ler inte Riks­da­gens ombuds­män, Riks­re­vi­sio­nen och Justi­ti­e­kans­lern.
Lag (2018:1375).

3 a §   Stat­liga för­valt­nings­myn­dig­he­ter, dock inte Riks­da­gens ombuds­män, Riks­re­vi­sio­nen och Justi­ti­e­kans­lern, bör genom­föra till­syn eller intern till­syn av verk­sam­het som berörs av en utred­ning enligt denna lag.

Utred­nings­myn­dig­he­ten ska infor­mera den myn­dig­het som är ansva­rig för till­sy­nen enligt första styc­ket att ett ärende har inletts.

Om en myn­dig­het som avses i andra styc­ket redan har utö­vat till­syn eller inle­der till­syn med anled­ning av infor­ma­tio­nen enligt samma stycke, ska utred­nings­myn­dig­he­ten under­rät­tas om vad som iakt­ta­gits i till­sy­nen och om vilka åtgär­der som vid­ta­gits med anled­ning av till­sy­nen. Lag (2018:1375).

Under­rät­tel­se­skyl­dig­het

4 §   Om miss­tanke har upp­kom­mit om brott som avses i 2 § första styc­ket eller 2 a § första styc­ket ska Polis­myn­dig­he­ten eller åkla­gare under­rätta utred­nings­myn­dig­he­ten om beslut som inne­bär att en för­un­der­sök­ning eller en utred­ning enligt 31 § lagen (1964:167) med sär­skilda bestäm­mel­ser om unga lagö­ver­trä­dare inte ska inle­das eller ska läg­gas ned eller ska avslu­tas utan att åtal eller bevis­ta­lan enligt 38 § nämnda lag väcks.

Om åkla­gare har väckt åtal eller bevis­ta­lan för brott som avses i 2 § första styc­ket eller 2 a § första styc­ket ska åkla­ga­ren, efter att dom­sto­lens dom eller slut­liga beslut i målet har fått laga kraft, under­rätta utred­nings­myn­dig­he­ten om domen eller beslu­tet. Lag (2018:1375).

Upp­gifts­skyl­dig­het

5 §   Föl­jande myn­dig­he­ter och yrkes­verk­samma är skyl­diga att på utred­nings­myn­dig­he­tens begä­ran lämna de upp­gif­ter som behövs för en utred­ning enligt 2 §:
   1. myn­dig­he­ter vars verk­sam­het berör barn,
   2. andra myn­dig­he­ter inom hälso-​ och sjuk­vår­den, annan rätts­psy­ki­a­trisk under­sök­nings­verk­sam­het, soci­al­tjäns­ten och kri­mi­nal­vår­den,
   3. anställda hos sådana myn­dig­he­ter som avses i 1 och 2,
   4. de som är verk­samma inom yrkes­mäs­sigt bedri­ven enskild verk­sam­het och full­gör upp­gif­ter som berör barn eller annan sådan verk­sam­het inom hälso-​ och sjuk­vår­den eller på soci­al­tjäns­tens område, och
   5. de myn­dig­he­ter som utö­var till­syn över de verk­sam­he­ter som avses i 1-4, dock inte Riks­da­gens ombuds­män, Riks­re­vi­sio­nen och Justi­ti­e­kans­lern. Lag (2018:1375).

5 a §   Föl­jande myn­dig­he­ter och yrkes­verk­samma är skyl­diga att på utred­nings­myn­dig­he­tens begä­ran lämna de upp­gif­ter som behövs för en utred­ning enligt 2 a §:
   1. myn­dig­he­ter som i sin verk­sam­het har kom­mit i kon­takt med den vuxna per­son eller den när­stå­ende eller tidi­gare när­stå­ende per­son som avses i 2 a §,
   2. anställda hos sådana myn­dig­he­ter som avses i 1,
   3. de som är verk­samma inom yrkes­mäs­sigt bedri­ven enskild verk­sam­het och full­gör upp­gif­ter inom hälso-​ och sjuk­vår­den eller på soci­al­tjäns­tens område, och som har kom­mit i kon­takt med den vuxna per­son eller den när­stå­ende eller tidi­gare när­stå­ende per­son som avses i 2 a §, och
   4. de myn­dig­he­ter som utö­var till­syn över de verk­sam­he­ter som avses i 1-3, dock inte Riks­da­gens ombuds­män, Riks­re­vi­sio­nen och Justi­ti­e­kans­lern. Lag (2018:1375).

Utred­ning­ens genom­fö­rande

6 §   Utred­nings­myn­dig­he­ten får inte inleda en utred­ning för­rän en under­rät­telse enligt 4 § har kom­mit in till myn­dig­he­ten.

Om ett döds­fall inträf­fat utom­lands får en utred­ning dock inle­das när det står klart att döds­fal­let inte kom­mer att utre­das av svensk brotts­ut­re­dande myn­dig­het.

7 §   En utred­ning ska klar­lägga det hän­del­se­för­lopp som före­gått en sådan hän­delse som avses i 2 § eller 2 a §, möj­liga orsa­ker till hän­del­sen och vilka åtgär­der som har vid­ta­gits eller kun­nat vid­tas för att skydda bar­net eller skydda eller stödja och hjälpa den vuxna per­so­nen.
Lag (2018:1375).

8 §   En utred­ning får inte genom­fö­ras på ett sådant sätt att den med­för men för en brotts­ut­red­ning, rät­te­gång eller ett ärende om till­syn.

Behand­ling av per­son­upp­gif­ter

9 §   Bestäm­mel­ser om behand­ling av per­son­upp­gif­ter i verk­sam­het enligt denna lag finns i lagen (2001:454) om behand­ling av per­son­upp­gif­ter inom soci­al­tjäns­ten.

Tyst­nads­plikt

10 §   En enskild per­son eller den som är eller varit verk­sam inom enskild verk­sam­het och som med­ver­kat i en utred­ning enligt denna lag får inte obe­hö­ri­gen röja vad denne då har fått veta om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den.
Lag (2018:1375).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2007:606
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2008.
   2. Vid döds­fall som inträf­fat före lagens ikraft­trä­dande får utred­ningar inle­das utan sådan under­rät­telse som avses i 4 §.
Sådana utred­ningar får endast avse fall där det genom en laga­kraft­vun­nen dom kon­sta­te­rats att ett brott har begåtts mot ett barn som har avli­dit i anled­ning av brot­tet.

2011:1111
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2012.
   2. Vid döds­fall som har inträf­fat före lagens ikraft­trä­dande får utred­ningar enligt 2 a § inle­das utan sådan under­rät­telse som avses i 4 §. Sådana utred­ningar får endast avse fall där det genom en laga­kraft­vun­nen dom har kon­sta­te­rats att ett brott har begåtts mot en kvinna eller en man av en när­stå­ende eller tidi­gare när­stå­ende per­son och kvin­nan eller man­nen har avli­dit med anled­ning av brot­tet.

2018:1375
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2019.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler för utred­ningar som har påbör­jats före ikraft­trä­dan­det.

JP Info­nets soci­al­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets soci­al­rätts­liga tjäns­ter

Job­bar du med soci­al­rätt? JP Info­net för­ser dag­li­gen ett stort antal kun­der med det juri­diska under­lag de behö­ver för att kunna fatta rätts­säkra beslut. Vi kan till­go­dose hela ditt behov av infor­ma­tion och stöd oav­sett om du arbe­tar inom kom­mu­nal soci­al­tjänst, annan myn­dig­het, dom­stol, advo­kat­byrå eller i pri­vat verk­sam­het. Se allt inom soci­al­rätt.