Lag (2009:1053) om för­mö­gen­het vid beräk­ning av vissa för­må­ner

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2009:1053
Depar­te­ment: Soci­al­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2018:164
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2009:1053
Depar­te­ment/myn­dig­het: Soci­al­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2009-​11-05
Änd­rad: t.o.m. SFS

2018:164
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om hur för­mö­gen­het ska beräk­nas vid pröv­ning av rätt till
   1. bil­stöd, äldre­för­sörj­nings­stöd, bostads­bi­drag och bostads­tillägg enligt soci­al­för­säk­rings­bal­ken, och
   2. stu­di­e­hjälp i form av extra tillägg och ned­sätt­ning av års­be­lopp vid åter­be­tal­ning av stu­di­elån enligt stu­di­e­stöds­la­gen (1999:1395).

I lagen (1999:332) om ersätt­ning till ste­ri­li­se­rade i vissa fall, lagen (2005:466) om beräk­ning av inkomst­prö­vade soci­al­för­säk­rings­för­må­ner för neu­ro­se­dyn­ska­dade, lagen (2012:663) om ersätt­ning på grund av över­grepp eller för­sum­mel­ser i sam­hälls­vår­den av barn och unga i vissa fall och lagen (2018:162) om stat­lig ersätt­ning till per­so­ner som har fått änd­rad könstill­hö­rig­het fast­ställd i vissa fall finns ytter­li­gare bestäm­mel­ser om beräk­ning av för­mö­gen­het för den som har fått ersätt­ning enligt dessa respek­tive lagar. Lag (2018:164).

2 §   De ter­mer och uttryck som används i denna lag har samma bety­delse och tillämp­nings­om­råde som i inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229) och omfat­tar också mot­sva­rande utländska före­te­el­ser.

3 §   Med för­mö­gen­het avses vär­det av till­gång­arna efter avdrag för skul­der. Där­vid ska det bort­ses från sådana till­gångar och skul­der som är hän­för­liga till inkomst­sla­get närings­verk­sam­het.

Till­gångar

4 §   Vid beräk­ning av för­mö­gen­het ska som till­gång tas upp
   1. pri­vat­bo­stads­fas­tig­het och pri­vat­bo­stads­rätt,
   2. liv­för­säk­ring med undan­tag för
      a) pen­sions­för­säk­ring samt
      b) liv­för­säk­ring som enbart avser olycks-​ eller sjuk­doms­fall eller döds­fall senast vid 70 års ålder och som inte är åter­köps­bar,
   3. mark­nads­no­te­rad delä­gar­rätt eller ford­rings­rätt,
   4. kon­tanta medel och kon­to­be­håll­ning, med undan­tag för behåll­ning på pen­sions­spar­konto, till den del vär­det av dessa till­gångar sam­man­lagt över­sti­ger 25 000 kro­nor, och
   5. ford­ran i pengar och lik­nande betal­nings­me­del.

5 §   Vid beräk­ning av för­mö­gen­het för pröv­ning av rätt till bil­stöd, äldre­för­sörj­nings­stöd, bostads­bi­drag och bostads­tillägg enligt soci­al­för­säk­rings­bal­ken ska det bort­ses från till­gång enligt 4 § 1 om den utgör den för­säk­ra­des per­ma­nent­bo­stad och från skul­der med säker­het i sådan till­gång.

Vid beräk­ning av bil­stöd, äldre­för­sörj­nings­stöd och bostads­tillägg enligt soci­al­för­säk­rings­bal­ken ska för för­säk­rad som har sin bostad i sär­skild boen­de­form det bort­ses från till­gång enligt 4 § 1 om den utgör per­ma­nent­bo­stad för den för­säk­ra­des make och från skul­der med säker­het i sådan till­gång. Lag (2010:1306).

6 §   Vid beräk­ning av för­mö­gen­het för pröv­ning av rätt till stu­di­e­hjälp i form av extra tillägg och rätt till ned­sätt­ning av års­be­lopp vid åter­be­tal­ning av stu­di­elån enligt stu­di­e­stöds­la­gen (1999:1395) ska det bort­ses från till­gång som avses i 4 § 1 och från skul­der med säker­het i sådan till­gång.

Vär­de­ring av till­gång­arna

7 §   Pri­vat­bo­stads­fas­tig­het ska tas upp till tax­e­rings­vär­det.
Om fas­tig­he­ten inne­has med tomträtt ska den tas upp till den del av tax­e­rings­vär­det som avser bygg­nad.

Pri­vat­bo­stads­fas­tig­het utom­lands ska tas upp till 75 pro­cent av mark­nads­vär­det.

Pri­vat­bo­stads­rätt ska tas upp till ett värde som mot­sva­rar med­lem­mens eller delä­ga­rens andel i för­e­ning­ens eller bola­gets behållna för­mö­gen­het. Denna för­mö­gen­het bestäms med utgångs­punkt i tax­e­rings­vär­det på för­e­ning­ens eller bola­gets fas­tig­het och med hän­syn till för­e­ning­ens eller bola­gets övriga till­gångar och skul­der.

8 §   Liv­för­säk­ring ska tas upp till sitt på för­säk­rings­tek­niska beräk­nings­grun­der fram­räk­nade åter­köps­värde med tillägg för beräk­nad upp­lu­pen andel i liv­för­säk­ring­ens över­skott.

9 §   Mark­nads­no­te­rade delä­gar­rät­ter och ford­rings­rät­ter ska tas upp till 80 pro­cent av sitt mark­nads­värde.

10 §   Ford­ran i pengar och lik­nande betal­nings­me­del ska tas upp till sitt nomi­nella belopp med tillägg för för­fal­len ränta.

Skul­der

11 §   Vid beräk­ning av för­mö­gen­het ska samt­liga skul­der beak­tas, med de undan­tag som anges i 3, 5 och 6 §§. Sådan skatt och avgift som omfat­tas av skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244) och som ännu inte debi­te­rats ska också undan­tas.
Lag (2011:1428).

12 §   Skuld i pengar och lik­nande betal­nings­me­del ska tas upp till sitt nomi­nella belopp med tillägg för för­fal­len ränta.