Lag (2015:953) om kol­lek­tiv­tra­fik­re­se­nä­rers rät­tig­he­ter

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2015:953
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L3
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2023:264
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2015:953
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L3
Utfär­dad: 2015-​12-17
Änd­rad: t.o.m. SFS

2023:264
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om rese­in­for­ma­tion, ersätt­ning och pris­av­drag vid för­se­ningar och från­trä­dande av avtal om köp av peri­od­bil­jett vid resor i kol­lek­tiv­tra­fik med tåg, spår­vagn, tun­nel­ba­ne­tåg, buss och per­son­bil.

Med kol­lek­tiv­tra­fik avses det­samma som i lagen (2010:1065) om kol­lek­tiv­tra­fik.

Lagen gäl­ler inte vid tra­fik som huvud­sak­li­gen bedrivs på grund av sitt histo­riska intresse eller sitt turist­värde.

2 §   Vid resor med tåg tilläm­pas bestäm­mel­serna om rese­in­for­ma­tion och om ersätt­ning och pris­av­drag vid för­se­ningar i 7-17 §§ i den utsträck­ning mot­sva­rande bestäm­mel­ser i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2021/782 av den 29 april 2021 om rät­tig­he­ter och skyl­dig­he­ter för tågre­se­nä­rer (tåg­pas­sa­ge­rar­för­ord­ningen) inte är tillämp­liga.

Av 4 § föl­jer att bestäm­mel­ser i tåg­pas­sa­ge­rar­för­ord­ningen om rese­in­for­ma­tion och rät­tig­he­ter vid för­se­ningar inte är tillämp­liga i vissa fall. Lag (2023:264).

3 §   Vid resor med buss tilläm­pas bestäm­mel­serna om rese­in­for­ma­tion och om ersätt­ning och pris­av­drag vid för­se­ningar i 7-17 §§ i den utsträck­ning mot­sva­rande bestäm­mel­ser i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 181/2011 av den 16 feb­ru­ari 2011 om pas­sa­ge­ra­res rät­tig­he­ter vid buss­trans­port och om änd­ring av för­ord­ning (EG) nr 2006/2004 (buss­pas­sa­ge­rar­för­ord­ningen) inte är tillämp­liga.

Genom 5 § utvid­gas tillämp­ningen av buss­pas­sa­ge­rar­för­ord­ning­ens bestäm­mel­ser om rese­in­for­ma­tion och rät­tig­he­ter vid för­se­ningar.

Undan­tag från tillämp­ningen av tåg­pas­sa­ge­rar­för­ord­ningen

4 §   Artik­larna 8, 9.1 och 17-20 i tåg­pas­sa­ge­rar­för­ord­ningen, i den ursprung­liga lydel­sen, ska inte tilläm­pas på inri­kes tra­fik­tjäns­ter som har en sträck­ning som är kor­tare än 150 km.
Lag (2023:264).

Utvidg­ning av tillämp­ningen av buss­pas­sa­ge­rar­för­ord­ningen

5 §   Artik­larna 3, 4.1, 5, 6, 8 och 19-23 i buss­pas­sa­ge­rar­för­ord­ningen, i den ursprung­liga lydel­sen, ska även tilläm­pas på sådana tra­fik­tjäns­ter som anges i arti­kel 2.1 i för­ord­ningen, i den ursprung­liga lydel­sen, som har en sträck­ning som är 150 km eller längre.

Avtals­vill­kor som avvi­ker från lagen

6 §   Ett avtals­vill­kor som i jäm­fö­relse med 12-17, 19 eller 20 § är till nack­del för rese­nä­ren är utan ver­kan mot denne.
Lag (2019:721).

Rese­in­for­ma­tion

Trans­por­tö­rens infor­ma­tions­skyl­dig­het

7 §   Trans­por­tö­ren ska till­han­da­hålla infor­ma­tion om
   1. en för­se­ning eller annan stör­ning i tra­fi­ken och dess orsak, var­ak­tig­het och kon­se­kven­ser,
   2. rese­nä­rens rät­tig­he­ter i frå­gor som regle­ras i denna lag,
   3. trans­por­tö­rens all­männa avtals­vill­kor,
   4. bil­jett­pri­ser, tid­ta­bel­ler och lin­je­sträck­ningar,
   5. till­gäng­lig­het till for­don, sta­tio­ner och håll­plat­ser,
   6. möj­lig­he­ten att med­föra cyklar och vill­kor för detta,
   7. säkerhets-​ och trygg­hets­frå­gor, och
   8. hur trans­por­tö­ren kan kon­tak­tas.

8 §   Under en resa med spår­vagn eller tun­nel­ba­ne­tåg eller med tåg som inte omfat­tas av tillämp­nings­om­rå­det för tåg­pas­sa­ge­rar­för­ord­ningen ska trans­por­tö­ren ge rese­nä­ren infor­ma­tion om nästa sta­tion eller håll­plats och vik­ti­gare anslu­tande för­bin­del­ser.

9 §   Infor­ma­tion enligt 7 och 8 §§ ska till­han­da­hål­las i den eller de for­mer som är mest lämp­liga för att rese­nä­rerna ska kunna ta del av infor­ma­tio­nen. Vid bedöm­ningen av lämp­lig form ska sär­skild vikt läg­gas vid beho­ven hos per­so­ner med funk­tions­ned­sätt­ning.

Till­syn över infor­ma­tions­skyl­dig­he­ten

10 §   Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer ska utöva till­syn över att trans­por­tö­rer full­gör de skyl­dig­he­ter som föl­jer av 7-9 §§.

Påföljd vid ute­bli­ven infor­ma­tion

11 §   Om infor­ma­tion inte läm­nas enligt 7-9 §§, ska mark­nads­fö­rings­la­gen (2008:486) tilläm­pas, med undan­tag av 29-36 §§ om mark­nads­stör­nings­av­gift. Sådan infor­ma­tion ska anses vara väsent­lig enligt 10 § tredje styc­ket den lagen.

Ersätt­ning och pris­av­drag vid för­se­ningar

Vad som avses med för­se­ning

12 §   En resa är att anse som för­se­nad, om trans­por­tens ankomst till resans slut­des­ti­na­tion sker vid en senare tid­punkt än vad som fram­går av trans­portav­ta­let eller, om ankomst­ti­den inte anges där, den offent­lig­gjorda tid­ta­bel­len.

Med resa avses en trans­port som en rese­när och en eller flera trans­por­tö­rer har ingått avtal om. Om det har ingåtts ett avtal som ger rese­nä­ren rätt till en eller flera trans­por­ter som inte när­mare har spe­ci­fi­ce­rats, krävs för att det ska vara fråga om en resa också att rese­nä­ren sär­skilt har inrät­tat sig efter den aktu­ella trans­por­ten.

För­se­nings­be­döm­ningen vid änd­ringar av en tra­fik­tjänst

13 §   Om en trans­por­tör har sena­re­lagt tiderna för en enskild tra­fik­tjänst, ska bedöm­ningen av om resan är för­se­nad göras uti­från den änd­rade tiden för ankomst i stäl­let för vad som anges i 12 § första styc­ket, om infor­ma­tion om änd­ringen har offent­lig­gjorts åtminstone tre dygn före den tid för avgång som fram­går av den offent­lig­gjorda tid­ta­bel­len.

Om en trans­por­tör har ställt in en enskild tra­fik­tjänst, ska den tid för ankomst som fram­går av den offent­lig­gjorda tid­ta­bel­len inte beak­tas vid bedöm­ningen av om resan är för­se­nad, om infor­ma­tion om att tra­fik­tjäns­ten har ställts in har offent­lig­gjorts enligt första styc­ket.

Första och andra styc­kena gäl­ler inte i de fall resans ankomst­tid till slut­des­ti­na­tio­nen fram­går av trans­portav­ta­let.

Ersätt­ning för annan trans­port vid befa­rad för­se­ning

14 §   Om det finns skä­lig anled­ning att anta att en resa kom­mer att bli mer än 20 minu­ter för­se­nad, har rese­nä­ren rätt till ersätt­ning av trans­por­tö­ren för skä­liga kost­na­der för annan trans­port för att nå resans slut­des­ti­na­tion. Detta gäl­ler även om det inte har ingåtts ett avtal om trans­port för den resa som befa­ras bli för­se­nad, om rese­nä­ren sär­skilt har inrät­tat sig efter den trans­por­ten.

Om rese­nä­ren inte har beta­lat för resan, får trans­por­tö­ren avräkna den kost­nad som rese­nä­ren skulle ha haft om denne hade beta­lat för resan.

Högsta ersätt­ningen enligt denna para­graf är 1/40 av det pris­bas­belopp enligt 2 kap. 7 § soci­al­för­säk­rings­bal­ken som gäl­ler för det år då resan skulle ha avslu­tats.

Pris­av­drag vid för­se­ning

15 §   Om en resa är mer än 20 minu­ter för­se­nad, har rese­nä­ren, om han eller hon inte begär ersätt­ning för annan trans­port vid befa­rad för­se­ning enligt 14 §, rätt till pris­av­drag med
   1. 50 pro­cent av det pris som rese­nä­ren har beta­lat för resan, om för­se­ningen upp­går till mer än 20 minu­ter,
   2. 75 pro­cent av det pris som rese­nä­ren har beta­lat för resan, om för­se­ningen upp­går till mer än 40 minu­ter, eller
   3. hela det pris som rese­nä­ren har beta­lat för resan, om för­se­ningen upp­går till mer än 60 minu­ter.

15 a §   Rese­nä­ren har inte rätt till pris­av­drag enligt 15 § om för­se­ningen har orsa­kats av omstän­dig­he­ter som inte kan hän­fö­ras till själva järnvägs-​, tunnelbane-​, spårvägs-​, buss- eller per­son­bils­drif­ten och som trans­por­tö­ren inte hade kun­nat undgå eller före­bygga följ­derna av även om trans­por­tö­ren hade iakt­ta­git den omsorg som omstän­dig­he­terna krävde. Lag (2023:264).

16 §   Om det inte klart fram­går vil­ket pris rese­nä­ren har beta­lat för resan, ska pris­av­dra­get beräk­nas uti­från pri­set för en enkel­bil­jett för rese­nä­ren. Om rese­nä­ren i ett sådant fall har använt en bil­jett som inne­bär en rabatt i för­hål­lande till en enkel­bil­jett, får trans­por­tö­ren minska pris­av­dra­get i pro­por­tion till rabat­ten.

Rekla­ma­tion

17 §   Rese­nä­ren får begära ersätt­ning för annan trans­port vid befa­rad för­se­ning enligt 14 § eller pris­av­drag vid för­se­ning enligt 15 § endast om rese­nä­ren inom skä­lig tid efter det att resan avslu­ta­des eller, om trans­por­ten inte genom­förs, skulle ha avslu­tats läm­nat trans­por­tö­ren ett med­de­lande om att han eller hon vill åbe­ropa för­se­ningen (rekla­ma­tion). Ett med­de­lande som läm­nas inom två måna­der efter det att resan avslu­ta­des eller skulle ha avslu­tats ska all­tid anses ha läm­nats i rätt tid.

Om ett med­de­lande om rekla­ma­tion har skic­kats på ett ända­måls­en­ligt sätt, anses rekla­ma­tion ha skett när detta gjor­des.

Ersätt­ning till trans­por­tö­ren

18 §   I 9 § järn­vägs­tra­fi­kla­gen (2018:181) finns bestäm­mel­ser om trans­por­tö­rens rätt till ersätt­ning i vissa fall av en infra­struk­tur­för­val­tare för skada som upp­kom­mer för trans­por­tö­ren till följd av den­nes skyl­dig­he­ter enligt 14 och 15 §§ i denna lag. Lag (2018:187).

Från­trä­dande av avtal om köp av peri­od­bil­jett

19 §   Rese­nä­ren får från­träda avta­let om köp av en peri­od­bil­jett, om trans­por­tö­rens tra­fik­ut­bud änd­ras efter köpet på så sätt att det avvi­ker från vad rese­nä­ren med fog har kun­nat för­ut­sätta vid köpet och avvi­kel­sen är av väsent­lig bety­delse för rese­nä­ren.

Om en rese­när från­trä­der avta­let om köp av en peri­od­bil­jett, har rese­nä­ren rätt till åter­be­tal­ning av den del av bil­jett­pri­set som avser tiden efter från­trä­dan­det.

Med peri­od­bil­jett avses en bil­jett som ger rese­nä­ren rätt till ett obe­stämt antal resor under en viss tids­pe­riod.
Lag (2018:187).

Pre­skrip­tion

20 §   En ford­ran enligt 14, 15 eller 19 § upp­hör, om rese­nä­ren inte väc­ker talan inom tre år från det att ford­ran upp­kom.
Lag (2019:721).