030216.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 2003:216
lag om ändring i körkortslagen (1998:488);
utfärdad den 15 maj 2003. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om körkortslagen (1998:488) dels att 2 kap. 7 och 11 §§, 3 kap. 1, 4, 6, 7, 10 och 15 §§, 4 kap. 1 och 2 §§, 5 kap. 14 och 15 §§, 7 kap. 2 och 3 §§, 8 kap. 2 § samt 10 kap. 4 § skall ha följande lydelse, dels att punkt 1 i ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna skall ha följande lydelse, dels att det i lagen skall införas två nya paragrafer, 3 kap. 2 a och 7 a §§, av följande lydelse.
utkom från trycket den 2 juni 2003
2 kap.
7§ behörigheten b ger rätt att köra tre- och fyrhjuliga motorcyklar.
11 § inom garage-, verkstads- eller bensinstationsområde får den som har ett körkort med behörigheten b köra personbil oavsett totalvikt samt lastbil och buss, med eller utan släpfordon men utan last eller passagerare. om ett särskilt medgivande lämnats får den som har fått ett körkort med behörigheten b återkallat, med de begränsningar som anges i första stycket, köra fordon som anges där samt moped klass i. ett medgivande får lämnas för högst tre år.
3 kap.
1 § körkort får utfärdas för den som 1. har körkortstillstånd, 2. är permanent bosatt i sverige eller har studerat här i minst sex månader, 3. har fyllt a) 16 år för behörigheten a1, b) 18 år för behörigheterna a, b, c och e, c) 21 år för behörigheten d, och 4. har avlagt godkänt förarprov. körkort får dock inte utfärdas för den som har ett körkort som är utfärdat i en annan stat inom europeiska ekonomiska samarbetsområdet (ees). har ett körkort blivit ogiltigt av anledning som avses i 12 § eller 13 § första stycket 1 eller sista stycket får ett nytt körkort utfärdas utan att förarprov avlagts, om den sökande efter det att körkortet blivit ogiltigt har med1
prop. 2002/03:55, bet. 2002/03:tu4, rskr. 2002/03:161.
1
sfs 2003:216
delats körkortstillstånd för de behörigheter som upphört att gälla. för utfärdande av körkort efter återkallelse gäller bestämmelserna i 5 kap. 2 a § ett körkortstillstånd skall förklaras ogiltigt, om innehavaren begär det. ogiltigheten får begränsas till att avse viss behörighet. 4 § förarprovet består av ett kunskapsprov och ett körprov. förarprov får inte avläggas om spärrtid löper. kunskapsprov får avläggas endast av den som uppfyller kraven i 1 § första stycket 1 och 3. kunskapsprov för behörigheten a behöver inte avläggas om sökanden redan har körkort med behörigheten a1. körprov får avläggas endast av den som uppfyller kraven i 1 § första stycket 1–3. 6 § körkort med behörigheten c eller d får utfärdas endast för den som har körkort med behörigheten b. om sökanden har haft körkort med behörigheten bc, bd eller bcd får dock körkort med motsvarande behörighet utfärdas samtidigt. 7 § körkort med behörigheten be, ce eller de får utfärdas endast för den som har behörighet för dragfordonet. om sökanden har haft körkort med behörighet för dragfordon och släpfordon av det slag som ansökan avser får dock körkort med motsvarande behörighet utfärdas samtidigt. 7 a § krav på innehav av körkortstillstånd gäller inte vid ett körprov, om sökanden redan har ett körkort med behörighet som utan något medicinskt skäl har villkorats till att avse automatväxlat fordon och körprovet skall ske med ett manuellt växlat fordon för vilket samma behörighet krävs. i övrigt skall 4 och 5 §§ gälla i tillämpliga delar. 10 § när ett körkortstillstånd meddelas eller ett körkort utfärdas, får de särskilda villkor för körkortsinnehavet som är nödvändiga från trafiksäkerhetssynpunkt föreskrivas. sådana villkor får också föreskrivas efter det att körkortstillståndet har meddelats eller körkortet utfärdats. 15 § den som kör ett fordon som avses i 2 kap. 1 § skall ha med sig 1. körkortet, eller 2. ett bevis att körkort utfärdats och handling som styrker förarens identitet. på begäran av bilinspektör eller polis skall handlingarna överlämnas för kontroll.
4 kap.
1 § den som för att få körkort vill öva sig i att köra bil eller motorcykel får övningsköra under de förutsättningar som anges i 2–5 §§ om han har körkortstillstånd. kravet på innehav av körkortstillstånd gäller dock inte den som redan har ett körkort med behörighet som utan något medicinskt skäl har villkorats till att avse automatväxlat fordon och övningskörningen skall ske med ett manuellt växlat fordon för vilket samma behörighet krävs.
2
2 § den som övningskör skall, om annat inte följer av 3 eller 4 §, ha uppnått en ålder av 1. 16 år för körning med personbil utan släpfordon eller med fordon som kräver förarbehörighet a1, 2. 17 år och 6 månader för körning med a) fordon som kräver förarbehörighet a, dock inte sådan motorcykel som avses i 2 kap. 6 §, b) andra fordon som kräver förarbehörighet b än sådana som avses i 1, 3. 18 år för körning med fordon som kräver förarbehörighet be, c eller ce, och 4. 20 år för körning med sådan motorcykel som avses i 2 kap. 6 § och med fordon som kräver behörighet d eller de.
sfs 2003:216
5 kap.
14 §2 efter återkallelse får nytt körkort utfärdas endast om sökanden har körkortstillstånd, har avlagt godkänt förarprov och även i övrigt uppfyller kraven i 3 kap. 1 § om inte annat sägs i andra stycket eller 15 §. har tiden för körkortets ogiltighet efter återkallelse med stöd av 3 § 2–4 bestämts till högst ett år får nytt körkort utan ytterligare prövning utfärdas efter ansökan. har tiden för körkortets ogiltighet efter återkallelse med stöd av 3 § 1, 5–6 bestämts till högst ett år, eller om körkortet återkallats med stöd av 3 § 7–8, får nytt körkort utfärdas efter ansökan om sökanden har körkortstillstånd. 15 § vad som sägs i 14 § andra stycket gäller inte i fråga om återkallelse med stöd av 3 § 1–6 om prövotid enligt 3 kap. 18 § löpte för sökanden vid tidpunkten för den händelse som medförde att körkortet återkallades. om det i beslut om återkallelse beslutats om krav som skall uppfyllas för utfärdande gäller dessa krav i stället för kraven enligt 14 §. detsamma gäller beslut av körkortsmyndighet som fattats efter beslut om återkallelse men innan giltighetstiden för återkallelse tills vidare eller spärrtiden löpt ut. efter ett beslut om återkallelse enligt 3 § 2–4 får länsstyrelsen besluta att en ansökan om körkortstillstånd skall ges in. ett sådant beslut får länsstyrelsen meddela om det före utfärdande av ett nytt körkort har framkommit omständigheter som ger anledning att pröva lämpligheten av att meddela körkortstillstånd.
7 kap.
2 § länsstyrelsen prövar ärenden om medgivande enligt 2 kap. 11 § andra stycket, om förlängd giltighet enligt 3 kap. 12 § samt ärenden enligt 3 kap. 3 §, 13 § första stycket 5 och andra stycket. länsstyrelsen prövar även frågor som avses i 3 kap. 16 § 1. länsstyrelsen prövar också ärenden om godkännande av handledare, förhandsbesked, villkor för innehav av körkortstillstånd och körkort utom i sådana fall som anges i 3 § andra stycket, körkortstillstånd, körkortsingripande och giltighet eller utbyte av ett utländskt körkort.
2
ändringen innebär bl.a. att tredje stycket upphävs.
3
sfs 2003:216
3 § vägverket beslutar om utfärdande av körkort och prövar ärenden enligt 3 kap. 13 § första stycket 1. vägverket beslutar också i frågor om villkor som innebär krav på automatväxlat fordon, om villkoret inte är medicinskt betingat.
8 kap.
2 § vägverkets beslut att vägra utfärda körkort enligt 3 kap. 1 § första stycket 2 får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten. vägverkets beslut i ärende om godkännande som handledare får inte överklagas. detsamma gäller andra beslut än som avses i första stycket i fråga om utfärdande av körkort eller traktorkort eller om förnyelse av körkort samt beslut i fråga om villkor enligt 7 kap. 3 § andra stycket.
10 kap.
4 § frågor som enligt denna lag skall prövas av en länsstyrelse handläggs av länsstyrelsen i det län där personen som frågan rör är folkbokförd eller, om denne inte är folkbokförd i sverige, av länsstyrelsen i det län där han eller hon vistas. saknar personen bestämd vistelseort i sverige, handläggs frågan om giltighet av ett utländskt körkort eller om körkortsingripande av länsstyrelsen i det län där ett ingripande eller en straffbelagd förseelse har skett. övriga körkortsärenden avseende personer som saknar bestämd vistelseort i sverige handläggs av den länsstyrelse som meddelat det senast gällande körkortstillståndet eller, om något körkortstillstånd inte meddelats, av den länsstyrelse som beslutat om det senaste gällande körkortet. länsstyrelsen enligt första, andra och tredje styckena får hänskjuta ärenden enligt denna lag till annan länsstyrelse om sökanden begär det och länsstyrelsen finner det lämpligt. 1. denna lag träder i kraft den 1 oktober 1998 då körkortslagen (1977:477) upphör att gälla. bestämmelsen i 5 kap. 12 § träder dock i kraft den dag regeringen bestämmer och upphör att gälla den 1 februari 2009. 1. denna lag träder i kraft den 1 oktober 2003. 2. för återkallelse som prövats slutligt före den 1 oktober 1998 gäller 5 kap. 14 § i sin äldre lydelse. på regeringens vägnar ulrica messing lennart renbjer (näringsdepartementet)
4
thomson fakta, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2003
Viktiga lagar inom transport och trafik
Lag (1997:736) om färdtjänst
Lag (1997:735) om riksfärdtjänst
Trafikförordning (1998:1276)
Viktiga lagar inom transport och trafik
Lag (2010:1065) om kollektivtrafikLag (1997:736) om färdtjänst
Lag (1997:735) om riksfärdtjänst
Trafikförordning (1998:1276)
JP Infonets tjänster inom transport och trafik
JP Infonets tjänster inom transport och trafik
Arbetar du med frågor som rör transport och trafik? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom transport och trafik.