050426.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 2005:426
lag om arbetstid m.m. för flygpersonal inom civilflyget;
utfärdad den 2 juni 2005. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs2 följande.
utkom från trycket den 14 juni 2005
lagens innehåll
1 § denna lag innehåller bestämmelser om årsarbetstiden och om lediga dagar på stationeringsorten för flygpersonal inom civilflyget. i övrigt gäller bestämmelserna i arbetstidslagen (1982:673) för sådan personal.
definitioner
2 § i denna lag avses med flygpersonal inom civilflyget: besättningsmedlemmar som på grund av anställning tjänstgör ombord på ett civilt luftfartyg, blocktid: tiden från det att ett luftfartyg lämnar sin parkeringsplats för att lyfta till dess att det står still på anvisad parkeringsplats och alla motorer står stilla, beredskapstjänst: tid under vilken besättningsmedlemmen är skyldig att hålla sig beredd att med kort varsel infinna sig på plats för flygtjänstgöring, stationeringsort: den ort där besättningsmedlemmen vanligtvis börjar och avslutar en tjänstgöringsperiod eller serie av tjänstgöringsperioder och där arbetsgivaren under normala förhållanden inte ansvarar för inkvartering av besättningsmedlemmen, ledig dag: en period om tjugofyra timmar från klockan 00.00 till 24.00 på stationeringsorten utan tjänstgöring eller beredskapstjänst, flygarbetstidsdirektivet: rådets direktiv 2000/79/eg av den 27 november 2000 om genomförande av det europeiska avtal om arbetstidens förläggning för flygpersonal inom civilflyget som har ingåtts mellan association of european airlines (aea), europeiska transportarbetarfederationen (etf),
prop. 2004/05:134, bet. 2004/05:tu12, rskr. 2004/05:266. jfr rådets direktiv 2000/79/eg av den 27 november 2000 om genomförande av det europeiska avtal om arbetstidens förläggning för flygpersonal inom civilflyget som har ingåtts mellan association of european airlines (aea), europeiska transportarbetarfederationen (etf), european cockpit association (eca), european regions airline association (era) och international air carrier association (iaca), egt l 302, 1.12.2000, s. 57, celex 32000l0079.
2
1
1
sfs 2005:426
european cockpit association (eca), european regions airline association (era) och international air carrier association (iaca).
avvikelser genom avtal
3 § genom kollektivavtal som har slutits eller godkänts av en central arbetstagarorganisation får avvikelser göras från 4 och 5 §§. en arbetsgivare, som är bunden av sådant kollektivavtal får tillämpa avtalet även på en arbetstagare som inte är medlem av den avtalsslutande arbetstagarorganisationen, under förutsättning att arbetstagaren sysselsätts i arbete som avses med avtalet och inte omfattas av annat tillämpligt kollektivavtal. avvikelser enligt första stycket får göras endast under förutsättning att de inte innebär att mindre fördelaktiga villkor skall tillämpas för arbetstagarna än som följer av flygarbetstidsdirektivet. ett avtal är ogiltigt i den utsträckning det innebär att mindre förmånliga villkor skall tillämpas för arbetstagarna än som följer av direktivet.
begränsning av årsarbetstiden
4 § den sammanlagda arbetstiden inklusive viss beredskapstjänst får uppgå till högst 2 000 timmar under ett år. av denna tid får högst 900 timmar utgöras av blocktid. årsarbetstiden inklusive beredskapstjänst skall så långt det är möjligt spridas jämnt över det år under vilket årsarbetstiden beräknas. regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer får meddela närmare föreskrifter om hur beredskapstjänst skall beaktas vid beräkningen av årsarbetstiden.
ledighet på stationeringsorten
5 § en besättningsmedlem har på stationeringsorten rätt till minst sju lediga dagar per kalendermånad och minst 96 lediga dagar per kalenderår. dessa lediga dagar skall av arbetsgivaren meddelas i förväg och kan innefatta de viloperioder som följer av lag eller avtal. första stycket skall inte påverka rätten till årlig betald semester enligt semesterlagen (1977:480) eller avtal.
tillsyn
6 § arbetsmiljöverket skall se till att denna lag följs och har rätt att på begäran få de upplysningar och handlingar som behövs för tillsynen. för att utöva tillsynen har arbetsmiljöverket rätt att komma in på arbetsställena. polisen skall därvid lämna den handräckning som behövs. 7 § arbetsmiljöverket får meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att denna lag skall följas. i beslut om föreläggande eller förbud kan arbetsmiljöverket sätta ut viten.
2
överklagande
8 § arbetsmiljöverkets beslut enligt 7 § får överklagas hos regeringen. arbetsmiljöverket kan förordna att dess beslut skall gälla omedelbart.
sfs 2005:426
påföljder m.m.
9 § till böter eller fängelse i högst ett år döms den arbetsgivare som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot ett föreläggande eller ett förbud som har meddelats med stöd av 7 §. detta gäller dock inte om föreläggandet eller förbudet har förenats med vite. 10 § till böter döms en arbetsgivare som uppsåtligen eller av oaktsamhet har, utan att avvikelse har gjorts enligt 3 §, anlitat en arbetstagare i strid mot 4 §. 11 § en arbetsgivare som tillämpar sådana bestämmelser i ett kollektivavtal som strider mot 3 § andra stycket skall betala skadestånd för den förlust som uppkommer och för den kränkning som har skett. om det är skäligt, kan skadeståndet sättas ned eller helt falla bort. 12 § för en arbetsgivare som inte fullgör sina förpliktelser enligt kollektivavtal som avses i 3 §, gäller vad som föreskrivs i avtalet eller i lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet. denna lag träder i kraft den 1 juli 2005. på regeringens vägnar göran persson ulrica messing (näringsdepartementet)
3
thomson fakta, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2005
Viktiga lagar inom transport och trafik
Lag (1997:736) om färdtjänst
Lag (1997:735) om riksfärdtjänst
Trafikförordning (1998:1276)
Viktiga lagar inom transport och trafik
Lag (2010:1065) om kollektivtrafikLag (1997:736) om färdtjänst
Lag (1997:735) om riksfärdtjänst
Trafikförordning (1998:1276)
JP Infonets tjänster inom transport och trafik
JP Infonets tjänster inom transport och trafik
Arbetar du med frågor som rör transport och trafik? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom transport och trafik.