Lag (1982:821) om trans­port av far­ligt gods. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2006:263

Utfär­dad:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1982:821
Depar­te­ment: För­svars­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2002:373
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1982:821
Depar­te­ment/myn­dig­het: För­svars­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1982-​08-26
Änd­rad: t.o.m. SFS

2002:373
Upp­hävd: 2006-​07-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2006:263
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Med trans­port för­stås i denna lag för­flytt­ning av far­ligt gods med trans­port­me­del samt sådan last­ning, loss­ning, för­va­ring och annan han­te­ring av det far­liga god­set som utgör ett led i för­flytt­ningen.

Som trans­port anses dock inte för­flytt­ning som sker endast inom ett område där till­verk­ning, lag­ring eller för­bruk­ning av far­ligt gods äger rum.

2 §   Med far­ligt gods för­stås i denna lag gods som består av eller inne­hål­ler

explo­siva ämnen och före­mål,
gaser,
brand­far­liga väts­kor,
brand­far­liga fasta ämnen,
själ­van­tän­dande ämnen,
ämnen som utveck­lar brand­far­lig gas vid kon­takt med vat­ten,
oxi­de­rande ämnen,
orga­niska perox­i­der,
gif­tiga ämnen,
smitt­fö­rande ämnen,
radi­o­ak­tiva ämnen,
frä­tande ämnen samt

övriga far­liga ämnen och före­mål som rege­ringen, eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer, sär­skilt före­skri­ver

och som vid trans­port kan med­föra ska­dor på män­ni­skor, djur, egen­dom eller i mil­jön eller påverka trans­port­med­lets säkra fram­fö­rande. Lag (1999:334).

3 §   Med trans­port­me­del för­stås i denna lag
   1. varje slag av for­don som används för trans­port på väg eller i ter­räng,
   2. järn­vägs­vag­nar och andra spår­bundna for­don,
   3. luft­far­tyg samt
   4. far­tyg i den utsträck­ning som det i dem trans­por­te­ras gods i för­pac­kad form, i con­tain­rar, flytt­bara tan­kar eller trans­port­me­del enligt punkt 1 och 2.

3 a §   Har upp­hävts genom lag (2002:373).

4 §   I fråga om trans­port med svenska far­tyg eller svenska luft­far­tyg gäl­ler denna lag även utom riket om inte detta stri­der mot främ­mande lag som är tillämp­lig.

I fråga om örlogs­far­tyg och mili­tära luft­far­tyg gäl­ler denna lag endast såvitt rege­ringen för­ord­nar därom.

I fråga om radi­o­ak­tiva ämnen gäl­ler denna lag endast i den mån den är för­en­lig med lagen (1984:3) om kärn­tek­nisk verk­sam­het respek­tive strål­skydds­la­gen (1988:220) och med stöd av dessa lagar med­de­lade före­skrif­ter eller vill­kor. Lag (1999:334).

5 §   Rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer bemyn­di­gas att med­dela före­skrif­ter om vilka ämnen och före­mål som skall anses utgöra far­ligt gods enligt 2 § med hän­syn till trans­port­me­del, gods­mängd eller andra trans­port­för­hål­lan­den.
Lag (1999:334).

6 §   Rege­ringen bemyn­di­gas att med­dela före­skrif­ter om eller för sär­skilt fall besluta om undan­tag från lagens tillämp­ning på
   1. trans­por­ter med utländska far­tyg och luft­far­tyg,
   2. för­svars­mak­tens trans­por­ter,
   3. vissa trans­por­ter eller vissa slag av trans­por­ter i övrigt.

Rege­ringen får över­låta åt myn­dig­het att med­dela före­skrif­ter om eller för sär­skilt fall besluta om undan­tag enligt första styc­ket 2 och 3.

Säker­hets­be­stäm­mel­ser

7 §   Trans­port får ske endast på de vill­kor och under de för­ut­sätt­ningar som anges i denna lag eller med stöd av lagen med­de­lade före­skrif­ter.

8 §   Vid trans­port skall de åtgär­der vid­tas och den för­sik­tig­het iakt­tas som fordras för att hindra eller mot­verka, att det far­liga god­set orsa­kar ska­dor på män­ni­skor, djur, egen­dom och i mil­jön. Trans­port­me­del och andra trans­por­tan­ord­ningar skall vara av sådan beskaf­fen­het att de står emot påkän­ning­arna vid trans­port.

9 §   Rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer bemyn­di­gas att med­dela före­skrif­ter om klas­si­fi­ce­ring av far­ligt gods, om trans­port­me­del och andra trans­por­tan­ord­ningar, märk­ning, upp­gifts­plikt, säker­hets­ut­rust­ning, last­ning, loss­ning, för­va­ring och annan han­te­ring av far­ligt gods samt om för­sik­tig­hets­mått och åtgär­der i övrigt, allt i den utsträck­ning som krävs för trans­port­sä­ker­hets­syn­punkt.

Rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer bemyn­di­gas att före­skriva att trans­port­me­del och andra trans­por­tan­ord­ningar får använ­das vid trans­port endast om de är pro­vade och god­kända.

10 §   Om det är av sär­skild bety­delse från trans­port­sä­ker­hets­syn­punkt får rege­ringen eller myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer för­bjuda vissa slag av trans­por­ter eller före­skriva att vissa slag av trans­por­ter får ske endast efter till­stånd eller för­hands­an­mä­lan.

Säker­hets­råd­gi­vare m.m.

10 a §   Den som bedri­ver verk­sam­het där det ingår att utföra trans­por­ter enligt denna lag skall ha en eller flera säker­hets­råd­gi­vare. Det­samma gäl­ler den som till någon annan läm­nar far­ligt gods för trans­port eller som för egen räk­ning trans­por­te­rar sådant gods. Lag (2002:373).

10 b §   Säker­hets­råd­gi­va­ren har till upp­gift att verka för att olyc­kor i sam­band med trans­por­terna före­byggs. Om en olycka som inne­bu­rit sådana ska­dor som anges i 8 § eller ett till­bud som inne­bu­rit en all­var­lig risk för en sådan olycka inträf­fat, skall säker­hets­råd­gi­va­ren upp­rätta och över­lämna en rap­port till led­ningen för verk­sam­he­ten. Led­ningen skall lämna upp­lys­ningar om hän­del­sen i den omfatt­ning och till den myn­dig­het som rege­ringen före­skri­ver.

Säker­hets­råd­gi­va­ren skall ha den kom­pe­tens som är nöd­vän­dig för upp­gif­terna. Lag (1999:334).

10 c §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela när­mare före­skrif­ter om krav på kom­pe­tens hos och upp­gif­ter för säker­hets­råd­gi­vare.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från bestäm­mel­serna i 10 a §.
Lag (1999:334).

Till­syn

11 §   Till­sy­nen över efter­lev­na­den av denna lag och de före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen skall utövas av myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

12 §   För till­sy­nen enligt denna lag äger till­syns­myn­dig­het till­träde till områ­den, loka­ler och andra utrym­men, som används i sam­band med trans­port, eller till trans­port­me­del och trans­por­tan­ord­ningar.
Myn­dig­he­ten har rätt att få de upp­lys­ningar, hand­lingar och prov som behövs för till­sy­nen. För uttagna prov utgår inte någon ersätt­ning.

Det ålig­ger polis­myn­dig­he­terna att lämna den handräck­ning som behövs för till­sy­nen.

13 §   Till­syns­myn­dig­het får med­dela de före­läg­gan­den eller för­bud som uppen­bart behövs för att denna lag eller de före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen skall efter­le­vas.

I beslut om före­läg­gan­den eller för­bud kan till­syns­myn­dig­he­ten utsätta vite.

Under­lå­ter någon att vidta en före­lagd åtgärd, får till­syns­myn­dig­he­ten för­ordna om rät­telse på den för­sum­li­ges bekost­nad.

14 §   Rege­ringen bemyn­di­gas att med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­het för polis­män att hindra fort­satt trans­port om trans­por­ten stri­der mot denna lag eller med stöd av lagen med­de­lade före­skrif­ter och fort­satt trans­port inte kan ske utan påtag­lig risk för skada.

Avgif­ter

15 §   Rege­ringen bemyn­di­gas att före­skriva om avgif­ter för myn­dig­hets verk­sam­het enligt denna lag.

Ansvar, för­un­der­sök­ning och sek­re­tess

16 §   Den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het bry­ter mot
   1. före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av 9 eller 10 §,
   2. före­läg­gan­den eller för­bud som med­de­lats med stöd av 13 §, dock inte om före­läg­gan­det eller för­bu­det omfat­tas av ett vites­före­läg­gande, döms till böter eller fäng­else i högst ett år.

Är brott som sägs i första styc­ket med hän­syn till ris­ken för ska­dor på liv eller egen­dom eller i mil­jön och övriga omstän­dig­he­ter att anse som ringa döms till pen­ning­bö­ter.

Ansvar enligt första eller andra styc­ket inträ­der inte om ansvar för gär­ningen kan ådö­mas enligt brotts­bal­ken eller 29 kap. 1 eller 2 § mil­jö­bal­ken. Lag (1999:334).

16 a §   Vid för­un­der­sök­ning rörande brott som anges i 16 § första eller andra styc­ket får åkla­gare eller polis­myn­dig­het som leder under­sök­ningen begära hjälp av Tull­ver­ket samt ge en tull­tjäns­te­man i upp­drag att genom­föra en viss åtgärd under för­un­der­sök­ningen, om det är lämp­ligt med hän­syn till omstän­dig­he­terna.

Om det finns anled­ning att anta att brott enligt första styc­ket har för­ö­vats, har en tull­tjäns­te­man samma befo­gen­het som till­kom­mer polis­man att hålla för­hör och vidta andra åtgär­der enligt 23 kap. 3 § fjärde styc­ket rät­te­gångs­bal­ken.

En tull­tjäns­te­man får företa tvångs­åt­gär­der vid brott mot denna lag i samma utsträck­ning som gäl­ler för polis­man enligt 23 kap. 8 § samt 24 och 26-​-28 kap. rät­te­gångs­bal­ken. Lag (1999:411).

17 §   Den som har tagit befatt­ning med ett ärende som avses i denna lag får inte obe­hö­ri­gen röja eller utnyttja vad han där­vid har erfa­rit om någons affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den.

I det all­män­nas verk­sam­het tilläm­pas i stäl­let bestäm­mel­serna i sek­re­tess­la­gen (1980:100).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1999:333

Denna lag trä­der i kraft, i fråga om 10 a och 10 b §§ den 1 janu­ari 2000, och i övrigt den 1 juli 1999.