Lag (1990:712) om under­sök­ning av olyc­kor

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1990:712
Depar­te­ment: Landsbygds-​ och infra­struk­tur­de­par­te­men­tet RSIB TM
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2014:725
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1990:712
Depar­te­ment/myn­dig­het: Landsbygds-​ och infra­struk­tur­de­par­te­men­tet RSIB TM
Utfär­dad: 1990-​05-23
Änd­rad: t.o.m. SFS

2014:725
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­melse

1 §   Denna lag inne­hål­ler före­skrif­ter om under­sök­ning från säker­hets­syn­punkt av olyc­kor och till­bud till olyc­kor.

Olyc­kor som skall under­sö­kas

2 §   Olyc­kor ska under­sö­kas enligt denna lag, om de är av sådan all­var­lig art som anges i det föl­jande, näm­li­gen
   1. luft­fartso­lyc­kor: Olyc­kor vid använd­ningen av luft­far­tyg som har med­fört att
      a) någon har avli­dit eller bli­vit all­var­ligt ska­dad,
      b) luft­far­ty­get eller egen­do­men som inte trans­por­te­rats med luft­far­ty­get har fått bety­dande ska­dor eller omfat­tande ska­dor har upp­kom­mit i mil­jön, eller
      c) luft­far­ty­get är oåt­kom­ligt eller har för­svun­nit under flyg­ning och inte har kun­nat åter­fin­nas,
   2. sjö­o­lyc­kor: Olyc­kor vid drif­ten av han­dels­far­tyg, fis­ke­far­tyg eller stats­far­tyg som enligt 2 c § utgör en myc­ket all­var­lig sjö­o­lycka eller en olycka som lik­ställs med en myc­ket all­var­lig sjö­o­lycka,
   3. järn­vägso­lyc­kor: Olyc­kor vid järnvägs-​, tunnelbane-​ eller spår­vägs­drift orsa­kade antingen av kol­li­sio­ner mel­lan spår­for­don eller urspår­ningar eller av andra hän­del­ser med bety­delse för säker­he­ten som har med­fört att
      a) minst en per­son har avli­dit eller minst fem per­so­ner har bli­vit all­var­ligt ska­dade, eller
      b) spår­for­don, spå­ran­lägg­ningar, egen­dom som inte trans­por­te­rats med spår­for­do­net eller mil­jön har fått så omfat­tande ska­dor att de sam­man­lagda kost­na­derna upp­skat­tas till ett belopp mot­sva­rande minst två mil­jo­ner euro,
   4. väg­tra­fi­ko­lyc­kor och andra all­var­liga olyc­kor: Andra olyc­kor än som avses i 1-3 och 2 a § första styc­ket, om de har med­fört att
      a) flera män­ni­skor har avli­dit eller bli­vit all­var­ligt ska­dade, eller
      b) omfat­tande ska­dor har upp­kom­mit på egen­do­men eller i mil­jön.

Till­bud till olyc­kor som avses i första styc­ket 1, 3 och 4 ska under­sö­kas enligt denna lag, om till­bu­det inne­bu­rit all­var­lig fara för att en olycka skulle inträffa eller om till­bu­det tyder på ett väsent­ligt fel hos luft­far­ty­get, spår­for­do­net eller spå­ran­lägg­ningen eller på andra väsent­liga bris­ter i säker­hets­hän­se­ende.

Olyc­kor som avses i första styc­ket 1 och som rör luft­far­tyg med en total­vikt av högst 2 250 kg vilka inte ska ha luft­vär­dig­hets­be­vis, och olyc­kor som avses i första styc­ket 4 samt till­bud till sådana olyc­kor ska under­sö­kas endast om en under­sök­ning är av bety­delse ur säker­hets­syn­punkt.
Lag (2011:548).

2 a §   Andra sjö­o­lyc­kor än de som anges i 2 § första styc­ket 2 får under­sö­kas enligt denna lag om de utgör en all­var­lig sjö­o­lycka eller annan sjö­o­lycka. Vid en all­var­lig sjö­o­lycka ska den myn­dig­het som gör en under­sök­ning enligt denna lag först göra en pre­li­mi­när bedöm­ning i syfte att utreda om en under­sök­ning ska inle­das eller inte.

Till­bud till sjöss ska under­sö­kas enligt denna lag om till­bu­det skulle ha kun­nat leda till en myc­ket all­var­lig sjö­o­lycka eller en olycka som lik­ställs med en myc­ket all­var­lig sjö­o­lycka. Till­bud till sjöss får under­sö­kas om till­bu­det skulle ha kun­nat leda till en all­var­lig sjö­o­lycka eller annan sjö­o­lycka.

Vid en pre­li­mi­när bedöm­ning gäl­lande all­var­lig sjö­o­lycka och vid en bedöm­ning om en under­sök­ning angå­ende annan sjö­o­lycka eller ett till­bud till sjöss ska inle­das eller inte, ska det beak­tas hur all­var­lig olyc­kan eller till­bu­det är, vil­ken slags far­tyg och last som berörs och i vil­ken mån under­sök­ning­ens resul­tat kan för­hindra fram­tida olyc­kor eller till­bud.
Lag (2011:548).

2 b §   Med sjö­o­lyc­kor och till­bud till sjöss avses i denna lag olyc­kor eller till­bud till följd av en hän­delse eller en serie av hän­del­ser som inträf­far i direkt anslut­ning till drif­ten av han­dels­far­tyg, fis­ke­far­tyg eller stats­far­tyg. Lag (2011:548).

2 c §   I denna lag används föl­jande beteck­ningar på sjö­o­lyc­kor och till­bud till sjöss.
   1. Myc­ket all­var­lig sjö­o­lycka: en olycka som inne­bär att
   - far­ty­get har för­svun­nit,
   - en eller flera män­ni­skor har avli­dit, eller
   - all­var­lig skada har upp­kom­mit i mil­jön.
   2. All­var­lig sjö­o­lycka: en olycka som inte utgör en sådan olycka som anges i 1 och där hän­del­ser såsom brand, explo­sion, kol­li­sion, grund­stöt­ning, skada på grund av hårt väder eller is, eller inträf­fad eller miss­tänkt skada på far­ty­gets skrov, inne­bär att
   - far­ty­get inte är i sådant skick att det upp­fyl­ler gäl­lande säker­hets­krav, och detta inne­bär fara för att far­ty­get eller per­so­ner ombord ska­das, eller det utgör ett oskä­ligt hot mot mil­jön,
   - skada har upp­kom­mit i mil­jön, eller
   - far­ty­get har råkat ut för ett haveri som med­fört behov av bog­se­ring eller assi­stans från land.
   3. Annan sjö­o­lycka: en mindre all­var­lig sjö­o­lycka som inte utgör en sådan olycka som anges i 1 eller 2.
   4. Till­bud till sjöss: en hän­delse eller en serie av hän­del­ser som inte utgör en sådan olycka som anges i 1-3, men där hän­del­serna har utsatt eller, om de inte åtgär­dats, skulle ha kun­nat utsätta far­ty­get, per­so­ner ombord eller utan­för far­ty­get, eller mil­jön för fara.

Med myc­ket all­var­lig sjö­o­lycka lik­ställs att
   - flera män­ni­skor har bli­vit all­var­ligt ska­dade,
   - far­ty­get eller egen­dom som inte trans­por­te­rats med far­ty­get har fått omfat­tande ska­dor, eller
   - far­ty­get har över­getts i sjön.

Som all­var­lig sjö­o­lycka anses också när en eller flera män­ni­skor har för­svun­nit från far­ty­get. Lag (2011:548).

2 d §   Bestäm­mel­serna i 2 b och 2 c §§ gäl­ler bara under för­ut­sätt­ning att hän­del­sen eller hän­del­serna som för­or­sa­kat olyc­kan eller till­bu­det inte orsa­kats av en avsikt­lig hand­ling eller under­lå­ten­het i syfte att orsaka skada på far­ty­gets säker­het, per­so­ner ombord eller utan­för far­ty­get, eller mil­jön. Lag (2011:548).

3 §   Rege­ringen får före­skriva eller i enskilda fall besluta att en under­sök­ning enligt denna lag skall göras också när en olycka eller ett olycks­till­bud inte är av sådan all­var­lig art som anges i 2 § men en under­sök­ning ändå är påkal­lad från säker­hets­syn­punkt.

4 §   En under­sök­ning enligt denna lag ska göras i fråga om olyc­kor och till­bud som har inträf­fat i Sve­rige. Detta gäl­ler dock inte om olyc­kan eller till­bu­det berör ett utländskt stats­far­tyg.

En under­sök­ning enligt denna lag av en sjö­o­lycka eller ett till­bud till sjöss som har inträf­fat utom­lands ska göras när olyc­kan eller till­bu­det berör ett far­tyg som för svensk flagg eller är av annat väsent­ligt intresse för Sve­rige.

En under­sök­ning enligt denna lag av en olycka eller ett till­bud som berör ett svenskt luft­far­tyg ska göras även när olyc­kan eller till­bu­det har inträf­fat utom­lands, om annat inte föl­jer av en inter­na­tio­nell över­ens­kom­melse som har biträtts av Sve­rige. Om olyc­kan eller till­bu­det rör ett luft­far­tyg med en total­vikt av högst 2 250 kg och som inte ska ha luft­vär­dig­hets­be­vis, ska en under­sök­ning göras endast om det är av syn­ner­lig vikt från säker­hets­syn­punkt och en under­sök­ning inte görs i den stat inom vars ter­ri­to­rium olyc­kan eller till­bu­det inträf­fade.

Om en olycka eller ett till­bud som berör spår­for­don i inter­na­tio­nell tra­fik inträf­fat på eller nära den svenska grän­sen, får den myn­dig­het som enligt 5 § ansva­rar för under­sök­ningen komma över­ens med mot­sva­rande myn­dig­het i den andra berörda sta­ten om vil­ken av dem som ska göra under­sök­ningen eller att de ska göra den till­sam­mans.
Lag (2011:548).

4 a §   Trots vad som före­skrivs i 4 § skall en under­sök­ning enligt denna lag inle­das när ett utländskt ro-​ro- pas­sa­ge­rar­far­tyg eller hög­has­tig­hets­pas­sa­ge­rar­far­tyg i regul­jär tra­fik har varit inblan­dat i en sjö­o­lycka eller ett till­bud och
      a) olyc­kan eller till­bu­det har inträf­fat inom Sve­ri­ges sjö­ter­ri­to­rium, eller
      b) olyc­kan eller till­bu­det har inträf­fat på andra vat­ten och far­ty­get senast besökte Sve­rige.

Har en under­sök­ning inletts skall den fortgå till dess berörda sta­ter enats om vil­ken stat som skall ansvara för under­sök­ningen.

Med ro-​ro-passagerarfartyg, hög­has­tig­hets­pas­sa­ge­rar­far­tyg och regul­jär tra­fik avses det­samma som i rådets direk­tiv 1999/35/EG av den 29 april 1999 om ett system med obli­ga­to­riska besikt­ningar för en säker drift av ro-​ro-passagerarfartyg och hög­has­tig­hets­pas­sa­ge­rar­far­tyg i regul­jär trafik3. Lag (2001:877).

4 b §   Med annat väsent­ligt intresse i 4 § andra styc­ket avses
   - att en sjö­o­lycka eller ett till­bud till sjöss med­för att svensk miljö får all­var­liga ska­dor,
   - att följ­den av en sjö­o­lycka eller ett till­bud till sjöss orsa­kar, eller hotar att orsaka, all­var­lig skada för Sve­rige som stat, inne­fat­tande konst­gjorda öar, instal­la­tio­ner och kon­struk­tio­ner som omfat­tas av svensk juris­dik­tion,
   - att följ­den av en sjö­o­lycka med­fört att svenska med­bor­gare har avli­dit eller fått all­var­liga ska­dor, eller
   - att en sjö­o­lycka eller ett till­bud till sjöss i annat fall bedöms vara ett bety­dande svenskt intresse. Lag (2011:548).

Vem som skall göra under­sök­ningen

5 §   Under­sök­ning enligt denna lag ska göras av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Rege­ringen får före­skriva att myn­dig­he­ten får över­låta åt någon annan att göra under­sök­ningen.

Den svenska under­sö­kande myn­dig­he­ten får över­låta för­valt­nings­upp­gif­ter gäl­lande under­sök­ningen av en sjö­o­lycka eller ett till­bud till sjöss till ett utländskt organ som full­gör utred­nings­skyl­dig­het enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2009/18/EG av den 23 april 2009 om grund­läg­gande prin­ci­per för utred­ning av olyc­kor i sjö­trans­port­sek­torn och om änd­ring av rådets direk­tiv 1999/35/EG och Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2002/59/EG eller enligt Inter­na­tio­nella sjö­farts­or­ga­ni­sa­tio­nens reso­lu­tion MSC.255(84), anta­gen den 16 maj 2008.
Lag (2011:548).

Under­sök­ning­ens syfte

6 §   Syf­tet med en under­sök­ning enligt denna lag skall vara att
   1. så långt som möj­ligt klar­lägga såväl hän­del­se­för­lop­pet och orsa­ken till olyc­kan eller till­bu­det som ska­dor och effek­ter i övrigt,
   2. ge under­lag för beslut om åtgär­der som har som mål att före­bygga en upp­rep­ning av olyc­kan eller till­bu­det eller att begränsa effek­ten av sådana olyc­kor eller till­bud,
   3. ge under­lag för en bedöm­ning av de insat­ser som sam­häl­lets rädd­nings­tjänst har gjort i sam­band med olyc­kan eller till­bu­det och, om det finns skäl där­till, för för­bätt­ringar av rädd­nings­tjäns­ten. Lag (2007:493).

Under­sök­ning­ens genom­fö­rande

7 §   Den myn­dig­het som gör en under­sök­ning enligt denna lag ska, i den mån det är prak­tiskt genom­för­bart, under­rätta dem som kan vara berörda av olyc­kan eller till­bu­det och ge dem till­fälle att yttra sig. Dessa har rätt att när­vara vid under­sök­ning på olycks­plat­sen och vid utred­nings­ar­be­tet i övrigt, om det kan ske utan men för utred­ningen.

Vid tillämp­ningen av första styc­ket ska dock all­tid iakt­tas de bestäm­mel­ser om med­ver­kan vid under­sök­ningar som finns i inter­na­tio­nella över­ens­kom­mel­ser som har biträtts av Sve­rige.

När en under­sök­ning av sjö­o­lyc­kor och till­bud till sjöss genom­förs ska Euro­pe­iska uni­o­nens gemen­samma metod för utred­ning av sjö­o­lyc­kor och till­bud till sjöss föl­jas.
Lag (2011:548).

8 §   En under­sök­ning enligt denna lag ska genom­fö­ras i sam­råd med den som enligt 23 kap. rät­te­gångs­bal­ken leder för­un­der­sök­ning om det inträf­fade.

I avvak­tan på att under­sök­ningen inleds får Polis­myn­dig­he­ten eller annan myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer spärra av ett område, ta hand om egen­dom eller vidta annan lik­nande åtgärd, om det behövs för att säker­ställa utred­ningen och åtgär­den inte kan skju­tas upp. Lag (2014:725).

9 §   Den myn­dig­het som gör en under­sök­ning enligt denna lag får hålla för­hör med den som antas kunna ge upp­lys­ningar av bety­delse för utred­ningen. Myn­dig­he­ten har också rätt att ta med sig och granska hand­lingar eller före­mål som kan antas vara av sådan bety­delse.

Om utred­ningen inte kan full­föl­jas på annat sätt, får den myn­dig­het som gör under­sök­ningen begära att Polis­myn­dig­he­ten läm­nar den hjälp som behövs vid utred­ningen. För Polis­myn­dig­he­tens utred­ning gäl­ler bestäm­mel­serna om för­un­der­sök­ning i 23 kap. rät­te­gångs­bal­ken i tillämp­liga delar.

Den myn­dig­het som gör under­sök­ningen har rätt att få till­träde till plat­sen för olyc­kan eller till­bu­det. Om till­träde väg­ras, får Polis­myn­dig­he­ten lämna den hjälp som behövs. Lag (2014:725).

10 §   Den myn­dig­het som gör under­sök­ningen får begära att vitt­nen eller sak­kun­niga hörs vid dom­stol eller att någon före­läggs att till­han­da­hålla hand­lingar eller före­mål. En sådan begä­ran skall göras hos den tings­rätt inom vars område olyc­kan eller till­bu­det har inträf­fat eller den berörda per­so­nen vis­tas. Rät­ten skall hålla för­hör eller med­dela före­läg­gande, om laga hin­der inte möter. Där­vid gäl­ler bestäm­mel­serna om bevisupp­tag­ning utom huvud­för­hand­ling. Lag (2007:493).

För­bud att rubba egen­dom

11 §   Om det har inträf­fat en olycka eller ett till­bud som under­söks enligt denna lag, får egen­dom som kan antas vara av bety­delse för under­sök­ningen inte rub­bas utan till­stånd av Polis­myn­dig­he­ten eller den myn­dig­het som under­sö­ker olyc­kan eller till­bu­det.

Detta gäl­ler inte om egen­do­men rub­bas för att rädda män­ni­sko­liv eller om det i övrigt finns syn­ner­liga skäl för det. Lag (2014:725).

Till­va­ra­ta­gen egen­dom

12 §   Den som har tagit till vara egen­dom som avses i 11 § första styc­ket ska genast anmäla det till Polis­myn­dig­he­ten eller den myn­dig­het som under­sö­ker olyc­kan. Det­samma gäl­ler den som, efter en olycka eller ett till­bud som berör luft­far­ten, sjö­far­ten eller spår­tra­fi­ken och som under­söks enligt denna lag, har tagit till vara egen­dom som har trans­por­te­rats med det luft­far­tyg, far­tyg eller spår­for­don som berörs av olyc­kan eller till­bu­det eller egen­dom som hör till luft­far­ty­get, far­ty­get, spår­for­do­net eller till den spå­ran­lägg­ning som berörs. Om det behövs, får myn­dig­he­ten ta hand om egen­do­men. Lag (2014:725).

12 a §   Bestäm­mel­serna i 7-12 §§ ska även gälla vid en sådan pre­li­mi­när bedöm­ning som ska göras vid en all­var­lig sjö­o­lycka enligt 2 a § första styc­ket. Lag (2011:548).

Ansvar m. m.

13 §   Den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het bry­ter mot 11 eller 12 § döms till böter, om gär­ningen inte är belagd med straff i brotts­bal­ken.
I ringa fall skall dock inte dömas till straff.

14 §   Beslut enligt 8 § andra styc­ket, 11 eller 12 § får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (1995:77).

15 §   Rege­ringen får i fråga om kom­mu­nal rädd­nings­tjänst före­skriva att kom­mu­nen skall under­rätta den myn­dig­het som avses i 5 § första styc­ket om en olycka eller ett till­bud som skall under­sö­kas enligt denna lag. Lag (2007:493).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1995:77

Denna lag trä­der i kraft den 1 april 1995. Beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det över­kla­gas enligt äldre bestäm­mel­ser.

2006:20

Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2006. Den får tilläm­pas på hän­del­ser som inträf­fat före ikraft­trä­dan­det.

2007:493
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2007.
   2. I fråga om olyc­kor och till­bud som har inträf­fat före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre före­skrif­ter.