Lag (1988:609) om mål­sä­gan­de­bi­träde

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1988:609
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet DÅ
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2018:535
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1988:609
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet DÅ
Utfär­dad: 1988-​05-26
Änd­rad: t.o.m. SFS

2018:535
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   När en för­un­der­sök­ning har inletts eller åter­upp­ta­gits ska ett sär­skilt biträde för mål­sä­gan­den (mål­sä­gan­de­bi­träde) för­ord­nas i mål om
   1. brott enligt 6 kap. brotts­bal­ken, om det inte är uppen­bart att mål­sä­gan­den sak­nar behov av ett sådant biträde,
   2. brott enligt 3 eller 4 kap. brotts­bal­ken, på vil­ket fäng­else kan följa, eller enligt 8 kap. 5 eller 6 § brotts­bal­ken eller för­sök, för­be­re­delse eller stämp­ling till sådant brott, om det med hän­syn till mål­sä­gan­dens per­son­liga rela­tion till den miss­tänkte eller andra omstän­dig­he­ter kan antas att mål­sä­gan­den har behov av ett sådant biträde,
   3. annat brott på vil­ket fäng­else kan följa, om det med hän­syn till mål­sä­gan­dens per­son­liga för­hål­lan­den och övriga omstän­dig­he­ter kan antas att mål­sä­gan­den har ett sär­skilt starkt behov av ett sådant biträde. Lag (2018:535).

1 a §   Ett mål­sä­gan­de­bi­trä­des för­ord­nande gäl­ler till dess att tiden för att över­klaga domen i målet har löpt ut, om inte för­ord­nan­det dess­förin­nan har upp­hört eller något annat föl­jer av 3 § andra styc­ket.

Om åkla­ga­ren eller den till­ta­lade har över­kla­gat domen i ansvars­de­len, ska ett mål­sä­gan­de­bi­träde för­ord­nas i högre rätt under de för­ut­sätt­ningar som anges i 1 §. Vid bedöm­ningen av om mål­sä­gan­den har behov av ett mål­sä­gan­de­bi­träde i högre rätt ska det även beak­tas
   1. om mål­sä­gan­den ska höras,
   2. vad som ska prö­vas i fråga om enskilt anspråk, och
   3. om det finns något annat sär­skilt skäl.
Lag (2018:535).

2 §   Mål­sä­gan­de­bi­träde får inte för­ord­nas sedan åkla­ga­ren har beslu­tat att all­mänt åtal inte skall väc­kas eller att sådant åtal skall läg­gas ned.
Lag (1994:59).

3 §   Mål­sä­gan­de­bi­trä­det ska ta till vara mål­sä­gan­dens intres­sen i målet samt lämna stöd och hjälp till mål­sä­gan­den. Mål­sä­gan­de­bi­trä­det ska bistå mål­sä­gan­den med att föra talan om enskilt anspråk i anled­ning av brot­tet, om detta inte görs av åkla­ga­ren. Mål­sä­gan­de­bi­trä­dets upp­gift kvar­står även om talan avskilts enligt 22 kap. 5 § rät­te­gångs­bal­ken för att hand­läg­gas som ett sär­skilt mål enligt reg­lerna för tvis­te­mål, såvida inte målet hand­läggs enligt 1 kap. 3 d § rät­te­gångs­bal­ken. Mål­sä­gan­de­bi­trä­dets upp­gift kvar­står också om domen över­kla­gas endast i fråga om enskilt anspråk.
Lag (2018:535).

4 §   Ett mål­sä­gan­de­bi­träde för­ord­nas på begä­ran av mål­sä­gan­den eller när det annars finns anled­ning till det. Till mål­sä­gan­de­bi­träde ska för­ord­nas en advo­kat, en biträ­dande jurist på advo­kat­byrå eller någon annan per­son som har avlagt de kun­skaps­prov som krävs för behö­rig­het till doma­ran­ställ­ning. Endast den som på grund av sina kun­ska­per och erfa­ren­he­ter och även i övrigt är sär­skilt lämp­lig för upp­dra­get får för­ord­nas. Om mål­sä­gan­den har före­sla­git någon som är behö­rig, ska denne för­ord­nas om det inte finns sär­skilda skäl mot det.

Mål­sä­gan­de­bi­trä­det ska ent­le­di­gas, om det är påkal­lat med hän­syn till för­hål­lan­dena i målet eller om det annars finns skäl för det.

Ett byte av mål­sä­gan­de­bi­träde får beslu­tas av rät­ten, om det finns sär­skilda skäl. Om ett mål­sä­gan­de­bi­träde har bytts ut en gång, får ett nytt byte ske bara om det finns syn­ner­liga skäl. Ett mål­sä­gan­de­bi­träde får inte utan rät­tens till­stånd sätta någon annan i sitt ställe.

I övrigt tilläm­pas i fråga om mål­sä­gan­de­bi­träde rät­te­gångs­bal­kens reg­ler om rät­te­gångs­bi­träde. Lag (2018:535).

5 §   Mål­sä­gan­de­bi­trä­det har rätt till ersätt­ning i enlig­het med vad som enligt 27 § rätts­hjälpsla­gen (1996:000) gäl­ler för biträde vid rätts­hjälp. I fråga om ersätt­ningen tilläm­pas även 29, 43, och 47 §§ rätts­hjälpsla­gen. Lag (1996:1644).

6 §   Om ett mål­sä­gan­de­bi­träde för­ord­nas, ersätts mål­sä­gan­dens där­ef­ter upp­kom­mande kost­na­der för bevis­ning och utred­ning med anled­ning av talan om enskilt anspråk i samma utsträck­ning som om mål­sä­gan­den bevil­jats rätts­hjälp med anled­ning av en sådan talan.

I fall där mål­sä­gan­de­bi­trä­dets upp­gift kvar­står enligt 3 § andra styc­ket har mål­sä­gan­den rätt till ersätt­ning av all­männa medel för kost­na­der för resa och uppe­hälle i sam­band med instäl­lelse inför dom­stol enligt bestäm­mel­ser som rege­ringen med­de­lar.
Lag (1996:1644).

7 §   Beslut i frå­gor som avses i denna lag fat­tas av rät­ten. I de fall som avses i 6 § får dock mål­sä­gan­de­bi­trä­det själv besluta om utred­ning i samma utsträck­ning som enligt 17 § rätts­hjälpsla­gen (1996:000) gäl­ler för biträde vid rätts­hjälp. Lag (1996:1644).

7 a §   Om en för­un­der­sök­ning har åter­upp­ta­gits enligt 58 kap. 6 a § första styc­ket rät­te­gångs­bal­ken ska en fram­stäl­lan om för­ord­nande av mål­sä­gan­de­bi­träde göras hos den dom­stol som enligt 58 kap. 4 § första styc­ket rät­te­gångs­bal­ken är behö­rig att pröva ansö­kan om res­ning. Lag (2012:660).

8 §   Bestäm­mel­serna i 31 kap. samt 58 kap. 8 och 8 a §§ rät­te­gångs­bal­ken om skyl­dig­het för den till­ta­lade eller någon annan att till sta­ten åter­be­tala kost­na­der för för­sva­rare som enligt rät­tens beslut har beta­lats av all­männa medel gäl­ler även i fråga om kost­na­der för mål­sä­gan­de­bi­träde. I mål där mål­sä­gan­de­bi­trä­dets upp­gif­ter kvar­står enligt 3 § andra styc­ket gäl­ler för dessa kost­na­der bestäm­mel­serna i 18 kap.
rät­te­gångs­bal­ken om ansvar för mot­parts rät­te­gångs­kost­na­der.
Lag (2012:660).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1990:999
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1991.
   2. Har ett mål­sä­gan­de­bi­träde för­ord­nats före ikraft­trä­dan­det tilläm­pas inte 49 c § rätts­hjälpsla­gen (1972:429).
   3. Har hov­rätt före ikraft­trä­dan­det med­de­lat beslut angå­ende ersätt­ning till mål­sä­gan­de­bi­träde tilläm­pas inte 49 § andra styc­ket rätts­hjälpsla­gen.

1996:1644
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 decem­ber 1997.
   2. Äldre före­skrif­ter tilläm­pas fort­fa­rande om mål­sä­gan­de­bi­träde för­ord­nats före ikraft­trä­dan­det.

2018:535
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2018.
   2. Bestäm­mel­sen i första styc­ket i den nya 1 a § tilläm­pas inte om mål­sä­gan­de­bi­trä­det har för­ord­nats före ikraft­trä­dan­det.

Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Rät­te­gångs­balk (1942:740)
JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

Arbe­tar du med pro­cess­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom pro­cess­rätt.