Lag (1993:792) om till­stånd att utfärda vissa exa­mina

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1993:792
Depar­te­ment: Utbild­nings­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2021:1227
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1993:792
Depar­te­ment/myn­dig­het: Utbild­nings­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1993-​06-03
Änd­rad: t.o.m. SFS

2021:1227
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Till­stånd att utfärda exa­mina

1 §   En enskild fysisk eller juri­disk per­son som anord­nar utbild­ning (enskild utbild­nings­an­ord­nare) får endast efter till­stånd utfärda sådana exa­mina som rege­ringen enligt vad som anges i hög­sko­le­la­gen (1992:1434) med­de­lat före­skrif­ter om.

Till­stånd får läm­nas endast om utbild­ningen upp­fyl­ler de krav som upp­ställs i 2 §. Lag (2006:174).

2 §   Utbild­ningen ska vila på veten­skap­lig eller konst­när­lig grund och på beprö­vad erfa­ren­het samt bedri­vas så att den i övrigt upp­fyl­ler de krav som upp­ställs på utbild­ning i 1 kap.
hög­sko­le­la­gen (1992:1434).

För varje exa­men som till­stån­det avser, ska utbild­ningen också svara mot de sär­skilda krav som enligt för­ord­nings­be­stäm­mel­ser gäl­ler för denna exa­men vid de uni­ver­si­tet och hög­sko­lor som omfat­tas av hög­sko­le­la­gen.
Lag (2009:765).

2 a §   En enskild utbild­nings­an­ord­nare som har fått till­stånd att utfärda exa­mina får utfärda en gemen­sam exa­men i vil­ken en exa­men som till­stån­det avser ingår. En sådan gemen­sam exa­men får den enskilda utbild­nings­an­ord­na­ren utfärda till­sam­mans med
   1. ett uni­ver­si­tet eller en hög­skola som omfat­tas av hög­sko­le­la­gen (1992:1434),
   2. en annan enskild utbild­nings­an­ord­nare som har fått till­stånd att utfärda exa­mina, eller
   3. ett utländskt läro­säte som inte är en fysisk per­son.

Med gemen­sam exa­men avses exa­mina som får utfär­das av de läro­sä­ten som till­sam­mans har anord­nat en utbild­ning som kan leda till dessa exa­mina. Utbild­ningen ska ha anord­nats inom ett utbild­nings­sam­ar­bete mel­lan sådana läro­sä­ten som avses i första styc­ket. Lag (2009:696).

2 b §   En enskild utbild­nings­an­ord­nare enligt 2 a § får dock utfärda en gemen­sam exa­men bara om
   1. den stu­de­rande har gått ige­nom utbild­ningen samt har upp­fyllt kra­ven för exa­men vid den enskilda utbild­nings­an­ord­na­ren och vid minst ett annat läro­säte som ingår i utbild­nings­sam­ar­be­tet,
   2. varje läro­säte som utfär­dar en exa­men, som ingår i den gemen­samma exa­men, får utfärda den exa­men som läro­sä­tet utfär­dar,
   3. ett uni­ver­si­tets, en hög­sko­las eller en annan enskild utbild­nings­an­ord­na­res exa­men, som ingår i den gemen­samma exa­men, avser samma exa­men som den enskilda utbild­nings­an­ord­na­rens, och
   4. ett utländskt läro­sä­tes exa­men, som ingår i den gemen­samma exa­men, är på mot­sva­rande nivå som den enskilda utbild­nings­an­ord­na­rens. Lag (2009:696).

3 §   Har upp­hävts genom lag (2006:174).

3 a §   Har upp­hävts genom lag (2010:702).

4 §   Ett till­stånd att utfärda exa­mina får för­e­nas med vill­kor om rätt för enskilda att ta del av hand­lingar hos utbild­nings­an­ord­na­ren.

5 §   Till­stånd att utfärda exa­mina läm­nas av rege­ringen.
Lag (2018:1351).

Upp­följ­ning och utvär­de­ring

6 §   En enskild utbild­nings­an­ord­nare som har fått till­stånd att utfärda exa­mina är skyl­dig att med­verka i upp­följ­ningar och utvär­de­ringar av utbild­ningen. Utbild­nings­an­ord­na­ren är skyl­dig också att varje år upp­rätta en skrift­lig kva­li­tets­re­do­vis­ning.
Rege­ringen får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om sådan kva­li­tets­re­do­vis­ning. Lag (2018:1351).

Åter­kal­lelse av till­stånd

7 §   Ett till­stånd att utfärda exa­mina får åter­kal­las, om de krav som upp­ställs i 2 § inte är upp­fyllda. Det­samma gäl­ler om sådana vill­kor som har ställts upp med stöd av 4 § inte iakt­tas eller om utbild­nings­an­ord­na­ren i väsent­lig utsträck­ning åsi­do­sät­ter sina skyl­dig­he­ter enligt 6 §.

Beslut om åter­kal­lelse av till­stånd fat­tas av rege­ringen efter fram­ställ­ning av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer. Innan en sådan fram­ställ­ning görs ska utbild­nings­an­ord­na­ren ha getts till­fälle till rät­telse. Lag (2021:1227).

Utfär­dande av exa­mina utan till­stånd

8 §   Om en enskild utbild­nings­an­ord­nare utan till­stånd utfär­dar exa­mina som avses i denna lag får rege­ringen före­lägga utbild­nings­an­ord­na­ren att upp­höra med det. Ett sådant före­läg­gande får för­e­nas med vite.

9 §   Om rege­ringen med stöd av hög­sko­le­la­gen (1992:1434) med­de­lar före­skrif­ter om exa­mina som vid den tid­punk­ten inte är regle­rade i sådana före­skrif­ter, får rege­ringen medge undan­tag från krav på till­stånd enligt denna lag under en tid av högst fem år.

Behand­ling av per­son­upp­gif­ter

10 §   Bestäm­mel­serna i 13 och 14 §§ tilläm­pas vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter i verk­sam­het hos en enskild utbild­nings­an­ord­nare som har fått till­stånd att utfärda exa­mina och som bedrivs med stöd av denna lag, bestäm­mel­ser för utbild­ningen som finns i annan för­fatt­ning eller beslut som med­de­lats med stöd av någon av dessa för­fatt­ningar. Lag (2018:1351).

11 §   Bestäm­mel­serna i 13 och 14 §§ kom­plet­te­rar Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning), här benämnd EU:s data­skydds­för­ord­ning.

Ter­mer och uttryck i 13 och 14 §§ har samma bety­delse som i EU:s data­skydds­för­ord­ning. Lag (2018:1351).

12 §   Bestäm­mel­ser om behand­ling av per­son­upp­gif­ter finns även i lagen (2018:218) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s data­skydds­för­ord­ning, här benämnd data­skydds­la­gen, och i före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till den lagen.
Lag (2018:1351).

13 §   Per­son­upp­gif­ter som avses i arti­kel 9.1 i EU:s data­skydds­för­ord­ning (käns­liga per­son­upp­gif­ter) får med stöd av arti­kel 9.2 g i samma för­ord­ning behand­las av en enskild utbild­nings­an­ord­nare
   1. om behand­lingen är nöd­vän­dig för en han­te­ring som mot­sva­rar hand­lägg­ning av ett ärende hos en myn­dig­het, eller
   2. i annat fall, om behand­lingen är nöd­vän­dig i verk­sam­he­ten och inte inne­bär ett otill­bör­ligt intrång i den regi­stre­ra­des per­son­liga integri­tet.

Vid behand­ling som sker med stöd av första styc­ket är det för­bju­det att utföra sök­ningar i syfte att få fram ett urval av per­so­ner grun­dat på käns­liga per­son­upp­gif­ter.

För vissa enskilda utbild­nings­an­ord­nare som jäm­ställs med myn­dig­he­ter finns det bestäm­mel­ser om behand­ling av käns­liga per­son­upp­gif­ter och om sök­be­gräns­ningar i 3 kap. 3 § data­skydds­la­gen. Lag (2018:1351).

14 §   Per­son­upp­gif­ter som rör fäl­lande domar i brott­mål får behand­las av en enskild utbild­nings­an­ord­nare om behand­lingen är nöd­vän­dig för en han­te­ring som mot­sva­rar hand­lägg­ning av ett ärende hos en myn­dig­het om att avskilja en stu­dent från utbild­ning.

För enskilda utbild­nings­an­ord­nare som är skyl­diga att följa före­skrif­ter om arkiv finns det även bestäm­mel­ser om behand­ling av per­son­upp­gif­ter som avses i arti­kel 10 i EU:s data­skydds­för­ord­ning i 3 kap. 8 § data­skydds­la­gen.
Lag (2018:1351).

Över­lå­telse av för­valt­nings­upp­gift

15 §   Rege­ringen får besluta att Inter­na­tio­nella sjö­farts­or­ga­ni­sa­tio­nen ska ha rätt att utfärda exa­mina genom Världs­sjö­fartsu­ni­ver­si­te­tet.

Sådan över­lå­telse av för­valt­nings­upp­gift ska ske genom att till­stånd med­de­las i enlig­het med bestäm­mel­serna i denna lag. Lag (2021:1227).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1993:792
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1993.
   2. Enskilda utbild­nings­an­ord­nare som vid ikraft­trä­dan­det får stats­bi­drag till viss utbild­ning eller har viss utbild­ning ställd under stat­lig till­syn och i denna utbild­ning utfär­dar exa­mina som omfat­tas av denna lag får även efter ikraft­trä­dan­det utfärda sådan exa­men för den som har påbör­jat utbild­ningen före den 1 okto­ber 1993.
Möj­lig­he­ten kvar­står längst till utgången av juni 1999. Rege­ringen får dock, om det finns sär­skilda skäl, i ett enskilt fall medge att exa­men utfär­das även vid en senare tid­punkt.
   3. I sam­band med ikraft­trä­dan­det av denna lag får rege­ringen, utan att ha inhäm­tat ytt­rande från Kans­ler­säm­be­tet, lämna till­stånd att utfärda exa­mina till
      a. Han­dels­hög­sko­lan i Stock­holm för exa­mina som avses i 2 och 3 §§,
      b. Eri­castif­tel­sen för psy­ko­te­ra­peutex­a­men,
      c. Stif­tel­sen Stora Skön­dal för soci­o­nomex­a­men.

2006:174
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2007.
   2. De nya bestäm­mel­serna skall tilläm­pas i fråga om till­stånd att utfärda exa­mina efter utgången av juni 2007.

2009:696

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2010 och tilläm­pas i fråga om utbild­ning som bör­jar efter utgången av juni 2010.
Vik­tiga lagar inom sko­lju­ri­di­ken
JP Info­nets sko­lju­ri­diska tjäns­ter

JP Info­nets sko­lju­ri­diska tjäns­ter

Stö­ter du på utma­ningar gäl­lande sko­lju­ri­dik i din yrkes­roll? JP Info­nets tjäns­ter fun­ge­rar som verk­tyg och stöd i din arbetsvar­dag  oav­sett om du arbe­tar inom offent­lig sek­tor eller vid en fri­stående verk­sam­het. Här hit­tar du verk­tyg och tjäns­ter du behö­ver för att hålla din kom­pe­tens på områ­det stän­digt aktu­ell. Se allt inom sko­lju­ri­dik.