Lag (2009:121) om utbild­ning till förare av mope­der, snö­skot­rar och ter­räng­hju­lingar

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2009:121
Depar­te­ment: Landsbygds-​ och infra­struk­tur­de­par­te­men­tet RSIB TM
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:1209
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2009:121
Depar­te­ment/myn­dig­het: Landsbygds-​ och infra­struk­tur­de­par­te­men­tet RSIB TM
Utfär­dad: 2009-​03-05
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:1209
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens inne­håll

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om utbild­ning till förare av mope­der, snö­skot­rar och ter­räng­hju­lingar.

Bestäm­mel­ser om behö­rig­hets­krav samt utfär­dande och åter­kal­lelse av kör­kort och för­ar­be­vis för dessa for­dons­slag finns i kör­kortsla­gen (1998:488).

Till­stånd att bedriva utbild­ning

2 §   Utbild­ning enligt denna lag får bedri­vas endast efter till­stånd av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Myn­dig­he­ten får ge till­stånd till fysiska eller juri­diska per­so­ner, som med hän­syn till sina per­son­liga och eko­no­miska för­hål­lan­den samt omstän­dig­he­terna i övrigt bedöms ha för­ut­sätt­ningar att bedriva en god utbild­ning.

Åter­kal­lelse av till­stånd

3 §   Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får åter­kalla ett till­stånd att bedriva utbild­ning om för­ut­sätt­ning­arna för till­stånd enligt 2 § inte längre finns eller om före­skrif­ter om utbild­ningen som med­de­lats med stöd av denna lag inte iakt­ta­gits. Ett till­stånd får även åter­kal­las på till­stånds­ha­va­rens begä­ran.

Utbild­ning­ens inne­håll

4 §   Utbild­ning enligt denna lag ska inne­hålla teo­re­tiska och, för moped klass I, snö­sko­ter och ter­räng­hju­ling, även prak­tiska moment. I utbild­ningen för moped klass I ska ingå övnings­kör­ning i tra­fik.

5 §   Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får över­lämna till fysiska eller juri­diska per­so­ner att anordna kun­skaps­prov som avses i 3 kap. kör­kortsla­gen (1998:488) för moped klass II, snö­sko­ter och ter­räng­hju­ling, att utfärda bevis om god­kända avlagda kun­skaps­prov och att ta ut avgift för pro­ven.

Över­läm­nande enligt första styc­ket får åter­tas om kun­skaps­prov anord­nas i strid mot gäl­lande före­skrif­ter eller om anord­na­ren på annat sätt visar sig vara olämp­lig att anordna prov.

Till­syn

6 §   Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer ska utöva till­syn över utbild­ning och kun­skaps­prov. Till­sy­nen ska omfatta att för­ut­sätt­ning­arna enligt 2 § andra styc­ket är upp­fyllda och att före­skrif­ter om utbild­ning som med­de­lats med stöd av denna lag efter­levs.

Den som bedri­ver utbild­ning enligt denna lag ska på begä­ran av myn­dig­he­ten lämna till­träde till loka­ler samt ge upp­lys­ningar och lämna ut hand­lingar i den utsträck­ning som behövs för till­sy­nen.

Bemyn­di­gan­den

7 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om
   1. till­stånd och vill­kor för att bedriva utbild­ning enligt denna lag,
   2. utbild­ning­ens inne­håll,
   3. kom­pe­tenskrav för utbil­dare,
   4. anord­nande av kun­skaps­prov,
   5. till­syn, och
   6. avgif­ter för till­syn och ären­de­hand­lägg­ning enligt denna lag och enligt före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen.

Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från kra­vet på till­stånd enligt 2 § och till­syn enligt 6 §. Lag (2010:1577).

Straffan­svar

8 §   Den som utan till­stånd bedri­ver utbild­ning som avses i denna lag döms till fäng­else i högst två år. Om brot­tet är ringa döms till böter eller fäng­else i högst sex måna­der.

Den som bedri­ver sådan utbild­ning med till­stånd men utan att följa denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen döms till böter.

Det ska inte dömas till ansvar enligt andra styc­ket om gär­ningen är belagd med straff i brotts­bal­ken. Lag (2022:1209).

Verk­stäl­lig­het

9 §   Ett beslut enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter med­de­lade med stöd av lagen gäl­ler ome­del­bart om inte annat anges.

Över­kla­gande

10 §   Myn­dig­he­tens beslut enligt 2 och 3 §§ får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol. Andra beslut av myn­dig­he­ten enligt denna lag får inte över­kla­gas.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2009:121
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2009.
   2. Genom lagen upp­hävs lagen (1999:877) om för­ar­be­vis för moped klass I och för ter­räng­sko­ter. Bestäm­mel­serna i 1, 2, 7 och 8 §§ den upp­hävda lagen gäl­ler dock till den 1 okto­ber 2009. För­ar­be­vis enligt 1 och 2 §§ den 2 upp­hävda lagen får även där­ef­ter utfär­das för per­so­ner som före den 1 okto-​SFS 2009:121 ber 2009 genom­gått före­skri­ven utbild­ning och god­känts vid kun­skaps­prov.
   3. Till­stånd att bedriva utbild­ning som avses i 2 § den nya lagen ger även rätt att före den 1 okto­ber 2009 bedriva utbild­ning som avses i 1 och 2 §§ den upp­hävda lagen. Rätt att anordna kun­skaps­prov, att utfärda bevis om avlagda kun­skaps­prov och att ta ut avgift för pro­ven enligt 5 § den nya lagen ger även rätt att före den 1 okto­ber 2009 anordna kun­skaps­prov som avses i 1 och 2 §§ den upp­hävda lagen.
   4. Den upp­hävda lagen gäl­ler fort­fa­rande i fråga om för­hål­lan­den som hän­för sig till tiden före den 1 april 2009 samt i fråga om sådana för­se­el­ser som avses i 7 och 8 §§ den upp­hävda lagen och som har begåtts före 1 okto­ber 2009.
   5. Till­stånd att bedriva utbild­ning som har med­de­lats enligt den upp­hävda lagen gäl­ler i enlig­het med sitt inne­håll som till­stånd med­de­lade med stöd av denna lag. Sådant till­stånd som ger rätt att utbilda förare av moped klass I med­för också rätt att utbilda förare av moped klass II.

JP Info­nets tjäns­ter inom trans­port och tra­fik

JP Info­nets tjäns­ter inom trans­port och tra­fik

Arbe­tar du med frå­gor som rör trans­port och tra­fik? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom trans­port och tra­fik.